Dieet

Laatste Update: 17 november 2016

Het bloedgroep dieet uitgelegd

Onlangs kreeg ik een vraag om een artikel te wijden over het bloedgroep dieet. Om heel eerlijk te zijn had ik nog niet veel gelezen over het bloedgroep dieet.

Er zijn namelijk erg veel verschillende dieetplannen op de markt waardoor het gemakkelijk is om de overzicht kwijt te raken.

Desalniettemin vind ik het belangrijk om dit toch controversionele dieet te bespreken.

eat right 4 your type coverHet bloedgroep dieet is populair geworden door het boek van Peter D’Adamo ‘’Eat right 4 our type’’ en heeft inmiddels veel aanhangers en tegenhangers.

Het doel van het dieet is optimale gezondheid te bereiken door de overtollige kilo's te verliezen. Maar ook om allergieën tegen te gaan en het immuunsysteem te versterken. 

Het klopt natuurlijk dat een gezond en gebalanceerd voedingspatroon zeker bijdraagt aan een sterke weerstand. Je cellen hebben namelijk voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren.  Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen in je lichaam kan chronische klachten veroorzaken.

Door bewuster te worden van ‘’wat je eet’’ is uitermate belangrijk voor je gezondheid.

Wat is het bloedgroep dieet precies?

Zoals de naam al doet vermoeden heeft het dieet alles te maken met je bloedgroep. De auteur is van mening dat je bepaalde voedingsmiddelen moet eten passend bij je bloedgroep. Door de juiste voedingsmiddelen te eten kan er genezing plaatsvinden van gezondheidsaandoeningen.

De praktijk is echter een ander verhaal. Net zo als de meerderheid van de dieten is het bloedgroep dieet in essentie een koolhydraatarm dieet. Dit type dieet heeft inmiddels veel bekendheid gekregen wereldwijd en worden door veel mensen gevolgd.

Het is een bijzonder geschikt dieet om af te vallen en voor stabiele bloedsuikerspiegels. Het kritische punt is alleen dat een koolhydraatarm dieet voor veel mensen moeilijk vol te houden is.

Verschillende bloedgroepen en adviezen:

Bloedgroep O = oud

Het advies om weinig zuivelproducten te eten. Magere vleessoorten zoals gevogelte en vis. Weinig graanproducten en peulvruchten. Veel lichamelijke beweging om een goede gezondheid te bereiken.

Bloedgroep A = agrarisch

Iemand met het bloedgroep A heeft een gevoelige spijsvertering en daar moet dan de voeding op worden aangepast. Het advies is om een vegetarisch dieet te volgen, matige hoeveelheden zuivelproducten en het beste om gematigd te sporten. Agrarische voedingsmiddelen zijn dan de beste keuze.

Bloedgroep B = nomaden

Iemand met een bloedgroep B heeft een tolerantie spijsvertering en kan daarom ook andere voedingsstoffen beter aan. Het advies is om voldoende magere zuivelproducten te eten, gematigde hoeveelheid vlees. Het is beter om graanproducten te vermijden en een beetje aan lichamelijke beweging te doen.

Bloedgroep AB = modern

Volgens het bloedgroep dieet heeft iemand met een bloedgroep AB een gevoelige spijsvertering en daar moet de spijsvertering op worden aangepast. Kip, rundvlees en varkensvlees moet zoveel mogelijk vermeden worden. Iemand met AB moet voldoende vis, sojaproducten, zuivelproducten  eten.

De voedingsmiddelen aanbevolen in het bloedgroep dieet komen op het volgende neer:

 • Zeer bevorderlijk
 • Neutraal
 • Vermijden


De voedingsmiddelen in de categorie ‘’zeer bevorderlijk’’ zullen volgens D’ Adamo het beste voor je zijn. De voedingsmiddelen in het rijtje ‘’vermijden’’ zijn zelfs slecht voor je en moet je dan ook hoe dan ook vermijden.

Kritische punten over het bloedgroep dieet

De stelling dat een voedingspatroon aangepast moet worden aan het bloedgroep is zeker innovatief. Echter, er moet rekening gehouden worden met de volgende punten:

 1. Er is geen wetenschappelijke onderbouwing. Tot nu toe heb ik nog geen enkele studie gevonden om het dieet te onderbouwen.
 2.  Het dieet is te algemeen en niet geschikt voor individuele omstandigheden. Je zou denken door te eten op basis van je bloedgroep dat er sprake is van maatwerk. Echter, er wordt niet rekening gehouden met medicijn gebruik, je gewicht, voedselallergieën etc. Een voedingspatroon moet altijd gebaseerd zijn op individuele omstandigheden om effectief te kunnen zijn.
 3. Supplementen worden ruimschoots aanbevolen in het dieet.

