Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 9 februari 2015

Glucosestroop: een grote nee voor je gezondheid

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Glucosestroop: een grote nee voor je gezondheid

glucose stroopIn dit artikel wil ik je uitleggen waarom glucosesiroop niet goed is voor je gezondheid, en dat de meeste bewerkte voedingsmiddelen deze stof bevatten. Tenminste als het bewerkt is en zoet smaakt ga er dan maar van uit dat er glucosesiroop in zit. Het is zo verleidelijk om als je dorst hebt een groot glas frisdrank te drinken. Het werkt verkwikkend, het prikkelt je smaak en geeft je instant energie. Maar het grote gevaar zit hem in die glucosesiroop.

Wij mensen reageren op suiker hetzelfde als een beer op honing, je kunt er maar niet genoeg van krijgen.

En hier speelt de voedingsindustrie handig op in door bij zoveel mogelijk producten deze suiker in de vorm van glucosesiroop toe te voegen. En we kunnen er maar niet genoeg van krijgen. Kassa! Voor de producent.

Hieronder de inhoud van het artikel
1: Wat is glucosesiroop
2: Hoe wordt glucose siroop gemaakt?
3: Waarom is glucose stroop niet goed voor je?
4: De overtreffende trap: fructose-glucose-siroop
5: Een gezonde vervanger van fructose en glucose siroop
6: Videofragment

Wat is glucosesiroop

Glucose siroop bestaat uit:

  • Glucose
  • Maltose
  • Maltotriose
  • Hoge glucose-oligomeren

Glucose wordt ook wel druivensuiker genoemd. Het is een eenvoudig koolhydraat. Dat betekent dat de scheikundige connecties klein zijn. Maltose is een soort suiker. Deze stof zorgt voor de zoete smaak van glucose stroop. Maltotriose en Hoge Glucose-oligomeren zijn de verbindingen die glucose siroop de vorm geven die het heeft. Vloeibaar en dik.

 Zoals je kunt zien is glucosesiroop eigenlijk precies wat de naam als zegt: het is vloeibare suiker.

Hoe wordt glucose siroop gemaakt?

Glucose siroop wordt van zetmeel gemaakt. Elke vorm van zetmeel, zoals die uit mais, aardappels, en rijst kan gebruikt worden. Het zetmeel wordt chemisch gesplitst doordat er water wordt toegevoegd. De polymeren, een bepaalde chemische verbinding in glucose, worden door een chemisch proces gedwongen vloeibaar te worden.

Het is een soort omgekeerde condensatiereactie.

Een bepaalde stof wordt van een soort vaste toestand door toevoeging van zuren vloeibaar gemaakt.  Dit wordt gedaan bij glucose gedaan met zuren, enzymen en een zuur-enzym katalysator, met chemische middelen.

Dit chemische goedje wordt later toegevoegd aan jouw frisdrank, ontbijtgranen, jams, snoepjes en koekjes.

De voedingsindustrie gebruikt liever glucosesiroop dan normale suiker omdat dit niet kristalliseert tijdens verhitting van de producten. Bovendien blijft glucosestroop langer houdbaar dan suiker.

De houdbaarheid van de producten wordt er dus door verlengd. Als iets onnatuurlijk lang houdbaar is kun je ervan uitgaan dat er veel glucose siroop aan is toegevoegd.

Glucose-Fruxtose siroop

Waarom is glucose stroop niet goed voor je?

Glucose wordt normaal gesproken door je cellen als energie verbrand. Echter, omdat je in een keer heel veel snelle suikers binnenkrijgt wordt de overtollige energie niet door de cellen verbrand, maar omgezet in glycogeen. Glycogeen is eigenlijk aan elkaar geplakte glucose. Dus als je 1 glucose deeltje had en nog een andere zijn die nu aan elkaar geplakt. Vooral vetweefsel wordt gebruikt om dit in op te slaan.

Het is dan ook een stof voor de langdurige opslag. Oftewel je wordt er niet slanker van.

Zoals eerder gezegd wordt de glucose uit de glucosestroop in een andere vorm opgeslagen in je vetcellen. Je wordt er dus dikker door. Bovendien geeft het je energie, maar verder geen andere voedingsstoffen. Vitaminen en mineralen ontbreken totaal. Daardoor wordt er ook gesproken van lege calorieën. Als je hier te veel van eet krijg je al snel last van overgewicht. Als je er niet voor zorgt dat deze energie gebruikt wordt, wordt het namelijk opgeslagen in je vetcellen.

