Jicht en Voeding

Laatste Update: 17 november 2020

Jicht en voeding: Te veel purine is gevaarlijk

Jicht wordt veroorzaakt door een grote hoeveelheid urinezuur in het lichaam. Hoe meer urinezuur er in je lichaam zit, hoe groter de kans is op een jichtaanval.  Te veel urinezuur zorgt er namelijk voor dat er kristallen gevormd worden in de gewrichten, met stekende pijn en ontstekingen als gevolg.

Het is al langer bekend dat de hoeveelheid urinezuur direct bepaald wordt door je voedingspatroon, maar is dit ook wetenschappelijk bevestigd?

De correlatie tussen jicht en voeding is geen fictie. Er bestaat zeker een verband tussen wat je eet en jichtaanvallen. In een grootschalig onderzoek over een periode van 12 jaar werd gekeken naar de relatie die bestaat tussen voeding en jicht op basis van 47,150 mensen. Deze groep mensen had, toen ze met de studie begonnen, geen last van jicht.

Vervolgens werden deze mensen gevolgd en moesten ze vragenlijsten invullen wat betreft hun dieet.  Na verloop van tijd kwamen er 730 nieuwe gevallen bij met jicht klachten. Deze groep mensen at veel vlees en vis; voedingsmiddelen hoog in purine, waardoor urinezuurlevels in het lichaam verhoogd werden en de kans op jicht toenam.

[pullquote]Voedsel hoog in purine is bijna hetzelfde als vergif voor mensen met jicht.[/pullquote]

Ook werd er gekeken of groente hoog in purine het risico op jicht vergroten. Hiervoor waren te weinig gegevens achterhaald waardoor het niet kon worden bevestigd.

Mijn advies is dan ook om je inname van voedsel hoog in purine goed in de gaten te houden. Het is bijna onmogelijk om alles te laten staan waar purine in zit.

Het is beter om je te richten op alleen de voedingsmiddelen die aangetoond jicht veroorzaken of verergeren.

In een ander onderzoek komt naar voren dat alcohol, vlees en overgewicht bijdragen aan de ontwikkeling van jicht(1).

Voeding om te vermijden:

 • Bier
 • Ansjovis
 • Sardientjes
 • Orgaanvlees
 • Heilbot
 • Haring
 • Roodbaars
 • Sprot
 • Tonijn
 • Lamsvlees
 • Rood vlees
 • Desem

Normaal gesproken zou je denken dat vis juist gezond is vanwege de positieve effecten op je cholesterol. Maar als je last hebt van jicht zul je met regelmaat vis moeten laten staan. Onderzoek heeft aangetoond dat juist vis en rood vlees aanzienlijk hoog scoren in de purine index, en dan met name de xanthine en hypoxanthine de urinezuur levels verhogen.

Meer anti jicht tips

Het vermijden van voedsel hoog in purine is een slimme eerste stap om jicht onder controle te krijgen(2).

Vooral in combinatie met medicijnen en een gebalanceerde levensstijl. Drink voldoende water. Beweeg regelmatig en probeer je ideale gewicht te bereiken.

Er bestaat een direct verband tussen hoge levels urinezuur en overgewicht. Mensen die last hebben van overgewicht kunnen beter beginnen met een afvalprogramma, maar niet te extreem! Te snel afvallen kan de jicht weer verergeren(3).

Een goed dieet bestaat uit:

more-->
Indien je deze tips opvolgt maar nog steeds problemen hebt met je gewicht, neem dan contact op met mijn persoonlijke klantenservice, dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Bronnen:

 1. https://academic.oup.com/ajcn/article/87/5/1480/4650681
 2. https://academic.oup.com/clinchem/article/51/9/1742/5629879
 3. https://ard.bmj.com/content/76/11/1870.abstract

Update!

Aan het begin van de week kreeg ik een vraag of er niet een compleet overzicht bestaat met voedingsmiddelen en de vermelding hoeveel purine hierin zit? Op deze website staan wel een aantal tabelletjes met deze informatie, maar een compleet overzicht met de top 100 voedingsmiddelen had ik nog niet ontwikkeld. De komende tijd zal ik een dergelijk overzicht maken en deze op de website plaatsen.

Alle voedingsmiddelen erin te vermelden is niet mogelijk, dit zijn er namelijk veel en veel te veel. Heb je zelf echter een aantal voedingsmiddelen die je er graag in vermeld ziet staan? Laat dan hieronder een reactie achter of stuur mij een email. Ik zorg er dan voor dat het in het overzicht vermeld wordt.

