Zuurbranden

Laatste Update: 16 januari 2017

Helpt melk tegen maagzuur-oprispingen?

Maagzuur-oprispingen, ook wel een reflux genoemd, het is iets waar veel mensen last van hebben. Het is vervelend, onaangenaam en soms zelfs pijnlijk. Tenzij het chronisch wordt is het echter geen heel ernstige aandoening. Indien je er wel erg frequent last van hebt dan kan je slokdarm er geïrriteerd van raken. Er circuleren op internet allerlei huis, tuin en keukentips om zure oprispingen te voorkomen.

Eén daarvan bekijken we vandaag van naderbij: kan een glas melk drinken inderdaad preventief werken tegen een reflux?

Als je naar een arts gaat met klachten over maagzuur-oprispingen zal die je waarschijnlijk een heel aantal tips geven om daar in de toekomst minder last van te hebben: geen gefrituurd voedsel, geen koolzuurhoudende dranken, koffie en thee proberen te vermijden, kleinere porties eten en zeker niet gaan liggen onmiddellijk na het eten.

Maar de kans is klein dat je arts over melk gesproken heeft. Er is namelijk nog discussie over of melk nu juist wel of niet goed is voor mensen die last hebben van maagzuur. Zo lijkt het erop dat indien de oprispingen het gevolg zijn van het prikkelbare darm syndroom  (PDS) melk de symptomen alleen maar erger kan maken.

Mensen met PDS wordt over het algemeen aangeraden zuivelproducten zoveel mogelijk te vermijden.

Maar dan wel magere melk

Maar de overgrote meerderheid van de mensen die te maken hebben met oprispingen van maagzuur hebben geen PDS. Bij hen is het vaak een tijdelijk probleem te wijten aan de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen, medicijnengebruik of stress.

En voor die mensen zou melk eventueel wel de symptomen kunnen wegnemen of verzachten. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo is melk zoals iedereen weet een goede bron van calcium. Nu is van calcium inderdaad bekend dat het helpt een reflux te voorkomen, vandaar dat we het ook  terugvinden in veel vrij verkrijgbare medicatie tegen maagzuur.

Melk helpt ook tegen maagzuur omdat het als het ware een buffer vormt in de maag en zo het maagzuur tijdelijk blokkeert. Hierdoor is het verhaal ontstaan dat melk zou helpen tegen maagzuur. Veel mensen drinken graag een glas melk net voor het slapengaan omdat ze slaperig worden van de melk en tijdelijk geen last hebben van oprispingen.

Maar er is één groot nadeel aan deze tactiek: de vetstoffen in melk zullen uiteindelijk leiden tot een grotere productie van maagzuur.

Voedingsmiddelen die verzadigde vetten bevatten staan erom bekend dat ze de sluitspier van de slokdarm kunnen doen ontspannen. Deze spier moet ons normaal juist beschermen tegen een reflux. Ze opent om voedsel en drank door te laten en sluit voor het verteren daarvan. Als de spier ontspannen is en niet goed afsluit kan het brandend maagzuur dus terug onze slokdarm in, zeker als ons lichaam zich in een horizontale positie bevindt.

[pullquote]Ook cafeïne, alcohol en koolzuurhoudende drankjes hebben trouwens een ontspannend effect op deze spier, vandaar dat je deze ook beter kan vermijden.[/pullquote]

Maar melk volledig laten staan is niet altijd nodig. Zoals gezegd zijn zuivelproducten een goede bron van calcium, essentieel dus om je beenderen en tanden gezond te houden. Echter, er zijn voldoende alternatieven, denk aan amandelmelk, geitenmelk, soja producten en zelfs in groente tref je calcium aan. Dat gezegd, kan melk helpen  om in slaap te vallen door een tijdelijke buffer te vormen voor het maagzuur.

Maar als je de voordelen van melk wil met zo weinig mogelijk nadelen dan kan je het best magere melk gebruiken en deze slechts in kleine porties drinken tussen de maaltijden door. Op deze manier geconsumeerd zou melk kunnen helpen om oprispingen te voorkomen al zal dat niet bij iedereen het geval zijn.

Probeer het eens uit en kijk welk effect melk bij jou heeft, als het de oprispingen erger maakt stop je er uiteraard mee.

Heb jij nog goede tips om oprispingen van maagzuur te voorkomen? Laat het me weten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Ik heb vandaag vreselijk last van maagzuur en ik ging googlen of melk helpt tegen maagzuur, omdat ik direct merkte na een paar slokjes dat het zure brandende gevoel wegging! Het helpt dus wel echt bij mij. Drink ook altijd magere melk. Ik ga dus regelmatig slokjes melk nemen maar hiervoor 🙂

  2. Melk is helemaal niet goed voor je calciumgehalte, dat heeft de melkindustrie gepromoot maar klopt voor geen meter.

    1. @Jan. Leuke post, maar voor geen meter onderbouwd. Zet je alu-hoedje maar af.

      1. Jan heeft gelijk. Infomeer je eens voordat je onzinkritiek levert. Dat dat calciumverhaal een sprookje is. is allang bekend. Sterker nog, van melk schijnt het risico op osteoporose toe te nemen. En voordat je het weer denkt: ik heb geen aluhoedje en ben geen zweefkees. Maar wellicht is het makkelijker een ander ongemotiveerd te beledigen dan je zelf eens te verdiepen hierin?

  3. Mijn ervaringen zijn dat melk mijn maag snel rust geven als ik vlak ervoor maagzuur heb en het voorlopig ook niet meer terug komt.
    Mij maakt het niet uit wat ze schrijven, ik weet voor mezelf dat melk de oplossing is.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin
Share1