Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 4 mei 2023

7 Grote Gezondheidsfabels

Er zijn wel honderden website op het internet te vinden over het onderwerp gezondheid. Soms kunnen we door het bos de bomen niet meer zien. Doordat er zoveel over te lezen is, kan het voorkomen dat we een verkeerd beeld krijgen van gezondheid en alles wat ermee gepaard gaat. Daarnaast is er ook nog eens een hele hoop tegenstrijdigheid te lezen.

“De een schrijft A en de ander schrijft B”

Zelf volg ik ook een aantal blogs over gezondheid en soms kom ik nog wel eens informatie tegen dat verkeerd opgevat kan worden! Hieronder heb ik een 8-tal misvattingen voor je wat betreft gezondheid.

Kun jij jezelf ook hierop betrappen?

1. Light producten zijn beter voor me
2. Vruchtensapjes zijn gezond
3. Cholesterol in de voeding is slecht voor je hart
4. Lezen in het donker is slecht voor je ogen
5. Ik word “vet” van vet eten
6. Door niet te eten zal ik afvallen
7. Hoe harder ik sport, hoe beter

Light producten zijn beter voor me

Light producten slecht

Dit is misschien wel de grootste misvatting die er bestaat, maar gek is het niet. Wanneer we op producten het marketingwoordje “Light” zien staan, gaan we er automatisch vanuit dat het gezonder is dan “regular”.

Onlangs was ik in een café met een stel vrienden en naast mij stond een dame die een Cola Light op bestelde.  Ik hoorde haar het op de volgende manier bestellen.

“Doe mij maar een Cola. Graag light omdat dit gezonder is!”

Het is natuurlijk helemaal niets mis met het drinken van Cola Light, maar wel wanneer men denkt dat dit gezonder voor je is.

Neem als voorbeeld een light versie van een bepaalde frisdrank. Het klopt dat er minder calorieën in zitten, maar die zijn vervangen door kunstmatige zoetstoffen! Deze zorgen er juist voor dat je meer zin krijgt in suikers!

Daarnaast blijkt ook dat als je aspartaam (de zoetstof in light dranken), niet goed bewaart de zoetstof uiteenvalt in meerdere giftige stoffen (1). Een cola-light in een warme auto bewaren is dus helemaal niet gezond voor je.

Ook de “light chips” producten zijn niet altijd even gezond. Er zitten speciale vetvervangers in die er voor zorgt dat je lichaam minder goed met calorieën en gewichtstoename kan omgaan. Hierdoor zal je alleen maar sneller aankomen!

Lees meer: Light frisdranken

“Vruchtensapjes zijn gezond”

Vruchtensap

Sapjes zijn heerlijk, helemaal nu de zomer er weer aan begint komen lijkt de verkoop op vruchtensapjes toe te nemen. Vruchtensapjes die je in de supermarkt kan kopen hebben het imago om je gezondheid te boosten, dit komt mede door de reclame die er op los wordt gelaten!

1. Er zijn bijna altijd (ook de verse) teveel onnodige suikers toegevoegd voor de smaak, en deze calorieën tikken op een gegeven moment aan.

2. Een vruchtensapje vult niet. Het is eenvoudig om een 2de glas te drinken (extra suikers).

Een glas vruchtensap drinken is veel eenvoudiger dan het eten van bijvoorbeeld een appel. Toch is de niet-sap vorm een heel stuk gezonder voor je.

“Cholesterol in de voeding is slecht voor je hart”

Cholesterol voeding

Op steeds meer producten in de supermarkt wordt vermeld dat het je cholesterol zal verlagen. We worden steeds vaker geconfronteerd dat cholesterol slecht voor je is. Hierdoor gaan we ook minder voeding eten dat cholesterol bevat.

We hebben cholesterol nodig voor onder andere een goede hormoonfunctie en een betere cellulaire structuur.

Cholesterol is dus niet slecht, het beschermt ons lichaam zelfs!

