Herpes

Laatste Update: 22 september 2022

Herpes Besmetting

Eén van de grootste angsten wanneer je herpes hebt is dat je iemand anders met het herpesvirus besmet. Maar als je herpes hebt betekent dat niet direct dat je automatisch het virus overdraagt aan je partner / vriend of familie.

Het overdragen van het herpesvirus gebeurt voornamelijk wanneer je op het verkeerde moment wordt blootgesteld aan het virus.

Besmettelijkheid koortslip

Wanneer je even op het internet zoekt over de besmettelijkheid van herpes tref je veel reacties en websites aan met informatie over het herpesvirus. Echter, er moet wel onderscheid gemaakt worden tussen de besmettelijkheid van een koortslip en genitale herpes. Een koortslip krijg je wanneer er direct contact bestaat tussen de huid.

Dat betekent wanneer iemand een koortslip heeft en jouw op de mond zoent de kans erg groot is dat jij ook het herpesvirus van een koortslip krijgt .Herpes is eenmaal erg besmettelijk omdat het een VIRUS is. En net zo als een griepvirus kan het door de lucht reizen.

Buiten het lichaam kan het virus van de koortslip een tijdje doorleven (1). Daarom drink je ook niet uit hetzelfde glas als iemand die een koortslip heeft, omdat je dan het virus op die manier kunt krijgen.

Het beste wat je kunt doen wanneer je een tinteling voelt of een bestaande koortslip hebt is hygiëne. Schaf een speciale koortslip pleister aan om de wond te bedekken en combineer dit met anti-virale zalven, herpotherm en natuurlijke koortslip onderdrukkende supplementen.

Hiermee verlaag je de incubatietijd en versnel je de genezing!

Herpes genitalis besmetting

Het grootste risico op het krijgen van genitale herpes is wanneer je partner niet weet of hij / zei het herpesvirus in zich heeft. Het komt regelmatig voor dat het herpesvirus nooit actief is geworden waardoor je automatisch denkt dat je herpesvrij bent.

Er zijn genoeg berichten op het internet te vinden van mensen die genitale herpes hebben gekregen tijdens seks en niet wisten dat de partner herpes heeft. Mensen die last hebben van herpes vertellen dit bijvoorbeeld meestal niet aan iemand met wie ze geen relatie hebben, maar met wie ze wel casual seks hebben (2).

Wanneer je niet zeker weet of je herpes hebt is het zeer verstandig om je beide te laten testen met een bloedonderzoek bij de huisarts!

[pullquote]Kennis over het herpesvirus maakt het verschil![/pullquote]

Het is niet voor niets dat genitale herpes hoog staat in de lijst van Soa’s in Nederland. Het risico op genitale herpes wordt dramatisch verhoogt wanneer je regelmatig onveilige seks hebt en niet weet of je partner herpes heeft. Je even laten testen bij een huisarts kan een groot verschil maken!

Het goede nieuws is dat je VEEL kunt doen om besmetting te voorkomen door een aantal simpele maatregelen te treffen:

Allereerst, veilige seks! Een condoom kan het risico op besmetting tot wel 30% afnemen. In combinatie met anti- virale middelen (extra 50%)kun je het risico nog verder verminderen waardoor de kans op besmetting zeer minimaal is. Wanneer je last hebt van een herpes uitbraak kun je beter seks tijdelijk vermijden totdat het weer weg is.

Combinatie tussen koortslip & genitale herpes

Het kan ook voorkomen wanneer je een koortslip hebt en deze in contact komt met de genitaliën van iemand anders dat deze persoon genitale herpes krijgt. Daarbij kan het ook voorkomen dat het herpesvirus wordt overgedragen wanneer er geen sprake is van symptomen.

Het is daarom extra belangrijk wanneer je een tinteling voelt, branderig gevoel zonder een blaasje al proactieve maatregelen neemt om het herpesvirus vroegtijdig te stoppen. Dit gebeurt voornamelijk bij een koortslip wanneer de symptomen nog niet duidelijk zichtbaar zijn.

Zwangerschap

Het kan ook voorkomen dat een pasgeboren kind het herpesvirus krijgt (3). Het is belangrijk dat voor de bevalling wordt gekeken of het herpesvirus actief is om besmetting van het kind te voorkomen. Gelukkig is de kans wel vrij klein dat het kind via de vagina besmet kan raken. Goede open samenwerking met je arts / gynaecoloog is erg belangrijk!

Conclusie

Als je last hebt van herpes of denkt dat je wellicht herpes hebt is het belangrijk om je te laten testen bij een arts. Hierdoor kun je een aantal maatregelen treffen en neemt de kans op het besmetten van iemand anders dramatisch af. Ook zul je je partner dan moeten vertellen dat je herpes hebt en kan zeker moeilijk zijn.

Vergeet niet dat er helemaal niks mis is met herpes omdat zeer veel mensen het hebben! Tenslotte raad ik je het ook aan om te starten met het versterken van je weerstand waardoor uitbraken veel minder voorkomen. Hierdoor zul je ook veel minder snel iemand anders besmetten met het virus!

Voor meer tips over herpes en wat te doen, neem dan een kijkje op mijn blog.

