Voor veel vrouwen is de menopauze, met alle bijbehorende overgangsklachten, een gevreesd proces. De menopauze is voor alle vrouwen, of je het nu leuk vindt of niet, een onderdeel van het leven. Ongeacht wie je ook bent of waar je vandaan komt, als je een vrouw bent, moet je op een bepaald moment in je leven omgaan met je overgangsklachten.
Het helpt om de menopauze als een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces te zien en niet, zoals sommigen denken, als een medische probleem of een aandoening. Als het gaat om het vinden van verlichting van de overgangsklachten zijn vaak de emotionele en de lichamelijke bijwerkingen het moeilijkste om mee om te gaan. Als je door de menopauze gaat, kan dat betekenen dat je moet omgaan met overgangsklachten zoals gewichtstoename, weinig energie, een laag libido en schommelingen in je humeur.
Een van de meest voorkomende manieren om de moeilijke overgangsklachten te verlichten, is om hormoonvervangende medicijnen te gebruiken. Dit houdt over het algemeen het innemen van oestrogeen- en/of progestageen-vervangende medicijnen of het gebruik van hormonale crèmes in. Het risico op het verslechteren van de gezondheid van een vrouw door het gebruik van hormoonvervangende medicijnen is echter een ernstig probleem geworden. Het goede nieuws is dat terwijl de bijwerkingen van de menopauze kunnen variëren van lastig tot slopend, er manieren zijn om het op een natuurlijke manier te behandelen zonder risico te lopen op het krijgen van bepaalde vervelende bijwerkingen.
Wat is de menopauze?
Er zijn drie stadia van de menopauze:
- Perimenopauze (voor de menopauze)
- Menopauze
- Post menopauze (na de menopauze)
In tegenstelling tot wat velen denken (of hoe het zou voelen), is de menopauze niet voor altijd en je lichaam raakt met de tijd gewend aan de nieuwe veranderingen. Hoe lang het duurt, is afhankelijk van het lichaam van de vrouw en haar algehele gezondheid.
De menopauze is het definitieve einde van de menstruatiecyclus van een vrouw en dus van haar jarenlange vruchtbaarheid. Technisch gezien wordt het begin van de menopauze beschouwd als een jaar na de laatste menstruatie van een vrouw. Dit betekent dat je 12 maanden na je laatste menstruatie officieel "in" de menopauze bent en waarschijnlijk al enkele veel voorkomende symptomen van de menopauze hebt ervaren. Deze periode betekent het einde van de reproductieve ovariële werking en door verschillende hormonale veranderingen ben je in de overgang.
De eerste verschijnselen van de overgangsklachten kunnen al verschijnen rond de leeftijd van 35 jaar, wanneer de eierstokken kleiner worden en stoppen met de productie van de hormonen oestrogeen en progesteron, die de menstruele cyclus controleren.
Wat veroorzaakt de overgangsklachten?
De menopauze omvat veel natuurlijke veranderingen aan het gehele voortplantingsstelsel van een vrouw, met inbegrip van haar interne organen, de externe genitaliën, het borstweefsel (dat in staat is om hormonen af te scheiden) en diverse reproductieve en niet-reproductieve hormonen. Als je rond de 35 jaar bent, beginnen de eierstokken al minder oestrogeen en progesteron te produceren, waardoor de vruchtbaarheid begint te dalen en de overgangsklachten kunnen beginnen.
De hormonen die voornamelijk betrokken zijn bij het reproductieve systeem van de vrouw, en daarom dus ook bij de menopauze, omvatten:
- Gonadotropin – een hormoon dat zorgt voor de afgifte (GnRH)
- Een follikelstimulerend hormoon (FSH)
- Een luteïniserend hormoon (LH)
- Oestrogeen (3 soorten waaronder oestron, estridiol en estriol)
- Progesteron
- Testosteron
In de reproductieve jaren voorafgaand aan de menopauze is estradiol de belangrijkste vorm van oestrogeen, dat voornamelijk vanuit de eierstokken wordt vrijgegeven. Na de menopauze wordt oestron het meest voorkomende type oestrogeen dat wordt geproduceerd en dat wordt meestal wordt vrijgegeven uit de vetcellen en de bijnieren van een vrouw. Oestrogeen bindt zich aan de receptoren van de cellen in de weefsels, met inbegrip van die in de baarmoeder en de borsten en ook in mindere mate van de nieren, het hart, de bloedvaten en andere weefsels.
