PDS Dieet

Laatste Update: 29 november 2016

Vezelrijke voeding voor mensen met PDS: inuline en psyllium vergeleken

Mensen die het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) hebben wordt vaak aangeraden om een vezelrijk dieet te volgen. De relatie tussen vezels en PDS is echter vrij complex. Voor bepaalde vormen van PDS lijkt het logischer dat een vezelrijk dieet kan helpen dan voor andere. En de ene vezels zijn de andere niet. In dit artikel bespreken we twee types vezels en bekijken we hoe effectief ze kunnen zijn in het onder controle krijgen van PDS: inuline en psyllium. Nog nooit van gehoord zeg je? Lees verder en kom er alles over te weten!

Onderzoek naar de relatie tussen vezels en het Prikkelbare Darm Syndroom heeft geen duidelijke richtlijnen opgeleverd voor patiënten en artsen voor wat betreft het volgen van een vezelrijk dieet. Voor mensen die lijden aan het PDS-syndroom met als voornaamste symptoom een gevoel van constipatie (PDS-C) lijkt het er inderdaad op dat het toevoegen van extra vezels aan het dieet deze symptomen kan helpen verlichten.

De andere vorm van PDS, PDS-D waarbij de patiënten voornamelijk last hebben van diarree, vereist niet noodzakelijk een vezelrijk dieet. Integendeel kan een vezelrijk dieet voor deze patiënten een verergering van de symptomen veroorzaken.

Oplosbare vs. niet-oplosbare vezels

Artsen en wetenschappers zijn het er wel over eens dat in het algemeen meer vezels in ons dieet een goede zaak is voor onze gezondheid. Maar een groots opgezette wetenschappelijke studie in Groot-Brittannië uit 2010 toonde aan dat het voor een groep patiënten, zeker degene met de ergste PDS-symptomen, integendeel leidde tot meer klachten. De conclusie was dan ook dat zeker niet alle vezelrijke voeding even goed is voor PDS-lijders.

Maar inderdaad, niet alle vezels zijn dezelfde, en de studie toonde ook aan dat mensen met PDS vaak wel goed reageren op de vezels in fruit en groenten, deze zorgden voor een verbetering van hun symptomen. De reden daarvoor is dat fruit en groenten oplosbare vezels bevatten die in water een soort dikke gel vormen. En dat doen psyllium-zaden dus ook, reden dat veel PDS-medicatie deze vezels bevat. Ook inuline valt onder deze oplosbare vezels, al is inuline een speciaal geval omdat het vaak gesynthetiseerd wordt en dus geen 'natuurlijke' vezels bevat.

De meeste patiënten met PDS die zeggen geholpen te zijn met één van deze twee soorten vezels lijken een voorkeur te geven aan psyllium. We geven hieronder een beschrijving van de verschillen tussen deze twee oplosbare vezels.

Inuline

Dit is een additief dat gebruikt wordt om vetten in voedingsproducten te vervangen. We vinden het onder andere terug in sla-dressing en vruchtenyoghurt. Het is smaak en kleurloos en geeft een romige textuur aan voedsel. Het is een oplosbare vezel die gemaakt wordt uit de wortel van cichorei of die gesynthetiseerd wordt uit sucrose en vervolgens verwerkt wordt tot een wit poeder.

Omdat het de groei van de goede bifidobacteriën in de darmen stimuleert kan het helpen ons immuunsysteem te versterken en diarree te voorkomen. In die zin kan het dus inderdaad mensen met PDS helpen.

Psyllium

Psyllium-vezels worden uit de hulzen van de zaadjes van de psyllium-plant gehaald. Deze minuscule droge korreltjes lossen op tot een gel-achtige stof wanneer ze door een vloeistof gemengd worden. Zoals gezegd zijn een aantal bestaande PDS-medicamenten maar ook een aantal laxatieven op psyllium gebaseerd. Ook een aantal ontbijtgranen worden met psyllium verrijkt.

Het verschil met niet-oplosbare vezels die in veel voedingsmiddelen zitten (zoals in zemelen) is dat deze laatste intact blijven tijdens de spijsvertering en op die manier voor verdere irritatie in de darmen zorgen. De wetenschappelijke discussie is trouwens nog niet helemaal afgerond: andere wetenschappers blijven waarschuwen dat ook de vezels in fruit en groenten  en dus ook inuline en psyllium soms voor een verergering van de symptomen kunnen zorgen.

