Tijdelijk Gratis!

7 Smeuïge Overheerlijke Koolhydraatarme Ovenschotel Recepten:

Voedingsadvies

Laatste Update: 16 januari 2017

Groene koffie extract

Het begint inmiddels een hele hype te worden. Je kunt de Amerikaanse TV niet aanzetten, of er wordt wel aandacht aan besteed: Groene koffie extract. Bij de naam ‘groene koffie’ denk je misschien aan biologische koffie, of aan speciale groene koffiebonen van een speciaal ras. Niets van dat alles.

Groene koffie is gewoon de naam voor koffiebonen zoals ze in de natuur, of eigenlijk op de plantages, groeien.

Wat is groene koffie?

Groene koffie is dus de naam voor dezelfde koffieboon die normaal geroosterd en gemalen in ons koffiezetapparaat eindigt. Dus als we spreken van groene koffie, dan hebben we het over de koffieboon die (nog) niet bewerkt is tot een pak gemalen koffie van DE, of wat voor merk dan ook.

Als we dus spreken over het Groene Koffie Extract, dan hebben we het dus over een puur natuur extract van de koffieboon zoals deze geplukt wordt op de plantages. Niks meer en niks minder.

De productie van ‘gewone’ koffie

Het is goed om eens stil te staan bij wat er met de normale koffie, zoals we die iedere dag drinken, gebeurt tijdens het productieproces. Dit is belangrijk om de voordelen van de groene koffie beter te kunnen bevatten.

Bij de productie van normale koffie, worden de bonen als groene koffiebonen geplukt en gedroogd Tot dat moment is er niks aan de hand. Maar daarna worden deze zelfde bonen gebrand waardoor een chemisch proces in de koffieboon in gang gezet wordt.

Door dit proces komen er maar liefst 700 verschillende chemische stoffen vrij die niet bestonden in de originele bonen, of alleen maar bestonden in een totaal andere vorm.

In feite heeft de koffie zoals wij die dagelijks drinken, nog maar weinig te maken met de originele boon. Ok, koffie is een lekkere oppepper, maar dit zet je toch wel aan het denken!

Dit is een heel mooi voorbeeld van het feit dat wij, als mens, onze natuurlijke voedingsbronnen zo aan het manipuleren en aan het bewerken zijn, dat er uiteindelijk een totaal ander product ontstaat, wat ook nog eens allerlei stoffen bevat waarvan we de gevolgen vaak nog niet eens kunnen overzien.

Gevolgen die vaak niet eens gezond zijn voor jou en mij als eindgebruiker. Aan de andere kant zijn er ook producten die juist door het branden hun gifstoffen verliezen, zoals bijvoorbeeld cashewnoten.

Hoe dan ook: Tijdens het branden worden niet alleen nieuwe stoffen gevormd, maar gaan ook veel gezonde voedingsstoffen verloren. En met het consumeren van groene koffie (extract) kunnen we de slechte stoffen vermijden en kunnen we alsnog optimaal profiteren van de gezonde voedingsstoffen die origineel in de koffiebonen aanwezig zijn.

En dat zijn er nogal wat!

De voordelen van Groene Koffie

Zoals eerder gezegd, door het consumeren, in wat voor vorm dan ook, van de originele en onbewerkte groene koffie, kunnen we veel voordelen voor onze gezondheid behalen. Voor de duidelijkheid ga ik zo nu en dan even vergelijken met de gewone koffie, om het hele verhaal wat duidelijker te maken.

Bloeddruk

Ten eerste is het groene koffie die juist je bloeddruk verlaagd. Dit in tegenstelling tot gewone koffie die juist de bloeddruk verhoogd.

Ontstekingsremmend

Bepaalde stoffen in de groene koffie werken ontstekingsremmend op de meest uiteenlopende soorten inwendige en uitwendige infecties.

Afvallen

Dit is natuurlijk waar het op dit moment in de media om draait: Het vermogen om met deze ‘magische’ koffieboon af te vallen. Heel ‘snel’ en heel ‘veilig’. Volgens de geleerden is dit afvallen mogelijk door de aanwezigheid van cafeïnezuur. Het is juist dit zuur die de vetzuren uit het opgeslagen lichaamsvet vrijmaakt, en weer omzet in de originele vorm: Energie.