Bronnen:

 1. https://pedclerk.bsd.uchicago.edu//sites/pedclerk.uchicago.edu/files/uploads/PiRHSVinfxn.pdf
 2. https://sti.bmj.com/content/79/1/42.short
 3. https://www.hindawi.com/journals/idog/2012/385697/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste, ik heb sinds kort herpes genitaliën. Mijn vrouw heeft herpes in de vorm van een koortslip.
  Nu ben ik bang dat ik haar ook kan besmetten met genitaliën herpes. Kan dat gezien zij al een koortslip heeft?

  bedankt voor de reactie,

  1. Hallo,

   het kan voorkomen dat iemand met een koortslip ook last krijgt van genitale herpes. Daarom is het belangrijk om direct contact met de blaasjes tijdens een uitbraak zo veel mogelijk te vermijden!

   Groetjes,

   Jack

 2. hallo

  ik heb regelmatig last van een herpes en krijg het nu ook op mijn neus en een keer, een jaar geleden bij mijn oog.
  ik krijg bij erge uitbraken wat ik meestal opp me neus heb van de dokter valaciclovir tabletten die ik moet slikken 5 dagen lang 2 pillen per dag.
  nu heb ik ook bactroban gekregen die ik er 3 keer per dag op moet smeren.
  ik wil vragen of je een manier hebt waardoor je het voorkomt en niet bestrijdt wanneer je het al hebt?

  1. Beste Melvin,

   Wat vervelend ik kan me voorstellen dat je er graag van af wilt, en dat je op zoek bent naar iets wat het voorkomt.
   Ik heb hier een link hoe je herpes met de juiste voeding kunt voorkomen.
   https://www.optimalegezondheid.com/lysine-rijk-voedsel-om-herpes-te-bestrijden/

   Ook heb ik een link om herpes op een natuurlijke manier te behandelen misschien dat u daar ook intresse in heeft.
   https://www.optimalegezondheid.com/herpes-behandelen-met-4-natuurlijke-middelen/

   Mocht u nog vragen hebben hoor ik ze graag!

   Succes!

 3. Ik heb afgelopen zaterdag uit een bierflesje gedronken van iemand met herpes, hij had op dat moment een koortslip. Is de kans groot dat ik nu ook herpes heb?

  1. Hallo Eline,
   Die kans is inderdaad aanwezig. Ik raad je aan om snel even een afspraak met de huisarts te maken voor een onderzoekje. Al was het alleen maar om jouw onzekerheid hierover weg te nemen.

   Laat je me weten hoe dit afloopt?
   Jack

 4. Beste,
  Mijn partner en ik zijn al ruim een jaar samen en zijn daarvoor allebei getes oop soa's. Gelukkig allebei schoon. Sinds vorige week heb ik echter veel pijn en jeuk en kleine wondjes bij mijn vagina. De dokter vermoedt herpes en heeft het getest (nog geen uitslag). Nu lees ik hier dat je dmv een bloedtest herpes kunt testen. Maar bij mij is destijds alleen een uitstrijkje gedaan en volgens mij alleen op de meestvoorkomende soa's getest. Kan het zo zijn dat de herpes toen al aanwezig was zonder dat zij het hebben gezien en dat ik er nu pas voor het eerst last van heb? Alvast bedankt voor de reactie!

  1. Hallo Lisette,

   Als de herpes toen al aanwezig was, bij de eerste test toen jullie net samen waren, dan hadden de artsen dit moeten ontdekken. Dat ze zoiets over het hoofd zouden zien kan ik me bijna niet voorstellen.
   Rest de mogelijkheid dat je de herpes opgelopen hebt tijdens je relatie, en helaas kan dat maar één ding betekenen. Ik weet dat dit niet het antwoord is wat je graag wilt horen, maar om dat eventueel uit te kunnen sluiten, of te bevestigen, kun je je vriend vragen om ook een nieuwe test te doen op herpes.

   Heel veel sterkte,
   Jack

   1. Beste Lisette,
    Ik hoop niet dat je relatie hierdoor is gestrand. Bij een normale soa-test wordt NIET getest op herpes! Ik weet dit uit ervaring. Ik had een paar jaar geleden een vriend en wij hadden ook allebei een test gedaan. Toch kreeg ik herpes. Bij mij is het getest op het moment dat ik blaasjes had. Dat is de enige mogelijkheid om het te testen.
    Het wordt niet getest omdat 90% van de seksueel actieve mensen het herpesvirus heeft. Veel mensen weten dit echter niet en hebben ook geen symptomen. Er kan wel een bloedtest gedaan worden om te kijken of je drager bent van het virus. Mijn vriend en ik hebben geprobeerd dit voor elkaar te krijgen, maar dit wordt bijna nooit gedaan om dezelfde reden (en volgens mij ook omdat het te duur is, maar dit weet ik niet zeker).
    Het hoeft dus niet zo te zijn dat je partner is vreemdgegaan! Eén van jullie kan het al gehad hebben.
    Ik hoop dat je hier nog wat aan hebt. Sterkte ermee!
    groetjes,
    A.

 5. Beste Jack,

  Bedankt voor jullie duidelijke en fijne stukken. Ik heb sinds 4 maanden HSV 1 genitaal. Erg vervelend, zelf ben ik bezig om me weerstand zo sterk mogelijk te maken, door veel te sporten en gezond te eten. Ik heb nog wel wat vragen omtrent herpes. Zoals je al aangaf als je op internet herpes intikt dat je veel verschillende informatie ontvangt. Ik kan helaas weinig informatie vinden over HSV 1 genitaal, Het gaat normaliter vaak over versie 2. Zit hier nog een verschil in want in de stukken wordt duidelijk aangegeven dat het twee verschillende vormen zijn. Als ik eenmaal een aanval heb gehad is het dan ook mogelijk dat ik 'onzichtbare' aanvallen krijg?