De menopauze heeft niet één oorzaak, want het is een erg complex proces. De belangrijkste veranderingen die tijdens deze overgang in het lichaam van een vrouw plaatsvinden, zijn echter dat er een toenemend verlies van ovariële follikels is (folliculaire atresie genoemd) en er dus een afnemende hoeveelheid oestrogeen wordt geproduceerd. Rijpe follikels scheiden oestrogeen af, dus als het tempo van het folliculaire verlies zich blijft versnellen, wordt er minder oestrogeen geproduceerd. De oestrogeenniveaus beginnen zes tot twaalf maanden vóór de menopauze (tijdens de perimenopauze) te dalen en dat blijven ze gedurende het gehele proces doen.
Iets anders dat je in gedachte moet houden is dat elke volwassene, of ze nou door de menopauze gaan of niet, tekenen van veroudering zal ervaren. Het is vaak moeilijk te zeggen welke veranderingen een direct gevolg van een daling van de hormoonspiegels zijn en welke de natuurlijke gevolgen van veroudering. Enkele van de overgangsklachten overlappen elkaar of hebben een domino-effect.
Veel voorkomende overgangsklachten
De hoeveelheid van de verschillende reproductieve hormonen tijdens de menopauze varieert sterk per vrouw en daarom kunnen de overgangsklachten voor iedere vrouw zeer verschillend en ook zéér onvoorspelbaar zijn. Hormonen hebben de neiging om niet in een snelle, lineaire modus af te nemen - ze kunnen eerder soms pieken, wat helpt te verklaren waarom de menstruatie van een vrouw tijdens de overgang naar de menopauze misschien nog eens terugkomt.
Enkele van de meest voorkomende overgangsklachten zijn:
- Onregelmatige menstruatie: Dit is vooral gebruikelijk tijdens de perimenopauze, wanneer de menstruaties gemiddeld om de twee tot vier maanden optreden. Menstruaties kunnen onregelmatig zijn en soms zwaarder of lichter worden.
- Opvliegers en nachtelijk zweten: Ongeveer 75% van alle vrouwen in de menopauze ervaart opvliegers (plotselinge, korte, periodieke verhogingen van de lichaamstemperatuur), waarvan 80% 2 jaar of minder duurt. Ongeveer 15% van de vrouwen in de menopauze meldt dat ze "ernstige opvliegers" hebben die veroorzaakt worden door hormonale veranderingen, die van invloed zijn op de hypothalamus, die de lichaamstemperatuur regelt.
- Stemmingswisselingen: Deze kunnen verhoogde prikkelbaarheid, angst of depressieve symptomen omvatten.
- Vaginale droogheid: De vagina wordt technisch gezien verkort en verliest een deel van haar elasticiteit (vaginale atrofie genoemd). Vaginale dunheid en droogte kunnen samengaan met een hogere vatbaarheid voor urineweginfecties die veroorzaakt worden door vaginaal vochtverlies/minder smering om bacteriën uit te schakelen.
- Meer buikvet en gewichtstoename: Als gevolg van een vertraagd metabolisme.
- Slapeloosheid en veranderingen in slaapkwaliteit.
- Dunner wordend haar en een droge huid.
- Veranderingen in het plassen: Als gevolg van veranderingen in het vaginale weefsel ondervinden sommige vrouwen frequente, plotselinge, sterke drang om te plassen of kunnen ze moeite hebben met het beheersen van de urine.
- Borsten worden kleiner: Aangezien de borsten niet langer worden gestimuleerd door oestrogeen, hebben ze de neiging om kleiner te worden, minder dicht te zijn, meer vetweefsel te hebben en een deel van hun volume te verliezen (dus gaan hangen…).
- Verminderd libido: De bloedstroom naar het genitale gebied wordt teruggebracht, de schaamlippen worden kleiner en het spierweefsel van de clitoris begint te krimpen.
- Veranderingen in de baarmoeder, de eierstokken en de baarmoederhals: Hoewel je dit waarschijnlijk niet voelt, krimpen de eierstokken en de baarmoeder in omvang en worden de spieren in de baarmoeder harder (fibrotisch). De baarmoederhals wordt ook kleiner en smaller.
