Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 27 oktober 2017

Het gebruik van de anticonceptiepil in de overgang

menopauze klachtenDe laatste tijd kreeg heb ik regelmatig vragen gekregen over het gebruik van de anticonceptiepil tijdens de overgang. Veel vrouwen vragen zich af wanneer ze moeten stoppen met de pil en of het ongezond is om de pil te gebruiken terwijl je in de overgang bent.

Om een duidelijk beeld te krijgen over de gevolgen van de anticonceptiepil in de overgang is het belangrijk om te weten hoe de anticonceptiepil werkt.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Werking van de pil
2: Anticonceptie boven de 40
3: Wat gebeurt er met je lichaam als je in de overgang komt
4: Wat zijn de voordelen van de pil
5: Wat zijn de nadelen van de pil
6: Wat zijn de alternatieven
7: Tot slot….

Werking van de pil

De anticonceptiepil is de meest gebruikte vorm van anticonceptie, het beschermt je weliswaar niet tegen SOA’s, maar voor veel vrouwen in een relatie biedt de pil een makkelijke uitkomst tegen ongewenste zwangerschappen.

De actieve ingrediënten van de anticonceptiepil zijn de hormonen oestrogeen en progestageen. Dit zijn vrouwelijke hormonen die je lichaam zelf ook aanmaakt.

Heel simpel uitgelegd dragen deze hormonen op de volgende manier bij aan het tot stand komen van een zwangerschap:

Oestrogeen wordt aangemaakt door de eierstokken. De oestrogenen regelen je menstruatiecyclus en het gezond en soepel houden van de vagina. Naarmate een eicel groeit en zich richting de baarmoeder begeeft neem de afgifte van oestrogeen toe. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zich klaarmaakt om bevrucht te worden. De slijmprop die normaal gesproken geen zaadcellen doorlaat, doet dat in die paar dagen dat je vruchtbaar bent wel.

Progesteron zijn de hormonen  die ervoor zorgen het vruchtbare eitje zich in de baarmoederwand kan nestelen. Ook zorgt progesteron ervoor dat na de eisprong en mogelijke bevruchting je slijmprop geen zaadcellen meer doorlaat, en de baarmoeder weer “sluit” Deze hormonen zorgen voor het ritme van de vruchtbaarheidscyclus. Van de groei van de eicel tot de eisprong en daarna de zwangerschap.

Echter de meeste eisprongen resulteren niet in een zwangerschap, daarom wordt je ongesteld. De onbevruchte eicel en het overbodige slijm dat is aangemaakt door je baarmoeder kunnen zo het lichaam verlaten. Zo kan het lichaam zich voorbereiden op de volgende eisprong.

Zoals je ziet is de afgifte van deze hormonen bepalend voor de vruchtbaarheid. En dat is ook precies waarom de anticonceptiepil zwangerschap voorkomt.

Doordat je elke dag een pil slikt waar een kleine dosis progestagenen inzit, dit is de synthetische versie van progesteron wordt deze hele cyclus gesaboteerd. De progestagenen zorgen ervoor dat de slijmprop ondoordringbaar wordt voor zaadcellen. Ook zorgt deze kunstmatige toename van progestagenen ervoor er geen eisprong plaats vindt. Bovendien maakt de pil de het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor een eicel, of embryo om zich te nestelen.

Oestrogenen zijn aan de pil toegevoegd zodat je een regelmatige menstruatie krijgt. In een stripje van 28 dagen zitten drie weken lang wel oestrogeen en voor een week niet, deze daling in oestrogenen zorgt voor een nagebootste menstruatie, de zogenaamde onttrekkingsbloeding.

Het voegt niets toe aan de werking van de pil, maar het voordeel is dat jij zelf controle hebt over je menstruatiecyclus. Je kunt ook kiezen voor een pil zonder oestrogenen, je hebt dan geen stopweek en dus ook geen maandelijkse bloeding.

Het nadeel is dat je onverwachts een spontane bloeding kunt krijgen wanneer je het niet verwacht.

Anticonceptie boven de 40

Normaal gesproken zijn de risico’s voor gewone gezonde vrouwen zeer minimaal. Het komt zeer zelden voor dat de pil voor grote complicaties zorgt. Dit wil niet zeggen dat er helemaal geen risico’s aan de anticonceptiepil verbonden zijn. Een tot zes op de tienduizend vrouwen krijgt door gebruik van de pil te maken met trombose. Meestal is dit trombose in het been of een longembolie. Zeer zelden kan de pil ook leiden tot een beroerte.

Deze lage risico’s worden echter hoger naarmate je ouder wordt. Dit hangt ook erg nauw samen met andere factoren die de risico’s van de pil vergroten.

Als jij kerngezond bent en geen van  de bovengenoemde gezondheidsklachten hebt is dit risico nog steeds klein. Pas nadat je vijftig bent geworden neemt het risico op borstkanker  toe als je de anticonceptiepil blijft gebruiken. Dit heeft meer te maken met hoelang je bent blootgesteld aan progesteron, dan het feit dat je de vijftig bent gepasseerd.

Uit cijfers van de borstkankervereniging Nederland blijkt dat vrouwen die voor hun twaalfde ongesteld worden of na hun 55e pas in de overgang komen tot wel 30% meer risico op borstkanker hebben.

Dus hoe lang jij de pil slikt, of en hoeveel zwangerschappen je hebt gehad of wanneer je voor het eerst ongesteld bent geworden weegt allemaal mee in de mate waarin jij risico loopt bij het langdurig nemen van de pil.

Wat gebeurt er met je lichaam als je in de overgang komt

Als je in de overgang komt dan loop je tegen het einde van je voorraad eicellen. Het gevolg is dus dat je maandelijkse cyclus begint te haperen. De hormonale cyclus die sinds je pubertijd zich elke maand herhaalt begint te haperen. Hierdoor verandert de afgifte van hormonen, de groei van eicellen reguleert in grote mate de afgifte van de hormonen.