Conclusie?

Dit wetende kunnen we dus niet zeggen dat de vezels van inuline of psyllium iedereen met PDS kunnen helpen. Wel lijkt duidelijk dat er een groep patiënten bij gebaat is. Vooraleer te gaan experimenteren met het toevoegen van deze vezels aan je dieet kan je er best met je arts over praten.  Mocht je toch beslissen het te proberen hou dan goed in de gaten hoe je lichaam op de verandering in dieet reageert. Als al snel duidelijk is dat de symptomen eerder verergeren dan verbeteren stop je er uiteraard best mee.

We zouden graag van mensen met PDS horen welke vezels zij op hun menu zetten om de symptomen van hun aandoening te verbeteren. Kies je voor oplosbare of niet-oplosbare vezels? Of vermijd je vezels juist liever zoveel mogelijk? Laat het ons en onze lezers weten zodat we hier de discussie kunnen voortzetten!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Inuline heb ik nog nooit geprobeerd. Psylliumvezels wel. Deze bakte ik door mijn zelfgemaakte brood heen. Het brood werd er echter veel minder lekker van en na langdurig gebruik merkte ik eigenlijk geen verschil. Wat voor mij de symptomen minimaliseert is (zo goed als) glutenvrij eten en suiker zo veel mogelijk te vermijden (suiker is vijand nummer 1 voor je darmen en gluten prikkelen de darmen en hebben geen toegevoegde waarde). Dat klinkt heel lastig, maar het is vrij simpel en na een tijdje voel je je veel fitter (+ zelfgemaakt brood smaakt veel beter!). Verder vermijd ik dingen die moeilijk verteerbaar zijn zoals sla en koeienmelk.

  1. Hallo Cindy,

   ik kan mij goed vinden in je tips. Persoonlijk eet ik allee speltbrood en eet vrijwel geen bewerkte voedingsmiddelen vol met suikers. Verder drink ik wel elke ochtend kefir en daar heb ik zelf geen problemen mee. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan erg veel betekenen om PDS klachten weg te houden!

   Groet,

   Jack

   1. Hoi Jack,

    Dat gezond en gevarieerd eten helpt ben ik het zeker mee eens! Ik heb zelf alleen veel moeite om het gevarieerd te houden. In de ochtend eet ik boekweitvlokken met geitenmelk, in de middag zelfgemaakt glutenvrij brood en in de namiddag eet ik fruit. Daar zit dus weinig variatie in eigenlijk, op het avondeten na dan. Over kefir heb ik veel gelezen, alleen het zelf maken zie ik niet zo zitten. Zou kant en klare waterkefir misschien ook nuttig zijn om te proberen? Ik raad trouwens ook caprylzuurtabletten/capsules aan. Die geven je darmen net dat beetje extra hulp in het bewaren van een goede balans (in ieder geval bij mij).

    Groetjes,
    Cindy

    1. Hoi Cindy,
     Jack heeft helemaal gelijk, bij mij werkt de combinatie KEFIR en psyllium ook prima. Het is helemaal niet moeilijk hoor! Om de paar dagen een scheutje van de aangemaakte kefir in een pas geopende houdbare-melk-pak, die in de kast en de aangemaakte in de koeling en die gebruiken maar. 3xdaags een pilletje psyllium ( van de tuinen ( H&B), altijd wel in de aanbieding ergens) en alles prima.

 2. Hallo Jack,
  Sinds kort ben ik via de diëtiste met het FODMAP dieet gestart i.v.m. PDS. Hierin wordt inuline niet genoemd maar wel op de FODMAP-app die gratis te downloaden is (wel engelstalig) en deze hoort bij de verboden artikelen.
  Ik ben het helemaal met Cindy eens, glutenvrij eten en geen glucose/suikers en geen koemelk/lactose gebruiken. Het volgen van zo'n dieet vergt even een aanpassing in je eetpatroon, maar je hebt er zeker baat bij en zo kom je er ook achter wat je wel of niet kan verdragen. Ben nu wel op zoek naar psyllium of Fiberhusk om mijn baksel wat minder korrelig te doen worden. Op de website van Jeandrine.nl (bakinstructrice bij de NCV) wordt dit ook regelmatig gebruikt. Groeten Diny

 3. Sinds een 2 maanden gebruik ik als PDS-D....30 jaar lang.....psylliumvezel+inuline samen en dit werkt bij mij.
  Ik heb de PDS nu onder controle en ben daar erg dankbaar voor!

