Gezondheidsklachten

Laatste Update: 24 januari 2015

Het bacteriële overgroei syndroom uitgelegd

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Het bacteriële overgroei syndroom uitgelegd

pijn in de maag door bacteriële overgroeiIn het vorige artikel over spijsvertering en spijsverteringsklachten heb ik het al even kort gehad over het bacteriële overgroei syndroom. In dit artikel ga ik je meer vertellen over deze aandoening. Deze aandoening wordt vaak door artsen over het hoofd gezien omdat het bacteriële overgroei syndroom vaak gepaard gaat met andere darmklachten zoals het prikkelbare darm syndroom  (PDS) of lekkende darm syndroom (LDS).

Deze aandoeningen verbloemen als het ware de klachten van het bacteriële overgroei syndroom.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: De werking van je spijsvertering
2: Ontstaan van bacterieel overgroei syndroom
3: Wat zijn de oorzaken van bacteriële overgroei syndroom
4: Symptomen bacteriële overgroei syndroom
5: Diagnose bacteriële overgroei syndroom
6: Behandelmethoden bacteriële overgroei syndroom
7: De beste tips om je spijsvertering extra te ondersteunen:/a>
8:Tot slot

De werking van je spijsvertering

Om goed te begrijpen wat het  bacteriële overgroei syndroom precies is zal ik je nog een keer kort uitleggen hoe de veiligheidsmechanismes van de spijsvertering werken.  Een uitgebreide uitleg over de gehele werking van je spijsvertering kun je in het vorige  artikel vinden.

In essentie zorgt je spijsvertering ervoor dat deze optimaal werkt door:

  • Een juiste balans van de darmflora. Dit zijn de bacteriën die in je spijsverteringssysteem zitten die die je helpen bij het verteren van voedsel.
  • Het handhaven van de juiste zuurgraad. De bacteriën in je spijsvertering hebben en licht zure omgeving nodig om zich te handhaven. Als de zuurgraad in je darmen verandert dan raakt die optimale omgeving verstoord en kunnen de bacteriën in je spijsvertering niet optimaal functioneren.
  • Voldoende aanmaak van maagzuur, enzymen en gal. Dit zijn de drie belangrijkste componenten die zorgen voor het afbreken van voedsel.
  • Een goede knijp-duw beweging van de darmen dat zorgt voor een goede doorstroming in het spijsverteringssysteem.
  • Doorlaatbaarheid van de darmen. Je darmwand is de barrière tussen het onverteerde voedsel en de ontlasting in je darmen. Deze barrière zorgt er normaalgesproken voor dat de voedingstoffen die je nodig hebt wel worden toegelaten in je lichaam en de schadelijke stoffen worden tegengehouden.
  • Veiligheidskleppen. Je spijsvertering bestaat uit verschillende trajecten met ieder een specifieke taak en de daar specifiek bijhorende bacteriën en verteringssappen. Je spijvertering is een systeem van eenrichtingsverkeer. Zodoende  voorkomt de  veiligheidsklep tussen je slokdarm en je maag dat het maagzuur in je slokdarm komt. Een andere belangrijke veiligheidsklep tussen de dikke en de dunne darm zorgt ervoor dat de bacteriën uit je dikke darm niet tegen het verkeer in gaan en in de dunnen darm belanden.

Ontstaan van bacterieel overgroei syndroom

Als het  veiligheidsklepje (Valva ileocaecalis) tussen de dikke en dunne darm niet goed functioneert dan komen er bacteriën uit de dikke darm in de dunne darm terecht. De dunne darm krijgt te maken met bacteriën die daar niet thuis horen. De indringers zorgen ervoor dat er een soort kettingreactie ontstaat.

De bacteriën in je dunne darm worden verdrongen door de bacteriën uit de dikke darm. Deze overwoekeren je dunne darm waardoor de opname van voedingstoffen afneemt. Immers, die dikke darm bacteriën zijn niet in staat om de specifieke taak van de dunne darm bacteriën te verrichten.

Doordat je dunne darm de voeding niet goed verteert ontstaan er op de eerste plaats tekorten aan voedingsstoffen in je lichaam. Tekorten aan vitamine A, D, K en B12 ontstaan als eerste. Ook kun je lastkrijgen van bloedarmoede.

In de zwaardere gevallen is er zelfs sprake een flinke gewichtsafname omdat je gewoonweg niet genoeg voedingstoffen binnenkrijgt om je gezondheid te handhaven.

