LAATSTE UPDATE: 10 maart 2021

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Hoesten en kuchen zijn verschijnselen van hoge bloeddruk medicijnen

Iedereen heeft er wel eens last van gehad: Hoesten! Het de hele dag een kriebel in je keel hebben is extreem vervelend en ik kan er over mee praten. Ik had 2 maanden geleden (midden in de zomer) last van een kriebel in mijn keel.

Zonder te overdrijven moest ik elke 5 minuten wel een paar keer hoesten omdat de kriebel te erg is. Er zijn wel tips die je kunnen helpen om van de kriebel af te komen, maar de meesten zijn niet effectief. Het enige wat je kunt doen is:

Afwachten. Afwachten totdat het voorbij gaat. Een kriebel in je keel kan verschillende oorzaken hebben, wel tientallen.

Onlangs is er aan het licht gekomen dat bepaalde hoge bloeddruk medicijnen (om je bloeddruk te verlagen) ook je die kriebel verzorgen(1), waardoor jij dus de hele dag moet hoesten. In dit artikel zal ik uitleggen waarom bepaalde medicijnen dit verschijnsel met zich me brengt en wat je eraan kunt doen!

Heel belangrijk, want veel mensen stoppen met de medicatie zonder dit aan de arts te vertellen. Ontzettend jammer, want dan los je het hoge bloeddrukprobleem niet op(2), tenzij je wat anders verandert. 

Slechte hoest door medicijnen

Af en toe hoesten is geen probleem, maar het hele dag hoesten en het hebben van een droge keel van enorm vervelend zijn en je dagelijkse bezigheden beïnvloeden. Hoge bloeddruk medicijnen hebben als primaire doel om je bloeddruk te verlagen.

Alle bijkomende verschijnselen en bijwerkingen krijg je er "gratis" bij en vaak kan je er niets aan doen. Sommige mensen hebben er last van, en andere weer niet. Niet alle medicijnen kunnen de hoest veroorzaken, hieronder een tabel met medicijnen (tegen hoge bloeddruk) die als bijwerking "droge keel en hoesten" heeft.

hoge bloeddruk medicijnen die hoest veroorzaken
hoge bloeddruk medicijnen die hoest veroorzaken

Sommige mensen reageren zo slecht op de medicijnen dat het niet stopt bij alleen hoesten. Overmatig hoesten kan er voor zorgen dat je regelmatig moet overgeven, dit is het punt wat gevaarlijk kan zijn. Overgeven heeft weer allerlei gevaren, zoals beschadigingen aan je gebit, slokdarm en zelfs de hechting tussen slokdarm en maag.

Hoesten is niet erg, maar vaak overgeven door medicijnen is een teken dat je lichaam het medicijn niet goed keurt. Het is daarom belangrijk dat je altijd (ook bij alleen hoesten) contact opneemt met je huisarts! Hij kan je eventueel een ander medicijn voorschrijven.

Wat te doen bij hoest en hoge bloeddruk medicijnen?

Bij de meeste mensen gaat het hoesten relatief snel over, een aantal dagen hoesten en je bent er af vanaf. Wanneer het langer dan 2 weken duurt, dan is een bezoek aan de huisarts aan te raden, aangezien er dan iets anders aan de hand kan zijn bijvoorbeeld een nare infectie!

Hoesten is een natuurlijke middel om je keel schoon te houden en al het slijm weg te halen. Wanneer je veel hoest, kunnen er zogenaamde "hoest remmers" worden gebruikt, zoals ammoniumchloride en guaifenesine. Deze stoppen het natuurlijke reflex om te hoesten. Mensen die vaak veel slijm in hun keel hebben zitten, kunnen dit beter niet gebruiken aan gezien het slijm zich dan ophoopt in je keel.

Tips om het hoesten te stoppen:

 • Drink thee met honing

Warme thee en honing zorgt ervoor dat eventuele bacteriën die het slijm dikker maken sneller weggaan. Hierdoor krijg je minder last van een kuch en het verlicht de klachten ook tijdelijk. Daarbij helpt honing ook met het helen van wonden. Als je door al het kuchen een beschadiging hebt opgelopen helpt de honing dus om dit sneller te helen.

 • Waterdamp in ademen (met kamille bijvoorbeeld)

Waterdamp helpt om het slijm dat je aan het opkuchen bent dunner te maken waardoor het eenvoudiger is om ervan af te komen. Je kunt er ook kamille bij door doen voor een extra effect. Voor het inademen van waterdamp kun je een speciale dampmachine gebruiken, dat is de meest veilige manier. Ook kun je boven een pan dampend water hangen, maar let op! Bij kokend water is dit gevaarlijk omdat de waterdamp wel heter wordt dan 100 graden Celsius.

