Voedingsadvies

Laatste Update: 1 juli 2016

Sapvasten onder de loep PLUS 10 tips

Sapvasten onder de loep PLUS 10 tipsSapvasten onder de loep PLUS 10 tips

Na de documentaire ''Fat, Sick and Nearly Dead'' is sapvasten steeds populairder geworden om mensen te helpen hun lichaam te reinigen, van ziekten af te komen en last but not least, om snel wat overtollige pondjes kwijt te raken.

Aan de andere kant worden deze 'detox-kuren' echter ook aangevallen en als ongezonde crash-diëten bestempeld. En natuurlijk zien weer anderen er verschrikkelijk tegenop om welbekende redenen. Zal ik veel honger lijden? Zal ik elk half uur naar het toilet moeten? Wat heb ik eigenlijk nodig voor sapvasten?

In dit artikel wil ik je een overzicht geven van de voor- en nadelen van sapvasten, evenals een reeks tips om zo effectief en veilig mogelijk zelf een sapkuur te ondernemen.

Waarom zou je kiezen voor sapvasten?

De voornaamste reden waarom mensen willen sapvasten, is omdat ze denken dat dit hun zal helpen zo snel mogelijk af te vallen. Dit is echter niet de juiste reden om voor een sapkuur te kiezen. Het is beter om sapvasten te zien als een snelstartfase van een gezond dieet.

Bovendien is sapvasten een behoorlijke uitdaging en je moet er ook nog eens wat dieper voor in je portemonnee grijpen. Het is dus niet iets wat je even doet en vervolgens ga je weer terug naar je ongezonde levensstijl.

Je kunt er daarom beter aan denken als iets wat je helpt snel de sprong naar een gezonde levensstijl te maken. Sapvasten staat er bijvoorbeeld erg bekend om dat het mensen helpt zich energieker en vitaler te voelen. Als je een sapkuur van drie dagen volgt, zul je al gauw het verschil merken en zo wordt ook de motivatie groter om gezonder te leven en zodoende dit gevoel te behouden.

Sapvasten zorgt juist voor dit gevoel omdat je lichaam van binnen gereinigd wordt. Je spijsvertering wordt ontzien, omdat er geen vezels in sap zitten en alleen een rijkdom aan voedingsstoffen. Omdat je lijf minder energie moet besteden aan je spijsvertering, kan het zich richten op genezing en celregeneratie en heb jij bovendien ook meer energie over.

Wat eet je eigenlijk tijdens een sapkuur?

Je kunt niet even een sapje kopen in de supermarkt dat je dan kunt gebruiken voor een sapkuur. Tijdens een sapkuur wil je zoveel mogelijk voedingsstoffen en zo min mogelijk chemische toevoegingen binnen krijgen. Juist daarom pers je het sap zelf met een sapcentrifuge. Tijdens de sapkuur drink je enkel een paar glazen per dag van dit versgeperste sap, maar eten doe je niet.

Er zijn echter ook varianten van een sapkuur die wel bijvoorbeeld één maaltijd per dag toestaan, maar dit is met name bedoeld voor mensen die erg actief zijn en die extra energie nodig hebben. Maar ook deze maaltijden dienen licht en geheel natuurlijk te zijn.

Hoelang mag je vasten?

In de eerder genoemde documentaire heeft de hoofdpersoon maar liefst 60 dagen lang een sapkuur gedaan. Maar over het algemeen kan de duur van zo'n kuur variëren van 2 dagen tot 2 maanden. Beginners kunnen beter klein beginnen. Sapvasten is behoorlijk intens en een langere sapkuur is soms onmogelijk, omdat je het bijvoorbeeld niet volhoudt om de hele dag op kantoor te vasten. Het is beter om een kortere sapkuur te beginnen, dan een langere te plannen en dan te falen.

Eigenlijk haal je heel wat voordelen uit een sapkuur van maximaal zeven dagen. Wil je het toch langer doen, dan moet dit sowieso onder de begeleiding van een arts. Bedenk ook dat sapvasten talloze voordelen biedt, maar wanneer je het te lang doet, kunnen er juist weer tekorten ontstaan.

Als je nog nooit een kuur hebt gedaan, kun je bijvoorbeeld kiezen voor 3 dagen of een lang weekend. Het is dan wel aan te raden om je de vrijdag vrij te nemen, want de eerste dag is vaak het zwaarst. Deze drie dagen zullen je helpen om je lichaam wat tijd te geven zich te ontdoen van gifstoffen, maar geeft je ook de kans om een nieuw 'dieet' in te luiden. Onthou ook dat hoewel sapvasten ontzettend gezond is, het ook best veel tijd vergt, dus pas je planning hierop aan.

Wat heb je nodig voor een sapkuur?

Je hebt eigenlijk weinig meer nodig dan een juicer. Er zijn op dit gebied behoorlijk wat varianten te vinden, ook in Nederland is de keuze steeds ruimer geworden. Zo heb je bijvoorbeeld de standaard sapcentrifuge, maar onlangs werd ook de slowjuicer steeds populairder. Sapcentrifuges kun je voor weinig geld in bijna iedere keukenshop krijgen. Slowjuicers zijn weer iets aan de duurdere kant, maar bieden daarom ook extra voordelen.

Wil jij graag dagelijks van sapjes genieten, dan is een duurdere slowjuicer het zeker waard. Voor een enkele sapkuur is een goedkopere versie echter ook prima. Bedenk wel dat goedkope exemplaren eigenlijk niet zijn bedoeld voor zwaar gebruik. Dus aan het einde van de week kun je ze wellicht al gelijk weggooien.

Waar moet je op letten als je boodschappen doet?

Wanneer je een sapkuur doet, is shoppen erg eenvoudig. Alles wat je koopt is groente en fruit!

Om sapjes te maken heb je groente en fruit nodig met een hoog watergehalte. Denk bijvoorbeeld aan wortels en sinaasappels, appels en groene bladgroenten, enz. Producten zoals bananen bevatten echter te weinig water en zijn te zacht voor een juicer.

Probeer vooral ook zelf te experimenteren, zodat je je eigen favoriete combinaties ontdekt. Bessen en kruiden kunnen overigens ook gebruikt worden en het zijn juist deze onwaarschijnlijke keuzes die vaak voor verrassende smaken zorgen.

Als je een beetje experimenteert, zul je misschien zelfs genieten van de eerste dagen van de sapkuur, ondanks de ontwenningsverschijnselen. Online vind je ook talloze recepten voor verse sapjes wanneer je zelf de creativiteit niet kunt vinden.

De bijwerkingen van sapvasten

De meeste mensen willen erg graag weten wat ze kunnen verwachten tijdens een sapkuur.

Na een korte gewenningsperiode zul je je ongetwijfeld energieker en gezonder voelen. Maar in het begin is het even afzien voor de meesten. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe je gezondheid er nu uitziet. Als bijvoorbeeld erg gezond bent en een gezonde levenswijze volgt, zul je minder problemen hebben in het begin dan iemand die dit niet heeft. Ook dit is een van de redenen waarom je beter met maar enkele dagen kunt beginnen voor je eerste sapkuur.

Wel zijn er enkele dingen die je kunt doen om het zo prettig mogelijk te laten verlopen:

 • Drink genoeg water
 • Drink verschillende glazen sap per dag zodat je genoeg calorieën binnen krijgt
 • Probeer veel te rusten en beperk fysieke activiteiten

Je dagelijkse routine tijdens een sapkuur

Het klinkt wellicht ongelofelijk, maar sapvasten vergt meer werk dan gewoon eten. Het vergt namelijk best veel tijd om sap te maken voor een gehele dag. Maak daarom bij voorkeur je sap in de ochtend en voor de rest van de dag. Giet dit in een goed afsluitbare fles en bewaar je sap in de koelkast. Voordat je klaar bent, ben je wellicht al minimaal 1 uur verder. En waarschijnlijk zul je ook nog in de avond wat werk hebben.