Omdat het eten niet meer goed verteerd wordt ontstaan er naast bovenstaande klachten ook voedselintoleranties of voedselallergieën.

Meestal  ontstaan dan ook spijverteringsklachten in de dikke darm. De dikke darm krijgt namelijk te maken met voedsel waar nog allerlei stoffen inzitten die de dunne darm er eigenlijk uit had moeten halen. De dikke darm kan zijn functie in het verteringsproces daardoor niet meer goed uitvoeren en komt ook in de problemen. De slecht verwerkte voeding die de dikke darm aangeleverd krijgt zorgt ervoor dat de dikke dam geïrriteerd raakt.

Dit kan tot gevolg hebben dat er een prikkelbare darm syndroom ontstaat. Maar ook kunnen  ontstekingen ontstaan die naar verloop van tijd kunnen  leiden tot de ziekte van crohn en diverticulose.

Er ontstaan dus allerlei klachten die met de opname van voedingsstoffen te maken hebben.  Daarbij kun je ook een heel scala aan klachten ontwikkelen die te maken hebben met de schade aan de darmwanden (darmslijmvlies). De darmwand raakt verzwakt en daardoor laat deze barrière stoffen door die in onverteerde vorm helemaal niet in je lichaam thuishoren.

Dit is de aandoening die we beter kennen als het lekkende darm syndroom (LDS). Onbewerkte voedingstoffen belanden in je systeem waardoor je immuunsysteem geactiveerd wordt. Deze gaat dan hard in de aanval om de ongewenste indringers te lijf te gaan.

De reactie van het immuunsysteem op deze indringers kan zelfs zover gaan dat er uiteindelijk auto-immuunziekten ontstaan. Naast de respons van je immuunsysteem ontstaan er verspreid in je organen ook ontstekingen.

Zoals je kunt zien kan het falende veiligheidsklepje leiden tot enorm veel aandoeningen van het spijsverteringssysteem, aandoeningen waarvan de diagnose wel vaak gesteld wordt. Als je last hebt van de ziekte van Crohn, PDS, LDS of heb je last van diverticulose en er is niet onderzocht hoe het met de bacteriën in je dunne darm gesteld is, raad ik je aan om dit aan je huisarts voor te leggen.

Wat zijn de oorzaken van bacteriële overgroei syndroom

Deze vervelende aandoening van de dunne darm kan heel veel verschillende oorzaken hebben.

De meest voorkomende zijn:

  • Schade aan de darmen door een operatie.
  • Ziekte van Crohn.
  • Prikkelbare darm syndroom (PDS) .
  • Verminderde functie van de lever, alvleesklier of de nieren.
  • Verminderde werking van de darm zelf waardoor de peristaltische beweging onvoldoende is.
  • Te weinig aanmaak van maagzuur.
  • Diabetes type 1 en 2.
  • Coeliakie.
  • Antibioticakuren.
  • Alcohol.

Zoals je kunt zien kunnen heel veel andere klachten die ergens in het spijsverteringstraject zitten ertoe leiden dat je dunne darm ook in de problemen komt. En andersom, een bacteriële overgroei in je dunne darmen kan ook de veroorzaker zijn van vele darm- en maagklachten.

Het één versterkt het ander. Daarom is het erg belangrijk tijdig stappen te ondernemen en bij klachten ervoor te zorgen dat een arts de juiste diagnose stelt, en je ook daadwerkelijk behandelt. Want vaak zie je toch dat artsen je met je klachten door laten lopen waardoor je er uiteindelijk nog meer klachten bij krijgt!

Symptomen bacteriële overgroei syndroom

Als jij vaak last hebt van de volgende klachten of deze klachten houden  langere tijd aan:

Of je hebt last van symptomen die duiden op een verminderede opname van voedingsstoffen zoals:

  • Vermoeidheid
  • Vettige ontlasting
  • Weinig eetlust
  • Gewichtsverlies
  • Vitaminetekorten

Of je hebt een aandoening aan je spijsverteringssysteem:

  • PDS
  • LDS
  • Ziekte van crohn
  • Coeliakie

Diagnose bacteriële overgroei syndroom

De meest voorkomende en minst vervelende manier om vast te stellen of je last hebt van bacteriële overgroei in je dunne darm is een  glucose ademtest ook wel de waterstof ademtest genoemd. Bij het verteringsproces in je darmen komen bepaalde stoffen vrij, aan de hand van deze stoffen kan men bepalen of er sprake is van een abnormale hoeveelheid bacteriën.

