Groene Thee

Laatste Update: 21 november 2016

Groene Thee special deel 2: De gezondheidsvoordelen

Groene Thee special deel 2: De gezondheidsvoordelen 

Klik hieronder om deel 1 te lezen:
Groene Thee special deel 1: De achtergrond van Groene Thee

Het drinken van Groene Thee is niet alleen erg smakelijk, maar biedt heel veel voordelen voor de gezondheid. De Chinezen en Japanners hebben deze geneeskrachtige eigenschappen ontdekt, en maken daar nog dagelijks gebruik van door nog steeds Groene Thee te drinken gedurende de dag.

In dit artikel leer je waarom Groene Thee zo ongelooflijk goed voor een mens kan zijn!

Zwarte-, Groene- of Oolong thee

Laten we eerst eens kijken naar het verschil tussen deze 3 meest gangbare soorten thee. Hoewel deze alledrie afkomstig zijn van dezelfde plant, de Camellia Sinensis, zijn er grote verschillen in kwaliteit, smaak en hoeveelheid cafeïne. Deze verschillen ontstaan door het gebied waar de plant staat, de verzorging en natuurlijk het verwerkingsproces na het oogsten van de jonge bladeren.

 • Zwarte Thee: De bladeren, ie uiteraard vers geplukt worden, worden in vorm gerold waarna ze tenminste een dag lang geoxideerd (gefermenteerd) worden totdat ze zwart zijn. Na de beoogde graad van fermentatie, worden de bladeren gedroogd. Hierna wordt alles gesorteerd op grootte en kwaliteit.
 • Groene Thee: Deze theesoort wordt niet geoxideerd (gefermenteerd) zoals bij de zwarte thee. In plaats van deze oxidatie worden de bladeren in een hete pan gebakken of gestoomd. Daarna worden de bladeren heel langzaam gedroogd om de bijzondere eigenschappen van de groene thee te behouden.
 • Oolong thee: Deze thee wordt ook wel semi-gefermenteerde thee genoemd. Hierdoor valt deze thee, qua fermentatie-graad, ergens tussen groene- en zwarte thee.

Uit dit lijstje blijkt dus duidelijk dat het fermentatieproces de thee misschien wel langer houdbaar maakt, maar dat hierbij ook heel veel gezonde stoffen, die van nature in de bladeren zitten, verloren gaan. Conclusie: Groene thee heeft de meeste gezondheidsvoordelen voor de drinker.

Wat zit er nu precies in Groene Thee?

De belangrijkste stoffen in de groene thee, die bijdragen aan een betere gezondheid, zijn de anti-oxidanten in de vorm van Polyfenolen. Flavonoïden en Catechinen zijn twee belangrijke ondervormen van de groep Polyfenole anti-oxidanten. Groene thee heeft een zeer hoog gehalte aan Flavonoïden.

Naast deze anti-oxidanten bevat Groene Thee ook nog eens een schat aan vitamines zoals vitamine C, K, B6, B12 en E. Ook is de drank rijk aan mineralen zoals kalium, mangaan, calcium, magnesium en fluoride.

Ook tref je aminozuren (eiwitten) aan in de Groene Thee, waaronder L-Theanine.

Wat zijn anti-oxidanten en vrije radicalen?

Er wordt heel veel over gesproken: anti-oxidanten en vrije radicalen. Iedereen gelooft wel dat de eerste goed voor je lichaam is, maar wat is het nou precies en wat hebben die vrije radicalen daarmee te maken?

 • Vrije radicalen zijn elektrisch geladen deeltjes die zich in je lichaam bevinden. Het zijn agressieve stoffen die onder andere kunnen ontstaan door stress en roken. Vrije radicalen versnellen de veroudering doordat ze de celkernen en celwanden beschadigen.
 • Antioxidanten beschermen je lichaam tegen de negatieve invloed van deze vrije radicalen.

Laten we nu eens punt voor punt bekijken wat deze stoffen kunnen betekenen voor je gezondheid als je regelmatig Groene Thee drinkt.

Groene Thee en de mond

Je kunt er niet jong genoeg mee beginnen: Het goed verzorgen en beschermen van je mond, en met name je gebit. De eerder genoemde flavonoïden helpen bij het onderhoud van je gebit. Deze antioxidanten helpen om het tandplak te verminderen. Dit verlaagd de kans op tandvleesaandoeningen en ontstekingen (zoals aften)

[pullquote]Ook het hoge gehalte aan fluoride in de Groene Thee ondersteund gezond tandglazuur waardoor je beter beschermd bent tegen tandbederf.[/pullquote]

Groene Thee en het immuunsysteem

Groene thee bevat onder andere aminozuren (eiwitten). Eén van die aminozuren, L-Theanine, helpt je lichaam in de strijd tegen bacteriën, virussen en infecties. Dit blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoek die zijn uitgevoerd door onder andere de Harvard University in Cambridge en het Brigham and Women’s Hospital in Boston.

Groene Thee en stress

Van de beschikbare aminozuren in de Groene Thee, is meer dan de helft L-Theanine. Uit een Japans onderzoek is gebleken dat deze L-Theanine de hersenen kan beïnvloeden en daardoor rust en ontspanning kan bevorderen. Het zijn de chemische stoffen Dopamine en Serotonine, beide verantwoordelijk voor de stemming, die beïnvloed worden door de L-Teanine.

Ook is aangetoond dat L-Teanine de concentratie verhoogd, zonder het bijeffect van slaperigheid. Het geeft een gevoel van verhoogde energie en algemene rust.

Groene Thee en gezonde botten

Uit een onderzoek is gebleken dat de Flavonoïden, die in de Groene Thee zitten, de mogelijkheid hebben om de botten sterker te maken. Ook speelt deze antioxidant een rol in het voorkomen van osteoporose. De mineraaldichtheid van de botten wordt beter onderhouden en de botvorming wordt gestimuleerd.

Groene Thee en hart- & vaatziekten

De eerder genoemde vrije radicalen kunnen hart- en vaatziektes veroorzaken. Een hoge concentratie aan vrije radicalen kunnen dus het risico op een beroerte flink verhogen. De aanwezigheid van antioxidanten in de Groene thee gaan de vrije radicalen tegen en zorgen dus voor een lagere kans op hart- en vaatziekten en de mogelijk daarop volgende hartaanval of beroerte.

De Flavonoïden dragen bij aan gezonde bloedvaten, en dus aan een goede bloeddoorstroming. Ook heeft de Groene Thee een positief effect op de verlaging van het cholesterolgehalte.

Groene Thee en kanker

Deze zelfde vrije radicalen zijn ook een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van kanker. Door de aanwezigheid van antioxidanten in de Groene Thee worden de vrije radicalen bestreden waardoor ook ongecontroleerde celgroei wordt tegengegaan. Een Japans onderzoek heeft uitgewezen dat Groene Thee vooral effect heeft bij maagkanker.

Vooral de aanwezigheid van tannine en catechine zorgt ervoor dat de kans op maagkanker minder wordt. Een onderzoek van professor Shu-Jun Cheng, van het kankerinstituut in Beijing, wees uit dat een extract van Groene Thee het aantal gevallen van maagkanker met de helft heeft doen verminderen.

Groene Thee en gewicht

Het is nog niet volledig bevestigd, maar uit voorlopige onderzoeken is gebleken dat Groene Thee mee kan helpen om het lichaamsgewicht te verlagen. Bij een gecontroleerd onderzoek onder 200 mensen met een matig overgewicht is gebleken dat, bij het innemen van 2 koppen Groene Thee met een hoog catechine-gehalte leidt tot significante gewichtsafname. Dit liet zich vooral zien in de afname van buikvet.

Groene Thee en diabetes

Uit een zeer grootschalig onderzoek onder 17.000 mensen is gebleken dat het drinken van Groene Thee het risico verlaagt op diabetes, met name de diabetes type 2.

Groene Thee en hydratatie

Over het algemeen wordt gesteld dat alle dranken die cafeïne bevatten, zoals thee en koffie, moeten worden vermeden omdat dit vochtuitdrijvende dranken zijn. Thee zou dus niet bijdragen aan de dagelijks benodigde vochtinname. Maar een recente studie heeft uitgewezen dat de Groene Thee het vochtuitdrijvende effect niet vergroot, tenzij de inname hoger wordt dan ongeveer 5 à 6 kopjes per dag.

Groene Thee en het haar

Als je regelmatig Groene Thee drinkt, gaat je haar er meer van glanzen. Maar je kunt nog een stapje verder gaan door de Groene Thee te mengen met je shampoo.

Om dit te realiseren maak je een extract van Groene Thee. Dit werkt als volgt: Kook 200 ml water en laat het een paar minuten afkoelen. Giet dit water op 5 forse theelepels Groene Thee blaadjes. Dek het mengsel af en laat het een kwartier trekken.

Na dit kwartier zeef je het mengsel en laat het overgebleven extract heel goed afkoelen. Hierna kun je het extract prima mengen met je bestaande shampoo door de helft van de shampoo in een andere fles te doen en in het extract te verdelen tussen beide flessen.

Groene Thee en de huid

Het zijn de looistoffen in de Groene Thee die kunnen zorgen voor een steviger en mooiere huid. Met name een roodgekleurde huid, of een geprikkelde huid, kan er beter uit gaan zien door het drinken van Groene Thee.

Negatieve bijwerkingen van Groene Thee

Tja, ook Groene Thee heeft bijwerkingen, maar ernstig is het niet. Zoals met zoveel dingen zijn er geen bijwerkingen als je Groene Thee met mate drinkt. Als je erg grote hoeveelheden per dag drinkt, kun je last krijgen van slapeloosheid, maagklachten en/of angstaanvallen. Dit als gevolg van de aanwezigheid van cafeïne in de Groene Thee.

Er is een cafeïnevrije versie van Groene Thee verkrijgbaar, maar deze heeft naast een laag cafeïne gehalte, ook een laag catechine-gehalte. Met name dit laatste doet veel voordelen voor de gezondheid teniet.

Klik hier voor deel 3:

Groene thee special deel 3: Hoeveel kopjes per dag

Heb je zelf nog aanvullende tips waarom groene thee zo gezond is? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Wat is over het algemeen het beste merk van GROENE THEE om dagelijks te drinken , en waar is het te koop.

  1. Hallo Ruud,

   De beste groene thee kun je kopen bij de speciaalzaak, in de meeste gevallen een theehuis. Er is vast wel eentje bij jou in de buurt. Vaak zijn het échte liefhebbers die zoiets beginnen, en kunnen je dus ook veel vertellen over de thee, en natuurlijk advies geven.

   Succes,
   Jack

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share