Cholesterol voeding

Laatste Update: 31 oktober 2016

Gezonde voeding beter voor cholesterol en goedkoper!

0
(0)

Veel mensen hebben het idee dat gezonde voeding, duurder is dan ongezonde voeding. Wanneer we hier met een kritisch oog naar gaan kijken, kan ik je vertellen dat dit zeker niet het geval is. De reden achter deze gedachte is het feit dat men het idee heeft dat alleen biologische voeding gezond is. Het klopt dat biologische voeding duurder is dat niet-biologische voeding, maar het hoeft niet perse gezonder te zijn. Je cholesterolwaarden zullen je ook dankbaar zijn aangezien gezonde voeding een erg positieve invloed heeft op je cholesterol niveau.

Het is vaak een kwestie van gewoonte...  In dit artikel zal ik deze gewoonte uitleggen!

Geld wordt verkwist aan slechte voeding

Wij mensen zijn"routine wezens" en hierdoor doen we vaak elke stap opnieuw. Elke dag staan we hetzelfde op en gaan we op dezelfde manier naar bed. Wanneer men nooit geleerd dat gezonde voeding ook goedkoop kan zijn, veel mensen zullen door het routine effect hier ook nooit aan denken. Er wordt teveel geld uitgeven en "verspild" aan slechte voeding. Er wordt jaarlijks enorm veel eten weggegooid terwijl dit eigenlijk niet hoeft.

Sommige mensen hebben de de indruk dat een maaltijd bij de lokale snackbar goedkoper is dan een zelfgemaakte maaltijd thuis. Wanneer je de juiste dingen koopt (ook seizoensafhankelijk) kan je juist erg goedkoop én gezond eten. Bepaalde voedingsmiddelen zijn in de zomer duurder dan in de winter. Door in het verkeerde seizoen asperges te kopen kun je het idee krijgen dat asperges erg duur zijn, maar wanneer je deze mei en juni koopt vallen de prijzen erg mee.

Vooral mensen met een lager inkomen hebben soms geen idee hoe je gezond kan eten. Restjes kunnen makkelijk bewaard worden en de volgende dag gegeten worden. De kennis over koken is bij sommige mensen erg beperkt en hierdoor wordt er indirect teveel geld uitgeven aan voeding (vaak ongezonde voeding). Er wordt veel vet, vlees en restproducten gekocht. Deze zijn (naast dat ze erg duur zijn) erg ongezond!

Het vet zorgt namelijk voor een toename van cholesterol en overgewicht. Je lichaam heeft vet wel nodig, maar niet zoveel als we met het westerse dieet binnen krijgen. We nemen graag mayonaise bij de aardappelen, of een andere saus die vol vetten zit die voor een verhoogd cholesterol kunnen zorgen.

Daarbij maakt je lichaam zelf ook cholesterol aan, dus je hebt het cholesterol uit vet helemaal niet nodig! Het enige vet waar ik een uitzondering voor wil maken zijn omega 3 vetzuren. Die maakt je lichaam niet zelf aan, maar die heb je wel nodig. Omega 3 is bijvoorbeeld goed voor je hersenen én voor je cholesterol!

In het westen eten we ook te veel vlees. We zijn het gewend om elke dag een stuk vlees te eten, maar zoveel vlees hebben we niet nodig. Daarom wil ik iedereen aanmoedigen om een parttime vegetariër te worden. Door elke dag vlees te eten krijg je ook zonder saus nog steeds te veel vet binnen. In vlees zitten ook vaak meer calorieën dan in een extra portie groente waardoor je gemakkelijk meer eet dan je dagelijks verbrand. Om de dag vlees eten of zelfs maar 1 keer per week is veel gezonder. Als je dit lastig vindt kun je ook kiezen voor vis, daar zit ook nog omega 3 in dat weer wél goed is voor je cholesterol. Daarbij is vlees eigenlijk ook best duur om elke dag in huis te halen. Dit kan je zomaar 2 tot 5 euro per dag kosten. Dat is dus bij om en om een dag wel en geen vlees eten 30 euro per maand en bij 1 dag in de week vlees eten een besparing van 50 euro per maand.

Kun je het vlees echt niet een dag missen? Ga dan voor mager vlees, zoals kip en kalkoen. Laat rund- en varkensvlees staan. 

Restproducten, zoals cornedbeef, worden vaak bewerkt om er nog een geheel van te maken. Daardoor kunnen er transvetten ontstaan die super slecht zijn voor je cholesterol gehalte.

Sauzen, koeken en snoep vervangen

Vooral de rest producten (hierboven genoemd) kosten erg veel en leveren het lichaam bijna geen vitaminen of mineralen. Het is vaak een routine geworden om deze steeds populairdere etenswaren in huis te hebben zonder dat men er over nadenkt of deze gezond zijn.

Probeer alternatieven te vinden voor je snaai producten. Je kunt nu in veel supermarkten een zakje wortels kopen voor 1 euro om lekker gezond te snoepen tijdens het kijken van een film. Dat is ongeveer dezelfde prijs als een zak chips, dus helemaal niet duurder. Daarbij eten veel mensen een zak chips meestal in 1 keer leeg (Ik wel in ieder geval, daarom koop ik ze niet meer.). Een zakje wortels zit juist zo vol met gezonde voedingsstoffen en vezels dat je die zak nooit in 1 keer op krijgt, in ieder geval niet in je eentje. Daardoor kun je vaak wel twee of drie dagen doen over dat zakje wortels waardoor het relatief goedkoper wordt, bijvoorbeeld 50 of 33 cent per dag dat je erover doet om het zakje helemaal op te eten.

Veel winkels hebben door dat mensen gezonder willen eten en komen daardoor met fruitzakjes die goedkoper zijn dan zelf het fruit uitzoeken. Bijvoorbeeld een zakje appeltjes of bananen voor maar een paar euro. Daarbij kun je van appels ook een heerlijke snack maken.

Wat ook belangrijk is om geld te besparen in de supermarkt en toch gezond te eten is om de labels te lezen. Wat zit er eigenlijk in het product dat je wilt kopen? Als er iets in zet met -ose of -gom kun je het vaak al laten staan. Dit scheelt ook al weer een hoop geld en negeer of er nu wel of geen biologisch op de verpakking staat. Het gaat om het betaalbaar maken van jouw gezondheid en ook als iets niet biologisch is kan het gezond zijn en zelfs als iets wel biologisch is kan iets ongezond zijn. Het enige dat echt werkt is het lezen van de labels en inhoud van de producten.

Tot slot...

Gezond en goedkoop eten lijkt soms een hele uitdaging. Het is belangrijk om in kaart te brengen wat je nu eigenlijk eet en of dit in het geval van vlees minder kan en in het geval van snoepgoed of het vervangen kan worden met een gezond alternatief.

Koop ook groente en fruit in het seizoen, dan zijn ze vaak goedkoper dan daarbuiten.

Daarnaast is het belangrijk om met een frisse blik naar de supermarkt te gaan en alle etiketten te lezen op de inhoud van de producten. Dit is voor je gezondheid belangrijker dan of iets biologisch gemaakt is of niet. Check daarom altijd de labels en inhoud van de producten die je in het winkelmandje wilt stoppen.

.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 

Pagina  [tcb_pagination_current_page]  van  [tcb_pagination_total_pages]


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Ontvang tijdelijk gratis mijn boek Bye Bye Buikvet direct in je inbox!

0 Shares
Tweet
Pin
Share