Je lichaam verliest eigenlijk de referentie waaraan de afgifte van de hormonen altijd aan werd geijkt.

Welke klachten ontstaan er in de overgang

De meeste klachten waar vrouwen in de overgang mee te maken krijgen doordat de afgifte van oestrogeen en progesteron drastisch daalt zijn:

Doordat de afgifte van met name oestrogeen flink minder is na de overgang hebben vrouwen na de overgang veel meer last van botontkalking.

Wat zijn de voordelen van de pil

Het grote voordeel van het blijven nemen van de pil is op de eerste plaats het voorkomen van ongewenste zwangerschappen. Ook wordt het risico op botontkalking door het blijven slikken van de pil voorkomen.

Daarnaast is het voordeel van het blijven slikken van de pil dat je veel minder tot geen last hebt van overgangsklachten omdat de anticonceptiepil voor een stabiele afgifte van juist die hormonen zorgt. De pil zorgt er sowieso voor dat je eigen lichaam geen hormonen aanmaakt. Dus er is eigenlijk ook geen sprake van een verminderde afgifte van hormonen. Je lichaam krijgt de vaste hoeveelheid hormonen uit de anticonceptiepil. Je hebt als het ware wat meer controle over de overgang.

Doordat je veel minder last hebt van overgangsklachten, zal dit een veel minder heftige periode in je leven zijn en zal je er emotioneel ook minder onder te lijden hebben. Als je in de eerste plaats geen depressie krijgt hoef je er ook niet jaren aan te werken om weer over depressie heen te komen.

Je kunt de overgang nooit stoppen maar met de pil kun je de overgang wel uitstellen. En naarmate je ouder wordt zul je geestelijk in ieder geval meer vrede hebben met het feit dat je nu onvruchtbaar bent.

Hoe jonger je in de overgang komt des te zwaarder is dit mentale obstakel te overwinnen.

Wat zijn de nadelen van de pil

De nadelen van het blijven gebruiken van de pil is natuurlijk in de eerste plaats het verhoogde risico op trombose en borstkanker. Daarbij komt ook nog eens dat de anticonceptiepil veel hormonen bevat en je eigenlijk de overgang alleen maar uitstelt.

En als je dan eenmaal stopt met het nemen van de pil dan krijg je alsnog de klachten, je gaat ineens van veel oestrogeen en progestagenen naar bijna geen aanmaak. Dus je hebt kans dat je de overgang juist groter maakt.

Wat zijn de alternatieven

Een alternatief voor het nemen van de anticonceptiepil is hormoontherapie. Het grote verschil tussen de anticonceptiepil en hormoontherapie is dat met hormoontherapie de tekorten die ontstaan in de eigen aanmaak van hormonen aangevuld worden.

Dus je eigen lichaam stopt niet in zijn geheel met het aanmaken van hormonen.

Het voordeel is dat je minder kunstmatige hormonen binnenkrijgt dan dat je zou krijgen bij het slikken van de anticonceptiepil. Dit wil niet zeggen dat hormoontherapie risicovrij is. Het loopt dezelfde soorten risico’s als bij het slikken van de anticonceptiepil, immers het gaat om dezelfde hormonen. Dus ook bij hormoontherapie loopt je een verhoogd risico op trombose, en dus ook kans op een beroerte en met name borstkanker.

Ook wordt een hormoontherapie voor maximaal vijf jaar aangeraden.

Daarnaast heb je bij hormoontherapie meer last van schommelingen, immers je vult de aanmaak van je eigen lichaam aan. En in de overgang schommelt de hormoonaanmaak en zal je de hormoontherapie vaker moeten bijstellen.

Hierdoor zal je vaker last kunnen krijgen van de typische overgangsklachten zoals de opvliegers, onregelmatige ongesteldheid, hoofdpijn en stemmingsschommelingen.

Het grote voordeel van hormoontherapie ten opzichte van de pil is dat je het langzaam kunt afbouwen zodat je meer geleidelijk van de oude situatie overgaat naar de nieuwe.

Tot slot…

Ik heb je nu alleen een opsomming gegeven van wat je huisarts je te bieden heeft om de klachten die bij de menopauze horen te onderdrukken. En natuurlijk zal bij sommige vrouwen de overgang ook erg dramatisch verlopen en is medisch ingrijpen de beste optie.

Maar voor de meeste vrouwen die in de overgang komen zal een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voldoende beweging en een aantal natuurlijke kruiden die de aanmaak van hormonen bevorderen als aanvulling op het gezonde dieet de overgang al een heel stuk minder lastig maken.

Natuurlijk het is en blijft een vervelende periode de overgang, maar iedere vrouw moet er op een gegeven moment aan geloven, het belangrijkste is dat je een positieve kijk op de zaken blijft houden en je niet moet vergeten dat ook de overgang ooit over gaat![/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.apotheek.nl/Thema_s/Thema_s/Anticonceptiepil.aspx?mId=10702&rId=20

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/007111.htm

http://www.earlymenopause.com/bcps.htm[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

    1. Dat is inderdaad het geval, Bea...de overgang wordt in gang gezet door een verandering in je hormoonspiegel. Maar als je de pil gebruikt, houd je je hormoonspiegel stabiel en in dezelfde samenstelling. Dus geen, of in ieder geval minder, klachten.