  Ik heb een leuk meisje ontmoet maar ik wil gewoon voorkomen dat zei ook gevaar loopt om het virus te krijgen. Ze komt uit het buitenland en vliegt speciaal voor mij naar Nederland. Wanneer ik het ga zeggen heb ik nog veel moeite mee. Ik wil het haar persoonlijk vertellen maar in Nederland durf ik het niet aan. Dadelijk schrikt ze en zit ze vast in Nederland.....erg moeilijk situatie. Maar daar moet ik zelf mijn weg in vinden.

  Daarnaast zou ik willen weten hoe besmetbaar ik ben zonder dat het actief is. Altijd een condoom hoe dan ook? (ik ben sowieso van plan met haar te praten voordat ik met haar het bed induik). En het knuffelen (zonder kleding) levert dat gevaar op?. Op internet is er zoveel wisselende informatie dat ik af en toe het gevoel krijg alsof alsof ik een tikkende tijdbom ben. Sorry voor het lastige verhaal ik moest het even ergens kwijt, ik hoop dat je me een beetje kan helpen.

  1. Hallo,

   Ook al heb je geen uitbraken, het herpes-virus is ten allen tijde besmettelijk. Tijdens uitbraken meer dan zonder uitbraken, maar het blijft besmettelijk. Huid op huid contact (naakt knuffelen) heeft risico's in verband met het (misschien onbedoeld) uitwisselen van lichaamsvloeistoffen.
   Je kunt dus gewoon seks hebben, maar wel op alle niveaus veilig. Gebruik bijvoorbeeld condooms en bef-lapjes.

   Veel succes,
   Jack

 6. Beste .

  Ik ben vandaag naar de huisarts geweest, omdat ik een rare bult op mijn achterhoofd heb, wat mij veel hoofdpijn, verkoudheid etc bezorgt. De huisarts zei dat ik Herpes heb gekregen via de lucht/omgeving. Hierover zijn mijn twijfels. Vooral omdat de huisarts zei dat het niet besmettelijk was (Alleen voor baby's tot 4 maand). Ik kan zelf niks terugvinden over Herpes verspreiding door de lucht. Wat ik wel kan vinden (Als ik het goed heb begrepen) door stress. Als dat het geval is, Ik heb BEHOORLIJK wat stress. Ik heb verder niks voor de "Herpes" gekregen. Wel heb ik Naproxen gekregen voor mijn hoofdpijn. Graag zou ik hie ZSM een antwoord op willen, IVM mogelijk besmettingsgevaar. MVG Anoniem.

  1. Hoewel het virus een zeer beperkte levensduur heeft buiten het lichaam, is het theoretisch toch mogelijk om via de lucht besmet te worden. Maar je kunt je voorstellen dat dit zeldzaam is. Ook hoeft herpes niet alleen genitaal te zijn, of blaasjes rondom de mond veroorzaken. Het kan zich manifesteren op iedere plek van je lichaam. Waarschijnlijk heeft de arts proberen te vertellen dat je zogenaamde latente herpes hebt, dus een slapende vorm waar je in principe geen symptomen bij hebt. Maar het virus zit wel in je lichaam, en in mijn visie blijft dat dus besmettelijk.
   Stress kan inderdaad een latente herpes weer aanwakkeren, zodat je last krijgt van uitbraken. Stress zorgt voor een beduidend lagere weerstand, waardoor het virus de kans krijgt zich te ontwikkelen. Hou dus altijd je weerstand op niveau.

   Groet,
   Jack

 7. hallo,

  ik heb zelf last van herpes genitalis en mijn vriendin heb niks omdat we het altijd veilig doen. En we hebben geen sex als ik een uitbraak heb. Maar we hebben wel een kinderwens. Dus mij vraag is kan dat, zonder haar te besmette met het virus? Want dan doen we het wel zonder condoom. dus wat zijn de optie's?

  1. Beste Sander,

   Ten eerste mijn excuses voor de late reactie. De kinderwens kunnen vervullen zonder dat je je vriendin besmet is helaas niet te garanderen. Als jij het virus eenmaal in je draagt is de kans altijd aanwezig dat je je partner ermee besmet. Je kunt deze kans wel minimaliseren door geen onbeschermde seks te hebben als het virus actief is. Het herpesvirus is het meest besmettelijk als het actief is, bijvoorbeeld via de blaasjes. Desondanks kan je partner wel gewoon zwanger worden of ze nu wel of niet besmet raakt met het Herpesvirus. Het belangrijkste is dat je dit wel meldt aan je huisarts en verloskundige. De kans dat de baby besmet wordt tijdens de zwangerschap is erg klein. Maar als je vriendin tijdens de laatste maand van de zwangerschap voor het eerst besmet raakt met het virus, dan wordt het risico dat de baby tijdens de bevalling het virus ook oploopt vele malen groter. Daarom kan dan een keizersnede geadviseerd worden.

   Succes,
   Jack

 8. Hallo ik zit met een probleem
  ik heb een vriendin gehad waar ik een tijdje mee samen was en na 5 maand zei ze tegen me dat ze herpes had genitale herpes...
  maar ik moet zeggen we zijn nu al 2 maand uiteen en in totaal ben ik er 7 maand bij geweest dat zou 9 maand zijn en ik heb nog steeds niets ontdekt of wat dan ook.
  Maar ik maak me wel wat zorgen heb juist een fantastis meisje leren kennen en wil haar hierdoor niet verliezen
  dus nu sta ik wel voor ee dilemma
  en heb enorme schrik om me te laten testen en te horen dat het positief zou zijn .

