• Gezondheid tussen de lakens

Gezondheid tussen de lakens

2014-04-30T15:33:53+01:00april 30th, 2014|Gezondheid Algemeen|0 Reacties

Laatste update: door

Gezondheid tussen de lakens

Gezond tussen de lakens

Waarschijnlijk zal je gezondheid je een zorg zijn tijdens een vrijpartij, maar dit moment is een goed moment om hier even bij stil te staan. En nee, we gaan het niet hebben over allerlei gevaren voor de gezondheid, maar juist over de voordelen van regelmatige actie tussen de lakens. Tijd om wat romantische kaarsjes aan te steken…

Hieronder de onderwerpen die in het artikel besproken worden
Allereerst: Het liefdeshormoon Oxytocine
1 Het maakt je slimmer
2 Minder stress
3 Een betere afweer tegen ziektes
4 Betere nachtrust
5 Calorieën verbranden
6 Hart- en Vaatziekten
7 Hoger zelfvertrouwen
8 Vertrouwen in elkaar
9 Pijnstillende werking
10 Minder kans op prostaatkanker
11 Minder kans op incontinentie
Conclusies en aanbevelingen

Allereerst: Het liefdeshormoon Oxytocine

In de meeste gevallen wordt Oxytocine aangeduid als het Liefdeshormoon, maar een betere benaming zou Knuffelhormoon zijn. Oxytocine is een stofje wat geproduceerd wordt door de Hypofyse, een orgaan die hormonen produceert die op hun beurt weer andere organen stimuleert om hormonen aan te lmaken. De productie van Oxytocine zet dus een heel complex proces in werking.

De reden dat ik aangaf dat de naam Knuffelhormoon beter gepast zou zijn, ligt in het feit dat deze stof niet alleen aangemaakt wordt tijdens een heftige vrijpartij, maar ook bij liefdevolle aanrakingen zoals bijvoorbeeld een knuffel of een schouderklopje. Het is een hormoon die dus gemaakt wordt als we ons goed voelen, als we onszelf gewaardeerd voelen.

De Zweedse hoogleraar Kirstin Moberg had de volgende omschrijving voor Oxytocine:

“Oxytocine is het hormoon van onthaasting, genezing en verbondenheid.”

Oxytocine wordt niet alleen aangemaakt bij genegenheid tussen twee mensen, maar ook tussen mens en dier. Denk bijvoorbeeld eens aan die alleenstaande bejaarde die zich veel beter voelt als deze een huisdier heeft, want ook contact tussen mens en dier heeft dezelfde werking.

Ok, genoeg over dit hormoon voor nu. We gaan verder met de voordelen voor de gezondheid van seksuele activiteit, wat in veel gevallen aangestuurd wordt door ditzelfde hormoon Oxytocine:

1) Het maakt je slimmer

Het maakt je slimmer

Een van de meest opmerkelijke voordelen van regelmatig vrijen is dat het je slimmer zou maken. Het klinkt een beetje als een goedkoop excuus om iemand te verleiden, maar toch is het waar, zo is gebleken uit een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Maryland in de Verenigde Staten. Uit dit onderzoek is geconcludeerd dat de hoeveelheid neuronen in een bepaald deel van de hersenen toenemen als je regelmatig seks hebt. Dit hersengebied noemen we de Hippocampus, welke verantwoordelijk is voor onder andere het geheugen op langere termijn.

Het onderzoek is gedaan met muizen die op een bepaald moment regelmatig seks hadden. Nadat deze regelmaat stopte, daalde ook direct de intelligentie van de muizen. De onderzoekers zeggen er het volgende over:

"Bij de dieren die een lange periode geen seksuele activiteiten hadden, merkten we dat de cognitieve vaardigheden afnamen tijdens het experiment. Ook al was er een productie van nieuwe neuronen. Een toename van het aantal vrijpartijen doet namelijk ook meer zuurstof naar het brein stromen"

Deze resultaten van het Amerikaanse onderzoek zijn inmiddels bevestigd door de universiteit van Konkuk in Zuid-Korea. Ook deze wetenschappers zagen een duidelijke toename van de aanmaak van neuronen in de hippocampus wat de intelligentie verhoogd. Maar de Koreaanse onderzoekers gaan nog een stapje verder door te stellen dat oudere koppels die seksueel actief blijven, minder kans hebben op dementie.

2) Minder stress

Het mag duidelijk zijn dat een goede vrijpartij ontspannend werkt. En ontspanning betekend dat je daarna beter opgewassen bent tegen nieuwe stress. Uit een recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken zowel de mannen als de vrouwen die regelmatig seks hebben, beter opgewassen zijn tegen stressvolle situatie dan diegenen die geen, of heel weinig, actie tussen de lakens hadden. Ook kwam uit dit onderzoek een verband naar voren tussen knuffelen en een lagere bloeddruk bij de vrouw. Dit laatste moet nog verder onderzocht worden, maar als dit bewezen kan worden, is het een hele goede reden om wat meer te knuffelen.

3) Een betere afweer tegen ziektes

Een regelmatig en goed seksleven zorgt voor een verhoging van de hoeveelheid antilichamen in je lichaam. Deze antilichamen zorgen er voor dat je beter bestand bent tegen infecties zoals bijvoorbeeld een verkoudheid. Dit effect is wetenschappelijk aangetoond en zal effect hebben als je minimaal één of twee keer per week seks hebt.

4) Betere nachtrust

Tijdens een orgasme komt er een stof vrij die oxytocine heet. Deze stof zorgt er voor dat je beter en dieper kunt slapen. Als direct gevolg daarvan zorgt de betere nachtrust er voor dat een beter in staat bent om een gezond gewicht te houden, en om je bloeddruk in balans te houden. Deze twee zorgen op hun beurt weer voor een lagere kans op hart- en vaatziekten.

