Voedingsadvies

Laatste Update: 20 september 2022

15 gezondheidsvoordelen van pecannoten

Noten worden, als een knapperige en voedzame snack, steeds populairder. Pecannoten zijn één van de meest populaire eetbare noten en zijn afkomstig uit Noord-Amerika en Mexico. De pecanboom is een grote bladverliezende boom die tot de hickory-familie behoort. Een typische pecannoot heeft een boterachtige, rijke schil, die goudbruin van buiten en beige van binnen is. De kern neemt 40% tot 60% van de ruimte in de schaal in beslag. Deze kern heeft een gegroefd oppervlak en is iets ovaler van vorm. De pecannoot heeft een zoete, rijke en boterachtige smaak en textuur, die kan worden toegeschreven aan zijn hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde oliën. Pecannoten hebben een vetgehalte van meer dan 70% wat het hoogste van alle noten is. Pecannoten in schil zijn het hele jaar door verkrijgbaar, terwijl de gepelde pecannoten vooral in de herfst verkrijgbaar zijn.

Pecannoten zijn er in verschillende groottes en je vindt ze extra groot, groot, middelmatig groot, klein en mini. Ze zijn ook verkrijgbaar in verschillende vormen zoals hele pecannoten, halve pecannoten, stukjes en fijngemalen. Hun rijke botersmaak maakt ze geschikt voor zowel hartige als zoete gerechten. De beroemde ‘pecanpie’ is een klassiek Zuid-Amerikaans gerecht dat de pecannoot als hoofdbestanddeel gebruikt. Rauwe pecannoten kunnen worden gezouten of gezoet en zijn dan een heerlijke snack. Ze kunnen ook over desserts, met name ijscoupes en ijsjes, worden gestrooid. Ze worden ook veel gebruikt in zoetwaren als toevoeging aan koekjes, snoep en gebak. Pecannotenboter is een populaire spread voor brood, toast enz.

Waar komen pecannoten vandaan?

Pecannoten zijn het product van de hickory-boom, die ook wel bekend staat als Carya illinoinensis. De bomen zijn inheems aan Centraal- en Zuid-Noord-Amerika en werden al eeuwenlang vóór de komst van Europese kolonisten door de inheemse Amerikanen als voedingsbron gebruikt. De planten werden pas gedomesticeerd toen in de 17e eeuw de eerste plantages met pecannoten in Mexico werden gevestigd. De noten hebben een kenmerkende rijke, boterachtige smaak die vaak voorkomt in zuidelijke desserts. Pecannoten worden ook in verschillende hartige gerechten gebruikt.

De bomen kunnen, als ze in een gunstig gematigd klimaat staan en goed worden verzorgd, honderden jaren leven en noten produceren. Veel oude pecanboomgaarden produceren door verschillende generaties van cultivatie al generaties lang noten. De bomen zijn bladverliezend en laten hun bladeren in de winter vallen om energie te besparen en nieuwe groei in de lente uit te brengen. Pecannoten behoren samen met walnoten tot de Juglandaceae-familie en de bladeren van de twee bomen lijken erg op elkaar en verschijnen in nauw samengestelde eenvoudige rijen op de tak.

De pecannoten verschijnen in de herfst. De schillen zijn langwerpig van vorm en leveren eivormige noten met een zeer hoog vetgehalte. Het hoge vetgehalte van pecannoten zorgt ervoor dat ze heel gemakkelijk ranzig worden, dus moet je voorzichtig zijn met pecannoten om ervoor te zorgen dat ze eetbaar blijven. Na het oogsten kunnen pecannoten geheel in hun schil achterblijven of met behulp van een vacuümdrukeenheid worden gepeld. De noten worden verpakt voor de verkoop, gemalen tot pecannotenschaafsel of geperst om pecannotenolie te maken.

Wanneer je hele pecannoten in de schil koopt, zoek dan naar noten met schillen zonder tekenen van scheuren of gaten. Wanneer je heen en weer schudt, moeten de noten niet rammelen, omdat dit suggereert dat ze uitgedroogd zijn. Gepelde pecannoten moeten er mooi vol uitzien en geen tekenen van verschrompeling of rimpelvorming vertonen. De noten moeten op een koele, droge plaats totdat ze worden gebruikt worden bewaard of als de consumenten niet zeker weten wanneer ze deze gaan gebruiken worden ingevroren.