 9. Beste, begin jan. van dit jaar zijn bij mij blaasjes/zweertles op mijn eikel ontstaan. Ik heb mij laten testen en er is Herpes genitalis geconstateerd. Mijn vragen zijn:

  a. ben ik op dit moment nog besmettelijk want de blaasjes/zweertjes zijn inmiddels verdwenen ??
  b. is er tussentijdse besmetting mogelijk zonder de zichtbare blaasjes/zweertjes ?
  c. kan ik nu alleen sex hebben met condoom?
  d.als mijn partner ook het virus herpes genitalis heeft moet er dan ook condoom gebruikt worden?

  Bedankt
  d.d. 2 maart 2015

  1. Beste Jaap,

   Zelfs een condoom blijft de kans aanwezig dat je je partner besmet. Je bent het meest besmettelijk als herpes actief is, weliswaar ben je een stuk minder besmettelijk als het virus inactief is, je blijft besmettelijk. Als je partner ook besmet is is het condoom niet langer relevant wat dat betreft. Wel zul je altijd op moeten passen dat je niet het herpesvirus overdraagt naar bijvoorbeeld jouw of je partners ogen. Je kunt door met je hand in contact te komen met de blaasjes en daarna in je oog wrijven een oogontsteking oplopen. Wees dus altijd voorzichtig en voorkom besmetting van je ogen.

   Groet,
   Jack

 10. Beste Jack,
  Ik snap dat je voorzichtig moet zijn als je herpes hebt, maar ik wil toch even kwijt dat mensen niet zo heel bang moeten zijn.
  Het herpes type 2 (het officiële soa type) is wel dergelijk meer besmettelijk dan het type 1 (koortslipvirus).
  Type 1 manifesteert zich graag oraal (rond de mond) en type 2 genitaal (rond penis/vagina/anus).
  Dus wanneer je type 1 genitaal hebt komen de aanvallen vaak minder vaak en minder heftig voor genitaal, terwijl je oraal wel vaker uitbraken kunt hebben.
  Wanneer je besmet bent met type 2 krijg je de uitbraken vaker genitaal.
  Beide types kunnen door seksueel oraal contact zowel onder als boven de gordel voorkomen.
  Je kunt via de gynaecoloog een bloedonderzoek laten doen, deze kan je precies vertellen met welk type je besmet bent. Je weet via de bloedtest niet of je het alleen oraal hebt of ook genitaal, dat is niet te bepalen tot je daadwerkelijk de uitbraak genitaal hebt gekregen.
  Type 1 genitaal geeft dus over het algemeen minder problemen genitaal t.o.v. type 2.
  Type 2 geeft over het algemeen oraal minder problemen t.o.v. type 1.
  Het klopt dat beide types besmettelijk zijn, maar met genitaal type 1 minder kans omdat het daar meestal minder vaak uitbreekt.
  Er zijn uitzonderingen: mensen met HIV, verminderde weerstand, slechte conditie, veel last hebben van hormonale schommelingen. Voor deze mensen is er een onderhoudskuur te vragen via een immunoloog, deze kan ook testen of je lichaam nog antistoffen heeft om het virus aan te pakken. Met zo'n onderhoudskuur houd je de aanvallen zeer goed onder controle en kan je het besmettingsgevaar goed reduceren (nooit tot nul).

  Ik schrijf dit uit eigen ervaring en research, ik kan redelijk dicht bij de goede bronnen komen i.v.m. werk.
  Daarnaast wil ik zeggen ik ben nu een jaar besmet, heb type 1 vier keer een aanval gehad de eerste 3 maand, daarna onderhoudskuur gekregen voor een half jaar, weer getest op antistoffen in mijn bloed (nu goed), van onderhoudskuur af, een kuur thuis liggen van 14 dagen (zodra ik het voel opkomen kan ik dus meteen beginnen). Ik vrij met en zonder condoom. Zonder wanneer ik mij goed voel (geen stress, geen slaaptekort) Herken je eigen trigger points, met wanneer ik een uitbraak heb of denk op te voelen komen. Mijn partner test zich regelmatig ieder half jaar en daar is nog niks bij geconstateerd.

  Ik hoop dat mensen met alleen herpes type 1 (oraal en genitaal) zich door dit verhaal iets rustiger voelen. Er is inderdaad weinig over te vinden, het gaat altijd over type 2.
  Geef het de tijd, leer je ziekte kennen.
  Groet,
  Een lotgenoot

 11. Even voor de duidelijkheid.

  Beide types zijn wel besmettelijk. Zeker bij een uitbraak altijd!

  1. Het Type 1 is de koortslip variant.
   Het type 2 is de soa variant.

   Toch kunnen beide types zowel boven als onder de gordel voorkomen, dus in dat opzicht zijn beide als een soa te beschouwen en beide als een koortslip.

   De type bepaling wordt in het ziekenhuis gedaan, helaas kunnen ze niet zeggen of je het dan ook genitaal hebt. Ze kunnen wel zeggen of je het hebt en met welk type jij besmet bent.
   Dat kan alleen als je ook daadwerkelijk een uitbraak genitaal hebt. (zichtbaar).

  1. Jazeker kan dat. Herpes is heel erg besmettelijk en kun je op allerlei manieren overbrengen.
   Bescherm jezelf dus altijd, en als je een koortslip hebt is orale seks geven dus even een 'no-go'.

   Succes!

