Werk en Gezondheid

Laatste Update: 6 augustus 2020

Heb je het druk? Neem dan pauze!

Hoe vaak horen we dit wel niet per dag? Ga maar eens na, hoe vaak roepen mensen dit? Ik heb mezelf vorige week betrapt met het geven van hetzelfde antwoord, vandaar dat ik het tijd vind dat ik een stukje hierover kan schrijven.

Het overgrote deel van mensen hebben over het algemeen allemaal een erg druk leven. Veel stress, veel verplichten en weinig tijd. In dit artikel zal ik je vertellen wat je het beste kunt doen op het moment dat je er erg druk hebt.

Doe niets!

Je zult er wellicht raar van opkijken, maar even een moment rust pakken is het beste wat je kunt doen op het moment dat je het erg druk hebt. Ik zal je precies uitleggen waarom dit nu juist goed voor je is.

Wij mensen staan 's morgens vroeg op, zijn de hele dag actief, en 's avonds duiken we ons nest weer in! Dit proces zetten we ons hele leven voort.

We weten allemaal hoe belangrijk het is om voldoende slaap te hebben, dit is nodig om je lichaam weer "op te laden" na een dag hard werken, je lichaam heeft rust nodig.

Nu we dit weten, vertel ik je het volgende.

Waarom ruimen mensen hun huis, kantoor en bureau op? Omdat het netjes, schoon en overzichtelijk wordt hierdoor. Het creëert rust i.p.v. chaos toch?

Dit zouden we eigenlijk ook met al onze gedachten moeten doen. Heb je een drukke dag met veel verplichten, dan kan het binnen "no time" zijn, dat je door alle verplichtingen niet meer weet waar je moeten beginnen. hierdoor gaan we alleen nog maar meer stressen, harder werken en je hersenen "beladen" met allerlei gedachten van "ik moet nog zus, ik moet nog zo". Door alle verplichten wordt het 1 grote chaos in je hoofd.

Op het moment dat jij je hoofd weer leeg hebt, is het makkelijker op alles op een rijtje te zetten en heb je het overzicht en de rust weer terug.

Gestressed, wat moet ik doen?

Ik heb je verteld dat het goed voor je is, om even helemaal NIETS te doen als je het erg druk hebt. Ghandi ging vroeger wel eens dagen stil zitten om zo tot rust te komen. Vaak was het ook nog zo, dat hij de meest geniale ideeën krijg op het moment dat hij "niets" aan het doen was.

Als ik het druk heb (en dat hebben we al snel) ga ik altijd een rondje lopen of even een boekje lezen. Al is het maar voor 10 minuten. Deze 10 minuten zorgen ervoor dat ik alle rust en het overzicht weer terug krijg.

Uit onderzoek blijkt ook dat managers die regelmatig een pauze houden, van bijvoorbeeld 15 minuten, hierdoor beter tegen stress kunnen(1). Zelfs taken die worden uitgevoerd worden beter uitgevoerd als je halverwege even een 6 minuten durende pauze neemt (2). Ook bij het onderhandelen voor sociale samenwerkingen kan het nemen van een pauze nuttig zijn, maar dan moet je wel tijdens de pauze even reflecteren op de onderhandeling tot dan toe(3).

Pauze nemen is dus echt een must. In het begin is dit vaak nogal lastig omdat dit zo tegenstrijdig klinkt, maar toch werkt het zo!

Probeer eerst alles weer netjes op orde te krijgen voordat je ergens aan gaat beginnen, gestressed werken helpt niet en vaak zal dit negatieve effecten hebben.

Als je veel stress hebt, werk je ook nog een erg "niet-productief" en dit willen we natuurlijk zo min mogelijk.

Test het zelf

Voordat je dit artikel afsluit wil ik je het volgende vragen, probeer dit concept uit en deel je ervaring, wedden dat het positief is?:)
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

  1. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0734371X07307076
  2. http://www2.uwstout.edu/content/lib/thesis/2013/2013burklandd.pdf
  3. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1750-4716.2010.00071.x

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Net een nieuwe baan na 8 maanden ziekte. Zoveel nieuwe informatie, zoveel te leren en ik hadden nooit met computers gewerkt. ..Nu 7 uur achter elkaar in een call centrum. Wat een afleiding. Dank voor dit artikel

    1. Jij bent weer op de goede weg, Marion. Gefeliciteerd!
      Maar inderdaad: Zorg goed voor jezelf!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share