- Hoger risico op het krijgen van andere ziekten en complicaties: Onderzoeken tonen aan dat na de menopauze het risico van een vrouw op het krijgen van hart- en vaatziekten, evenals osteoporose, toeneemt. Dit is te wijten aan een daling van de oestrogeenspiegels, die de accumulatie van vet verandert en ook bijdraagt ​​aan het verlies van botdichtheid, zwakke botten en een verhoogd risico op fracturen.
Naast de hierboven genoemde veel voorkomende overgangsklachten kan het einde van de menstruatie en vruchtbaarheid van een vrouw vaak ook een emotionele verandering in haar leven betekenen. De overgang van een jonge, levengevende, vruchtbare vrouw naar een oudere (minder jonge…) vrouw kan de vrouw soms psychologisch en emotioneel veel schade aandoen.
Dit is echter alleen het geval als je er niets aan doet.
Als je de menopauze begrijpt, verwelkomt en omhelst, én geschikte therapieën om met de overgangsklachten om te kunnen gaan gebruikt, die jouw gezondheid niet in gevaar brengen, dan is dit misschien zelfs een van de beste, meest betekenisvolle tijd van je leven.
Hoe lang duurt de menopauze?
De meeste vrouwen ervaren deze veranderingen gedurende vijf tot tien jaar. Voor de meeste, ligt het dichter bij ongeveer vijf jaar, maar de symptomen kunnen komen en gaan en daarom kan het voor andere vrouwen veel langer duren.
Wat is het goede nieuws dat geassocieerd kan worden met de menopauze? De levensverwachting van een vrouw in de westerse wereld stijgt en er wordt nu geschat dat oudere vrouwen gemiddeld 79,7 – 84,3 jaar oud worden (een significante stijging met ongeveer 50 jaar geleden). Van ongeveer tweederde van de totale Europese bevolking wordt verwacht dat ze een leeftijd van 85 jaar of ouder zullen bereiken! Dit betekent dat het verzorgen van jezelf tijdens en na de menopauze nog nooit zo belangrijk is geweest.
Feiten en statistieken over de menopauze
- De menopauze vindt meestal plaats tussen de leeftijd van 45-55 jaar, met de gemiddelde leeftijd van 51 jaar oud.
- Naar schatting zijn 75% van alle vrouwen in de leeftijd 50-55 jaar postmenopauzaal, terwijl onder de leeftijd van 40-45 jaar naar schatting slechts 5% van de vrouwen een natuurlijke menopauze hebben ervaren.
- Slechts ongeveer 1% van de vrouwen ervaart overgangsklachten vóór de leeftijd van 40 jaar (ook wel premature menopauze genoemd).
- Onderzoek toont aan dat de twee meest voorkomende symptomen van de menopauze opvliegers en vaginale droogheid zijn, gevolgd door urinaire klachten, seksuele disfunctie, slaapstoornissen en stemmingswisselingen.
- Onderzoeken hebben vastgesteld dat tot 80% van de vrouwen geen afname van de kwaliteit van leven ervaren en slechts ongeveer 10% gevoelens van wanhoop, prikkelbaarheid of vermoeidheid tijdens de menopauze ervaart.
- Tegenwoordig leven vrouwen ten minste een derde van hun leven na de menopauze. Er wordt geschat dat in 2026 bijna een kwart van de volwassen bevolking in de westerse, geïndustrialiseerde landen vrouwen van ouder dan 50 jaar zullen zijn.
- Sommige onderzoeken hebben uitgewezen dat ongeveer 50% van de vrouwen die in de EU wonen gelukkiger en voldaner zijn op de leeftijd van 50 - 65 jaar in vergelijking met toen ze jonger waren.
Conventionele behandelingen voor de symptomen van de menopauze
Behandelingen met inbegrip van chemotherapie, bestraling, een operatie om de eierstokken te verwijderen of hormoontherapieën hebben allemaal invloed op de hormoonspiegels. Dit is de reden waarom vrouwen in het verleden, in vergelijking met vrouwen die dergelijke behandelingen niet hebben ondergaan, vaak op een jongere leeftijd door de menopauze gingen.