 12. Twee jaar geleden heb ik een keer mijn schaamhaar met een onhygiënisch mesje geschoren en daarna seks gehad. De avond erna had ik kleine blaasjes. Ik ging naar de dokter die heel snel keek en direct zei dat het herpes was. Het deed heel veel pijn. Ik wilde toch zeker weten of het herpes was en heb het vocht uit de blaasjes laten testen, test was negatief. Ik liet vervolgens een bloedtest doen die ook negatief was. De blaasjes verspreidden zich en werden rood, over mijn dijen. Mijn lymfklieren zwollen op en ik had heel veel pijn. Na een aantal weken ging ik terug naar de dokter en die zei dat het toen krentenbaard was. Ik kreeg een zalf en binnen enkele dagen was het over. De andere huisarts concludeerde dat het dan krentenbaard was geweest en geen herpes (ook vanwege de negatieve test) Na meer dan een half jaar heb ik nogmaals een bloedonderzoek gedaan waaruit bleek dat k geen herpes heb (geen enkele vorm). Ik heb ook nooit meer een "uitbraak" gehad, hoewel ik laatst wel een soort puistje had waardoor ik toch in paniek raakte. Momenteel heb ik plotseling last van een branderig gevoel en dat maakt me weer heel erg bezorgd. Is het mogelijk dat ik toch herpes heb, ondanks de negatieve testen?

 13. Beste lil,
  Kan je misschien later alsnog besmet zijn. Bij twijfel gewoon weer bloed laten prikken. Schaam je nooit. Gewoon weer doen, blijf niet in onzekerheid zitten, als je twijfelt.
  Bedenk dat er heel veel mensen zijn (ook die het zelf niet eens weten) die er mee besmet zijn.
  Sterkte!

 14. Hallo,
  Ik heb 1 jaar geleden sex gehad met een meisje van 17 (ik was 15) en het was mijn eerste keer. Ik ging toen een week op vakantie en net toen ik thuis kwam merkte ik opeens tijdens het plassen dat ik een rare rode plek op mijn eikel had, ik was heel kalm maar wist dat er iets niet goed was dus ik vertelde het mijn vader en zei dat ik de dag erop maar naar de dokter zou moeten gaan om me te laten testen, het was toen inmiddels al half 12 s'avonds.

  Ik heb mij laten testen en mij werd verteld dat ik herpes genitalia heb. Toendertijd dacht ik dat het niet blijvend was maar kreeg meteen te horen dat het bij me blijft voor de rest van mijn leven.

  Nu, een jaar later zit het me nogsteeds dwars. Ik ben 16 jaar en heb voor de rest van mijn leven een soa. Ik heb inmiddels 2 sexuele partners gehad en wel meerdere meisjes waarmee ik dingen heb gedaan zoals vingeren etc.

  Mijn probleem is dat veel meisjes het tegenwoordig raar vinden om sex te hebben met een condoom omdat ze toch de pil slikken en elke keer zeg ik 'ja we doen het gewoon met condoom, je weet maar nooit he'. Maar ik ben heel erg bang. Mijn 2 beste vrienden weten het van mij en ik ken ze al jaren dus ik vertrouw te volledig, ik heb flink zitten huilen bij ze toen ik er achter kwam.

  Tot conclusie vraag ik me echt af hoe besmettelijk het is met EN zonder condoom, en of het heel dom is om zonder symptomen alsof zonder condoom te vrijen. Ik kan natuurlijk niet zomaar gaan vertellen dat ik herpes heb omdat ik bang ben dat het meisje me afstotelijk vind en nog erger dat heel mijn middelbare school erachter komt. Dus 1. De besmettelijkheid met en zonder condoom, is die groot of niet?
  2. Wat is een goede reden om te vertellen aan een meisje als ik zeg dat ik per se sex met een condoom wil

  Alvast erg bedankt, ik ben pas 16 en ben heel bang en zou me schuldig voelen als ik iemand infecteer en heel slecht als mensen hier achter zouden komen.

  Mvg Tim

  1. Zelfs als je mét condoom gaat vrijen, is de kans op besmetting aanwezig, hoewel het wel minimaal is.
   En een goede reden om mét condoom te vrijen? Ik denk niet dat je dit soort dingen moet gaan verzwijgen, hoe moeilijk dit ook is.
   Er is altijd kans op besmetting, en wat dan? Hoe leg je dat dan uit?

   Heb je al eens een afspraak met een arts gehad?
   Je kunt ook even een kijkje nemen op de speciale blog over herpes:
   https://www.optimalegezondheid.com/herpes/

   Heel veel sterkte!

 15. Hallo!

  Mijn vriend heeft last van koortslip. Beiden waren we nog maagd toen we iets met elkaar kregen. Na een tijd kreeg ik opeens blaasjes beneden en is herpes geconstateerd. Aangezien mijn vriend type 1 heeft (koortslip) en we beiden nergens type 2 kunnen hebben opgelopen gaan we er vanuit dat ik ook type 1 heb.

  Volgens de dokter kan ik dit hebben gekregen door te zoenen, maar dat het zich bij mij gewoon beneden uit ipv koortslip. Is dit mogelijk?
  En kan ik nu alsnog koortslip krijgen van hem door bv uit hetzelfde flesje te drinken oid, of ben ik daar nu veilig voor aangezien ik al besmet ben met type 1?

  1. Het kan inderdaad gebeuren dat het virus zich op andere plaatsen uit, dan alleen als koortslip. Jouw geval is hierin niet een uitzondering. Aangezien jullie beide al besmet zijn met type 1, kunnen jullie gewoon alles delen. Zelfs het vrijen hoeft helemaal geen probleem te zijn.