 4. Ik heb al jaren pds en fructoseintolerantie
  Ik kan geen fruit/fructose eten
  Ik neem nu sinds enkele dagen .deze poeder
  En lijkt dat ik er goed op reageer.

 5. Hallo allemaal,

  Interessant om al jullie ervaringen te lezen. Ik ben vandaag begonnen met een poeder bestaande uit Psylliumvezels en Inulinevezels. Ik heb altijd een prikkelbare darm gehad, sinds jong. Maar zo een 5 maanden geleden reageren mijn darmen extreem op voeding/drank. Weeg nog maar 54 kilo en kom niet meer aan, omdat mijn onderbuik helemaal opzwelt. Ik zat aan Macrogol zakjes van de huisarts. Als ik deze niet nam/neem, ga ik totaal niet naar het toilet. Duizelig, zwakte in armen en benen, hartkloppingen, pijn om de ribben en ook een navelbreuk gekregen. Duimen dat de natuurlijke vezels helpen ipv de macrogol. En dan zien we wel weer hoe de gezwollen buik minder wordt. Groetjes, Sharon

   1. Hi Optimale Gezondheid,

    Dankjewel voor je bericht! Toevallig had ik dit tabblad nog openstaan.
    Heb het twee dagen geprobeerd maar omdat mijn buik zo opzwelt en door het extra drinken kon ik bijna niet meer eten. Werd er heel benauwd van en ben weer terug gegaan naar Macrogol zakjes. Volgende week ga ik Magnesiumoxide proberen, omdat in de zakjes Sorbitol zit en dat wil ik liever niet.

    Thanks voor je wensen! Hopelijk kom ik hier ooit vanaf

    1. Hi Sharon,

     Zo herkenbaar! Toen ik die psyllium innam, en eerder forlax, dacht ik echt dat ik uit elkaar ging klappen. Ik kreeg toen duspatal van mijn huisarts, en dat helpt voor mij heel goed tegen het opgeblazene. Misschien dat je daar wat mee kunt? Ik kan me geen leven zonder voorstellen. Macrogol werkte bij mij enigszins maar niet zo heel goed, magnesiumoxide heb ik nog niet geprobeerd omdat dat niet leverbaar was bij mijn apotheek.
     Ik ben heel benieuwd hoe goed dat werkt?

  1. Dag Sharon,

   Als ik jouw symptomen lees denk ik, oei, dat heb ik ook meegemaakt. Klinkt heel herkenbaar, tot de navelbreuk toe. Ik dacht ook altijd dat het mijn prikkelbare darm was. Op een dag ben ik naar de huisdokter gestapt met de boodschap dat ik er 6 maanden zwanger uitzag, voor de rest mager en me veel zorgen maakte en het zo niet langer kon. Een CT-scan heeft uitgewezen dat er iets helemaal anders aan de hand was. Ik denk dat het belangrijk is dat je andere zaken uitsluit Sharon!

   groetje,
   Karin

 6. Volcolon, psylliumvezels, macrogol, Movicolon > Werkt allemaal niet goed genoeg. Geeft wel betere doorgang, maar geen optimale stoelgang en meer flatulentie...
  Bij mij werkt magnesium hydroxide redelijk, maar 'Lucovitaal stoelgang sennavrij' het beste; 2x daags 2 tabletten. Dit zou ik sowieso adviseren, evt in combi met iets anders.
  Verder net als vele andere al zeiden:
  Geen suiker, melk, gluten en kleine porties.
  Liever ook geen eiwitten en koolhydraten samen en niet drinken 10 min vóór en 1 uur na het eten. Verder vooral vers eten/véél groente, veel drinken (tussendoor;-) , regelmatige beweging, goede slaap en weinig stress! En vooral..... consequent zijn!

