Afgelopen zondagavond hebben we allemaal weer de klok een uurtje vooruit gezet! Nouja, dit is misschien wat overdreven aangezien we allemaal een "hippe" telefoon hebben die dit allemaal vanzelf doet! De horloges moeten we "gelukkig" nog zelf opnieuw optijd zetten. In de zomer lopen we dus 1 uur voor op de werkelijke tijd omdat de wintertijd de "standaardtijd" is!
Wanneer we de bovenstaande zin in een andere context zetten, kun je lezen dat we ons bioritme eigenlijk compleet omgooien (ook al is het maar een uurtje) door de tijd vooruit te zetten. Je zou denken "dit is toch helemaal niet zo erg?". In de meeste gevallen hebben we na een aantal dagen het niet eens meer in de gaten, maar toch kan het onbewust invloed hebben op je gezondheid!
De uitspraak "Elk nadeel heb z'n voordeel." gaat ook op voor de zomertijd! In de zomer is het buiten langer licht, hierdoor besparen we allemaal flink wat energie kosten! Daarnaast is het in de zomer heerlijk om lang in de tuin de zitten en frisse lucht is natuurlijk gezond! Maar... Helaas zijn de nadelen niet bij iedereen bekend.
De verandering van de tijd kan namelijk zelfs zorgen voor hart- en vaatziekten, zoals hartaanvallen, mensen raken ook vaker gewond en hebben vaker mentale en gedragsstoornissen na de tijdsverandering (1).
Slaap: Je nachtrust wordt door het uurtje eerder opstaan enorm omgegooid. We hebben
allemaal een soort van vast ritme waar we ons al een half jaar aan houden. De meeste mensen hoeven niet eens meer een wekker te zetten, we worden vaak toch op tijd wakker.
Dit kan helemaal verstoord raken door de zomertijd en dat heeft weer allerlei andere effecten (2).
25% van alle Nederlanders vallen onder de categorie "avondmensen". Deze hebben vooral erg veel last van een korte nacht. Een goede nachtrust is uitermate belangrijk en bepaald eigenlijk al hoe de dag voor je zal lopen voordat je het bed bent uitgegaan!
Vandaar het spreekwoord: "Met het verkeerde been uit bed stappen"
Daarnaast is je lichaam gewend geraakt dat het een aantal uren voordat je naar bed gaat donker begint te worden. Op het moment dat het later donker wordt, zal je lichaam ook pas later in "slaap mode" gaan. Hierdoor ga je later slapen, maar je zult dezelfde tijd moeten opstaan!
Je kunt je klok wel even snel aanpassen, maar je biologische klok niet!
Er is zelf een onderzoek gaande dat er meer ongelukken en hartaanvallen zijn in de zomer dan in de winter. Men geeft de schuld aan de zomertijd!
Tip om je biologische ritme op te pakken
- Ga iets eerder naar bed! Al is dit 30 minuten eerder, zal het verspreid over de hele avond veel goed maken.
- Ga in de ochtend sporten (3)! Sporten in de ochtend
- Zet niet alle lampen 's avonds aan! Laat je lichaam optijd aan de nacht "wennen"
- Slaap niet al te lang uit! Hierdoor zal je in de avond langer wakker blijven...
Conclusie: de zomertijd is leuk, want we kunnen meer genieten van het "zonlicht", wat ook weer goed is voor je huid, maar je nachtrust zal er wel onder gaan leiden. Wanneer we hier bewust mee omgaan, kan ons lichaam hier relatief snel weer aan wennen! Gelukkig maar...
[MOWPOP id="128"]
Bronnen:
Hallo,Jan eerst en vooral dank je voor de prachtige informatie die je doorgeeft,het zet echt tot nadenken aan en je mooie goede tips die je geeft zegt echt wel veel hoor.Ik ben er dan ook goed mee bezig mij te informeren,het is ook allemaal zeer duidelijk.Dank je.
De Beste groeten
Henri.
Bedankt Henri:)
Wij zitten met een 25 man in.1huis wat slecht word schoongemaakt. Het is opgevallen dat er veel mensen jeukbultjes krijgen. Wat kan dat zijn.
Op dit moment is schurft (in studentenhuizen) een steeds groter wordend probleem. Hebben jullie al eens goed het beddengoed nagekeken?
Schurft is niet erg, maar ontzettend vervelend. Ga even naar je huisarts voor medicatie, en je bent er snel weer af.
Onnodig te zeggen dat jullie ALLES moeten wassen en schoonmaken, om deze vervelende beestjes uit te bannen.
Veel succes!