 16. Bedankt voor je antwoord!

  Het is dus niet mogelijk dat ik ook opeens blaasjes krijg bij mijn mond als ik hem zoen?
  Hoe zit het dan met zelfbesmetting? Dan kan je toch ook op andere plekken jezelf besmetten, al heb je al last op 1 plek?

  Gr
  Janneke

  1. Het kan wel zo zijn dat jouw virus weer op gaat spelen na het zoenen, maar besmetten kan natuurlijk niet meer.
   Zelfbesmetting is ook een risico. Met je vingers kun je het virus overdragen van bijvoorbeeld je mond naar je geslachtsdelen.

 17. hallo!!
  2 jaar geleden heb ik een eerste aanval gehad van genitale herpes. Mogelijk door mijn partner toen. Ondertussen is het gedaan geraakt tussen hem en mij maar ondertussen heb ik wel een nieuwe partner leren kennen. We hebben nog nooit onveilige seks gehad of orale seks omdat we allebei schrik hadden dat ik hem ging besmetten. Ik heb maar 1 aanval gehad voor de rest heb ik er nooit meer symptomen van gehad. Nu was mijn vraag, als ik later kinderen wil, is er een mogelijkheid om zwanger te worden zonder hem te besmetten? en is er ook een mogelijkheid om mijn kind niet te besmetten?

  Hopend op een reactie.
  MVG anoniem

  1. Tijdens de zwangerschap is de kans op een besmetting vrijwel nihil. Dit komt omdat de moeder de anti-midhaampjes van zichzelf doorgeeft aan het ongeboren kind. Tijdens de (vaginale) bevalling is de kans wat groter, tenminste als er sprake is van een uitbraak op het moment van de bevalling.
   Maar tegenwoordig wordt je zo goed begeleid, dat de kans heel erg klein is.
   Eventueel kan de bevalling plaatsvinden via een keizersnede, om direct contact met de vagina te vermijden.

 18. Hallo,

  Ik heb sinds van de week te horen gekregen dat ik herpes heb. Maar ik ga al 3 jaar met mijn vriend en hij is niet vreemd gegaan. Hij is dus wss de drager er van. Hoe kan het dat ik nu pas besmet ben geraakt?

  Groetjes

  1. Misschien ben je al veel eerder besmet geraakt. Het Herpesvirus kan namelijk heel lang 'slapend' in je lichaam aanwezig zijn. Naar aanleiding van bijvoorbeeld een ongezonde levensstijl, roken of veel stress kan de herpes zich plotseling gaan openbaren.

 19. Hallo ik hb een vraagje
  Ik hb gezoend met iemand die herpes heeft in het oog en geloof ook koortslip hij had op dat moment nergens last van kan ik het dan alsnog ook krijgen? Ik ben een beetje bang ervoor vooral omdat ik diegene wel leuk vindt!

  1. In theorie zou dat kunnen. Maar de kans is vrij klein als er op het moment van zoenen geen blaasjes waren.

 20. Hallo,

  Wanneer kun je besmet raken met herpes. Iemand die genitale herpes heeft maar al een tijd schoon is heeft zelfde epileerapparaat gebruikt als ik. Kan ik besmet raken?

  Dank u

  1. De kans is heel klein, maar in theorie kan dit. Koop zelf een apparaat, of maak het bestaande apparaat iedere keer heel grondig schoon!

 21. Hoi, vraagje. Op onze zwemles zit een dame die herpes heeft voornamelijk in de mond, mondhoeken en neus. Is het herpesvirus ook besmettelijk via water?

  1. Het herpes virus kan niet lang leven buiten het lichaam. daarom is besmetting van anderen via het water niet erg waarschijnlijk.

 22. Ik heb onlangs kort gezoend met mijn vriend en daarna gaf hij mij een orale kus (heel kort) ik ben hierna ook gaan douchen, ik kreeg vlak daarna last van wondjes (scheurtje en beschadigd mondslijmvlies) binnen in mijn mond, nabij mijn lippen, tijdens het tanden poetsen kwam ik erachter. Het prikkelde bij het tandenpoetsen. Ik heb zelf het hsv1 virus, de huisarts zei mij dat ik mij geen zorgen hoef te maken, omdat het koortslip-virus zich uit in blaasjes, nadat hij mijn mond bekeek, hij zei dat het een bacteriële infectie is, maar wilde geen uitstrijkje maken. Ik heb online de symptomen opgezocht en het komt overeen met een droge mond, ik heb namelijk ook last van een droge mond, kloofjes op mijn lippen, en een branderig gevoel in mijn mond. Moet ik mij nu zorgen maken (i.v.m. kruiselingse besmetting, mocht het wel koortslip zijn)? Normaal gesproken vermijd ik ook zoenen, alleen had ik op het moment geen symptomen en bovendien overviel hij mij met zijn actie.

  1. Besmetting van het koortslip virus zal normzaal gesproken plaatsvinden via de mond. Dus in jouw geval bij het kussen.
   Bij orale seks kan hetzelfde koortslip virus ook overgaan naar de genitaliën. Dus kruiselingse besmetting is wel degelijk mogelijk.

 23. Hallo beste lezers,
  Hoeveel dagen moet je afwachten voordat je weer veilig kan vrijen na herpes aanval?
  Hopend op een antwoord.
  Dank u

 24. Kan ik via mijn koortslip mezelf ook genitiale herpes geven via mijn vingers??
  Ik heb heel soms last van klein blaasje op bovenlip ook 3 weken geleden. Maar nu heb ik dus een genitiale herpes aanval.