  1. Ik ben nu 46 jaar, ben vorige jaar (2015) gestopt met de pil omdat ik van de hormonen af wou. Nu word ik vaak ongesteld en ben nu al 3 weken achter elkaar ongesteld en de afgelopen paar dagen best hevig. Dit is niet bepaald bevorderend voor mijn relatie die ik nu 2 jaar hebt. Dit maakt mij best wel depressief en ik weet niet of dit al deel is van de overgang of dat mijn lichaam gewoon van slag is. Toen ik jonger was, bloede ik ook hevig en ging daardoor aan de pil op mijn 19de. Ik ben in 1998 een keer ervan af gegaan en kreeg een barstende cyste op mijn baarmoeder die onwijs pijnlijk was. Ik ben bang dat het nu weer gebeurt want ik loop vaak met wat pijn rond en voel me ook erg opgeblazen de afgelopen paar maanden. Ik zit eraan te denken om weer terug op de pil te gaan. Want ik heb gewoon geen zin om constant ongesteld te zijn. Ik dans veel en dit belemmerd het ook. Wat is wijsheid? 🙁

    1. Wijsheid is om zo snel mogelijk even een afspraak te maken met je huisarts of Gynaecoloog. Het is duidelijk dat je lichaam moeite heeft om de hormonen zelfstandig weer in balans te krijgen.

      Heel veel succes!

  2. Twijfel. Ik zit in het begin van de menopauze. Zweten haaruitval warm koud hoofdpijn,hoge bloeddruk. En nu zegt mij huisarts dat ik moet stoppen met de pil. En hier heb ik mijn twijfels over. Wat is het beste wat ik kan doen?

    1. Dit klinkt in mijn oren niet erg logisch, want de pil reguleert de hormonen. Dus tijdens de overgang zou je dan minder last moeten hebben van overgangsklachten als gevolg van heen en weer rennende hormonen.
      Ik kan je hier dus geen antwoord op geven. Heb je je arts gevraagd om een uitleg? Over het hoe en waarom?

  3. Op dit moment ben ik op vakantie en heb last van opvliegers dat is heel lastig omdat het hier ook heel warm is. Mijn dochter gebruikt dezelfde pil als ik jaren geleden deed. Kan ik alleen deze vakantie een strip van haar nemen om mijn opvliegers te reguleren of gaat de werking van de pil pas in na een week of wat en heeft het dus niet zoveel zin om het te doen om deze weken ervan af te zijn?

    1. Hoe vervelend het ook is, dit heeft niet zoveel zin. Het duurt even voordat de pil haar werk gaat doen, en tegen die tijd ben jij allang weer terug van vakantie. Daarnaast stuurt het je hormoonhuishouding in de war, en na de vakantie moet je dan weer 'afkicken'.
      Al met al geen verstandige keuze om te doen.

      Lees het volgende artikel maar eens, misschien heb je er wat aan:
      https://www.optimalegezondheid.com/10-beste-tips-opvliegers/
      en
      https://www.optimalegezondheid.com/opvliegers-wat-kun-je-er-tegen-doen/

      Heel veel succes en een hele prettige vakantie!

  4. Goedenavond,
    Volgens mij hoor ik bij een van de oudste vrouwen die nog aan de pil zijn. Ik ben inmiddels 57. Twee keer wilde ik stoppen maar de overgangsklachten waren veel te heftig zelfs met zo'n depressief gevoel als ik alleen ken van een post natale depressie.
    Omdat ik extreem hoge bloeddruk had begin van het jaar, zei de huisarts me nog maar even door te gaan. Nu is de bloeddruk al een tijd onder controle maar ik durf gewoon niet van de pil af. Als ik een stopweek heb zoals nu en het gaat redelijk dan wil ik het liefste maar helemaal stoppen. Toch is m'n angst vooral voor de depressie te groot. Maar anderzijds de nadelen vd pil, geven me ook geen gerust gevoel. M'n borsten hou ik goed in de gaten, maar een beroerte, daar moet je niet aan denken en dat kun je niet zelf controleren op voorhand.

    Ik heb een heel actief en erg druk leven. Naast moeder en oma zijn en mijn werk ben ik ook nog mantelzorger ( heel erg nodig!) en aan de studie.
    Dus ik moet er niet aan denken dat ik bij het stoppen van de pil, in de lappenmand kwam.
    Wat zou u aanraden?

    1. Hallo Anne,
      Je bericht is al uit 2016 maar ik reageer toch maar even omdat het misschien voor anderen nog een idee is. Ik ben nu 56 en onlangs gestopt met de pil die ik gebruikte om overgangsklachten te onderdrukken. Ik had de pil al een hele tijd niet meer nodig als anticonceptie, en kon om die reden de dosering aanpassen. Ik ben langzaam gaan minderen om uit te proberen bij welke dosering de overgangsklachten nog weg bleven. Dus een pil om de andere dag, daarna met 2 dagen ertussen, en de laatste tijd 2x per week (weekend en woensdag). Daarmee bleven de klachten voldoende onderdrukt. Zo heb ik toch enkele jaren kunnen overbruggen met niet meer hormonen dan noodzakelijk.

      1. Hoi Carla, zou dit ook kunnen met een drie.fasepil? Ik slik m al jaren en overweeg ook om te stoppen, maar heb geen zin in zware overgangs.klachten.
        Misschien kan jij me antwoord geven.

        Gr Miranda

      2. Beste Carla, ik ben ook al eens eerder gestopt met de pil maar dat is me heel slecht bevallen. Zeer pijnlijke borsten en hevige ongesteldheid. Dus na 9 mnd weer begonnen. Maar wil nu toch weer een poging wagen
        Wellicht is jouw methode een goede voor mij. Moet ik dat dan eerst overleggen met mijn huisarts?

