Cholesterol Dieet

Laatste Update: 6 april 2017

Hoe lang moet ik een cholesterol dieet volgen?

Aan het begin van de week kreeg ik de vraag hoe lang je een bepaald cholesterol dieet moet volgen zodat je cholesterol weer op het nieuwe niveau komt. Hierop heb ik geantwoord dat het antwoord op die vraag onmogelijk te formulieren is. Het volgen van een cholesterol verlagend dieet kan inderdaad je cholesterol doen verlagen, maar dit zal niet in een aantal dagen gebeuren. Daarnaast zijn er nog veel meer factoren afhankelijk of het dieet überhaupt wel zal werken. In dit artikel probeer ik toch een zo goed mogelijk antwoord te beschrijven.

Meer info over cholesterol en voeding?
Cholesterol en voeding

Allereerst moet je weten dat het niet vanzelfsprekend is dat wanneer je een cholesterol verlagend dieet volgt, dat je na verloop van tijd positieve resultaten boekt. In de meeste gevallen is dit natuurlijk wel zo, maar ook dit is een persoonlijke kwestie. Je cholesterol hangt namelijk van meer af dan alleen je dieet, ook overgewicht kan een rol spelen bij het hebben van een te hoog cholesterol. Als dit zeer ernstig is zal het dieet maanden zo niet jaren gevolgd moeten worden.

Hoe lang je een dergelijk dieet moet volgen hangt af van een heleboel factoren. Er zijn zowel factoren die de resultaten van een dieet nadelig beïnvloeden, maar er zijn ook factoren die de resultaten van een dergelijk dieet positief beinvloeden en versnellen.

Factoren die een cholesterol dieet nadelig beinvloeden/vertragen

Laat ik eens beginnen met de factoren die ervoor zorgen dat het dieet vertraagd wordt. Dit zijn over het algemeen factoren die ook je cholesterol zullen verhogen. Wanneer je aan het cholesterol dieet begint, maar de andere factoren die je cholesterol verhogen in je levensstijl blijft houden, schiet je er natuurlijk niets meer op. Naja, in dit geval kan de werking van een dieet erg veel tijd in beslag nemen. Dit omdat de negatieve invloeden de positieve invloeden in balans houdt. Je zult dus indirect er niets meer opschieten.

Hoe meer negatieve invloeden je in je levensstijl blijft houden. Hoe strenger je cholesterol dieet moet zijn (en des te langer het duurt) om daadwerkelijk succes te boeken. Zo, nu weten we de "regels" van een dergelijk dieet.

Hieronder 2 van de grotere factoren die nadelig zijn in een cholesterol dieet:

1. Roken
Een van de meeste belangrijke factoren die de werking van een dieet kan tegengaan wat betreft het verlagen van je cholesterol is het roken. Roken heeft een ongelofelijke negativiteit op je gezondheid en dit reikt verder dan alleen je cholesterol. Eigenlijk kunnen we stellen, wanneer je zowel rookt en toch je cholesterol naar beneden wilt halen met een dieet, dat je eigenlijk je eigen tijd verdoet. Wanneer je rookt zal je met een dieet (zelfs met medicijnen is succes geen zekerheid) nooit je cholesterol kunnen verlagen.

Dit komt doordat roken erg schadelijk is voor de cellen in je lichaam. Je verzwakt je immuunsysteem en hierdoor blijven ontstekingswaarden in je lichaam hoog. Dit is nadelig voor je cholesterol omdat het dan makkelijker blijft zitten in je bloedvaten en waardoor het minder goed wordt opgeruimd door het HDL-cholesterol.

Hulp bij het stoppen met roken?

2. Onvoldoende beweging
Ook dit is een zeer belangrijk invloed op je cholesterol. Je bloedvaten versterken en beschadigingen tegengaan is het indirecte resultaat van voldoende beweging en sport. Je cholesterol is te hoog wanneer er teveel cholesterol aan je vaatwanden blijven plakken. Een dieet kan helpen deze "plakken" te verminderen, maar wanneer je onvoldoende beweegt zal dit veel langer duren. Je kunt inderdaad stellen dat wanneer je voldoende beweegt dat het dieet tegen cholesterol versnellende resultaten zal laten zien.

Zoek daarom een manier die jij prettig vindt om te bewegen, zoals dansen, wandelen of fietsen.

Lees hier meer oorzaken van cholesterol

Cholesterol medicijnen en darmflora

De werking van cholesterol verlagende medicijnen kunnen door de darmflora (dus voedsel) beïnvloed worden, zowel positief als negatief. Daarom is het belangrijk om voeding te eten die niet alleen laag in cholesterol is, maar ook je darmflora bevordert. Dit betekent, kort door de bocht, dat je minder vet en suiker moet eten en juist meer groente, fruit en yoghurt dat rijk is aan probiotica.

Meer info, klik hieronder:
Darmflora effect op cholesterol

Factoren die een cholesterol dieet positief beinvloeden/versnellen

Voldoende bewegen
Je hebt al kunnen lezen dat onvoldoende bewegen de werking van je dieet zal tegengaan. Dit betekent dat minimaal 30 minuten bewegen per dag de invloed van een cholesterol dieet enorm zal versnellen. Het is nog beter als je daarnaast 2 of 3 keer per week een uur sport.

Geen stress
Stress zal op lange termijn een mokerslag zijn voor je voor je vaatwanden, je lichaam en eigenlijk je hele gezondheid. Zorgt dat je stress altijd onder controle hebt! Er zijn meerdere manieren om stress te verminderen, zoals beweging, meditatie en me-time. Ook mindfulness kan goed helpen om stress te verminderen.

Voor meer goede invloeden, lees de artikel op de blog:
Cholesterol Blog

Wanneer je een cholesterol dieet volgt en daarnaast andere levensstijl gewoontes hebt die cholesterol tegengaan zal dit het proces natuurlijk enorm versnellen.

Conclusie

Het mag duidelijke zijn een een cholesterol dieet enorm veel invloed kan hebben op het verlagen van cholesterol (zowel met of zonder medicijnen), maar wanneer je dit volgt wanneer je verschillende slechte cholesterol prikkels in je levensstijl aanhoudt zal een dieet eigenlijk niet echt veel zin hebben.

Wanneer je dus een dieet volgt samen met andere goede cholesterol verlagende gewoonten zal dit het proces natuurlijk enorm versneller. Blijf daarom bewegen en stop met roken om de gezondheid van je bloedvaten te bevorderen. Dit zorgt ervoor dat het HDL-cholesterol het werk om het LDL-cholesterol op te ruimen beter kan uitvoeren waardoor je ook sneller van te hoge cholesterolwaarden af bent.

In dat geval kan een dieet al na een aantal weken veel effect hebben, maar ook als je alles goed doet geldt dat er geen vaste termijn is. Niet elk lichaam werkt immers exact hetzelfde.

Volg je een dieet? Hou dan ook zeker je andere gewoonten in de gaten, juist omdat het verlagen van cholesterol een duidelijke combinatie aanpak vereist in plaats een 1 simpele prikkel wegnemen uit je levensstijl.

.

Bewaren

Bewaren

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1