Het verschil tussen walnoten en pecannoten

Mensen verwarren pecannoten gemakkelijk met walnoten en visa versa. Ze zien er allebei vrij hetzelfde uit, maar ze verschillen nogal in vorm, smaak en gezondheidsvoordelen.

Het uiterlijk

Wat het uiterlijk betreft, zijn walnoten behoorlijk wat groter en breder dan pecannoten. Walnoten zijn ook een beetje lichter van kleur. Mensen zeggen vaak dat walnoten eruit zien als ‘kleine hersenen’ en het is dan ook geen verrassing dat walnoten bekend staan ​​om hun gezondheidskenmerken die de hersenen stimuleren.

De smaak

Als het gaat om de individuele smaak van walnoten en pecannoten zijn hun smaken ook heel anders. Pecannoten smaken zoeter dan walnoten, terwijl walnoten een licht bittere smaak hebben. Dit is de reden waarom walnoten, voordat ze in bepaalde recepten worden gebruikt, worden geroosterd.

Gezondheidsvoordelen vergeleken

 • In de gezondheidszorg worden zowel walnoten als pecannoten beschouwd als hartvriendelijke noten. Dit betekent dat het regelmatig eten van deze noten de gezondheid van het hart zal ondersteunen.
 • Pecannoten hebben hogere niveaus van vitamine E dan walnoten, terwijl walnoten hoger zijn wat betreft omega-3-vetzuren.
 • 150 gram walnoten bevat 18 gram eiwit, 765 calorieën en 8 gram voedingsvezels.
 • 150 gram pecannoten bevat 10 gram eiwit, 753 calorieën en 10 gram voedingsvezels.

Dus, de volgende keer dat je een pecannotentaart wilt bakken, vermijd dan rampspoed en zorg ervoor dat je pecannoten en dus geen walnoten gebruikt!

De gezondheidsvoordelen van pecannoten:

Net als de meeste andere noten bevatten pecannoten verschillende voedingsstoffen, mineralen, antioxidanten en vitaminen die een aantal fantastische gezondheidsvoordelen bieden.

 1. Cardiovasculaire gezondheid

Pecannoten zijn rijk aan vezels, die het risico op coronaire hartziekten verminderen en sommige vormen van kanker voorkomen en de gezondheid van je hart verbeteren. Het bevat ook enkelvoudig onverzadigde vetten zoals oliezuur en fenolische antioxidanten die gezond zijn voor je hart en helpen bij het voorkomen van coronaire hartziekten en beroertes. Uit onderzoek is ook gebleken dat pecannoten door de ongewenste oxidatie van bloedlipiden te remmen, kan helpen bij het voorkomen van coronaire hartziekten.

 1. Gezondheid van de spijsvertering

De vezels in pecannoten bevorderen de gezondheid van de dikke darm en vergemakkelijkt een regelmatige stoelgang. Het stelt door het gastro-intestinale systeem schoon te maken de dikke darm in staat om efficiënter te werken. Bovendien voorkomt het constipatie en vermindert het het risico van colitis, darmkanker en aambeien.

 1. Helpt bij gewichtsverlies

Onderzoek heeft aangetoond dat het eten van noten zoals pecannoten helpt bij het verliezen van gewicht. Dit komt omdat de consumptie van noten de verzadiging en het metabolisme verhoogt.

15 gezondheidsvoordelen van pecannoten

 1. Vermindert het risico op de ontwikkeling van borstkanker

Pecannoten bevatten oleïnezuur, een vetzuur waarvan is vastgesteld dat het het risico op het krijgen van borstkanker vermindert. Er is aangetoond dat het door migratie en proliferatie in borstkankercellen te bevorderen de invasiviteit van borstkankercellen verhoogt.

 1. Gezondheid van de botten en de tanden

Fosfor is na calcium een van de meest voorkomende mineralen in het lichaam. Bijna 85% van de fosfor wordt gevonden in botten en tanden, terwijl de andere 15% wordt gevonden in cellen en weefsels. Naast het reinigen van het afval van het lichaam bevordert fosfor, samen met calcium, de gezondheid van je botten en tanden. Dit mineraal is ook essentieel voor de groei en het herstel van cellen en weefsels, evenals de productie van DNA en RNA. Ten slotte voorkomt het spierpijn die kan optreden als gevolg van het doen van oefeningen.