De grootste uitdaging tijdens een sapkuur, is om voldoende energie binnen te krijgen, zodat je geen honger krijgt en niet te vermoeid raakt. Voor de meesten ligt de hoeveelheid sap tussen 2 en 3 liter per dag.

Dit is ontzettend veel groente en fruit die je hiervoor nodig hebt, dus reken er maar op dat je bijna iedere dag naar de winkel zult moeten. Omdat verse producten toch vaak wat duurder zijn, kun je echter wat geld besparen door de basis van je sappen uit wortelen en appels te maken. Hier haal je niet alleen een flinke hoeveelheid sap uit, ze zijn ook relatief goedkoop.

De 10 beste tips voor je eerste sapkuur

10 tips voor je sapkuur

Om je te helpen direct aan de slag te gaan met een sapkuur, heb ik hieronder 10 tips voor je op een rij gezet.

 1. Een slowjuicer biedt de beste waar voor je geld. Niet alleen zijn deze machines stevig en duurzaam, ze persen ook meer sap uit je groenten en fruit en zorgen bovendien voor een beter behoud van voedingsstoffen.
 2. Begin je dag met vruchtensap. Vruchtensap zorgt voor voldoende energie om je de rest van de dag op je voeten te houden. Combineer hier een grotere hoeveelheid fruit met een kleinere hoeveelheid verse groenten.
 3. Beperk je vruchtensap in de avond. Om zoveel mogelijk voedingsstoffen binnen te krijgen EN ervoor te zorgen dat je 's avonds niet meer te veel suikers consumeert, is het beter om later op de dag juist meer groente te juicen in combinatie met een kleine hoeveelheid fruit.
 4. Kies voor wortelsap als basis van je sappen, wortels zijn niet alleen rijk aan voedingsstoffen en fytonutriënten, maar zijn ook erg voordelig.
 5. Zorg ervoor dat je elke dag minimaal twee porties sap van groene bladgroenten binnen krijgt. Dit zijn de gezondste groenten ter wereld en helpen je sneller van je detox-symptomen af te komen.
 6. Zorg voor voldoende steun van familie en vrienden. Indien je een partner hebt, vraag hem of haar dan om deze drie dagen te koken, zodat jij niet in de verleiding komt.
 7. Tijdens het sapvasten, wil je zo min mogelijk in de verleiding gebracht worden. Haal daarom alle junkfood uit je koelkast en voorraadkasten. Want als het in je huis is, dan zit het vaak maar al te snel in je mond!
 8. Probeer sociale verplichtingen te vermijden tijdens de sapkuur. Begin dan ook geen kuur wanneer je weet dat er bepaalde evenementen zijn op dat moment waar je niet onderuit kunt. Zo voorkom je ook dat mensen gekke vragen gaan stellen.
 9. Wil je een sapkuur volgen om snel wat pondjes kwijt te raken, meet dan niet alleen je gewicht, maar ook je taille, zodat je een preciezer beeld hebt van hoeveel je afvalt.
 10. Praat hierover met je huisarts en zorg ervoor dat hij je waarden opneemt. Denk bijvoorbeeld aan bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Indien er speciale omstandigheden op jou van toepassing zijn (een specifiek ziektebeeld bijvoorbeeld), bespreek dit dan zeker met je arts!

Tot slot...

Sapvasten wordt al honderden jaren gedaan, juist omdat het zoveel voordelen biedt. Maar let op; het is niet de bedoeling dat je elke week een paar dagen een sapkuur volgt alleen maar om zo snel mogelijk af te vallen. Gebruik het als een springplank naar een nieuwe levensstijl.

Je gezondheid zal je dankbaar zijn!

Bronnen:

http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/juicing/faq-20058020

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4103735/

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share