  1. Dat is zeker mogelijk, Rob.
   Bij een koortslip is het altijd belangrijk om je handen goed te wassen na een aanraking.

 25. Is een koortslip ook overdraagzaam via gebrukvoorwerpen zoals bijvoorbeeld een printer wanneer deze is aangeraakt door iemand met een koortslip, die kort hiervoor zijn lip heeft aangeraakt?

 26. Hoy, ik heb herpes genitaliën ... net gekregen
  ik heb een nagel salon en ik wou weten of ik mensen kon besmetten???
  En of ik nog mijn petekindje zijn pamper mag vervangen???

  1. Zolang je geen open wondjes hebt, of andere lichaamsvloeistoffen over kan dragen, is er geen probleem.
   Misschien een idee om handschoentjes te dragen voor de hygiëne?
   Niet alleen tegen het overdragen van Herpes aan je klanten, maar er kan andersom ook van alles gebeuren...

 27. Hallo,

  Ik heb twee jaar geleden een uitbraak van genitale herpes type 1 gekregen, waarschijnlijk door orale seks toen de koortslip van mijn vriend nog niet genoeg genezen was. Toen had ik één miniblaasje op m'n schaamlip en verder vooral heel veel pijn (steken) in mijn buik. Die pijn in mijn buik is gedurende een jaar oid regelmatig terug gekomen, maar voor zover ik weet heb ik nooit meer blaasjes gehad. Soms wel zere plekjes in mijn liezen, maar ik denk eerder dat dat door het scheren komt, want het worden nooit korstjes bijvoorbeeld. Nu heb ik een nieuwe partner en wil ik hem voor we echt gaan vrijen vertellen dat ik dit heb. Ik wil alleen graag goed vertellen wat de risico's zijn voor hem en dat is me na alle verhalen hierboven nog steeds niet heel duidelijk. Als hij ooit een koortslip heeft gehad is er dan sowieso minder kans op genitale besmetting bij hem? Omdat ik nooit merk dat ik blaasjes heb en gelukkig nooit meer die buikpijnen heb, hoe weet ik dan wanneer ik besmettelijk ben? Sowieso altijd eigenlijk begreep ik wel, maar ik wil graag denken en vertellen in reële risico's. Altijd vrijen met een condoom lijkt mij helemaal niks. En lijkt me mss ook niet nodig? Natuurlijk heus wel in t begin van de nieuwe relatie 😉 Dank voor t antwoord vast!!

 28. ik heb sinds kort te horen gekregen day ik herpes mee draag maar dat het nog niet actief is. en heb het onveilig gedaan os de kans dan dat de heepes virus actief is of dat ik mijn partner er mee heb besmet?

  1. Zelfs als het virus niet actief is, kun je het overdragen via onveilige seks, Jolanda.

 29. Hoi ik heb perongeluk van iemands flesje gedronken met koortslip. Is dit besmettelijk zoja kan ik nu nog iets doen om het virus te voorkomen?

  1. Dit is zeker besmettelijk, zeker als die persoon op dat moment last had van een uitbraak.
   Ga zo snel mogelijk naar je huisarts voor behandeling. Hoe eerder je daarmee begint, hoe beter.

 30. Hoii,
  Laatst had mijn vriend laat van een scheurtje in zijn lip en daar is een korstje op gekomen. Niks mis mee dus. Maar we weten niet zeker of er een koortslip zat.
  Zelf heb ik geen koortslip gekregen via zoenen.
  Maar kan het zijn dat het gewoon een scheurtje was of dat het een koortslip is?

  1. Grote kans dat dit gewoon een klein scheurtje was, gezien de omschrijving van de klachten.

 31. mijn vriendin en ik willen orale sex, hebben geen symptonen beiden, en maagd. moeten wij ons laten testen op herpes?

  1. In Principe is dat niet nodig.
   Maar als jullie helemaal zeker willen zijn, ook voor later voor de vaginale seks, dan kun je je allebei even volledig laten testen op allerlei overdraagbare aandoeningen. Als jullie beide 'schoon' zijn, en elkaar trouw blijven, is er geen enkele belemmering meer om (eventueel zonder condoom of beflapje) heerlijke seks te hebben.

 32. Hallo, ik heb sinds kort herpes. Nu heb ik deze week voor het eerst nadat ik dit weet sex gehad.

  Ik voelde voor de sex niks maar sinds de sex voel ik het weer branden en nu vraag ik me af of dit betekend dat het al weer actief was zonder dat ik het wist en ik mijn nieuwe partner heb besmet met genitale herpes.

  1. Dit hoeft helemaal niks te betekenen.
   Is jouw partner op de hoogte van het feit dat je herpes hebt? Heeft hij zich laten testen?

 33. Hallo, ik heb herpes genitalis en ik heb in de afgelopen jaar seks gehad zonder condoom met 2 mensen. Deze mensen hebben geen herpes gekregen en mijn vraag is of ik dan wel besmettelijk ben? Is er misschien een vorm van herpes die niet besmettelijk is of minder besmettelijk is.

  1. Nee, dat bestaat niet Claudia. Herpes is erg besmettelijk als je een uitbraak hebt. Als je herpes 'slapend' is, ben je in theorie nog steeds besmettelijk, maar die kans is erg klein.
   Jouz twee bedpartners hebben geluk gehad, want er is altijd kans op besmetting, hoe klein dan ook.