 1. Ontstekingsremmende voordelen

Pecannoten zijn rijk aan magnesium, dat bekend staat om zijn ontstekingsremmende werking. Onderzoeken hebben aangetoond dat een verhoogde magnesiuminname inflammatoire indicatoren in het lichaam, zoals CRP (C-reactive protein), TNF (tumor necrosis factor alpha) en IL6 (interlukin 6) vermindert. Het vermindert ook de ontsteking in de vaatwanden, waardoor het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten, artritis, de ziekte van Alzheimer en andere inflammatoire aandoeningen wordt verminderd.

 1. Verlaagt de bloeddruk

Van de magnesium in pecannoten is aangetoond dat het de bloeddruk verlaagt. Hoewel pecannoten hypertensie niet kan genezen, helpt het eten van wat noten wel.

 1. Vermindert het risico op een beroerte

Onderzoeken hebben aangetoond dat het verbruik van 100 milligram magnesium per dag het risico op een beroerte met 9% vermindert. Pecannoten zijn een goede bron van magnesium en als je ze opneemt in je dieet kun je hiervan profiteren.

 1. Anti-kanker eigenschappen

Pecannoten zijn rijk aan fytochemische stoffen zoals polyfenolisch antioxidant ellaginezuur, vitamine E, bèta-caroteen, luteïne en zea-xanthine. Deze verbindingen spelen een belangrijke rol bij het verwijderen van giftige zuurstofvrije radicalen en beschermen zo je lichaam tegen ziekten, kanker en infecties. Ellaginezuur bezit anti-proliferatieve eigenschappen die de DNA-binding van bepaalde carcinogenen, zoals nitrosaminen en polycyclische koolwaterstoffen remmen en zo kan het het menselijk lichaam beschermen tegen kankers.

 1. Versterkt het immuunsysteem

Pecannoten zijn een rijke bron van mangaan, een krachtige antioxidant. Dit sporenmineraal versterkt je immuniteit en beschermt je zenuwcellen tegen schade door vrije radicalen. Een adequate inname van mangaan is van vitaal belang voor de zenuwgeleiding en de hersenfunctie.

De voordelen van pecannoten voor je huid

Pecannoten zijn, net als de meeste andere noten, rijk aan voedingsstoffen zoals zink, vitamine E, vitamine A, folaat en fosfor, die een belangrijke rol spelen bij het behouden van een goede huid. De verschillende voordelen van pecannoten voor de huid zijn de volgende:

 1. Voorkomt huidproblemen

Het uiterlijk van onze huid hangt af van hoe we het van binnenuit behandelen. Goede voeding is dus onvermijdelijk om een ​​gezonde huid te behouden en huidproblemen te voorkomen. De gifstoffen in je lichaam kunnen je huid laten lijden door puistjes, plekjes en overtollige olie te veroorzaken. Pecannoten zijn een goede bron van vezels die wonderen kunnen doen voor je gezondheid en dus ook voor de gezondheid van je huid. Het helpt bij het verwijderen van gifstoffen en afvalstoffen uit het lichaam, waardoor het uiterlijk van je huid wordt verbeterd.

 1. Helpt bij het behouden van een mooie en egale teint

Pecannoten bevatten zink, dat door te waken tegen infecties helpt bij het handhaven van de gezondheid van de huid. Vitamine A is daarentegen een antioxidant die je een mooie en egale teint geeft.

 1. Anti-aging voordelen

Pecannoten bevatten tal van antioxidanten, waaronder ellaginezuur, vitamine A en vitamine E. Deze antioxidanten bestrijden en elimineren de vrije radicalen die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van vroegtijdige huidveroudering. Zo kunnen pecannoten het optreden van tekenen van veroudering, zoals fijne lijntjes, rimpels en pigmentvlekken voorkomen.

De voordelen van pecannoten voor je haar

Net als onze huid is gezond haar ook een weerspiegeling van een gezond lichaam. Daarom hebben onze haarzakjes om hun gezondheid te behouden en haarproblemen te voorkomen voldoende voedingsstoffen nodig. De voedingswaarde van pecannoten maakt ze heilzaam voor je haar.

 1. Stimuleert de haargroei

Pecannoten zijn een uitstekende bron van L-arginine, een aminozuur dat wanneer het op het haar wordt aangebracht, de kaalheid van het mannelijke patroon helpt te behandelen en de groei van gezond haar bevordert. Een levendige bloedstroom door het lichaam en naar de haarwortels is van vitaal belang voor een gezonde haargroei en hoofdhuid. L-arginine is in dit opzicht gunstig omdat het de gezondheid van de slagaderwanden door ze flexibeler te maken verbetert en ze minder vatbaar voor bloedstolsels die de bloedstroom kunnen blokkeren maakt.