Dit heeft als direct gevolg dat je energieniveau veel hoger ligt waardoor je je fitter en helderder voelt. Je lichaam kan meer aan, en je kunt je beter concentreren. En dan is er nog het chlorogeenzuur, wat de lever ondersteund bij het verwerken van de eerder genoemde vetzuren, waardoor de stofwisseling een enorme boost krijgt, waardoor je uiteindelijk af zult vallen.

Al deze processen zullen dus lichaamsvet omzetten in energie, wat een extra boost betekent voor zowel het lichaam als voor de geest, en je valt ook nog eens af. Let hierbij wel op het tempo van afvallen. Er wordt veel reclame gemaakt met 8 kilo per week. Dit is veel te veel, en je zult dus de groene koffie met mate moeten gebruiken, anders begint het op een crash-dieet te lijken!

Rijk aan antioxidanten

Antioxidanten kennen we inmiddels wel. Het zijn die stoffen die effectief werken tegen celmutatie, en dus tegen onder andere kanker. Antioxidanten bieden bescherming tegen de zogenaamde vrije radicalen, die in staat zijn om ons DNA en ons lichaamsweefsel behoorlijk te beschadigen, met alle mogelijke gevolgen van dien.

Door de antioxidanten is er een natuurlijke bescherming in ons lichaam ter ondersteuning van het immuunsysteem, en gaat het ook nog eens het verouderingsproces tegen.

Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in de groene koffie bijna twee keer zo sterk zijn als bijvoorbeeld de antioxidanten in groene thee. Geen slecht uitgangspunt!

Regeneratie van Vitamine E

Groene koffiebonen zijn ook in staat om vitamine E te regenereren. Vitamine E is een bijzondere krachtige antioxidant die een belangrijke remmende werking heeft op het ontstaan van de ongezonde LDL-Cholesterol. Dit komt ten goed aan de gezondheid van onze hart- en bloedvaten.

Even ter verduidelijking: LDL is de ongezonde variant van cholesterol, terwijl HDL de gezonde variant is. Als je teveel LDL hebt, is dat gevaarlijk voor je hart- en bloedvaten. HDL zorgt op zijn beurt voor het transport van de overtollige cholesterol naar de lever, waar het oorspronkelijk ook vandaan komt. HDL speelt ook een belangrijke rol in de bloedstolling, en het bestrijden van ontstekingen en infecties.

Bevat géén diterpeen of cafestol

In tegenstelling tot ‘gewone’ koffie, bevat groene koffie géén diterpeen of cafestol. Deze twee stoffen worden heel vaak gelinkt aan hyperactiviteit en ADHD.  Ook spelen deze twee stoffen een grote rol bij de aanmaak van LDL-cholesterol, wat hele vervelende gevolgen voor je lichaam kan hebben.

Bevat chlorogeenzuur

Chlorogeenzuur is een extreem krachtige antioxidant die in staat is om de bloeddruk fors te verlagen. Direct gevolg is een stabielere bloedsuikerspiegel. Volgens onderzoek gebeurt dit door de productie van glucose-6-fosfaat af te remmen, wat dus ook de rem zet op de afgifte van glucose aan ons bloed. Het chlorogeenzuur is dus een heel mooi hulpmiddel voor diabetici die moeite hebben om hun bloedsuikerspiegel stabiel te houden.

Goed voor huid en haar

Dankzij de regeneratieve eigenschappen van sommige antioxidanten in de groene koffie, heeft het nuttigen hiervan ook een hele positieve invloed op je huid en op je haar. Met name je huid zal zachter aanvoelen en er jonger uitzien.

Groene koffie in verschillende vormen

Groene koffie is beslist niet een product wat je verwerkt zoals gewone koffie. Natuurlijk kun je de bonen zelf gaan roosteren, maar dan vallen alle eerder genoemde voordelen volledig weg.

Het is beter om de groene koffie in een andere vorm te kopen, afhankelijk waarvoor je het wilt gebruiken:

Capsules

Een extract van groene koffie wordt op dit moment veel geleverd in de vorm van een capsule. Lekker gemakkelijk voor diegene die geen tijd hebben om van alles voor te bereiden. Je neemt de capsule in zoals je dat ook met voedingssupplementen doet.