      3. Dank je wel Carla heb veel aan jou reactie.53 jaar en ook nog aan de pil,maar zo jij het doet met afbouwen ga ik ook doen. Bedankt Monique

  5. Ik zit met mijn handen in het haar. Sinds een maand of 5 ben ik gestopt met de pil.
    De pil nam ik voor mijn migraine aanvallen.
    Ik slikte de pil dan ook door want als ik een stop week heb dan heb ik 4-5 dagen hevige migraine.
    Na het stoppen blijkt, het gaat met de migraine juist goed.
    Aanvallen zijn minder hevig en duren niet lang rond mijn menstruatie.
    Maar ik ben ongelooflijk down en depressief voordat ik ongesteld moet worden. Eerst was dat vlak ervoor, nu bijna 10-14 dagen voordat ik ongesteld moet worden ben ik heel erg down, zie ik niets meer zitten, ben ik voor mijn omgeving niet te doen en heb ik hele sombere gedachtes. Hele sombere...
    Ik wordt 44 dus ook wel vrij jong nog voor de overgang.
    Toch lijken al mijn klachten erg op overgangsklachten. Al deze klachten heb ik gekregen sinds ik gestopt ben met roken (bijna 2 jaar geleden)..
    Mijn hele hormoonhuishouding staat op zijn kop. Wat is wijsheid, toch weer beginnen met de pil?

    1. Iedereen komt op een andere leeftijd in de overgang, Karin. Maar je hebt inderdaad gelijk dat 44 jaar een beetje jong is.

      Om weer te beginnen met de pil, lijkt me in jouw geval geen goed idee. Hou het achter de hand als uiterste redmiddel.
      Het is beter om actie te ondernemen om je hormonen weer in balans te krijgen, op een natuurlijke manier.

      Lees de volgende special over hormonen maar eens:
      https://www.optimalegezondheid.com/alles-over-hormonen-deel-1-wat-zijn-hormonen/

      Veel succes, en als je nog vragen hebt dan hoor ik het graag van je.

  6. Ik ben 40 jaar en ga binnenkort op reis. Voor 1 keer wil ik mijn menstruatie daarom uitstellen. Ik slik al jaren de pil niet meer. Ik lees over de risico's voor het slikken van de pil boven de 35. Als ik ruim een maand de pil ga slikken wordt ik dan ook blootgesteld aan deze risico's of is dat alleen bij langdurig gebruik. Ik rook niet en heb geen overgewicht.

    1. Dit geld alleen voor langdurig gebruik. Voor een paar maanden zijn de risico's nagenoeg nihil.
      Begin dan wel op tijd te slikken, want je lijf heeft tijd nodig om zich aan te passen.

      Fijne reis!

      1. Bedankt voor uw reactie! Maar op tijd genoeg, kan dat op de eerste dag van de menstruatie voor mijn reis of moet ik dan al een periode eerder beginnen. Als ik kort van te voren begin beschermt dat dan ook gelijk tegen zwangerschap? Bedankt alvast?

        1. Je moet alvast één of twee periodes voor je reis beginnen, Lynn. Alleen dan ben je er zeker van dat de pil inderdaad ook werkt, en dat je niet thuis komt met een 'kleine verrassing'.

    1. Dat moet je even met je huisarts overleggen, Petra. Deze kan onderzoeken of de eisprong inderdaad gestopt is.

  7. Ik ben nu 50 jaar en overweeg te stoppen met de pil.
    Ik heb echter wel last van overgewicht. Is het dan verstandig om te stoppen of kan ik dan beter de pil doorslikken?
    Ik slik de pil sinds mijn 16e ongeveer.

    1. Je zou inderdaad kunnen stoppen, maar dan moet je in de eerste periode even voor lief nemen dat je zwaarder wordt. Dit kun je wel proberen zo veel mogelijk te beheersen door te sporten, gezond te eten, en gematigd te eten. Je hormonen moeten even de tijd krijgen om weer in balans te komen.

    2. beste dames, ik huiver van al deze berichten met de jarenlange pil. Ik heb preventief mijn baarmoeder laten wegnemen op 40 jarige leeftijd. De beste beslissing van mijn leven. Geen pil meer, geen overgangsklachten, geen bloedingen. Kortom een gerust leven. Waarom denk je dat er nu zoveel borstkankers zijn in de groep 40 tot 60 jarigen. Ik kan mij niet van het gedacht ontdoen dat dit er heel veel mee te maken heeft. Ik ben als de dood van borstkanker en zat in een verhoogd risico maar ben ondertussen al 64 j en ik wacht er nog altijd op. Een dokter van een UZ ziekenhuis vertelde mij op mijn 27 j dat ik zeker ging borstkanker krijgen. Waarom geen operatie die toch niet zo ingrijpend is en dan kan je ook al geen baarmoederkanker meer krijgen. Misschien toch iets om over na te denken

  8. Hai ik heb een vraagje. Ik gebruik al een hele tijd geen pil meer. Zelf heb ik last van cdle (immuumaandoening chronisch). PiIl gebruik kan die klachtjes soms net wat meer uitlokken. Maar toch wil ook ik aan de pil. Ik hoorde dat de cezarette (zonder oestrogeen) een mogelijkheid is. (Had ik gelezen). Helpt dat dan ook met die hormoonschommelingen dat u weet? Ik bedoel wat ik hierboven lees op u site spreekt mij aan, ik kan me er in vinden. Ik ben ook regelmatig van slag voor mijn menstruatie (al 12 dagen of zo van te voren). Maar ook heb ik veel stress en is mij voednig niet altijd goed dus daar probeer ik ook op te letten.

    Samengevat denkt u dat een pil zonder oestrogeen (de cezarette ook mijn hormonen op peil houd, net zoals de combinatiepil)?

  9. Ps ook merkte ik voorheen wel eens als ik de combinatie pil slikte dat mijn benen onrustig werden en koud. Terwijl vroeger heb ik er niks van gemerkt.
    (Jaren geslikt).Maar toen een hele tijd gestopt en steeds als ik daarna een pil ging uit proberen werd ik er onrustig van.
    Wat vidn u daar nou van? Want ik wil gewoon wel graag de pil, denkt u dan dat die cezarette geschikt zou kunnen zijn of juist helemaal niet (ivm geen oestrogeen). Zelf ben ik nu 38. Ik heb me al vaker links en rechts in verdiept bij bv een assistent v dokter. Maar die weet het ook niet precies.. Ik wil geen andere dingen zoals de ring of spiraal.
    Ik ben heel benieuwd wat wil vanmiddag nog het liefst of morgen een pil gaan bestellen

    1. Dat zou wellicht voor jou een oplossing zijn, Chantal. Maar uiteraard moet je dit even overleggen met je behandelend arts.

  10. Ik vroeg mij af hoe dan het verschil in werking tussen anticonceptie en hormoontherapie tot stand komt. waarom stopt het lichaam bij gebruik van anticonceptie met zelf aanmaken van hormonen, en niet bij hormoontherapie? ligt dat aan het soort (synthetische) hormonen dat wordt gebruikt? Of ligt het aan de hoeveelheid? Of zijn er andere bestanddelen in de anticonceptie die het lichaam vertellen de eigen hormoonaanmaak te stoppen die niet in overgangshormoontherapie zitten?
    Ik was begonnen met Livial omdat ik overgangsverschijnselen had en specifiek Livial omdat dit ook een licht androgene werking heeft en mijn libido altijd al erg laag was. Ook altijd last gehad van depressies en algehele lusteloosheid. Livial werkt beter dan enig antidepressivum dat ik ooit heb gebruikt, libido is enorm verbeterd en voel me 10 jaar jonger. Maar nu zijn mijn natuurlijke hormoonspiegels gemeten (hiervoor even gestopt met Livial) en die blijken nu vrij normaal en wijzen juist niet op overgang (ben 45). Wel natuurlijk testosteron aan lage kant maar binnen normaalwaarden.
    Nu wil gynaecoloog dat ik stop met Livial maar kan het kwaad om toch door te gaan? Worden dan mijn hormoonspiegels te hoog ofzo (itt anticonceptie)?
    Ik heb me in 20 jaar niet zo goed gevoeld en wil dat niet zonder goede reden opgeven. Of is er een testosteron suppletie die geschikt is voor vrouwen? want ik vermoed dat dat de crux is waarom ik me zo goed voel op Livial, de androgene werking.

    1. Iemand? Iemand die mij het verschil kan uitleggen tussen anticonceptie en HRT ? Aangezien beiden dezelfde soort(en) stoffen bevatten? Waarom zou ik geen Tibolone/Livial mogen gebruiken hoewel ik nog niet in de menopause ben.. Aangezien ik mij er wel als herboren door voel?

  11. Hallo

    Ik ben 48 jaar en sinds december gestopt met de pil en mijn laatste menstruatie was januari..
    ik voel mij lichamelijk niet lekker ik ben erg veel aangekomen voel me ongelukkig nergins zin in ik wil weer beginnen met de pil kan dat wel .. ik rook ook maar 3 sigaretten per dag
    Groetjes mine

    1. De beste raad die ik je kan geven, is een afspraak maken met je huisarts. Grote kans dat er een achterliggende oorzaak is. Hoewel de overgang en menopauze natuurlijk ook een rol zal spelen in dit hele verhaal.

  12. Hallo,
    Een jaar geleden ben ik gestopt met de pil (combinatie pil) .
    Beste beslissing ooit, ik kreeg steeds meer klachten in de stopweek.
    Opvliegers, nachtzweten, down en narrig voor mijn omgeving.
    Ik had het idee dat mijn lichaam er geen zin meer in had, in al die hormonen.
    Een half jaar was ik niet meer ongesteld en nu een half jaar weer wel...
    Maar ik ben blij dat ik gestopt ben!
    Ik ben 49 jaar en op mijn 17e begonnen met de pil.
    Dus zo kan het ook gaan, ik heb veel meer 'ruimte' in mijn hoofd. 🙂

  13. Ik ben 48 en heb PCOS en daardoor altijd veel problemen met mijn menstruatie gehad. Nu slik ik op advies van de gyneaecoloog al een jaar of tien de pil, met maar 1 of 2 keer per jaar een stopweek. Af en toe geprobeerd te stoppen, maar dat is altijd dramatisch: cyclus van drie weken, met menstruaties van ruim zes dagen met extreem veel bloedverlies (nacht-maandverband is zelfs overdag niet voldoende).
    Nu vraag ik me af of dit misschien toch het begin is van de overgang (mijn PCOS klachten waren toch anders dan dit). En of ik door moet gaan met slikken van de pil (HA zegt tot 50e en dan maar eens kijken wat er gebeurd als ik stop...), of toch beter nu stoppen en doorzetten tot deze fase voorbij is?

    1. Op het moment dat je stopt met de pil, kan het wel tot 6 maanden duren voordat je lichaam gewend is aan de nieuwe situatie. Jouw ervaringen, hoe vervelend dan ook, zijn niet representatief voor het latere verloop.

  14. Kort gezegt kun je de pil blijven slikken de overgang gaat door en uiteindelijk ben je er vanaf ook al slik je al die tijd de pil door ? Misschien stomme vraag maar dat is me nog niet duidelijk.

  15. Een half jaar geleden raakte ik burn out. Zeer depressief geweest. Ik ben toen gestart met sint janskruid met redelijk succes. Intussen ben ik ook in de overgang (ws is de burn out getriggerd door hormoonverval). Ik ben sinds een week gestart met mycrogynon 30 in opdracht van de gyn.
    Ik ben op de hoogte van de interactie met sjk. Desalniettemin toch gestart (de apotheek zei dat ik nu niet beschermd ben tegen zwangerschap). Ik ben 15 jaar geleden gestopt met de pil (tryginon).
    Mijn vraag:
    Wanneer kan ik effect verwachten van de pil op al mijn overgangsklachten?
    Ik ben 45 jaar. En welke effecten zijn dit?
    Bedankt!