Wat onderzoeken onthullen over de gevaarlijke hormonale-substitutietherapie:
Onderzoeken tonen aan dat voor vrouwen het krijgen van een hormoon vervangende therapie het risico op het krijgen van verscheidene ernstige ziekten kan verhogen, waaronder:
- Borstkanker
- Hart- en vaatziekten
- Beroerte
- Bloedstolsels
- Urine-incontinentie
- Dementie en geheugen verlies
In feite bleek uit één van de grootste onderzoeken dat vrouwen, in vergelijking met vrouwen die geen hormoon therapie met oestrogeen gebruikten 24% meer kans hebben op het ontwikkelen van borstkanker.
Dit is, vooral gezien het feit dat de menopauze een normaal onderdeel van het verouderingsproces is en dat het niet eeuwig zal duren, geen goed vooruitzicht. Veel van de vaak voorkomende bijwerkingen die worden geassocieerd met de menopauze kunnen doeltreffend met veilige en effectieve natuurlijke remedies worden beheerst.
De menopauze kan, als je er niets aan doet, een ontmoedigende, verwarrende tijd in je leven zijn. Maar als je de stappen hieronder volgt, geen gevaarlijke hormonale substitutietherapie neemt, en vanaf vandaag goed voor jezelf zorgt, kom je er waarschijnlijk met een glimlach door.
Natuurlijke remedies tegen overgangsklachten
-
Doe je oefeningen
Een van de beste manieren om veel van de overgangsklachten te bestrijden, is om dagelijks je oefeningen te doen. Het doen van oefening werkt fantastisch voor menopauzale vrouwen en je moet de kracht ervan niet onderschatten. Het doen van oefeningen verhoogt niet alleen de serotonineniveaus, waardoor je humeur, je eetlust en je slaap verbeteren, maar de voordelen van het doen van oefeningen gaan nog veel verder. Als je regelmatig je oefeningen doet, zul je je beter voelen en er ook beter uitzien.
Ik beveel meerdere malen per week 10-30 minuten cardiotraining, in de vorm van HITT-training, alsmede een krachttraining aan. Krachttraining verhoogt je eigenwaarde en het helpt het natuurlijke evenwicht van de hormonen te behouden - plus dat het je helpt om de spiermassa te behouden, wat belangrijk is voor het voorkomen van gewichtstoename. Het versterkt ook je botten om osteoporose en en andere aandoening, die vaak samen met de menopauze komen, te bestrijden.
-
Kruidenpreparaten
Veel kruiden en levensmiddelen bevatten natuurlijke hormonen (zoals fyto-oestrogenen) of hebben hormoon-balancerende eigenschappen, die je kunnen helpen om je overgangsklachten te vergemakkelijken. Hoewel de kruidengeneesmiddelen allemaal voor de behandeling van overgangsklachten zijn, lijken sommige effectiever dan anderen. Het is verstandig om eerst met een natuurgeneeskundige te overleggen, vooral als je andere medische aandoeningen hebt en medicatie gebruikt.
Enkele van de meest gebruikte kruidengeneesmiddelen voor de behandeling van de symptomen van de menopauze omvatten:
- Ginseng
- Teunisbloemolie
- Zoethoutwortel
- Zwartkaars
- Wilde yam
- Bladeren van de rode framboos
- Janskruid
- Kuisboom
- Sarsaparilla
- Rode klaver
Elk van de bovenstaande kruiden heeft een specifieke werking voor een symptoom (of soms symptomen) dat het kan helpen bij de behandeling. Het is belangrijk om te bekijken welke van de symptomen van de menopauze je het meeste kwellen en met de behandeling daarvoor te beginnen en dan verder je lijstje met klachten af te werken. Dit is waar de kennis van een natuurgeneeskundige nuttig zou kunnen zijn. Een arts heeft uitgebreide kennis over welk kruid je kunt gebruiken voor de behandeling van jouw exacte symptomen, welke doseringen het veiligste zijn en hij/zij kan advies geven over welke kruiden er veilig tegelijkertijd kunnen worden gebruikt.
-
Een gezond dieet kan helpen om je hormonen in evenwicht te brengen
Zoals Hippocrates al zei "Laat voeding je medicijn zijn".Een gezond dieet is een vaak vergeten manier om die vervelende symptomen van de menopauze te verminderen, evenals het verlagen van je risico op het krijgen van vele andere leeftijdsgebonden ziekten. Zorg ervoor dat tijdens deze tijd je je lichaam alles geeft wat het nodig heeft om zich aan te kunnen passen. Tips voor het eten van een gezond dieet om de hormonen in evenwicht te brengen, omvatten:
- Eet per dag veel verse, biologische groenten en fruit. Niet alleen tijdens de menopauze (of één van de fasen van de menopauze), maar gedurende je hele leven is het verstandig om vers, lokaal gekweekt biologisch voedsel te eten dat de minst mogelijke bewerking heeft ondergaan.
- Houd er rekening mee dat je wellicht minder calorieën moet innemen om je gewicht te behouden. "Lege calorieën" kun je beperken door het verminderen van je inname van verpakte of bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers, geraffineerde koolhydraten, suikerhoudende dranken, alcohol en geraffineerde oliën.
- Eet veel vezelrijk voedsel om je eetlust te controleren, de gezondheid van de spijsvertering een boost te geven en ter ondersteuning van je hart.
- Drink veel puur, vers water.
Voedsel dat ze min mogelijk bewerkt is (een appel die vers van de boom wordt geplukt) is de beste manier vinden om een gezond dieet te volgen. Je zult er versteld van staan hoeveel beter je lichaam, je geest en je ziel zich voelen, wanneer je je overgeeft aan dit levengevende voedsel. Plus, dat je minder zult worstelen met het beheersen van je gewicht.
Voorzorgsmaatregelen
Zoals bij alle behandelingen, natuurlijk of niet, geldt wat voor een werkt voor de ander niet hoeft te werken. Onze lichamen zijn allemaal uniek, dus het is logisch dat verschillende behandelingen bij verschillende vrouwen anders werken.
- Er zijn geen garanties dat de natuurlijke remedies al je symptomen van de menopauze verminderen, dus het kan helpen om je verwachtingen realistisch te houden. Enkele onderzoeken tonen duidelijk aan dat de natuurlijke opties zoals hierboven beschreven voor een groot percentage vrouwen werken, terwijl andere onderzoeken aantonen dat ze helemaal niet werken. Dit betekent dat je wellicht een beetje onderzoek moet doen, een paar verschillende natuurlijke remedies moet uitproberen en dan moet beslissen wat het beste ter bestrijding van de bijwerkingen van jouw menopauzale klachten werkt. Dit kan wat tijd en een beetje van onderzoek vergen, maar het zal zeker je kansen op het krijgen van de slopende ziekten door het gebruik van riskante hormonale medicijnen verminderen.
- Betreffende het gebruik van kruidengeneesmiddelen voor de behandeling van de symptomen van de menopauze moet je er rekening mee houden dat het belangrijk is om kwalitatief hoogwaardige en pure producten te kopen en om ze in de juiste hoeveelheden te gebruiken. In vergelijking met farmaceutische of hormonale medicijnen is er minder bekend over de mogelijke bijwerkingen van kruiden omdat onderzoeken meestal kleiner zijn en de steekproeven kleiner van omvang. Er wordt al veel onderzoek gedaan, maar totdat we meer weten, moet je uitkijken voor eventuele negatieve bijwerkingen, inclusief spijsverteringsklachten, bloedingen, duizeligheid of flauwvallen, allergieën en een verlaging van de bloeddruk.
Tot slot
- Veel vrouwen ervaren tussen hun 40een 50ejaar verschillende symptomen van de menopauze die het gevolg kunnen zijn van natuurlijke veranderingen in de hormoonspiegels als ook als een neveneffect van veroudering.
- Enkele van de meest voorkomende symptomen van de menopauze zijn gewichtstoename, problemen met slapen, abnormale bloedingen in de baarmoeder, opvliegers, afname van het libido en vaginale veranderingen.
- De symptomen van de menopauze kunnen wat betreft hun duur en intensiteit veel verschillen. Meer dan 35 verschillende symptomen van de menopauze worden beschouwd als "normaal" en veel voorkomend - maar niet elke vrouw in de menopauze ervaart symptomen, die de kwaliteit van hun leven verminderen.
