Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm Zomer Weekmenu! ☀️

Diabetes en voeding

Laatste Update: 14 november 2016

Aardappelen, vlees en groente, koolhydraten en diabetes

0
(0)

Toen is (al een hele tijd geleden) bij mijn ouders in huis woonde werd er elke avond netjes om 18:00 gegeten. In de meeste gevallen was het altijd de volgende combinatie: Aardappelen, vlees en groente.

Wanneer je hier snel een blik op werpt zal je vast een zeker niet echt een probleem zien toch? Nou voor mensen met diabetes (type 1 en 2) kan dit voedingspatroon zelfs erg gevaarlijk zijn!

Waarom?

Wanneer we teveel koolhydraten binnenkrijgen zal de hoeveelheid suiker in ons lichaam automatisch doen stijgen.  Om dit suiker te kunnen verwerken zal de alvleesklier grote hoeveelheden insuline aanmaken. Het bloedsuikergehalte zal hierdoor op het goede niveau blijven.

Ik zie het probleem niet?

Wanneer je alvleesklier erg veel insuline moet aanmaken zal dit op een gegeven moment teveel worden voor je alvleesklier. Daarnaast kan het op lange termijn ervoor zorgen dat je lichaamcellen overgevoelig worden voor suiker wat zal resulteren in de aanmaak van meer insuline. Tenslotte betekend meer (ongezonde) koolhydraten, meer vet! De kilo’s vliegen er aan!

Dit lijkt nog niet zo heel erg, maar wat nu wanneer een diabetes patiënt teveel koolhydraten binnenkrijgt?

Koolhydraten en diabetes 1

Door de grote hoeveelheden koolhydraten moet de alvleesklier veel insuline aanmaken. Echter voor mensen die diabetes type 1 hebben, kan de alvleesklier dit simpelweg niet meer aan! Het lichaam kan de suikers niet goed verwerken door een tekort aan insuline. Deze insuline zal dus uit “insulineshots” gehaald moeten worden!

Daarom is het belangrijk om de goede hoeveelheden koolhydraten binnen te krijgen zodat je lichaam dit geleidelijk en onder controle kan verwerken.

Maar hoeveel is de goede verhouding?

Heb je diabetes type 1? Dan is het belangrijk (en verstandig) dat je een goede kennis hebt over koolhydraten (de verschillende) en in welke voedingsmiddelen deze koolhydraten zitten in welke verhouding. Dit klinkt nogal veel, mar in de praktijk is dit goed te verwezelijken.

Het simpelste wat je kunt doen is om alle koolhydraten die je binnenkrijgt te tellen! Ja, ik weet het, dit kan nogal wat tijd kosten. Gelukkig is er een speciale koolhydratenteller, die je precies aangeeft hoeveel koolhydraten er in verschillende voedingsmiddelen zitten. Het is een zeer uitgebreide tellen, vrijwel alle producten staan erin vermeld!

Koolhydraten teller

Hoeveel koolhydraten mag ik eten?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden aangezien er rekening moet worden gehouden met verschillende factoren. Hieronder een aantal criteria waar rekening mee moet worden gehouden:

 • Lengte/gewicht
 • Leeftijd
 • Leefstijl
 • Geslacht
 • Zwangerschap
 • Actief leven
 • Etc.

Gemiddeld genomen heeft ons lichaam ongeveer 8 porties koolhydraten nodig per dag! Dit is natuurlijk afhankelijk van de verschillende factoren die hierboven genoemd zijn. Gemiddeld genomen mag je wanneer je diabetes hebt (dit is aan te raden) iets meer dan 10 gram koolhydraten binnenkrijgen per portie.

Hoeveel koolhydraten genomen mogen worden is erg persoonsafhankelijk! Overleg dit altijd met een arts voordat je zelf gaat experimenteren!

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. hallo jack ik zit met een probleem.ik heb diabetes type 2.
  op dit moment ben ik 4 weken bezig met het cambridge 800 dieet,ben wel kilo's verloren,en mijn suikerspiegel is aan het dalen,maar mijn energie staat op een zeer laag pitje,en het is moeilijk vol te houden,heb jij een advies voor mij met de vriendelijke groet ineke van der stok

  1. Dag Ineke,

   Het klopt wanneer je met een strikt dieet aan de slag gaat dat dat invloed heeft op je energie levels. Zelf heb ik een lange periode een zeer koolhydraat-arm dieet gevolgd en had ook te kampen met minder energie. Echter, het is wel van belang om het voedingspatroon vol te houden. Wat betreft meer energie krijgen kun je overwegen om wat van de volgende producten toe te voegen (relatief laag in koolhydraten):

   Asperges
   Bosbessen
   Bonen
   Broccoli
   Wortelen
   Vis
   Lijnzaad
   Appel

   *Wel met oog op je bloedsuikerspiegel natuurlijk (ga dit dan ook meten met een bloedglucose apparaat).

   Ik zal op de blog wat extra aandacht besteden met een special om meer energie te krijgen bij diabetes.

   Succes!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

mei 12, 2021

mei 6, 2021

april 20, 2021

april 7, 2021

maart 30, 2021

maart 16, 2021

0 Shares
Tweet
Pin
Share