• groene thee gezondheidheidsvoordelen

Groene Thee special deel 2: De gezondheidsvoordelen

2016-11-21T15:21:37+01:00december 8th, 2012|Groene Thee|2 Reacties

Laatste update: door

Groene Thee special deel 2: De gezondheidsvoordelen 

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Groene Thee special deel 1: De achtergrond van Groene Thee

Het drinken van Groene Thee is niet alleen erg smakelijk, maar biedt heel veel voordelen voor de gezondheid. De Chinezen en Japanners hebben deze geneeskrachtige eigenschappen ontdekt, en maken daar nog dagelijks gebruik van door nog steeds Groene Thee te drinken gedurende de dag.

In dit artikel leer je waarom Groene Thee zo ongelooflijk goed voor een mens kan zijn!

Zwarte-, Groene- of Oolong thee

Laten we eerst eens kijken naar het verschil tussen deze 3 meest gangbare soorten thee. Hoewel deze alledrie afkomstig zijn van dezelfde plant, de Camellia Sinensis, zijn er grote verschillen in kwaliteit, smaak en hoeveelheid cafeïne. Deze verschillen ontstaan door het gebied waar de plant staat, de verzorging en natuurlijk het verwerkingsproces na het oogsten van de jonge bladeren.

  • Zwarte Thee: De bladeren, ie uiteraard vers geplukt worden, worden in vorm gerold waarna ze tenminste een dag lang geoxideerd (gefermenteerd) worden totdat ze zwart zijn. Na de beoogde graad van fermentatie, worden de bladeren gedroogd. Hierna wordt alles gesorteerd op grootte en kwaliteit.
  • Groene Thee: Deze theesoort wordt niet geoxideerd (gefermenteerd) zoals bij de zwarte thee. In plaats van deze oxidatie worden de bladeren in een hete pan gebakken of gestoomd. Daarna worden de bladeren heel langzaam gedroogd om de bijzondere eigenschappen van de groene thee te behouden.
  • Oolong thee: Deze thee wordt ook wel semi-gefermenteerde thee genoemd. Hierdoor valt deze thee, qua fermentatie-graad, ergens tussen groene- en zwarte thee.

Uit dit lijstje blijkt dus duidelijk dat het fermentatieproces de thee misschien wel langer houdbaar maakt, maar dat hierbij ook heel veel gezonde stoffen, die van nature in de bladeren zitten, verloren gaan. Conclusie: Groene thee heeft de meeste gezondheidsvoordelen voor de drinker.

Wat zit er nu precies in Groene Thee?

De belangrijkste stoffen in de groene thee, die bijdragen aan een betere gezondheid, zijn de anti-oxidanten in de vorm van Polyfenolen. Flavonoïden en Catechinen zijn twee belangrijke ondervormen van de groep Polyfenole anti-oxidanten. Groene thee heeft een zeer hoog gehalte aan Flavonoïden.

Naast deze anti-oxidanten bevat Groene Thee ook nog eens een schat aan vitamines zoals vitamine C, K, B6, B12 en E. Ook is de drank rijk aan mineralen zoals kalium, mangaan, calcium, magnesium en fluoride.

Ook tref je aminozuren (eiwitten) aan in de Groene Thee, waaronder L-Theanine.

Wat zijn anti-oxidanten en vrije radicalen?

Er wordt heel veel over gesproken: