Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem

Laatste Update: 21 september 2021

Handeczeem: wat te doen wanneer je eczeem op de handen hebt

Eczeem op de handen, oftewel handeczeem staat ook wel bekend als hand dermatitis en is een veelvoorkomende aandoening waar toch veel mensen last van hebben. Het is het resultaat van meerdere factoren, denk dan aan genetische factoren, maar ook externe factoren kunnen eczeem op de handen veroorzaken.

In dit artikel lees je meer over deze vorm van eczeem en hoe je het beste kunt behandelen.

Symptomatisch

Hand dermatitis is vaak symptomatisch, dat betekent dat de behandeling gericht is op het verhelpen en onder controle krijgen van de symptomen. Dit komt omdat eczeem aan de handen meestal geprikkeld wordt door externe factoren. De symptomen kunnen variëren van een enorme jeuk, branderig gevoel, bloedingen, irritatie en rode plekken.

Gedacht wordt dat tussen de twee en negen procent van de mensen last hebben van eczeem aan de handen. Weliswaar is de exacte oorzaak nog niet bekend; echter, er kunnen meerdere gerelateerde huidaandoeningen een rol spelen.

De vier meest voorkomende huidaandoening gerelateerd met handeczeem zijn: contact dermatitis, allergische contact dermatitis, atopische dermatitis en psoriasis.

Vaak heeft de persoon last van meerdere van deze klachten. Bijvoorbeeld iemand met atopische dermatitis kan ook last hebben van allergische contact dermatitis. Dat is ook een groot dilemma waar dermatologen mee te kampen hebben.

Want in eerste instantie kunnen de symptomen lijken op atopische dermatitis, maar de andere klachten moeten ook behandeld worden.

Oorzaken handeczeem

Nu zijn er meerdere oorzaken mogelijk, daarnaast is het nog niet geheel bekend waardoor eczeem in het algemeen veroorzaakt wordt. Echter, handeczeem wordt grotendeels veroorzaakt door irriterende contact dermatitis, allergische contact dermatitis of atopische dermatitis.

Irriterende contact dermatitis wordt zoals het woord al zegt, veroorzaakt door irriterende stoffen.

Blootstelling aan één van deze stoffen (kunnen ook andere zijn) heeft vaak met een beroep te maken waarbij blootstelling vaker kan voorkomen. Beroepen in de bouwsector, industrie, schoonmaakindustrie of zelfs in de horeca.

Indien je last hebt van handeczeem, stel jezelf dan eerst de vraag of je in aanraking bent gekomen met irriterende stoffen? Door simpelweg deze stoffen te vermijden is het goed mogelijk dat je klachten direct afneemt.

Daarbij hebben mensen met andere huidklachten eerder last van contact dermatitis. Ik heb zelf acne rosacea en heb ook weleens last gehad van eczeem. Dit komt omdat mijn huid sowieso dunner en droger is waardoor het risico op eczeem erg toeneemt.

Weliswaar komt contact dermatitis eerder op de handen voor, maar je kunt het ook elders op het lichaam krijgen. De correcte diagnose is van groot belang.

Irriterende contact dermatitis symptomen

Veelvoudig blootstelling aan irriterende stoffen is één van de grote oorzaken. Hierdoor kan de huid niet goed herstellen waardoor klachten kunnen blijven aanhouden.

 • plekken op de vingers of tussen de vingers
 • de huid is droog, schilferig, rood en kan zelfs opgezwollen zijn
 • branderig gevoel, vooral bij aanraking van irriterende stoffen

Allergische contact dermatitis

De daarop volgende aandoening is allergische contact dermatitis waardoor eczeem aan de handen veroorzaakt kan worden. Hierbij spreekt met van een allergische reactie, denk dan aan bepaalde voedingsmiddelen, toegevoegde stoffen, parfums, conserveringsmiddelen en zelfs nikkel. Maar ook bepaalde zeepsoorten, plastic of andere stoffen.

 • direct na blootstelling kun je last krijgen van rode jeukende plekken
 • de huid wordt erg droog met opengebarsten plekken
 • plekken tussen de vingers of over de hele hand

Atopische dermatitis

Tevens kan handeczeem ook veroorzaakt worden door atopische dermatitis, dit is de meest voorkomende vorm van eczeem met ontstoken rode plekken. Vaak zijn de delen van de huid die ontstoken zijn er droog en schilferig. Deze ontstoken plekken kunnen gevonden worden op het gezicht, hoofdhuid, lichaamsplooien, voeten, knieën, polsen en de handen.

 • erg intense jeuk
 • eczeem laesies op de huid
 • de huid kan dikker worden

Bij de diagnose van handeczeem is het van groot belang om tijdig te beginnen met behandelen. Veelal worden de klachten erger waardoor het zelfs chronisch kan worden. Tevens beperkt handeczeem je in je dagelijkse activiteiten.

Indien je niet zeker weet om welke vorm van eczeem de klachten veroorzaakt, laat dan een dermatoloog de correcte diagnose maken. Met name het verschil tussen de verschillende eczeem typen is essentieel, hier kan ook de behandeling op aangepast worden.

De dermatoloog kiest wellicht voor een test waarbij verschillende allergenen op de huid aangebracht worden, dit om de prikkel op te sporen. Bij atopische dermatitis wordt meestal medicatie voorgeschreven.

[pullquote]Bij contact of allergische dermatitis is het vermijden van de triggers al een grote stap.[/pullquote]

Een andere oorzaak van handeczeem kan een schimmelinfectie zijn. Dit wordt vaak over het hoofd gezien. Een schimmelinfectie moet anders behandeld worden dan eczeem. De plaatsen waar een schimmelinfectie op de huid voorkomt zijn de nagels, handpalmen en achter op de handen.

Als er misschien sprake is van een schimmelinfectie is het verstandig om je arts te raadplegen.

Tenslotte kan hand dermatitis of eczeem een teken zijn van psoriasis. Psoriasis kan voorkomen op de handen, ellebogen, benen of andere plekken. Zoals al eerder genoemd kan je zowel last hebben van psoriasis als eczeem, iets wat toch wel veelvoorkomend is bij huidaandoeningen.

Dit geeft aan hoe belangrijk het is om de correcte diagnose te krijgen.

Behandelingen tegen handeczeem

Wanneer je meer dan een week last hebt van handeczeem en de klachten niet minder worden, dan moet je eerst een afspraak maken met je arts. Dit omdat je handen constant gebruikt worden, is het voor eczeem lastiger om te genezen. Daarnaast kan het ook voorkomen dat de huid dikker wordt, dit omdat je de huid constant gebruikt of door het krabben.

Het nadeel is wanneer de huid dikker is, dat het voor zalven moeilijk wordt om door de huid te komen.

Veelal wordt er eerst medicatie zoals corticoïden voorgeschreven om eczeem rustiger te krijgen. Echter, lange termijn gebruik van deze zalven is niet aan te raden vanwege bijwerkingen. Overleg dit dan ook of er ook andere zalven beschikbaar zijn.

Daarnaast is een goede vochtinbrenger (een vette zoals la Mer) van groot belang, de huid is erg droog door eczeem, het op peil krijgen van de vochtbalans is essentieel. Wanneer je je handen hebt gewassen, direct de vochtinbrenger gebruiken, zelfs wanneer je geen handeczeem meer hebt.

Zelf heb ik het destijds Cetaphil lotion gebruikt met goede ervaringen. Een goede tip is om elke keer wanneer het jeukt je handen te wassen met deze lotion en vervolgens een vochtinbrenger gebruiken, ik heb zelf goede ervaring met producten van la Mer, deze zijn wel erg duur, maar hebben bij mij goed gewerkt tegen een droge huid.

Vergeet niet om nooit te gaan krabben, dit vertraagd de genezing als geen ander. Een alternatieve tip is om de handen in magere yoghurt (zonder toevoegingen) te plaatsen voor een paar minuten en dit een paar keer per week. Dit heb ik zelf nooit geprobeerd, als je hier goede resultaten mee hebt, laat het mij dan hieronder weten!

Hieronder heb ik een video geplaatst met de mogelijke behandelingen tegen handeczeem:

Handige tips tegen handeczeem

 • Gebruik bij het afwassen of een dergelijke activiteit speciale handschoenen. Veelvoudig contact met water of schoonmaak middelen kan de huid uitdrogen. Je handen goed beschermen is prioriteit nummer 1!
 • Na het toiletteren, was je handen in lauw water en met een niet irriterende cleanser (zeep droogt de huid uit) en daarna een vette vochtinbrenger gebruiken. Zorg dat je deze middelen op het toilet hebt liggen.
 • Wanneer je aan het koken bent ook handschoenen gebruiken. Dit klinkt misschien wel raar, maar je handen tegen allergenen beschermen is zeker belangrijk. Kijk wel goed of het niet rubberen handschoenen zijn, deze kunnen weer irriteren, vinyl irriteert over het algemeen niet. Vergeet niet om de handschoenen niet te lang te dragen, dit kan weer een averechts effect hebben.

Mijn advies

De eerste stap is om te bepalen wat bij jou handeczeem veroorzaakt. Dit kan vastgesteld worden door een allergenen test. De volgende stap is om typische prikkels te vermijden (maak een lijst voor jezelf). Daarna met een goede lotion en vette zalf je handen beschermen.

Vergeet niet om vinyl handschoenen te dragen tijdens het eten koken, wassen of andere activiteiten die eczeem kunnen prikkelen. Hoe snel eczeem verdwijnt is moeilijk te zeggen, bij sommige gaat het snel weg, terwijl bij iemand anders eczeem op de handen langdurig is. Zelfs wanneer eczeem weg is, blijf de tips gebruiken om terugkerende eczeem te voorkomen.

Heb je zelf nog goede tips tegen handeczeem? Laat het mij en andere mensen weten door hieronder een reactie achter te laten.

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste Jack,

  hartelijk dank voor de informatie op deze site. mijn moeder tobt met eczeem en dacht zelf al eens aan dode zee zout/mineralen. jij bevestigd mijn gedachten, dus ik ga daar mee aan de slag.

  Met vriendelijke groet,
  Jacqueline Rombeek

  1. Uierzalf is een heel puur product, dus lijkt het me sterk dat dit de situatie kan verergeren. Waarschijnlijk is er een andere factor die hierin meespeelt, die de situatie erger maakt.

   Fijne dag,
   Jack

   1. Ja, uierzalf kan het zeker wel verergeren. Ik ben 50 jaar en ik loop al vanaf mijn 18e met handeczeem. En uierzalf ben ik heel erg allergisch voor. Ook het melkmeisje (waar je ook van zou denken dat het een ouderwets en zacht product is) reageer ik heel heftig op.
    Mijn ervaring door de jaren heen is, dat je zelf moet uitzoeken wat voor crèmes of zalven voor jou persoonlijk het beste werken. Voor mij is dat de Vaseline intensive care. Maar dan alleen die met de blauwe dop.

    1. Het is inderdaad waar dat de producten met 'grootmoeders uitstraling' niet persé de beste hoeven te zijn.
     Ingrediëntenlijstje lezen en proberen, is het enige advies.

     Veel succes!

 2. Hallo,

  Ik loop nu al 4 jaar met hele erge eczeem op mijn handpalmen, en dat met 18 jaar! word er gek van. ik ga eens proberen met de yoghurt, wie weet!

  Groetjes, Floortje

  1. Ik heb de aloevera plant , ,je drukt de gel er de stengel en smeert er 4 keer oer dag in
   De rest in folie in koelkast
   Foto van mijn handen op instagram , etter, rood , ect. Bij mij komt door erge stress
   Moniyogi op instagram

 3. Ik heb zelf 10 jaar geleden erg last gehad van handeczeem.
  Bij mij bleek het een ''intern'' probleem te zijn. Het was hormonaal en had te maken met mijn stofwisseling. Ik heb advies gehad van een iriscopist en kreeg toen aangeraden om vitamine b tabletten te slikken en druppels. Daarnaast veel brandnetelthee drinken en een vette vaseline ter bescherming...het verdween als sneeuw voor de zon. Wellicht hebben mensen hier iets aan.

  1. Hoi Anne!

   Ik heb het zelfde probleem,
   Ik wil ook proberen om te kijken of vitamine b pillen werken.
   Slik jij alleen vitamine b of vitamine b12?
   En wat voor merk?

   Groetjes nies

  2. Hoi Anne,
   Waar heb je de diagnose gekregen? Ik vermoed bij met hetzelfde en wil uit laten zoeken welke hormonen in disbalans zijn.

 4. Ik heb ook heftige popmpholyx op de handpalmeen en vingers, het kwam 9 maand geleden plotseling opzetten en werd exponentieel erger. Na 4 maanden waren mn handen helemaal nat, geel en plakkerig, geen normale huid. meer over
  1 maand later vond ik magnesiumbicarbonaat (sportersmagnesium van de Bever) en de jeuk is eindelijk weg, maar zodra de huid weer nat word na een uur of 3 komt de jeuk ook weer.
  Maar ik kan weer redelijk slapen en de dag doorkomen. Mijn handen zijn wit, mensen kijken maar daar lach ik doorheen. Jeuk weg staat op nr 1.

  1. Dat is goed nieuws, Annette!

   Zijn er meer lezers die Sudocreme gebruikt hebben tegen handeczeem?

 5. Hoi hoi,

  Ik ben Donna en ik ben 19 jaar. Ik loop al sinds mijn geboorte met excel op mijn armen en handen. Op mijn armen krijg ik steeds minder last. Eigenlijk alleen maar als de tafels op school koud zijn. Maar ik heb veel moeite met de exceem op mijn vingers. Ik heb nu al een paar dagen last van een droge en schilverige huid maar ik krijg altijd op mijn middelvinger allerlei scheurtjes dat het openbarst. Dit is erg pijnlijk en kan middelvingers nu amper meer plat leggen. Alleen gebogen. Het is rood en dik. Herkent iemand dit en heeft iemand hier tips voor? Ik ben immuun geworden voor de zalven die ik van huisarts heb gekregen. Ben benieuwd wie hier nog meer last van heeft en hoe jullie er mee omgaan.

 6. Mijn moeder heeft last can eczeem aan haar handen. Ze branden heel erg en haar vingertoppen barsten gewoon open.. nu heeft ze diabetes 1 en heeft ze al heel veel zalfjes gebruikt maar helpt niet.. heeft iemand een idee ??

 7. Ik heb handeczeem waarbij de huid dik wordt en heel droog is waárdoor er barsten onstaan wat heel pijnlijk is 2.5 jaar heb ik er last van op aanraden van de dematoloog gebruik ik nu hansaplast voor eelt op je voeten met 20% urea wat echt heel goed helpt bijna geen last meer echt de moeite waard om te proberen.

 8. Hoi allemaal,
  Ik heb vanaf mijn geboorte al eczeem en sinds 4 jaar handeczeem erbij ontwikkeld.

  Na 4 jaar is er maar 1 ding wat bij mij helpt. Ik heb gemiddeld zo'n 5 kloven per hand. Ik pak alle kloven in met hele leuke elastische zelfklevende verbandjes. Dan scheurt niet heel de dag bij alles wat je pakt of doet.

 9. Hallo,
  Ik gebruik naadloze katoen handschoenen onder vinyl/nitril handschoenen. Houden handen goed droog en kan er goed meer werken. Ook ideaal bij gebruik van zalf. Geen vet beddengoed meer. Zijn te koop met kort of lang manchet. Aanrader

 10. Ik heb 35 jaar een zeer ernstige vorm van (contact ) handexzeem. Meerdere stootkuren prednison geslikt. Na een week komt het in volle hevigheid terug. Ik ben nu onder behandeling in de Mauritskliniek. Ik ben net begonnen met nieuw medicijn Toctine. In combi met 4 x per week Betamethason 1 mg.

  1. Kun je me op de hoogte houden van het effect van Toctine? Ben daar wel heel benieuwd naar.
   In ieder geval heel veel succes.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share