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb dit voor een hele goede vriend aangevraagd hij heeft zware aanvallen van jicht.Helaas wil hij er niks van weten. Ik lees er af en toe wel in vind het erg leerzaam misschien kan ik iemand nog wel eens helpen en je weet maar nooit krijg ik het zelf ook nog wel ik heb al artites psoriatca ik heb gelezen het is ernstiger jicht
  groetjes petra knol

 2. Beste Jack,

  Het hele verhaal over jicht werd weer actueel hier omdat ik iemand sprak die ik een tijd geleden voor het laatst gesproken had. Dus op de vraag: hoe gaat het met je was jicht een van de zaken die langs kwamen.

  Om een lang verhaal kort te maken het volgende.
  Verse zalm is een van de vis soorten die bij mij het tricker effect hebben, net als zeeaars en in mindere mate Filet American. Sinds mei vorig jaar geen aanval meer gehad hoor maar wel door deze zaken te laten staan 🙂

  Ik hoop dat je wat hebt aan mijn opemerkingen en zou het niet erg vinden om op de hogte gehouden te worden van nieuwe ontwikkelingen.

  Met vriendelijke groet

  Dik

 3. Beste jack
  Bij mij is geconstateerd dat ik jichjt heb. Mijn urinezuur is hoog 154
  Ik heb jichtaanvallen 2 tot 3 keren per jaar. Ik lrijg bij een aanval diclofinac colcicine en soms een amethason. Ik wil van doe jicht af maar lukt niet. Ik beweeg flink eet niet zoveel vlees maar toch. Heb jij adviezen. Groetjes Ewald

  1. Beste Ewald,

   Ik raad u aan om te beginnen met een dagboek bij te houden, met alles wat je eet, drinkt en beweegt. Kijk of je een patroon kunt vinden wanneer de jichtaanvallen het ergste zijn.

   Het is erg belangrijk om een gezond voedingspatroon te hebben, voldoende water te drinken en minstens 30 minuten aan beweging te krijgen op een dag.

   Succes!

  2. Bij mij werkt tot nu toe de combi colcichine met allapurinol wel goed, verder geen vruchtensappen, weinig beer en weinig vlees en vis, ook suiker vermijden of heel weinig, wel aardbeien, kersen, bessen

 4. Geachte Jack
  Ik heb nergens jicht pijnaanvallen, maar m'n kniën doen pijn met lopen en erge pijn met trappenlopen. Mijn urinezuur gehalte is 0.63 mmo/L (0.20 - 0.42) 2013 gemeten.
  Wordt mijn kniepijnen veroorzaakt door het te hoog urinezuur gehalte in mijn bloed ?
  Mag ik wel schelpdieren, garnalen en gerookte zalm met mate ?
  Hrt.Groet Flip

  1. Hallo,

   Bedankt voor je reactie.
   Ik raad u aan om er met je huisarts over te praten.
   Ik zou met de schelpdieren, garnalen en zalm zelf even kijken hoe je lichaam er op reageerd.
   Mocht je er helemaal geen klachten van krijgen dan kan het geen kwaad om het met mate te eten.

   Succes!

 5. voedinglijst voor Jicht.

  Fijn als u een lijst maakt met vermelding van purinegehalte.
  Indien mogelijk de volgende producten vermelden:
  melkproducten
  chocolade
  peperkoek
  broodproducten (roggebrood)

  Ik wacht met spanning af.
  M.vr.gr.

 6. Ik heb gelezen dat het eten van kersen goed is voor het verlagen van het urinezuur in het bloed.
  Mijn vraag is of dit ook geldt voor kersen uit een pot.

  1. Beste Jan,

   Bedankt voor je reactie.
   Het is altijd belangrijk op te passen met fruit uit een pot, hier kunnen veel suikers aan toegevoegd zijn. Kijk daarom altijd dat het fruit niet op siroop basis maar op water basis is.

   Het fruit op water basis kun je dan ook vervangen door verse kersen.

 7. Ik heb 4 jaar lang jicht aanvallen gehad, telkens met een foute diagnose, Ik had z.g een streptokokken infektie en lag regelmatig met anti-biotica 12 dagen in het ziekenhuis, 3 tot 4 keer per jaar. Welk ziekenhuis doet niet ter zake. Ik was het op een gegeven ogenblik zat en kreeg van de huisarts een verwijzing naar het LUMC in Leiden. Daar is men gespecialiseerd in infektie ziektes. Na een grondig onderzoek werd het duidelijk dat ik geen infektie had en werd doorverwezen naar de reumatoloog. (Dr. Kloppenburg) Deze arts vermoede direct al jicht en adviseerde me om bij de volgende aanval direct naar het LUMC te komen voor vocht afname uit het gewricht, zelfs op een weekend of midden in de nacht. Uiteraard gebeurde dit op een weekend, geen probleem voor het LUMC, er werd in het gewricht geprikt en na een half uur was de diagnose "Jicht". Dr. Kloppenburg schreef een kuur voor en nu neem ik al 3 jaar elke dag 2 tabletjes Allopurinol 100 mg. Inmiddels weet ik dat de hoofd oorzaak bij mij is vis en daarom vermijd ik ook alles wat uit de zee komt, zelfs kroepoek (garnalen) brengt een aanval teweeg. Ik ben dol op haring, maar durf het niet te eten. In drie jaar tijd heb ik in het begin van de kuur maar 1 jicht aanval gehad. Het spreekt vanzelf dat ik Dr. Kloppenburg van het LUMC een warm hart toedraag.