Poedervorm

Je kunt groene koffie ook in poedervorm krijgen. Dit is met name gemakkelijk voor die mensen die graag een lekkere smoothie of een shake maken. Juist ja, je leest het goed. Je moet het idee van een dampende bak koffie even opzij zetten. De poedervorm kun je in allerlei gerechten gebruiken zoals toetjes of vermengd met melk. Je kunt er zelfs limonade mee maken! Met name de verwerking in een smoothie zal erg populair worden. Niet alleen voor de gezondheid, maar ook gewoon omdat het lekker is!

Smoothie met groene koffie

Deze smoothie kun je als ontbijtje gebruiken, of als lekker tussendoortje op je werk. Het enige wat je nodig hebt om dit te maken, is een goede blender of een staafmixer. Voor de rest kun je je in eerste instantie exact aan het recept houden, maar schroom niet om later zelf te gaan experimenteren. De mogelijkheden zijn alleen begrenst door je eigen creativiteit!

smoothieIngrediënten:

 • 1 liter biologische yoghurt
 • snufje Himalayazout
 • Een handje vol verse Ginkgo Biloba
 • Handje vol blaadjes van de munt-plant
 • Een half theelepeltje kaneelpoeder
 • Een half theelepeltje groene koffie poeder
 • 1 eetlepel Maca poeder
 • 1 tot 2 eetlepels rauwe cacaopoeder
 • 1 tot 2 eetlepels colostrum
 • Een half bakje aardbeien
 • 4 bananen

Werkwijze:

 • Stop alle ingrediënten in één keer in de blender.
 • Zet de blender net zo lang aan totdat er een gladde en egale substantie geworden is.
 • Giet de smoothie uit in leuke dessertglazen, en garneer het met een halve aardbei.
 • Variatie: Doe ook wat ijsblokjes in de blender, of laat bijvoorbeeld de bananen vooraf bevriezen (wel eerst even in stukjes snijden, voordat je ze in de vriezer stopt…). Op deze manier heb je direct een heerlijk frisse traktatie voor een warme zomerdag.

Je kunt deze smoothie een paar dagen in de koelkast bewaren, dus lekker gemakkelijk om even wat in het voor te maken!

Toegegeven, het zijn niet de gemakkelijkste ingrediënten. Als je een bepaald ingrediënt niet kunt vinden, of niet bij de hand hebt, maak je gewoon een variatie op dit recept. Zolang je de Groene Koffie Poeder maar niet vergeet…

Heb jij nog andere recepten om iets lekkers te maken met groene koffie extract? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. goedemorgen, ik zet een avond tevoren een theelepel gemalen groene koffiebonen in een beetje water en drink het smorgens op. Gebruik het nog maar kort, maar volgens mij werkt het sterk zo..

 2. Mag ik u vragen hoe ik de groene koffie zelf tot poeder kan bewerken? En wat is de ideale dagelijkse dosis?

  1. Om zelf poeder te maken van groene koffiebonen (dus ongebrande bonen) kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een ouderwetse vijzel.
   Over het algemeen kun je aannemen dat een hoeveelheid van 15 tot 25 gram per dag wel het maximum is.

   Succes,
   Jack

 3. Ik heb Green Coffee besteld bij Body en Fit (sorry als ik geen reclame mag maken). Maar ik lees hier dat je dat dampende bakje koffie moet vergeten. Maar deze van B&F die ik besteld heb ik poedervorm en kun je dus koud, maar ook warm drinken, net als een gewone bakje koffie. Ze beloven dat het puur green coffee (extract) is, maar kan dat dan ook?

  1. Of het inderdaad puur extract is, kan ik niet bepalen. Daarvoor moet je even de verpakking van de groene koffie raadplegen.
   De meest efficiënte manier om te profiteren van de voordelen van de groene koffie is koud. Verwerk het in een smoothie of maak er limonade van. Zodra je voedingsstoffen gaat verwarmen, en dat geldt dus ook voor de groene koffie, dan gaat er toch een deel van de voedingswaarde verloren.

   Veel succes,
   Jack

 4. Niet voor mij , aan iemand voorgesteld. Waar kan je dit best bestellen. ??? om zeker te zijn dat men de goede heeft ????

  1. Mag men groene koffie bonen zomaar verkopen? ZIJN DEZE NIET GIFTIG?

  2. Biologische groene koffiebonen kun je kopen bij Simon Levelt en malen met een handkoffiemolen.
   Zet hier koffie van met een ongebleekt koffiefilter en voeg wat alternatieve soya cuisine aan toe.
   Ik vind het goed te drinken.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

14 Shares
Tweet
Pin
Share14