    1. Na het slikken van de pil, zal je lichaam even moeten wennen. Dit kan bij sommigen vrij snel gaan (1 maand) maar bij anderen kan het enkele maanden duren.
      Het effect: Je hormonen worden kunstmatig (door de pil) in balans gehouden, waardoor je minder last hebt van overgangsklachten. Maar ook dit kan van persoon tot persoon verschillen.

  16. Hallo, ik slik de pil al 30 jaar en wil graag weten of het dan niet beter is om te stoppen. Ik ben nu 43 en heb al sinds mijn 30e de opvliegers (ook met pil dus) de laatste jaren wordt het steeds erger en ook een laag libido en vaginale droogheid. Heb ook stemmingswisselingen en dat terwijl ik de pil slik. Ik had begrepen dat je er dan geen last van zou hebben. De laatste tijd ook last van draaierigheid/evenwichtstoornis. Dus ik vroeg me af of dit niet juist word bevorderd door het gebruik van de pil al zo lang en of er meer (andere) risico's zijn.
    Het is bij ons ook nog tegen anti-conceptie. Mijn man wil zich niet laten helpen, maar als het voor mij verhoogde risico's geeft wil ik ook niet de pil blijven slikken.

    1. Jouw symptomen lijken te maken te hebben met de overgang.
      Of het stoppen met de pil hier verandering in gaat brengen, kan ik niet met zekerheid zeggen.

      Wat je kunt doen: Stoppen met de pil voor bijvoorbeeld een jaar, en kijken (voelen) wat er gebeurt.
      En tsja, als je man zich niet wil laten helpen, dan toch maar weer aan de condoom...

  17. Ik ben 53en slik nog de pil. Ik slik hem al jaren door en word niet meer ongesteld. Ik ben een aantal keren gestopt, na twee maanden zonder pil ga ik me steeds slechter voelen. Zak in een dal, word lusteloos, dood moe , echt vreselijk. Dit heb ik gehad beide keren dat ik stopte om zwanger te worden. Eenmaal zwanger, voelde ik me geweldig. Nadat mijn man zich had laten steriliseren, zelfde liedje nadat ik stopte met de pil. Toen ging er bij mij een lichtje branden, ik heb hormonen nodig. Ben weer gaan slikken en ik voelde me weer prima. Dus u begrijpt , ik stop niet meer. Ik slik door, het is mijn anti depressiva.

  18. Ik ben momenteel 46 jaar en slik de pil al vanaf mijn 16e.
    Na een onderzoek van mijn baarmoederhals lijkt het of ik in de preovergang zit.
    Iedere keer bloedingen en nu in de pauzeweek van de pil zelfs meer bloedingen.
    Is het nu wel verstandig om de pil door te blijven slikken? Of kan ik niet beter misschien op een ander soort pil overstappen?

    1. Dit hangt heel sterk af van jouw lichamelijke toestand, Karin.
      Dit moet je écht even overleggen met je behandelend arts.

  19. Hallo, ik ben 46 en slik de pil sinds ik 16 ben. Jarenlang was dat een driefasenpil, sinds een jaar of twee een pil die ik door kan slikken zonder stopweek, omdat ik de eerste dag van de stopweek migraine begon te krijgen. In dezelfde periode zijn er vleesbomen uit mijn baarmoeder verwijderd. Twee jaar geleden ben ik in een burn-out terecht gekomen, die begin dit jaar over leek, maar nu weer opspeelt. Wat ik lees over symptomen van burn out en van de overgang suggereert dat die erg op elkaar kunnen lijken. Zouden mijn burn out-achtige klachten ook overgangsklachten kunnen zijn, of is dat onwaarschijnlijk omdat ik elke dag de pil slik?

  20. Ik ben 46 jaar, slik al vanaf 18 (met korte tussenstop o.a. bij 2 zwangerschappen ) de pil (Yasmin).
    Ik merk dat ik langzaamaan wat symptomen van de overgang begin te hebben: meer gezichtshaar , drogere vagina, menstruatie die in de stopweek heel minimaal is.
    Volgens mijn moeder kreeg zij ook rond deze leeftijd de eerste symptomen. Alleen was zij toen al een poos gesteriliseerd en dus niet aan de pil.
    Ik heb geen overgewicht, ik sport, heb een lage bloeddruk, en sinds 2 maanden gestopt met roken. Mijn vraag is: ik lees over de voor/nadelen van doorslikken van anticonceptie tijdens de overgang. En ik vraag me af wat voor mij het beste is. Ik heb in de stopweek altijd 3 dagen erge hoofdpijn, verder nooit veel klachten gehad bij de menstruatie. Ik zie ook niet op tegen de overgang maar zie het als een natuurlijk en tijdelijk proces en het begin van een nieuwe levensfase. Ik voel me niet oud, heb ook nog relatief jonge kinderen (11 en 8). Ik heb gewoon geen zin in een beroerte, trombose of het tegen-natuurlijk tegenhouden van de overgang. Maar nog een keertje zwanger worden is ook geen optie...Wat zou U adviseren?