De eventuele tekorten die ontstaan door een bacteriële overgroei zijn vast te stellen in een bloedonderzoek.

Een onderzoek van je ontlasting kan uitsluitsel geven over de mate waarin je spijsvertering het voedsel verteert. Dit onderzoek geeft je een indicatie van productie van enzymen en galzouten.

De meest accurate maar ook de meest vervelende manier van vaststellen of er sprake is van bacteriële overgroei is een endoscopie. Met deze endoscopie kan de arts een monster afnemen en hiermee exact vaststellen wat de precieze hoeveelheid bacteriën in je dunne darm is, en ook welke soorten bacteriën het zijn.

Het voordeel van deze methode is dat meteen je hele darmkanaal wordt bekeken, dus alle eventuele afwijken komen dan in een keer aan het licht.

Behandelmethoden bacteriële overgroei syndroom

De meest voorkomende behandelmethode van een bacteriële overgroei is het toedienen van antibiotica. In de Engelse medische literatuur wordt de behandeling met Rifaximin als meest effectief beschouwd .  In de Nederlandse vakliteratuur wordt de behandeling met de antibiotica Augmentin® (amoxicilline-clavulaanzuur) en Flagyl® (metronidazol) geprefereerd.

De onderzoeken tonen aan dat deze antibioticakuren effectiever zijn bij patiënten die naast een bacteriële overgroei ook nog met andere spijsverteringsklachten zoals PDS te kampen hebben.

Maar je moet nooit op medicatie alleen vertrouwen. Als jij problemen hebt met je digestieve gezondheid dan kun je zelf een aantal basisregels instellen waardoor je je spijsvertering niet onnodig ballast.

De beste tips om je spijsvertering extra te ondersteunen:

Tot slot

Zoals je hebt kunnen lezen is het bacteriële overgroei syndroom een aandoening die grote negatieve effecten kan hebben op je gehele spijsverteringssysteem en daarmee je gehele gezondheid. Mijn advies is dan ook om spijsverteringsklachten serieus te nemen en structureel bezig te gaan met je spijsvertering gezond te houden.

Mijn advies voor diegenen die al te kampen hebben met behoorlijke darm- of maagklachten is dat je je laat testen op bacteriële overgroei. De gevolgen van deze aandoening zijn te ernstig om te negeren. 

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25509557

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25600077

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25319626

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23740443

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19496193

http://www.medicinenet.com/small_intestinal_bacterial_overgrowth_sibo/article.htm

http://www.med-info.nl/Afwijking_MDL%20-%20Malabsorptie%20-%20bacterieel%20overgroei%20syndroom.html[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Hallo, ben een vrouw die al jaren sukkelt met darmproblemen. Heb al vanalles gedaan en geprobeerd, Is zelfs coeiliaki vastgesteld en lactose verdraag ik ook niet, heb ook nog de nachtschadeallergie...dus een hele boterham. Dus alles wat met eten te maken heeft daar reageer ik verkeerd op en heb heel veel buikpijn (dunne darm). Heb al meerdere keren in het ziekenhuis hiervoor gelegen en noem maar op maar er is niemand die mij echt kan helpen. Zijn er nog mensen die het zo fel hebben en die mij mss verder kunnen helpen?

    Alvast merci,

  2. Met een endoscopie kun je nooit je volledige darmstelsel laten inspecteren. Wat wel kan is een inspectie van je dikke darm en een klein stukje van het laatste deel van je dunne darm, als je via de onderkant naar binnen gaat. Als je langs je mond naar binnen gaat kun je je slokdarm, maag en het eerste stukje van je dunne darm bekijken. Dan blijft er nog een meterslang stuk darm dat te veel kronkelt en te kwetsbaar is om met de huidige slagers werktuigen te kunnen bekijken.

    Ik heb beide onderzoeken laten uitvoeren zonder bevredigende diagnose, laat staan een oplossing.

    Als gevolg daarvan ben ik niet echt onder de indruk van de huidige stand van zaken op medisch gebied. Een blindedarm operatie weten "ze" wel raad mee, maar chronische (darm)ziekten zijn een permanente bron van inkomsten dus die worden het liefst zo lang mogelijk uitgerekt, lijkt het wel.

    Dank overigens voor deze beschrijving van SIBO. Hiermee kan ik verder op mijn zoektocht.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

2 Shares
Tweet
Pin2
Share