Dit gaat al vrij snel aangezien in één blikje cola wel tien klontjes suiker bevat. Ga meer even voor jezelf na, zou jij tien suikerklontjes opeten? Dat zijn 200 calorieën!

Om die 200 calorieën te verbranden zal je minimaal 20 minuten moeten hardlopen. En dat na elk blikje cola weer. Dus als jij 4 blikjes cola drinkt kun je het record van de marathon van iets meer dan 2 uur proberen te verbreken om die overtollige energie kwijt te raken…

Zo kom je in ieder geval aan genoeg beweging, maar de kans is klein dat je dat daadwerkelijk doet. Dus die blikjes frisdrank komen waarschijnlijk direct in je vetcellen terecht. Vooral als je dit combineert met andere voeding, die moet tenslotte ook verbrand worden om niet aan te komen.

Het resultaat van al die suikers is dat jij er uit gaat zien als een beer vlak voor zijn winterslaap: met een vetreserve om de hele winter mee door te komen!

Overgewicht is op dit moment het grootste gezondheidsprobleem van de Westerse wereld, het is de veroorzaker van zoveel gezondheidsklachten. Depressie, pijnlijke knieën, diabetes, hart-en vaat ziekten, oververmoeidheid, een slechte conditie en ga zo maar door.

De overtreffende trap: fructose-glucose-siroop

Wat ook vaak in frisdranken, chips en ander snoepgoed is toegevoegd is fructose glucose siroop, afgekort met HFCS (High-Fructose Corn Cyrop). Dit is een chemische samenstelling die erg veel lijkt op suiker, maar geen suiker is. Het is veel zoeter dan glucose en kan nog langer bewaart worden. De houdbaarheid van producten met fructose glucose siroop is dus nog langer dan die van glucose siroop.

Er zijn verschillende typen fructose-glucose siroop. Namelijk…

  • HFCS 90, dat voor 90 procent bestaat uit fructose en voor 10 procent uit glucose.
  • HFCS 55, dat voor 55 procent uit fructose bestaat en voor 45 procent uit glucose.
  • HFCS 42, dat voor 42 procent uit fructose bestaat en voor 58 procent uit glucose.

HFCS 90 is de basisstof voor de andere vormen van fructose glucose siroop. De 55 procent variant wordt vooral gebruikt in frisdranken en de HFCS 42 wordt aan andere voedingsmiddelen toegevoegd.

Fructose glucose siroop kan door het chemische proces kwik bevatten. Dit is een gevaar voor je gezondheid. Dit komt omdat kwik schade kan toebrengen aan je hersenen, zenuwstelsel, lever en nieren. Dat zijn erg belangrijke organen, die zou ik niet willen vergiftigen.

In het bloed wordt kwik geoxideerd, echter als dit proces nog niet af is kan het nog langs verschillende veiligheidsbarrières in het lichaam komen. Daardoor kan kwik ook de hersenen bereiken. Als je zwanger bent kan het kwik via de placenta naar je foetus gaan. Daar kan het alsnog oxideren, waardoor het zich opstapelt in je hersenen of in de hersenen van je ongeboren kind.

De nieren hebben bepaalde eiwitten waar het kwik zich aan hecht. Als deze eiwitten langdurig belast worden kunnen ze het werk niet meer aan en krijg je schade aan je nier. Zolang deze nog normaal werkt wordt 90 procent van het kwik in je lichaam uitgeplast.

Ten tweede tonen onderzoeken aan dat dit HFCS nep-suiker goedje zorgt voor leververvetting. Omdat de glucose en fructose die van nature aan elkaar zitten gescheiden zijn, gaat de fructose linea recta naar je lever. Je lever gaat vet produceren om de fructose op te slaan en het gevolg is dat je last krijgt van leververvetting.

Dus als je dacht dat gewone suiker al niet zo niet gezond was: het kan nog veel erger!

Een gezonde vervanger van fructose en glucose siroop

Nu vraag je je natuurlijk af hoe je deze ongezonde ingrediënten kunt vermijden.

Ten eerste lees altijd de ingrediënten om te zien of er gebruik is gemaakt van fructose of glucose siroop. Als dit het geval is kun je het product beter niet kopen.

Gelukkig zijn er steeds meer fabrikanten van voedingsmiddelen die de gevaren voor de volksgezondheid inzien. Daardoor komen er ook steeds meer alternatieven op de markt. Hierdoor kan je alsnog genieten van een zoet drankje, als je dat nog wilt, zonder je direct zorgen te maken over vetopslag de daarbij behorende nadelen en enge kwikgehaltes.

Deze fabrikanten gebruiken de natuurlijke zoetstof Stevia.

De meest gezonde vervanger van frisdrank is natuurlijk een groot glas water in combinatie met een stuk fruit. Een lekkere mandarijn of een zoete appel. Dat is de manier waarop moeder natuur het voor ons bedacht heeft, vol met vitamines, mineralen en vezels.

De gulden middenweg is bijvoorbeeld vers geperste sinaasappelsap. Maar let op altijd vers persen, de sinaasappelsap uit de supermarkt zit weer vol met toegevoegde suikers en andere ongezonde additieven, dit is hoe de voedingsindustrie haar geld verdient, trap er niet in!

Videofragment


[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen:" open="false"]http://www.sugarstacks.com/

http://www.calorielijst.nl/product/?calorie=4412

http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/high-fructose-corn-syrup_b_4256220.html

[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Wat een mooi en duidelijk artikel!
    Hier heb ik echt wat aan.
    Inmiddels ben ik begonnen met glucosestroopvrij te eten en te drinken.
    Ik ben me echt rot geschrokken waar dat goedje allemaal in zit! Koek, saus, vlees, afbakbroodjes, kant-en-klaar maaltijden van de AH. Oók producten die 'gezond lijken'.
    Het is best moeilijk om producten te vinden waar het niet in zit. Maar als je m eenmaal doorhebt dan gaat het wel. En ik ben extreem streng; ook m'n 'lievelings'producten laat ik liggen.
    Ik zou alleen wel heel graag wat meer tips willen zien in het artikel. Dat is m'n enige minpuntje.
    Verder echt een topartikel!! Bedankt!

    1. Dankjewel voor het compliment!
      Het is inderdaad waar dat je goed moet zoeken voor glucosestroop-vrije producten.
      Lastig, maar niet onmogelijk!

  2. En zelfs cruesli werkt er goed aan mee! Volvezel noten tweede ingrediënt op de verpakking staat glucosestroop ach er zit maar 5 Gr suiker in.

    1. 'maar' 5 gram suiker....let er wel op dat je niet té veel van dit soort concessies doet...

      1. Volgens de Consumentengids bestaat glucosestroop slechts uit 25% suikers (wat ook te lezen is hierboven als je weet hoe je ernaar moet kijken) dus als je het zo bekijkt kan 5 gram suiker in een product met glucosestroop erin op de ingredientenlijst wel 20 gram aan lege calorieën bevatten.

  3. Een duidelijk artikel inderdaad. Dankjewel. Ik heb het net gelezen en wil graag inspringen op het gedeelte glycogeenopslag en vet. Glycogeenkan alleen worden opgelsagen in de lever en spieren als voorraad. Niet in vet zelf. Maar door de hoge glucosewaarde in het bloed wordt er een grote hoeveelheid insuline afgegeven. Insiline is een anabool hormoon wat ervoor zorgt dat het glucosegehalte in ons bloed normaliseert, maar daarnaast stimuleert het ook het vetopslag waardoor het vetgehalte in ons lichaam zal toenemen. Dit is dus eigenlijk die link tussen glucosesiroop en vet.

  4. Beste, ik zou graag gezonde loly's maken oa. met infuus van verse kruiden, normaal moet er glucose bij, Door wat vervang ik dit het beste??

  5. Hallo allemaal,
    Even een correctie, het consumeren van glucosestroop en glucose-fructose stroop kan wel zeker leververvetting veroorzaken, dus vetopslag niet alleen in het lichaam, maar juist ook in de lever, zoals de schrijver al aangeeft. Dit kan op de lange termijn tot levercirrose leiden.
    Groet, Ellen

  6. "Fructose glucose siroop kan door het chemische proces kwik bevatten. Dit is een gevaar voor je gezondheid. Dit komt omdat kwik schade kan toebrengen aan je hersenen, zenuwstelsel, lever en nieren. Dat zijn erg belangrijke organen, die zou ik niet willen vergiftigen."

    Uhm... hoe gaat dat dan in zijn werk en zijn hier bewijzen voor?

    Dat door een chemisch proces fructose kwik bevat?

    Dat bestaat bij mijn weten niet! (tenzij het ervoor ook al in zat...)

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

9 Shares
Tweet
Pin2
Share7