- Hoewel de menopauze lastig en moeilijk kan aanvoelen, veroorzaken hormoon vervangende medicijnen veel bijwerkingen. Een betere optie is het natuurlijk beheren van de symptomen door middel van een gezond dieet, het doen van oefeningen, het verminderen van stress en soms ook met behulp van natuurlijke kruiden.
Bronnen
www.theguardian.com/society/2015/dec/15/what-science-doesnt-know-about-the-menopause-what-its-for-how-to-treat-it
www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1028455916300602
Helaas ben ik 1 van de vrouwen waar niets tegen helpt. Vanaf mijn 35e jaar al opvliegers en nu ik 55 ben zijn deze duivels er nog steeds. Ik slik met tussenpozen al ruim 20 jaar de pil. Om een idee te geven als ik de pil NIET slik: overdag gemiddeld 25-50 opvliegers en in de nacht een stuk of 5 van een uur lang. Gevolg: uitputtingsverschijnselen, emotioneel erg down, niet meer kunnen functioneren op mijn werk etc. Ik heb alle alternatieve wegen reeds bewandeld en alle kruiden, incl phyto oestrogenen tot mij genomen. Ook acupunctuur geprobeerd. Dat helpt 2 dagen en hierna komen de opvliegers net zo snel weer terug. De reguliere geneeskunst begrijpt weinig van mijn hormoonhuishouding en zelf de overgangskliniek in Haarlem-Noord (bestaat niet meer) wist niet wat zij zagen toen ik in een intake gesprek binnen 10 minuten al 5 opvliegers had. Ik kreeg van hen een zwaar hormonenpreparaat dat ik nooit heb geslikt omdat ik enorm schrok van de bijverschijnselen. Ik ben 3 dagen geleden weer met de pil begonnen omdat ik op instorten stond. Begin dit jaar (februari 2018) gestopt en na 2 maanden begon het feest weer met 2 opvliegers per dag. Dat ging langzamerhand van kwaad tot erger. Vorige week sliep ik gemiddeld 4 uur per nacht, opvliegers duurden ruim een uur in de nacht. Ik ben dan iedere keer drijfnat. Val ik weer in slaap, wordt ik na een half uur wakker omdat de volgende zich aandient. Ik heb heel veel sites bezocht om vrouwen te vinden die het net zo intens hebben als ik maar het lijkt wel of ik 1 van de weinige vrouwen ben. Ik voel mijn machteloos, kapot en oververmoeid. Dus nu maar weer de pil slikken. Of is er toch iemand die toch nog een beter alternatief heeft?
ik heb nog steeds vanaf mijn 54ste enorm veel last van zweetaanvallen. zo rond mijn 65ste tot ongeveer mijn 70ste hormonen gekregen dat hielp enigszins, ik werd er alleen dik van. ik begin onderdehand er moedeloos en soms zelfs wanhopig van te worden. ik zou graag willen weten wanneer die zweetaanvallen ophouden. ik ben nu 78
Ik kan ne bij jou aansluiten ik heb vaaj het gevoel dat ik er beter een einde aan miet maken ik lijd er heel erg onder dat ik de dokter wil vragen om ne te laten inslapen ben ik van alles af mijn mensen om mij heen lijden er ook heel erg onder of soms wil ik gewoon van de flat af springen sorry het spijt me ik zie geen enkele optie meer god heeft het wel heel moeilijk gemaakt cokr een vrouw ik ben van een lieve mens naar een beest van een vrouw gewiorden ik kan er niet aan wennen of mee omgaan ik jank ne elke dag kappot en pijnen in mijn hart dat een vrouw zoveel kan lijden aan moeder natuur het spijt me zeer mijn leg hier de waarheid neer en ik kan maar niet begrijpen dat er hier niks voir is in deze moderne tijd ik vind het nog erger dan een ernstige zwaarste ziekte die er is
Dit gaat me door merg en been, als ik jouw verhaal zo lees. Vanaf hier kan ik weinig voor je doen, dan er even voor je zijn met een paar bemoedigende woorden.
Ik raad je aan om hulp te zoeken, maakt niet uit waar. Het lucht op om te praten. En wellicht dat er dan ook oplossingen boven komen drijven.
Heel veel sterkte!