5) Calorieën verbranden

Het is beslist geen nieuwtje dat een heftige vrijpartij bijna topsport is. En topsport betekent ook dat er calorieën verbrand worden. 30 minuten actie tussen de lakens betekend dat je minimaal 85 calorieën verbrand hebt. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe actief (of passief) je bent. Het lijkt misschien niet erg veel, maar alle kleine beetjes helpen. Hoe vaker je het doet, hoe sneller dit optelt! Maar hoe je het ook wendt of keert, goede en actieve seks zal een bijdrage leveren aan vetverbranding, dus aan je slanke lijn.

6) Hart- en Vaatziekten

Naarmate je ouder wordt, wordt ook je behoefte aan seks minder, of in ieder geval anders. Want het verhaal dat ouderen niet aan seks doen is beslist een fabeltje! Helaas denken nog steeds veel mensen dat seks op hogere leeftijd een hartaanval kan veroorzaken, maar dit kan gelukkig naar het rijk der fabelen verwezen worden. Uit een wetenschappelijk onderzoek onder 914 oudere mannen bleek dat de mannen die 2 x per week seks hadden, en beduidend lager risico hadden op een hartaanval dan de mannen die ‘maar’ 1 x per maand seks hadden.

7) Hoger zelfvertrouwen

Over het algemeen verhoogd het hebben van seks het zelfvertrouwen. Maar dat moet wel een beetje genuanceerd worden: Als je je erg onzeker voelt, zal dat een negatieve weerslag hebben op de vrijpartij zelf, waardoor je zelfvertrouwen daarna waarschijnlijk alleen maar zal dalen. Het is belangrijk dat je al min of meer lekker in je vel zit voordat je tussen de lakens duikt. Alleen dan zal de seks ook goed zijn wat een onvermijdelijke boost aan je zelfvertrouwen zal geven. Het is natuurlijk ook belangrijk met wie je de lakens deelt. Als je niet lekker in je vel zit, en je partner is in staat om je je op je gemak te laten voelen tijdens het voorspel, zal dit zeker zeer positief werken op de vrijpartij zelf, en dus ook op het zelfvertrouwen daarna.

8) Vertrouwen in elkaar

Tijdens een vrijpartij, en speciaal als je een orgasme hebt, wordt er in het lichaam de stof Oxytocine aangemaakt. Deze stof is verantwoordelijk voor heel veel positieve reacties in je lichaam. Het wordt ook wel het zogenaamde ‘liefdeshormoon’ genoemd.

Eén van de zaken waar dit hormoon voor zorgt is het leggen van een sterkere band tussen de twee partners., en legt de basis voor het wederzijdse vertrouwen. Ook zorgt deze stof voor meer generositeit en verdraagzaamheid jegens elkaar.

9) Pijnstillende werking

Deze zelfde stof Oxytocine heeft ook een pijnstillende werking, een natuurlijk paracetamol! Het verzacht met name de pijn bij artritis, menstruatiepijnen en hoofdpijn. Jazeker, je leest het goed: Het verzacht de pijn als je hoofdpijn hebt. De bekende ‘smoes’ om niet te vrijen is hiermee naar het rijk der fabelen verwezen. Als je hoofdpijn hebt, is het juist tijd voor wat actie tussen de lakens!

10) Minder kans op prostaatkanker

Uit een recent wetenschappelijk onderzoek door Australische wetenschappers is gebleken dat als een man regelmatig ejaculeert in hun jongere jaren, het risico op prostaatkanker in een latere levensfase met maar liefst een derde daalt. Het maakt hierbij niets uit of de ejaculatie plaatsvindt tijdens de seks of tijdens masturbatie.

11) Minder kans op incontinentie

Ook voor de vrouwen is er goed nieuws: Regelmatig vrijen zorgt voor het versterken van de bodembekkenspieren. Dit zorgt niet alleen voor een ervaring die meer intens is voor beide partners, maar dit beperkt ook heel duidelijk de kans op incontinentie op hogere leeftijd.

Om je bodembekkenspieren extra te trainen moet je deze spieren gedurende 3 seconden spannen, om daarna weer een aantal seconden te ontspannen. Als je dit in sets van 20 doet, en dan meerdere keren per dag, zal je heel snel resultaten voelen. Je bodembekkenspieren zijn de spieren die je gebruikt als je tijdens het plassen plotseling je urine op wilt houden. Juist, dat zijn je bodembekkenspieren.

Conclusies en aanbevelingen

Deze indrukwekkende lijst zet je toch aan het denken. Naast het feit dat regelmatige actie tussen de lakens gewoon fijn en lekker is, heeft het dus heel veel voordelen voor onze algemene gezondheid. Maar hier moeten we wel even een onderscheid maken tussen een zogenaamd ‘vluggertje’ en een uitgebreide vrijpartij met alles erop en eraan, dat wil zeggen een uitgebreid voorspel en naspel.

In het geval van een ‘vluggertje’ zullen de voordelen met name te vinden zijn in de productie van Oxytocine, wat ook wel het liefdeshormoon wordt genoemd. Dit hormoon is verantwoordelijk voor veel positieve effecten op je lichaam. Bij een meer uitgebreide vrijpartij zullen er ook effecten optreden zoals ontstressen en het kweken van een intieme band met je partner. Iedereen doet dit op zijn of haar eigen manier, waarbij een goede mix van de twee waarschijnlijk een hele goede basis is.

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Reactie achterlaten

Over de Auteur:

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.
Zoek Op Klacht:
4 Shares
Tweet
Pin
Share4