Conclusie & aanbevelingen

Ik besloot wat websites bij langs te gaan om te zien wat de feedback over het dieet is. Ik moet zeggen dat veel mensen best goed te spreken zijn over het dieet. Met name afvallen is één van de grootste voordelen. Daarbij het minderen in gluten kan voor veel mensen een vermindering van maag- en darmklachten zorgen.

Ik moet zeggen dat in het bloedgroep dieet over het algemeen goede dieet adviezen te vinden zijn. Minder verzadigde vetten eten, minder geraffineerde suikers, meer groente en fruit en vis zijn zeker goede adviezen.

Het beste dieet is een dieet waar je voldoende van alle voedingsmiddelen krijgt. Het vermijden van volledige voedingsgroepen is nooit aan te raden.

De uitzondering op de regel zijn voedselintoleranties en digestieve klachten.

Heb je zelf ervaring met het bloedgroep dieet? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Beste,
  Tijdje geleden ik( AB- bloedgroep) en mijn schoonzus (A+ bg)hadden begonnen met bloedgroep dieet. Volgens bloedgroep dieet mijn schoonzus at compleet verkeerd en ze begon strikt volgens schema eten. Behalve dat ze 8 kg kwijt raakte binnen 8 weken, was ze ook haar dagelijkse hoofdpijn kwijt geraakt. Ik ben maar 2 kg kwijt sindsdien maar mijn BMI is 18,6 dus ik hoefde ook niet afvallen. Wat ik opgemerekt heb... eindelijk rust in me darmen! Over het algemeen zijn we beide tevreden over dat dieet.
  Mvg, Bozena

 2. Sinds 2 maanden ben ik op aanraden van dr ,naar voedseldeskundige geweest. Bedoeling was dat ik ondergewicht had Onderzoek naar voedseltolerantie was vrij duur, diëtiste stelde voor om bloedgroep dieet te starten.Ben O ,ben ermee gestart en viel nog beetje bij af ,wat dr niet graag zag. 3 Dokters gaven mij de raad ermee te stoppen, ene zei ,er is nooit onderzoek naar geweest en 2 andere kenden het niet.
  Ik ben het blijven doen, ok bijkomen doe ik niet maar ik voel me veel fitter en vooral mijn lichaam voelt zich goed, want als ik eens zondig komt mijn lichaam in opspraak door misselijk en opgeblazen gevoel
  ,Dus ik raad het iedereen aan, mijn lichaam wil ook alleen dingen die gezond voor mij zijn! Met dank aan mijn raadgever

 3. Laatst heb ik bloed laten prikken en ik bleek O positief te hebben. Na me ingelezen te hebben wil ik aanstaande maandag gaan beginnen met het dieet. Ben zo benieuwd wat dit met mijn lijf zal doen, mede omdat ik MS heb.

 4. Hoe gaat het Yvon?
  ik begin vandaag weer eens met het bloedgroepdieet. Heb A+ en heb dit eerder gedaan, maar zwichtte telkens weer voor KH arm .
  dieet. Omdat ik na het gebruik van zuivel toch weer veel slijm in de luchtwegen heb, wil ik het toch maar weer proberen.

 5. 16 jaar lang was ik vegetarier, puur alleen uit principe. Ik snakte naar vlees.Ik droomde over vlees. Kreeg haaruitval, een b 12 tekort en schildklier en eierstokproblemen, en een ijzertekort Toen ik op mn 31 e de eerste fikse crohn opvlammingen kreeg raadde een arts me aan toch af en toe wat vlees te eten. Scharrelvlees dus, ik eet geen mishandelde dieren uit de bio industrie, kiloknallers enz. Ik heb de de oergroep O +, die mensen MOETEN vlees eten anders worden ze ziek, vreselijk, ik moest weer vlees gaan eten. Langzaam knapte ik op, maar de crohn sloeg in alle heftigheid toe, ik had mijn lichaam finaal uitgeput in die 16 jaar. Ik heb crohn, een ileostoma, dus geen dikke darm meer, schildklier voor de helft eruit, en ik was 40 toen ik in de overgang zat. M'n tanden lieten los op 44 jarige leeftijd, dus een gebitsprothes, en nog vanalles. Ja, ik eet dus wel af en toe vlees. Hoe triest ik het ook vind. Ik hou van dieren. Maar dit was een kwestie van leven of dood. Als jonge moeders hun kinderen geen vlees te eten geven zonder de bloedgroep te weten van het kindje, is dat misdadig, die kindjes worden ziek, als ze bloedgroep O hebben, ze moeten vlees eten. Die hypes en rages zijn totaal uit de lucht gegrepen, zoek eerst uit wat je nodig hebt !!! Een prikje bij de huisarts, en je weet je bloedgroep.