  21. Hallo, ik ben bijna 49 en sinds afgelopen week gestopt met de pil, die ik 5 weken achtereen slikte en dan de stopweek had. De laatste maanden kreeg ik steeds meer last van allerlei klachten. Zo werd ik na de laatste pil vd laatste strip steeds later ongesteld. Op gegeven moment pas twee dagen voordat ik al weer met de nieuwe strip moest beginnen. Ook duurde het daarna nog minstens een week voordat ik echt niet meer ongesteld was en kreeg ik steeds meer last van stolsels. Had dan last van een niet al te prettig geurende afscheiding. De laatste paar keer kreeg ik ook echt zo'n heftige buikpijn net van te voren en gedurende de eerste twee dagen van de menstruatie dat ik heb besloten te stoppen met de pil. Dit heeft ertoe geleid dat ik dus sinds afgelopen week ben gestopt. Gek genoeg ben ik nu maar 3 dagen ongesteld geweest en was het daarna ook meteen over. Wel veel prettiger dan eerst. Maar nu ik al de verhalen lees begin ik toch echt te twijfelen of dat de juiste keuze was. Had ik niet beter direkt kunnen overgaan op hormoontherapie?

  22. Hoi, ik ben 50 jaar en sinds een klein jaar niet meer aan het menstrueren,was na Mn zwangerschappen niet meer aan de pil daar Mn man gesteriliseerd is,heb altijd behoorlijk gemenstrueerd en ben blij daar nu vanaf te zijn.Wat ik er nu voor terug krijg zijn hevige overgangsklachten,met name de opvliegers en het nachtelijk zweten ervaar ik als zeer hinderlijk.Heb al verschillende homeopatische middelen gebruikt wat niet hielp, zelfs medicijnen van de huisarts niet, werd alleen suf en duizelig van het middel.Vond nu nog 2oude doosjes van De pil (om Mn menstruatie tijdens een vakantie uit te stellen) slik deze nu sinds een kleine week en sinds een aantal dagen geen enkele opvlieger meer gehad! Wat een genot!! Mijnvraag is nu: kan de menstruatie nu nog weer terug komen? En wel of geen stopweek inlassen?

  23. Ik ben 49 jaar en wordt in april 50 jaar, ik heb jaren geen pil geslikt omdat ik het juist vroeger beter deed zonder dan met hormonen, ik kwam dan veel aan in gewicht en prikkelbaar, erna dan weer jaren later, door relatie aan de nuvaring waar ik emotioneel destijds beter op reageerde maar wel opvliegers gek genoeg kreeg met 46 jaar , en leeg liep in stopweek ijzer tekort kreeg en dus doodmoe, vanaf 2014 ben ik totaal met alles gestopt en kreeg ik spier klachten fyberomie ,kracht verlies,pijn in knieën gewrichten droge ogen , vaak plassen urine moeilijker ophouden,, ik die altijd sporten druk actief leven alles aan kon 20 dingen tegelijk en dan nog dit erbij, heftige menstruaties en dan weer maanden niks, bloedtest kon nog niet in de overgang zijn werd al geroepen vanaf ,,45 jaar maar achteraf gezien wel en was het duidelijk dat ik mega hoog in waarde stond, sinds 2017 bloedtest, dat melde leuk loop je al jaren met vage klachten want ik had het allang door alleen dokters roepen snel kan nog niet de overgang. Alle natuurlijke overgang midden, soja fyto gedoe kruiden thee geslikt en nu ben ik het zat, want opvliegers heb ik al ,hele tijd niet meer maar ben compleet uit dysbalance , kan niet alles meer tegelijk doen, vergeetachtigheid hartkloppingen de veerkracht is minder, huilbuien nu en dan concentratie problemen die af en aan zijn ,leuk als je een baan heb waar je van alles tegelijk moet kunnen multitasken, dan het nachtbraken erbij wegens slapeloosheid, ben ik inslapers voor gaan slikken, en nergens geen zin meer in en mannen ( ben vrijgezel en niet lelijk,) interesseren me al helemaal niet meer en sex ook niet, zit regelmatig lekker in mijn ei en dromerig ,net als tijdens zwangerschappen van mijn dochters, kortom vrouwen laat je niet misleiden dat je niet in de overgang kan zijn want je kan al rommelen jaren voordat het in je bloed wordt gezien! Ik ben het zo zat dat ik aan de pil ga want ik voel mij nog te jong ,actief om in een overleving steil te zitten omdat mijn hormonale dysbalance me oude ik doet verliezen, ik rook en geen hoge bloeddruk geen overgewicht of chlorester., mijn moeder slikte de pil door tot 53 jaar en rolde er zo doorheen en stopte was uit de overgang en nergens last van gehad, zag haar rond 60 jr wel aftakelen dus wat hormonen doen ik ga morgen aan de microgram 20 pil ben het zat en zie wel hoe dat gaat, want dit is gewoon niet leuk meer vanaf 2013, ik weet niet hoe ik op de pil ga reageren, hormoon therapie is belachelijk duur en hoor ik ook van vrouwen dat ze er gek van worden met steeds de waarden bepalen en ingesteld worden dus mijn ervaring volgt met de pil, en hoop dat ik er goed op reageerde en dan maar weer aan de pil met hormonen want mijn hormonen spelen roulette vind ik, is het een goed idee?? Hoe lang duurt deze ov

    1. Hallo Corina, ik ben 49 jaar en al een paar jaar in de overgang. Jouw verhaal is zo gelijk aan mijn verhaal, tot in de details aan toe! Het enige verschil is dat mijn libido gelukkig ok is. Ik wilde ook niet meer aan de pil omdat ik vroeger altijd veel last heb gehad van de bijwerkingen, maar ik ben de overgangsklachten helemaal zat! Ik word er gek van! De kruiden helpen ook niet afdoende. Morgen ga ook ik aan de Microgynon 20, maar ben wel bang voor de bijwerkingen en de risico's op trombose en borstkanker. Jij bent nu een half jaar aan deze pil als het goed is: hoe bevalt het je?

