Marathon

Laatste Update: 11 november 2016

De laatste paar dagen voor de marathon (deel 5)

Klik hier om deel 4 te lezen

Je hebt de afgelopen maanden hard getraind, je hebt veel dingen moeten laten liggen maar over precies 7 dagen begint de marathon. De 42 kilometer race waar je naar toe hebt geleefd. In ieder geval, zo heb ik het ervaren.

Hoe kom je goed en optimaal mogelijke de laatste paar dagen door? Zelf had ik hier erg veel moeite mee, want ik wist niet precies wat me te wachten stond. Ik  heb wel getraind, maar ik wist voor de rest niets.

De eerste marathon die ik heb gelopen was in Eindhoven en vergeleken met andere steden, is dit nog maar een kleine race.  Zondag (om 10:00 volgens mij) zou de race van start gaan.

Startbewijs en chip

Vroegtijdig krijg je aangegeven waar jij je startbewijs kunt ophalen. Ik heb dit dezelfde ochtend gedaan. Je krijgt tegen inlevering van je aankoopbewijs een envelop waar je startnummer is zit samen met je “chip”. Deze chip houdt je progressie tijdens de race in de gaten. Op de 5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 en 40 kilometer wordt je tijd vastgesteld. Zodat je aan het einde van de race alles overzichtelijk online kunt bekijken. Tevens worden er ook filmpjes opgenomen, leuk om te bewaren.

De startbewijs kun je met veiligheidsspelden (de zitten in de witte envelop) aan je shirt vastmaken. Je krijgt zowel een rugnummer als een borstnummer. Het borstnummer is verplicht, het rugnummer niet. Zorg wel dat je nummer gedurende de hele wedstrijd goed zichtbaar is. Op de achterkant van je nummer kun je eventueel je naam, bloedgroep en telefoonnummer bij nood opschrijven. Mocht er onverwachts iets gebeuren, is dit altijd verstandig.

De chip kun je vastmaken aan je veters.

Voordat we aan de race beginnen, zullen we eerst even de laatste 7 dagen bespreken.

Wat te doen in de aanloop van een marathon

Trainen? Nee!

De laatste 10 dagen van de marathon moet je eigenlijk complete rust houden. Een korte loop van 3 kilometer heb ik nog gelopen op een beetje in het ritme te blijven. Maar voor de rest heb ik niet meer hardgelopen. Helemaal voor beginners is het heel erg belangrijk dat je vooral de laatste 5 dagen helemaal niets meer doen.

Voeding?

Doe vooral niets anders dat je normaal gesproken ook niet doet. Je hoeft geen speciaal dieet te volgen, geen rare dingen te kopen etc. Het enige wat ik heb gedaan is vrijdag en zaterdag niets anders gegeten dan veel koolhydraten. Ik heb voornamelijk pasta gegeten. Ik moet bekennen, zaterdag avond kwam het ook mijn “neusgaten” uit, maar we hebben wel de nodige energie nodig. Deze energie slaan we in de laatste 2 dagen op. Het heeft geen zin om  5 dagen van de voren pasta te eten, dit zal averecht werken. 2 dagen was voor mij de “sweetspot”.

Daarnaast zal je de laatste 2 dagen veel water drinken. Het water zal door de pasta in je maag worden geabsorbeerd. Niet alleen de pasta wordt opgeslagen, hierdoor zal er ook extra water worden opgeslagen. Erg belangrijk!

Drink vooral geen alcohol!

Zo, nu gaan we weer terug naar het echt werk. De marathon zelf!

Eten, drinken tijdens marathon

Ok, wanneer je niet in een hotel overnacht rij je smorgens vroeg naar de plaats van bestemming. Ik raad aan om zeker ander half uur van de voren aanwezig te zijn. Je startbewijs moet worden opgehaald, auto parkeren etc. Het is een heel groot evenement, dus het zal er altijd druk zijn.

Wat neem je mee:

Dit is eigenlijk heel eenvoudig. Neem alleen je sport spullen mee waar je de hele tijd in hebt getraind. Ga vooral geen nieuw shirt aantrekken. Dit kan gaan schuren omdat je dit nog nooit gedragen hebt.

Verder neem je 1 half liter flesje water mee en 1 half liter flesje sportdrank. Heb je een sportbroekje met zakken, dan kan je ook nog wat energietabletten mee nemen.

Half uur van te voren

Loop je heel rustig warm, ga klein beetje rekken en strekken. Meer niet,

Drink het halve liter flesje met water op wanneer je aan het wachten bent op het startschot en neem en andere flesje sportdrank mee voor onderweg. De rest van het water en bijvoorbeeld bananen wordt tijdens de loop beschikbaar gesteld om iedere 5 kilometer! De regel is dat je bij iedere water halte 1 bekertje water drinkt. Is het heel erg warm weer, drink er dan 2!

De race

Begin heel erg rustig, heel erg rustig. De zit vol met energie en je wilt het liefst al wat harder gaan lopen. Doe dit zeker niet! DE eerst 30 minuten hou je dit rustige tempo aan. Daarna kun je iets gaan versnellen.

De eerste 20 kilometer zullen prima verlopen wanneer je een goed tempo houdt, het weer werkt niet en je drinkt voldoende water. Daarna zal jij je benen beginnen te voelen. Pas bij de 30 km komt de man met de hamer! Dit is het mentale gedeelte van de race.

Hou vol, ga vooral niet lopen of stoppen. Hierdoor wordt het alleen maar zwaarder. Het enige wat ik kan zeggen is dat je vol moet houden. Wanneer je moe begint te worden op de 30 kilometer, dan kun je fysiek gezien de marathon uitlopen!

Vergeet niet, geniet ervan!
[MOWPOP id="128"]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. leuk om je verhaal over de marathon, en de voorbereiding hiervan.

    Zelf ben ik van plan om aankomende 12 april de mijn eerste marathon (Rdam) te gaan lopen, en ben nu in volle voorbereiding.

    Ik zal sommige stukken van je verhaal meenemen in mijn voorbereiding, en hoop hem naar wens uit te lopen.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share