 7. Als je pds verbetert door een glutenvrij dieet lijkt het mij zeer verstandig jezelf op coeliakie (glutenintolerantie) te laten controleren. Een groot aantal van de mensen met pds heeft waarschijnlijk niet gediagnosticeerde coeliakie. Probleem is wel dat je een tijd gluten zult moeten eten voor een diagnose gesteld kan worden.

 8. Het is al wel een oude topic maar ik wilde hier toch iets vragen. Ik heb al jarenlang alsmaar darmgassen en een toch vrij normale stoelgang. Nu heb ik het boek van Robynne Chutkan 'opgeblazen gevoel, weg ermee' sinds kort in huis. Zij schrijft verhelderende dingen over de kronkelige vrouwendarm en hoe vezels te gebruiken.
  Dat je dus niet te veel vezels tegelijk moet nemen en ik begon met 1 x per dag een theelepel psyllium, daarna 2 x per dag. Met 2 glazen water. Ik merkte dat er toch opgehoopte dingen in mijn darmen zaten. Die zijn nu weg maar de aanvallen van winderigheid blijven.
  Ik vroeg me af, ik las het hier, kan je ook caprylzuur nemen als je géén candida hebt? Werkt het nog ergens anders voor ook? (Ik wil onderhand alles proberen)
  En lucovitaal stoelgang pillen zonder senna: ik zie dat er b.v. Chinese rabarber in zit, daarover wordt gewaarschuwd dat je dit niet zonder begeleiding kunt nemen. weet iemand of ik het wél gewoon kan gaan nemen?

 9. Ik heb van een amerikaanse arts geleerd dat mensen die zeer rustig worden van GABA, een lekke darm hebben en hij gebruikt dat als test. Hoezo Gaba? Nou iemand die geen lekke darm heeft, die wordt niet rustiger van GABA, aangezien gaba een neurotransmitter is die via suppletie de hersenbariere niet kan passeren en het hoort dus niks te doen. Als het wel wat doet, dan is er dus een darmlekkage oftewel leaky gut.

  Verder heb ik van deze arts geleerd dat je je klepeltje tussen je amandelen kunt testen. Als je A zegt, dan hoort het kleppeltje naar achteren te bewegen. Dus horizontaal te bewegen.. Kleppel heet eigenlijk anders, maar is duidelijker voor iedereen als ik kleppel zeg. Als de kleppel verticaal blijft terwijl je A zegt, dan wijst dat op degeneratie van de nervus vagus die iets schuin boven het kleppeltje zit in de hersenen. De nervous vagus stuurt de maag en darmen aan om te bewegen. Als de nervus vagus door degeneratie dit te weinig doet, dan treedt uiteindelijk degeneratie/aftakeling van maag/darm weefsel op en ontstaat leaky gut. Maag darm problemen en obstipatie etc kunnen hier door ontstaan en dat kan je met deze simpele zeg eens A test testen. Soms ontstaan deze problemen niet eerst in de hersenen, maar wel eerst in de darmen. Meestal achter elkaar. heeft dat dan te maken met operatie of ongeluk of medicatie geschiedenis zoals anti biotica en Nsaids. Wat nu te doen als je dit herkent en je kleppeltje niet beweegt als je a zegt. De nervus vagus kan je trainen, door te leren gorgelen en dit op te bouwen tot wel 2 minuten lang achter elkaar. Dat is goed te doen als je consequnet oefent. Verder koffieklysma's , waarbij je de koffieklysma langer binnen houdt, dan je anders zout doen. De caffeinne op die plek, stimuleerd dan ook de nervus vagus. Verder op een koor gaan en veel gaan zingen. Als je maag/darmen niet te erg afgetakelt zijn en je vervus vagus nog te trainen blijkt ( test met gorgelen en kleppeltje beweging), dan kan je de achteruitgang van maag en darmen possitief keren en weer veel beter krijgen. Een slecht werkende nervu vagus zorgt voor leaky gut en dysbiose, met angst,depressie en bolle buik tot gevolg.

  Nog een andere oplossing voor maag/darm klachten van allerlei aard is een bioresonantie therapeut bezoeken. Verder hoef je geen gluten allergie of intolerantie te hebben om toch te reageren op tarwebrood of gluten. Het kan ook betekenen dat er een darm dysbiose is = dat bacteriën op een verkeerde plek zitten en er gisting ontstaat.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share