 8. ik heb constant last van jicht , hierbij wil ik opmerken dat ik allang geen aanval meer heb gehad.
  ik heb er al veel voor gedaan ,of achterwege gelaten , doch ik krijg een verbetering.
  thans gebruik ik ( door de reumateloog voorgeschreven ) 2 colchinene per dag en ik gebruik er een paracetamol bij. soms een diclofenac 12,5 mg van het kruidvat / hoewel ik me redelijk kan helpen , wil ik van deze storing af. zijn er . de reumateloge heeft mij nog andere pillen voorgeschreven ( meloxicom en arcoxia ) doch een pil een dag gebruikt en de andere 2 dagen.
  teveel hinderen van deze pillen. Heeft u nog voor mij informatie , waardoor ik van deze ellende afkom

  mvg

  wil funken

  1. Hoi Wil,

   Kan me voorstellen dat dit erg frustrerend voor je is: Je probeert van alles, maar niets schijnt te helpen, of bepaalde medicijnen hebben gewoon té veel vervelende bijwerkingen.
   Je reactie staat onder een artikel over Purine en Jicht, maar daar hoor ik je niet over. Heb je al geprobeerd om de Purine in je voeding te verlagen?

   Voor nog meer info hierover verwijs ik je naar een ander artikel wat ik eind vorig jaar hierover geschreven heb:
   Jicht dieet lijst: Wat is toegestaan en wat niet?

   Laat je me weten hoe je hierover denkt?

   Succes,
   Jack

 9. in welke producten zit weinig purine in ik ben een vlees eter en brood kunt u mijn wat tips geven

 10. Hallo,
  Een jaar geleden zijn we gaan eten volgens de richtlijnen van de voedselzandloper, maar wel met speltbrood of crackers tussen de middag. We smokkelden wel wat, want we houden van vlees. Nu heb ik weer jicht gerelateerde klachten. Ik heb gehoord dat behalve vette vis ook spinazie en champignons en peulvruchten veel purine bevatten. Dat zijn nu net dingen die we geregeld eten. Klopt dat en wat raadt u ons nu aan?
  Alvast bedankt!
  Marijke

  1. Hallo,

   In de producten die je noemt zit inderdaad relatief veel purine. Dit kan heel goed verband houden met de recente jicht-klachten. Ook al is het nog zo verleidelijk, toch proberen om deze voeding te vermijden.
   Voor meer tips kun je kijken op: Jicht en Voeding

   Jack

  1. Graag gedaan! Hou me zeker op de hoogte en vergeet niet dat geraffineerde suiker ook invloed heeft op de productie urinezuur! Een gezond voedingspatroon waarbij je goed let op de hoeveelheid purine kan veel doen tegen jicht.

   Succes!

 11. Beste Jack,

  Ik ben net herstellende van een jichtaanval in mijn knie en wil maandag starten met een fietstocht naar Santiago de Compostella. Wat raad wij me aan te eten om toch voldoende energie binnen te krijgen, maar niet te veel purine ? Ik verbrand dan zo'n 3000 cal. Per dag
  Groet,
  Wilcc

  1. Hallo Wilco,

   Ik weet niet of een fietstocht naar Santiago zo'n goed idee is als je net last gehad hebt van jicht in je knie. Maar als je het beslist wilt, is het inderdaad zaak om zo weinig mogelijk purine in te nemen. Je kunt een complete lijst van voedingsmiddelen mét hun purinegehalte vinden op de volgende pagina: De meest uitgebreide purine lijst

   Heel veel succes maandag!
   Jack

 12. Diabetici hebben gebruiksvriendelijke toestellen om hun bloedglucosewaarden te meten, heel handig. Bestaat er een toestel voor jichtlijders om urinezuurgehalte in bloed te meten? Of toch in de toekomst?
  Bedankt alvast voor antwoord

  1. Beste Werner,

   Ja, die zijn er. Er zijn verschillende Multi-Check meters op de markt die naast glucose ook urinezuur gehaltes in je bloed kunnen meten.
   Ik heb helaas nog geen reviews over de nauwkeurigheid van de meter kunnen vinden.