 • Slaap met een dikker kussen, hierdoor ondersteun je de afvoer van slijm beter

Een dik kussen zorgt ervoor dat de zwaartekracht 's nachts zijn werk kan doen en je slijm zich eenvoudiger naar je maag beweegt waardoor het niet bij je keel blijft zitten.

 • Drink veel water

Door veel water te drinken, minimaal 2 liter per dag, zorg je ervoor dat je goed gehydrateerd bent. Daardoor kan je lichaam beter tegen allerlei irritaties waardoor je kunt gaan kuchen.

Roken zorgt ervoor dat je extra last kunt krijgen van kuchen doordat de haartjes die normaal slijm naar buiten werken het niet meer goed doen. Hierdoor moet je kuchen om zo de functie van die haartjes over te nemen. Door te stoppen met roken zorg je ervoor dat de haartjes hun werk weer kunnen doen.

Het heeft zelfs invloed op je kuch-reflex, die wordt er slechter door. Stoppen met roken brengt ook een gezonde kuch-reflex terug(3).

Bovendien heeft roken ook een slechte invloed op de rest van je lichaam waardoor je ook eerder last kunt krijgen van aderverkalking en een hoge bloeddruk.

 • Vicks Vaporub (werkt heel goed)

Vicks Vaporub zijn keelsnoepjes die werken om kuchen te verminderen.

Tot slot...

Een hoge bloeddruk wordt vaak behandeld met medicatie. Een bijwerking van sommige hoge bloeddruk medicijnen zijn dat je ervan gaat kuchen. Het kan gebeuren dat dit ongeveer twee weken duurt, maar als het langer duurt dan dat is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts en een alternatief te vinden voor het medicijn. Hetzij een ander medicijn, hetzij een verandering in de levensstijl.

In ernstige gevallen krijg je van de kuch bloedingen of ga je overgeven. Neem in dat geval direct contact op met je huisarts deze medicatie is dan gewoon niet goed voor je.

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2100116/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4631417/
 3. https://erj.ersjournals.com/content/28/4/786.short

 

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:

Voordelen van een Bloeddrukmeter

Voordelen van een Bloeddrukmeter

Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. ik hoest veel met inname bloeddrukverlagers ,nu lees ik opdeze site welke merk bloeddruk

  verlagers dit zijn.maar mijn vraag is, in welk merk bloeddruk verlagers zit het niet.

 2. Ik had een vraag betreffende bijwerkingen van hoge bloeddrukmedicatie. Is het mogelijk dat sommige medicijnen geheugenverlies veroorzaken?En zo ja, als de medicatie wordt stopgezet is dit geheugenverlies blijvend of niet? En welke medicatie is dit dan?
  graag info

  1. Dit zou geen bijeffect moeten zijn van welk bloeddruk verlagend medicijn dan ook. Ik zou zsm contact opnemen met je dokter voordat het erger word.

   1. Ik heb amlopdipine gehad vier weken gehad en gestopt.
    Ik had wel degelijk last van geheugen en vreselijke kramp op borst en tussen schouderbladen.
    Ook spierpijn en last van gewrichten.
    Nu twee weken gestopt en spierpijn is nog steeds ondraaglijk., hoop dat het snel overgaat.

 3. Ik heb enorme last van hoesten ik moet echt de hele tijd hoesten en ik ben nog maar 11 en ik probeer er achter te komen hoe ik het kan stoppen ik heb ook al van zulke keelsnoepjes geprobeerd (werkt niet) mijn kussen hoger ik drink veel maar niks werkt ik heb het al 2 weken heeft u mischien een tip voor mij?

  1. Hallo Anna,

   Gezien je leeftijd denk ik dat het erg verstandig zou zijn om een afspraak te maken met je huisarts. Er kan een achterliggende oorzaak zijn waar je nu nog niet direct last van hebt. Maar hoe eerder het ontdekt wordt, hoe beter het te behandelen is.