  24. Overgang Roller coaster nog , het was leuk om een vrouw te zijn en nu minder, dus tja doe ik er goed aan om aan de mycroginon 20 mg te gaan? Is laag gedoseerde pil en heb ik zelf om gevraagd want als dit nog 5 jaar duurt vanaf 2013 ben ik het echt flink zat

  25. Ik vraag mij af ik heb last van opvliegers en hoge bloeddruk .... er werd mij verteld dat ik waarschijnlijk in de overgang zit.
    Mijn arts zegt nee dat kan niet want je gebruikt de pil.
    Kom je nu wel of niet in de overgang als je de pil gebruikt?

  26. ik ben nu 53 jaar en in december dit jaar wordt ik 54 jaar,en slik al vanaf mijn 15e de Pil, ik had een herhaalrecept aangevraagd zoals altijd.Nu belt de dokter op en geeft aan dat ik vd pil af moet.....ik vindt het juist een genot, omdat ik altijd hele erge menstruatie heb en veel pijn,slik juist een aantal mnd de pil door om maar zo min mogelijk ongesteld te worden en de helse pijnen die ik dan altijd heb...
    ik schrik dat ik vd pil af moet op advies vd dokter, eerst ga ik nog met vakantie naar Buitenland,daarna moet ik vd pil af (niet mijn eigen keus)....ben bang voor dat ik dan toch weer ongesteld ga worden...

  27. Ik ben 47 jaar en ik slik ook de pil , 3 fasen.
    Nu heb ik sinds ca 4 maanden steeds lichte buikpijn, elke dag.
    Tijdens de stopweek hier geen last van, maar dan opvliegers.
    Ik wil eigenlijk niet zonder hormonen, maar de artsen doen nogal moeilijk.
    Heb hem niet nodig voor anti-conceptie.
    Ik krijg ook meer last van mijn knieen zonder hormonen.

    1. Het is wel duidelijk dat je in de overgang zit. Maar wat ik niet snap is waarom de artsen zo moeilijk doen over het gebruik van de pil?

  28. Goedemiddag

    Ik lees net alle revieuws . Zelf ben ik 51 jaar en heb nooit een anticonceptie gebruikt . Vanaf mijn 37 tigste zit ik al in de overgang . Menestrueer 6 jaar niet meer maar t beheerst mijn leven zo erg ! Hormonen vliegen door mijn lijf , opvliegers , vreselijk last van wisselende stemmingen . Vind het vreselijk vermoeiend en deprimerend . Zou starten met de pil nog een optie voor mij kunnen zijn ? Hoor graag wat u r van vind .

  29. Hoi

    Ik denk dat ik in de overgang zit, nachtelijk zweten ook in de dag buien van warm en koud.
    Ik was maanden geleden gestopt met de pil maar ik wil nu terug de pil gebruiken maar wanneer start ik het best nu ik mijn regels al twee maand niet meer heb?

  30. Ik ben 60 heb mijn ganse menstruatie periode depil ingenomen ben een jaar gestopt rot jaar moe stemings wisselingen eerder depressief toegenomen gewicht moe zou ze terug willen innemen overgang of niet

  31. Wie heeft het antwoord...? Ik slik sinds enkele maanden de pil aangezien ik erg hevig menstrueerde en richting de overgang ga. Met de pil proberen we de boel een beetje te reguleren. Maar nu begin ik al te menstrueren als ik nog 4 pillen te gaan heb... Moet ik nu stoppen of de strip afmaken? En wanneer moet ik weer starten met de volgende strip? Of maakt het allemaal niets uit? Het gaat niet om anticonceptie want ik ben gesteriliseerd en bovendien al 52 jaar. Wie heeft er een antwoord voor mij?

  32. Goedenavond iedereen,

    Ik ben 42 , schommel met mn gevoel en hormonen. Ik slik een 3 fase pil, altijd goed gegaan. Maar krijg nu mn lichaam verandert meer last. Flink aangekomen, en schommelingen hoe ik me voel.

    Kan een 3 fase pil in deze fase? Lees overal dat de anticonceptiepil meer regelmaat geeft ivm de kunstmatige hormonen. Maar 3 fase is denk ik anders? Kan mij lijf hier op reageren?

    Alvast bedankt!

    Groetjes Mirelle

  33. Ik ben 54 jaar en ik heb de pil genomen tot Maart .en nu gestopt maar het is een hel .zweetaanvallen depressief ,vermoeidheid,spieren .maar de dokter had al gezegd stoppen op uw 50 maar ik heb dat niet gedaan .maar mijn gynicoloog zeg zolang de Nuvaring kan verdragen .kan geen kwaad .maar ik voelde de laatste maanden dat het niet meer was als vroeger maar ik had geen opvliegers dat niet en nu wel.maar het is een hel .nu zegt mijn dokter neemt femoston low menopauzepil. Maar ik heb er schrik van .

  34. Hallo , Ik ben 51 jaar , heb tot verleden jaar de pil genomen (1 jaar pil vrij ) Zit al vanaf mijn 44 jaar in de overgang . Dat de pil de overgangsklachten zouden weg houden is in mijn geval zeker niet waar ! Misschien de lichamelijke, maar zeer zeker niet de geestelijke overgang . Dat kon ik beschrijven als de hel. Nu gaat het geestelijk al beter , het is draagelijker geworden . En vanaf dit jaar zijn er warmteopwellingen bij gekomen en stijve spieren . Hierbij wil ik maar zeggen , dat de pil niet bij iedereen overgangsklachten weg neemt
    Vriendelijke groeten

  35. hello ik word volgend jaar 50j ...ik ben al maanden gestopt met de pil en totaal geen regels meer ...dus in mijn menopauze...opvliegers meer angsten beetje depri en 5kg bij ...ik ga bij een dietiste en ik eet en sport toch gaat daar geen gram af ...en alle dagen doodmoe...ik voelde me stukken beter met de pil ...wat moet ik nu doen terug de pil nemen of de minipil

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share