 1. Voorkomt haaruitval

Bloedarmoede is één van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval. Het wordt veroorzaakt door een ijzertekort in het bloed. Pecannoten, die een goede bron van ijzer zijn, kunnen om je bloedijzerspiegels te verbeteren en daardoor haaruitval te bestrijden in je dieet worden opgenomen.

De voedingswaarde van pecannoten

Pecannoten bevatten meer dan 19 vitamines en mineralen, waaronder vitamine A, vitamine E, foliumzuur, calcium, magnesium, zink, fosfor, kalium en verschillende B-vitaminen. Het voedingsprofiel wordt hieronder verder uitgelegd:

Calorieën en vet

Pecannoten zijn een rijke energiebron en een portie van 30 gram levert 690 calorieën. Ze zijn een goede bron van onverzadigde vetten, bestaande uit ongeveer 60% enkelvoudig onverzadigde vetten en 30% meervoudig onverzadigde vetten. Een portie van 30 gram rauwe pecannoten levert 20 gram vet op waarvan 11 gram enkelvoudig onverzadigd vet, 1,7 gram verzadigd vet en de rest is meervoudig onverzadigd vet. Dezelfde portie pecannoten levert 1 gram alfa-linoleenzuur (ALA) op.

Koolhydraten

Een portie van 30 gram pecannoten levert 3,9 gram koolhydraten. Dezelfde portie bestaat uit 2,7 gram voedingsvezels en 1,1 gram suiker. Een portie van 30 gram pecannoten levert ongeveer 10% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vezels.

Vitaminen

Pecannoten zijn een uitstekende bron van vitamine E, met name gamma-tocoferol met een portie van 30 gram levert 25 gram van deze vitamine. Ze bevatten ook verschillende B-vitaminen, met name thiamine, die ook bekend staat als vitamine B-1. Een portie van een 30 gram pecannoten levert 0,18 gram thiamine op, wat overeenkomt met 15% en 16% van de aanbevolen dagelijkse inname voor mannen en vrouwen.

Mineralen

Zoals eerder vermeld bevatten pecannoten een grote verscheidenheid aan mineralen. Ze zijn een uitstekende bron van mangaan en koper. Een portie van 30 gram pecannoten levert respectievelijk 52% en 66% van de aanbevolen dagelijkse inname van mangaan voor mannen en vrouwen.

Eiwitten

Pecannoten hebben een hoog proteïnegehalte en een portie van 30 gram levert 2,6 gram van deze voedingsstof. Deze hoeveelheid voldoet aan 5,6% van de dagelijkse eiwitbehoefte voor volwassen vrouwen en 4,6% voor volwassen mannen.

Flavonoïden

Flavonoïden zijn in feite een grote groep van op planten gebaseerde stoffen. Deze werken als antioxidanten door ontstekingen die leiden tot hart- en vaatziekten en andere chronische ziekten te bestrijden. Een portie van 30 gram pecannoten levert 34 milligram flavonoïden op, wat vrij hoog is in vergelijking met andere noten.

Mogelijke bijwerkingen van pecannoten

Pecannoten lijken voor de meeste mensen veilig te kunnen worden gegeten maar sommige kunnen echter een allergische reactie op pecannoten ervaren. In het geval van een pecan-allergie reageert het immuunsysteem op de eiwitten in de pecannoten en veroorzaakt symptomen zoals netelroos, braken, zwelling van de keel, kortademigheid en duizeligheid die verband houden met de afgifte van een chemische stof genaamd histamine.

Recepten met pecannoten

Pecannotentaart

Dit recept met pecannoten bestaat uit ahornsiroop en bruine suiker en kan het hele jaar door worden gemaakt. Serveer het eventueel warm met een bolletje vanilleijs.

Wat heb je nodig?

 • 80 gram boter
 • 50 gram basterdsuiker
 • 65 gram poedersuiker
 • 3 eieren – los geklopt
 • 3 eetlepels. ahornsiroop
 • 6 eetlepels melk
 • 120 gram pecannoten klein gesneden en een paar hele als decoratie
 • 1 theelepel vanille
 • 1/8 theelepel zout
 • 1 ongebakken korstdeeg

Hoe maak je dit klaar?