   Groet,
   Jack

 13. Hallo,dank voor de info,las wat over noten; hoe zit dat met amandelen en walnoten?ongezouten,uiteraard; hoe veel mag je daarvan als tussendoortje per dag? I dank u! I

  1. Hallo Meggy,

   In de ene noot zitten andere stoffen dan in andere noten. Een exacte hoeveelheid kan ik je daarom niet geven. Zelf neem ik altijd een handjevol noten per dag. Daarnaast varieer ik hier heel veel in, zodat ik gemiddeld genomen het maximum kan halen uit wat de noten te bieden hebben.

   Fijn weekend,
   Jack

 14. Er zijn al heel wat lijsten op internet te vinden met de voedingsproducten waar veel purine in zit maar bij de vissoorten wordt tong haast nooit vermeld. Pas bij de derde aanval na het eten van aardig wat tong (woon in een vissersplaatsje) wist ik zeker wat de boosdoener was. Jammer, mijn lievelingsvis is nu van ons weekendmenu geschrapt ......

 15. mijn vriend krijt regelmatig jicht aanvallen zou dat aan de gebakken champignons liggen groetjes chris

 16. hoi Jack
  ik ben alles aan t uitvogelen
  ik heb het zo erg aan mijn hand en mijn teen het word vuurrood en warm en doet vreselijk pijn
  maar ik heb het niet van paling en makreel
  maar van haring en van zalm weer heel erg
  maar ik probeer van alles
  ik wil je bedanken voor de inlichtingen allemaal
  lieve groetjes Wil

  1. Geen probleem, Wil!

   Ik ben blij dat je verder kunt met alle informatie. Hier doe ik het allemaal voor!

   Veel succes,
   Jack

 17. Goedenavond,

  3 weken geleden heb ik een zware jichtaanval gekregen, op dat momenten wisten de dokters nog niet wat het was en werd er eerst gedacht aan een overbelasting of een onsteking in mijn zenuw.
  Omdat de pijn aanhield en er ook jeuk bij te pas kwam vermoede mijn huisarts dat het jicht was.
  Na een bloedafname heb ik vandaag dan ook de bevestiging gekregen dat het jicht is, morgenochtend moet ik op gesprek voor verdere behandelingen te bespreken, een dieet werd al vermeld maar daar zullen we morgen dan verder op in gaan; Maar nu ben ik zelf het internet aan het afschuinen geweest en kwam op deze website ( waarvoor dank).
  Nu heb ik alles goed doorgelezen en ben met een enkele vraag achter gebleven. Ik zie lijsten over purine, maar ik heb ook lijsten gezien met alkalische voedingsmiddelen, nu vraag ik me af, wat is het belangrijkste dat een voedingsmiddel weinig purine bevat of dat het alkalisch is? want zo bevat yoghurt 0mg purine maar heeft wel een zuurtegraad van -0.3.
  en wanneer bevat een voedingsmiddel teveel purine is dit boven 75mg per 100gr?

  sorry voor het lange verhaal en de vragen 🙂
  alvast erg bedankt voor het antwoord

  mvg Wendy

  1. Ht feit dat er weinig purine in je voeding zit, is het belangrijkste. Maar in het ideale geval, zou het beide moeten zijn.

   Heel veel succes, Wendy!

 18. Hallo
  Ik ook helaas af en toe het slachtoffer van jicht.
  Heb de informatie op de site al even doorgenomen.
  Maar heb eigenlijk dezelfde vraag als Wendy hierboven.
  Wat word verstaan onder veel en weinig purine, ik snap dat 0mg weinig is.
  Maar is bv de 75mg per 100 gram veel/weinig?
  Ik zie alle hoeveelheden mg wel staan maar of het dan veel of weinig is en wat toegestaan is mij dus niet helemaal duidelijk.
  Zal uiteraard per mens ook verschillend zijn,maar is hier een leidraad voor?
  Vr groeten John

 19. In je blog heb je het over niet teveel voedingsmiddelen met hoog purinegehalte te eten. Maar wat is dan de maximale hoeveelheid per dag die je kan nemen? Want ik vind dit heel vaag. Wat is veel en wat is weinig?
  Alvast bedankt,
  Vriendelijke groeten,
  Sylvia van Oostrum

 20. Hartelijk dank voor de info
  Ik zie de lijst inderdaad met voeding met een lager gehalte dan 75mg purine per 100 gram.
  Dat word op spekblokjes na dan vegetarisch eten zoals het lijkt.
  Vr groeten John

 21. Ik heb zgn vliegende jicht.heb weinig last sinds ik alles met bouillon vermijdt of zeer weinig consumeer ervan.bij mij is dat een grote trigger.alcohol kan ik goed hebben maar moet niet na avondje stappen nog portie shoarma of kebab of iets met vlees eten,dan heb ik gegarandeerd een aanval.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share