Cholesterol is per definitie niet slecht. Het kan pas gevaarlijk worden wanneer je er teveel van hebt.

Lees meer: Cholesterol Blog

“Lezen in het donker is slecht voor je ogen”

Lezen in het donker

Lezen in het donker schijnt slecht voor je te zijn, echter dit is wat ik van vroeger heb meegekregen. Net als dat we niet zo dicht op de tv moeten zitten, omdat dit de kwaliteit van je ogen zal verminderen.

“Dit is niet waar”

Wel is het zo dat je ogen sneller moe zullen worden, omdat ze zich meer moeten inspannen. Door te lang rond te lopen met vermoeide ogen kan ervoor zorgen dat je ogen minder snel kunnen corrigeren. Dan kan je last krijgen van dubbele visie. Het is vooral een probleem als je heel lang in een scherm kijkt (2).

In het donker lezen is niet slecht, als je je ogen ook af en toe wat rust geeft!

Lees meer: oogspieren trainen

“Ik word “vet” van vet eten”

Eskimo

Door veel voedsel te eten dat veel vet bevat, zal ik dikker gaan worden. Eskimo’s eten niets anders dan vet (walvis blubber) en volgens mij heb ik nog nooit een dikke Eskimo gezien.

Het feit is, is dat mensen met een dieet hoog in het verzadigd vet het laagste percentage obesitas vertonen in combinatie met de beste algemene gezondheid.

Goede vetten zorgen voor een betere kwaliteit celmembranen wat de hormoonhuishouding alleen maar zal bevorderen.

En zoals altijd is “alles met mate” weer het toverwoord. Door vet te eten zal je niet zomaar aankomen, het ligt aan het soort voeding in combinatie met andere leefstijl factoren.

“Door niet te eten zal ik afvallen”

Niet eten

Misschien hoort deze zelfs wel bovenaan de lijst te staan. Je lichaam heeft voedingsmiddelen nodig, zo simpel is dat. Door niet te eten, zal je misschien op korte termijn wat afvallen echter op lange termijn zorg je er alleen maar voor dat je lichaam sneller zal aankomen.

Door crashdiëten zal je lichaam een alarmklok luiden, het heeft namelijk voedingsmiddelen nodig. Hierdoor zal er ineens een hongergevoel ontstaan waardoor de kans op “vreetbuien”   alleen maar groter is.

Door het missen van de nodige voedingsmiddelen kunnen er veel misgaan “in the long run”. Voornaamste is misschien wel een verminderd metabolisme en de hormoonhuishouding zal op de “hobbel raken”

“Hoe harder ik sport, hoe beter!”

No pain no gain

Door te trainen zal jij je spieren en conditie verbeteren. Veel mensen denken dat wanneer je extreem traint (zware gewichten, sprinten) dat je sneller gespierd en een betere conditie zult krijgen dan wanneer je met kleine gewichten traint of rustig hardloopt!

Elke dag heb ik mijn “internet loop” en dan loop ik een aantal nieuwswebsites door. Ik had de opzet voor dit artikel al op papier gezet en op nu.nl bleek vorige week deze “fabel” te bekrachtigen.

“No pain, no gain” gaat dus eigenlijk niet op!

Je kunt net zoveel spieren kweken wanneer je vaker kleine gewichten traint dan wanneer je traint met zware gewichten. Zelfs met elastieken werken die resistentie brengen kan net zoveel voor je doen als trainen met gewichten(3).

Wel is het dan nodig om meer oefeningen te doen wanneer je met lichtere gewichten traint. Daarnaast zal je spieropbouw langer van kracht blijven doordat je meer herhalingen moet doen!

Heb je zelf nog een leuke toevoeging? Laat me dit dan weten en ik zal het op de blog plaatsen!

Fijne Koninginnedag gewenst!
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://digitalcommons.wou.edu/honors_theses/89/
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0003687017302351
  3. https://journals.lww.com/nsca-jscr/fulltext/2012/07000/Muscle_Activation_Strategies_During_Strength.21.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share