 34. Hallo, mijn vrouw heeft sinds een paar dagen blaartjes rond de vagina en is daar mee naar de dokter gegaan. Daar kreeg ze te horen dat het Herpes was, een soa dus. Nu heb ik dus een probleem omdat ze denkt dat ik vreemd ben gegaan maar ik ben al 26jaar met haar en heb nog nooit iemand aangeraakt en mijn vrouw ook niet, dat weet ik zeker. Ik heb wel af en toe een koortslip, vroeger veel vaker dan nu. Hoe kan ik bewijzen of het haar duidelijk maken dat ik niet ben vreemdgegaan ? Ik zit hier erg mee, help!

  1. Daar kun je niks aan bewijzen. Is en blijft een kwestie van vertrouwen.
   Maar feit is wel dat je ooit, heel vroeger, misschien wel herpes type 2 opgelopen hebt, en dat het al die jaren niet actief is geweest. En ditzelfde kan ook gelden voor je vrouw.

 35. Hallo,
  Klinkt het heel raar als ik zeg dat ik niet precies weet of ik type 1 of 2 van herpes heb. Ik heb laat van zweertjes en bultjes op me schaamlippen.
  Ik zit met een vraag , ik heb seks gehad met mijn vriend 2 dagen erna had ik hier in eens last van. Alleen hij heeft helemaal nergens last van! En heb vroeger wel is last gehad van een kortslip maar al jaren lang geen last meer van gehad ! Ik vroeg me af of hij dan wel of niet besmet is . Aangezien ik er niet eerder last van heb gehad na die ene keer seks met hem, hij denkt dat t van mij komt alleen vind ik wel raar aangezien ik dit nog nooit gehad heb. Ik vind het een beetje raar en ben er totaal niet bekend mee ! En ik weet niet wat ik wel en niet moet geloven wat er op internet staat. En wat doet die 1e uitbraak toch ongeloofelijk veel pijn, doen alle uitbraken zoveel pijn? Me huisarts zei van niet ? En ik vroeg of mijn vorm van herpes dus dat ik er last van heb bij mijn vagina over draagbaar is als je iemand een kus geeft ? Zonder kortslip!! Is het dan ook besmettelijk, me huisarts zei ook dat een kus geven aan iemand niet besmettelijk was met t type herpes qat ik heb ook al was me niet erg duidelijk Welk type jk heb . Alsjeblieft kan iemand me antwoord geven op me vraag? Voel me machteloos en vraag me af of er überhaupt met dit te leven is voor mij dan, ben nog redelijk jong en viel ontzettend rauw op me dak ! Alvast bedankt

 36. als ik een koortslip heb, kan ik dan herpes genitialis krijgen als mijn speeksel in aanraking komt met mijn genitialen?

 37. Ik lees hierboven een aantal keer oa van de auteur 'Robert Jan Hendriks ' dat je bij twijfels of je herpes hebt of niet, je kan laten testen. Er zijn echter geen testen die uitsluitsel geven als het virus niet actief is.
  Ook geen bloedtest. 9 van de 10 bloedtesten geeft ten onrechte een negatief resultaat.
  Het is enkel vast te stellen door vocht uit blaasjes en dat is dus voornamelijk de eerste drie dagen na een uitbraak.

 38. Beste
  Ik heb sinds een paar dagen last van overtollig witverlies en wondjes aan mijn vagina.
  Ik heb vorige week onveilige seks gehad met een nieuw bedpartner die 1-2x per jaar last heeft van een koortslip. Op het moment van de seks had hij echter geen koortslip, het is al erg lang geleden.
  Ik ben dus bang dat ik nu herpes heb... ben gisteren naar de dokter geweest en volgende week krijg ik mijn resultaten.
  Maar wat is nu precies het verschil tussen genitale herpes type 1 en genitale herpes type 2? Ik lees overal verschillende dingen...
  Alcast bedankt voor uw antwoord

 39. Beste
  Ik heb nu 10 dagen herpes type 1 onder mijn neus (dus niet op lip). Op de 9de dag is er wel een nieuw blaasje bijgekomen. Ik heb mijn vriend oraal bevredigt op dag 10 zonder hierbij na te denken? Krijgt hij en ik nu herpes type 2?

  1. Die kans is heel klein, maar in theorie aanwezig.
   Als jullie zeker willen zijn, dan even langs de huisarts voor een test.

    1. Als de blaasjes intact blijven, dus niet kapot gaan, zal er in theorie ook geen besmetting plaatsvinden.
     Daarbij komt dat het blaasje niet op je lip zat, dus niet in direct contact met de penis is geweest.

 40. Kan je ook een koortslip krijgen als je een keer herpes genitalis hebt gehad, maar nog nooit een koortslip zelf hebt gehad?

  1. Theoretisch, ja.
   Maar die kans is echt te verwaarlozen. De mond van de ander moet dan al op plaatsen aanwezig geweest zijn waar het virus is (orale seks) en jouw mond moet dan hetzelfde doen, direct na het contact. Ook is de overlevingskans van het virus op het drinkflesje heel erg klein.

 41. Hallo,

  Kan ik normale seks zonder condoom hebben met mijn vrouw als ik krentenbaard op mijn bil heb? Of kan ik haar dan besmetten?
  Alvast bedankt!

  F.

  1. Hoi F,

   Krentenbaard is een besmettelijke bacteriële huidinfectie. Met het vocht van de blaasjes kan je via de vingers iemand anders besmetten ook door te hoesten en te niezen. Verstandig is om via de huisarts een antibioticakuur te vragen. Het beste is om dus te vrijen als de kuur helemaal is afgerond en er geen gevaar meer is voor besmetting.

   Groeten Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share