   Fijne paasdagen!
   Jack

 4. Bloeddrukverlagers als bovengenoemd (ACE remmers) hebben inderdaad deze zeer vervelende bijwerking, maar het lijstje is niet compleet.
  Ook de andere bloeddrukverlagers (de Betablokkers) hebben precies dezelfde irritante bijwerking, zij het dat die bij minder mensen voorkomt maar wel met veel meer slijm-hoest gepaard gaat. Mijn huisarts noemde het "asmatische klachten nav de betablokker", nou, dat was behoorlijk goed samengevat zeg maar.
  Nu gestopt met de medicatie en hoest zo goed als weg, zij het dat ik de bloedverdunners weer moest gaan gebruiken en walla! daar was die weer! Wel eens waar een heel stuk minder, maar het kwam wel weer op.
  Bij mij blijkt het zo te zijn dat zowel de betablokker als de bloedverdunners de slijmproductie behoorlijk verhoogt, gevolg: je hoest je de klere van kuchje tot echt eeuuhh.....hoe zeg je dat netjes.... flink hoesten 😉
  Beide veroorzaakten dus astmatisch verschijnselen terwijl ik geen astma heb.
  Zonder beide pillen, zijn de klachten weg.
  Bij de betablokker komen ook een rits andere zeer vervelende klachten zoals overmatig stijve spieren tot zeer pijnlijk aan toe. Ook vochtvasthouden maar die blijkt nu ook ineens van de bloedverdunners te komen, met nadruk op OOK!
  Het gemene van bloedverdunners is dat het niet als bijwerking in de bijsluiter staat, behalve als je verder leest, dan staat er ineens "bij hartfalen (heb ik gelukkig niet) en .... (een hartziekte waarvan ik de naam nu even niet weet) moet je voorzichtig zijn met het gebruik van dit middel omdat de bijwerking vocht vasthouden, hierbij gevaarlijk kan zijn!
  Sjeee.....wat raar, die bijwerking staat niet in het bijwerkingenlijstje!

  Misschien kunnen jullie je daar ook eens in gaan verdiepen, dus als vervolg op deze de bijwerkingen van de Betablokkers en als totaal nieuw issu, de verzwegen bijwerkingen van bloedverdunners (volgens de bijsluiter kan je alleen maar last krijgen van astmatische klachten als je al astma hebt..... of er zeer gevoelig voor bent..... dan zal ik dat laatste wel zijn ;-).....)

  Gr.
  Tanja

  1. Ook dit zal ik eens nakijken, en wellicht zie je de resultaten in een volgend artikel verschijnen.

   Nogmaals bedankt en een fijn weekend!

   1. Ook ik hoest al 7 maanden dag en nacht. Al 4 weken gestopt met de ace remmer maar heb ook nog een betablokker. Het hoesten is wel wat minder geworden maar is nog steeds erg.

 5. Ik had een COPD patiënt welke bloedverdunners moest nemen naast een hoop andere medicatie. Elke keer naar en veel hoesten en daardoor een enorme daling van energie en lucht. Sommige ochtenden braakte ze zowel haar ontbijt als overige medicatie uit door het hoesten. Ze kon geen andere medicatie krijgen volgens de huisarts. De COPD maakte dit voor haar ernstig lastig. Ik had een idee om misschien een hoestdrank tegen droge hoest te nemen voorafgaand aan het nemen van de medicatie. Ondanks dat hoestdrank eigenlijk niet elke dag genomen moet worden had ze hier enorm veel baat bij. Ze hield alles binnen, behield haar energie en kwam niet meer zo in de problemen om voldoende lucht binnen te krijgen. De apotheker was verrast van deze oplossing nadat ze melde dat het zo goed hielp.

 6. ik heb al twee longartsen geconsulteerd i.v.m. een irritante kriebelhoest en ben nu verwezen naar een logopedist.
  toevallig bridge ik met mijn oude huisarts en die vroeg me welke medicijnen ik slikte.
  o.a. losartan zei ik .

  Dat kan waarschijnlijk de oorzaak verzekerde hij mij..
  Overigens was de door mij gevraagde uitgangswaarde van de bloeddruk niet onrustbarend hoog.
  Ik kreeg het advies contact op te nemen met de huisarts om de losatan te stoppen.
  hoe lang dit stoppen uitgeprobeerd moet worden om te kunnen beoordelen of de losartan de oorzaak kon zijn was hem niet bekend.
  heeft u hier een antwoord op.?

 7. Hallo een vraagje.. na het lezen.van deze antwoorden. Ik slik progor,asaflow, clopidogrel en pantamed. Voor angina pectorus. Krijg steeds spontaan kriebelhoest aanvallen. En benauwdheid door (lijkt) weinig lucht.
  Kan dit door deze medicijnen.veroorzaakt worden?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
8 Shares
Tweet
Pin8
Share