 6. Ik leef al meer dan 20 jaar met het bloedgroep dieet. Dit werd me voorgesteld door mijn franse dokter in Londen om mijn hooikoorts te verhelpen. Ik had ook altijd een opgeblazen buik en constipatie, waardoor ik het gevoel kreeg dat mijn lichaam niet goed functioneerde.
  Al heel snel merkte ik dat ik veel meer energie kreeg en dat mijn buik veel beter ging. Mijn hooikoorts is van 10 naar 2 verminderd en dat is een geweldig plus punt. Mijn astma aanvallen gepaard met onophoudelijk niesen, kriebelende ogen en gehemelte was 2 maanden per jaar een nachtmerrie.
  Natuurlijk ben ik er daardoor nog steeds mee bezig en hoopte dat er misschien nieuwe onderzoeken waren gedaan.
  Ik ben bloedgroep B en het dieet is makkelijk en veelzijdig. En als ik buitenshuis eet laat ik mijn dieet aan de kant om niet ingewikkeld te doen. Maar ondertussen weten mijn beste vrienden dat ik beter geen tomaat kan eten en dat ik vooral spelt brood en pasta eet.
  Mijn lichaam heeft een goede harmonie gevonden doordat ik heel wat meer energie heb en dus blijf ik trouw aan het bloedgroep dieet,

 7. Ik ben sedert 1 jaar begonnen met bloedgroepdieet. Maar wel ik combinatie met een op mijn uitgemeten zuiver homeopatische middel.
  Geen middel die je koop bij apotheek, want deze zijn meestal verdund.
  Ik had een burn-out in 2015 en knapte ermaar niet van op ondanks ik iedere maand voor 250 euro aan supplementen nam.
  Het bloedgroepdieet in combinatie met dit homeopatische middel heeft mij in enkele maanden tijd weer herbrond.
  Je moet het zelf aan de lijve ondervinden ,maar ik voel me nu beter dan voor mijn burn-out. Ik ben veel rustiger want ik was een echt stresskonijn voor ik met het dieet begon.
  En dat er niet veel informatie over het bloedgroepdieet te vinden is misschien omdat het te goed is. Een minpuntje is misschien dat je na verloop van tijd merkt dat je lichaam negatief reageert tegen voeding die je al lang niet meer gegeten hebt. Het gaat dan meestal over de voeding die volgens jou bloedgroep verboden is. Het bloedgroepdieet is een dieet die je energie geeft ,terwijl het voedsel die je vroeger at energie neemt. Ik zou niets anders meer willen. Door bloedgroep slaap je beter, meer energie, weer zin in dingen doen die je voordien liet liggen omdat je de fut niet had om eraan te beginnen. Proberen dus. Maar wel even je huisdokter op de hoogte brengen.

 8. Graag wil ik je laten weten dat dit dieet mij, naar ik vast geloof, weggehouden heeft van de ziekte van Crohn opvang darmkanker, waar mijn oma aan stierf. Ik heb bloedgroep
  A en had sinds de puberteit buikklachten.
  Ik heb het boek in de uitgave van 2002, en zolang houd ik me aan deze voedingsadviezen. Onmiddellijk nadat ik tarwe en aardappelen liet staan merkte ik verschil. Dat gaf voor mij de doorslag en ik voel tot op heden niet de behoefte om mijn dieet te verbreden.
  Wel of niet wetenschappelijk onderbouwd heb ik bij het enzymverhaal een gevoel van logica. De industrie wijzigt in de voedselketen en we hebben er geen weet van, de mens eet maar raak en leert slecht voelen wat voedsel met hem doet: bewustwording is belangrijk bij gezond blijven en ik ben dankbaar dat ik indertijd een schrijven onder ogen kreeg en gehoor gaf aan mijn nieuwsgierigheid

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share