 • Verwarm de oven voor op 175° C
 • Meng de poedersuiker en de boter door elkaar en smelt het au bain Marie.
 • Voeg dan ook de basterdsuiker, de eieren, de ahornsiroop en de melk toe. Meng het goed door elkaar en laat het een beetje indikken.
 • Haal het dan van het vuur en meng ook de pecannoten, de vanille en het zout erdoor.
 • Giet dan het mengsel in de ongebakken korst en bak het in een uur in een voorverwarmde oven gaar.

Cupcakes met pecannoten

Maak iets heel bijzonders van je cupcakes. Doe eens iets anders dan het geijkte fruit of chocolade en voeg in plaats daarvan een aantal pecannoten toe.

Wat heb je nodig?

 • 90 gram fijngehakte pecannoten
 • 45 gram bruine suiker
 • 135 gram bloem geschikt om mee te bakken
 • ½ theelepel bakpoeder
 • 60 gram zachte boter
 • 60 milliliter bakvet
 • 150 gram kristalsuiker
 • 3 eieren, gescheiden
 • 2 theelepels vanilleboonpasta of 1/4 theelepel vanille-extract
 • 120 milliliter karnemelk

Wat heb je nodig voor het glazuur?

 • 60 gram boter
 • 200 gram roomkaas, zacht
 • 700 gram poedersuiker
 • 1 theelepel vanille-extract

Hoe maak je dit klaar?

 • Verwarm de oven voor op 175° C. Plaats bakpapiertjes in een muffinbakblik voor 18 muffins.
 • Doe de pecannoten in een ondiepe pan. Bak ze dan onafgedekt gedurende 6 tot 10 minuten en roer af en toe totdat ze goudbruin zijn. Nadat je ze hebt laten afkoelen doe je een kwart van de pecannoten in een keukenmachine en hak je ze fijn. Meng in een kleine kom de fijngehakte pecannoten met de bruine suiker en bewaar de rest voor decoratie.
 • Meng in een andere kleine kom het meel en de bakpoeder en zet het even opzij. Doe in een middelgrote kom de boter en het bakvet en meng het met een mixer op gemiddelde snelheid tot het luchtig is. Voeg geleidelijk de helft van de kristalsuiker toe en klop goed door. Voeg dan een voor een de eidooiers toe en blijf mixen. Roer dan ook het vanille-extract door het mengsel en voeg afwisselend wat van het bloemmengsel en de karnemelk toe.
 • Klop in een kleine kom met een mixer op gemiddelde snelheid het eiwit totdat er zich zachte pieken vormen. Voeg dan de resterende kristalsuiker toe (1 eetlepel per keer) en klop weer totdat er stijve pieken vormen. Vouw een derde van de eiwitten door het beslag; vouw het resterende eiwit door wat van de geroosterde pecannoten. Verdeel het beslag gelijkmatig over de muffinbakjes en vul het voor 2/3.
 • Bak het dan in gedurende 25 minuten gaar of totdat de tandenstoker die je in het midden hebt gestoken er schoon uitkomt. Laat het volledig afkoelen.
 • Maak ondertussen het glazuur. Doe in een zware pan de boter en laat het op middelhoog vuur en onder constant roeren bruin worden. Giet het dan in een grote kom en zet 20 minuten in de koelkast. Voeg dan de roomkaas aan de bruine boter toe en klop het met een mixer op gemiddelde snelheid tot een gladde massa. Voeg dan geleidelijk de poedersuiker toe en maak er een licht en luchtig mengsel van. Roer een vleugje vanille-extract erdoor.
 • Bedek elke cupcake royaal met 2 eetlepels glazuur. En strooi het overgebleven mengsel van de pecannoten en de bruine suiker over de muffins.

Tot slot…

Pecannoten zijn, net als heel veel andere noten, een weldaad voor je lichaam. Niet alleen qua gezondheid, maar ook voor je huid en je haar.

Doe je voordeel met de bovenstaande recepten.

Laat je me weten of het gesmaakt heeft?


Bronnen

www.fatsecret.com/calories-nutrition/usda/pecan-nuts

www.nutsforlife.com.au/nut-fact-sheets/pecanhealthfacts/

www.longevitylive.com/nutrition-body/pecan-nuts-antioxidants/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share