LAATSTE UPDATE: 3 maart 2022

Hoge Bloeddruk Verlagen?

Ontdek hoe je binnen 30 dagen je bloeddruk naar de veilige waarden verlaagd.

Hoge Bloeddruk

Kans op hersentumor door een te hoge bloeddruk

Alsof hoge bloeddruk nog niet genoeg gevolgen en verschijnselen heeft, neemt de kans op een hersentumor ook nog een toe. Een recent onderzoek van het World Cancer Research Fund (WCRF) is onlangs gesloten en er zijn een aantal verrassende resultaten naar voren gekomen! Men wist altijd wel dat de kans aanwezig is, maar hoe groot de kans is was nooit bekent(1). Het blijkt dat wanneer je in hypertensie categorie 1 zit een 2x zo grote kans hebt op de ontwikkeling van een hersentumor dan mensen die dit niet hebben. Zit je in de 2de categorie, dan is de kans 4 keer zo groot!

Het onderzoek

Om een dergelijk conclusie te kunnen trekken is er veel onderzoek nodig. Wetenschappers in Zweden en Noorwegen hebben meet dan 500.000 mensen in het onderzoek betrokken. Het onderzoek steeds eigenlijk erg makkelijk in elkaar, maar het kostte wel erg veel tijd. Van 580.000 mensen is de bloeddruk gemeten en de ontwikkeling hiervan door de jaren heen goed gevolgd. Na een periode van ongeveer 10 jaar is er gekeken op deze personen een hersentumor (zowel goed- als kwaadaardig) hadden ontwikkeld.

Ruim 1/3 van alle mensen hadden over de periode van 10 jaar een te hoge bloeddruk ontwikkeld. Bij ongeveer 1.300 mensen in er een hersentumor geconstateerd (1/3 daarvan een zeer ernstige). Het onderzoek heeft laten zien dat de top 20% met de hoogste bloeddruk een 2 keer zo'n grote kans hadden op de ontwikkeling van een tumor.

Eigenlijk kunnen we hieruit concluderen: Hoe hoger de bloeddruk, hoe groter de kans op de ontwikkeling van de hersentumor

Er zijn verschillende soorten tumoren die mede door hypertensie kunnen ontstaan. Op dit moment is er meer onderzoek nodig om te kijken welke vormen van kanker wordt beïnvloed door het hebben van een te hoge bloeddruk.

Wat is een hersentumor?
Een hersentumor kan zowel goed- als kwaadaardig zijn. Dit betekend dat je nog niet direct bang hoeft te zijn wanneer er een goedaardige tumor is vastgesteld. Bijna alle tumoren die goedaardig zijn, zijn niet dodelijk op langer termijn. Wanneer deze echter in de hersenen zitten KAN deze dodelijk zijn. Uit het Latijns vertaalt betekent tumor niets meer dan zwelling!

De reden waarom deze zo gevaarlijk is, is omdat de groei van de tumor de functionaliteit van je hersenen belemmert. De groei zorgt voor verknelling in de hersenen waardoor en grote druk ontstaat. Er zijn op dit moment 2 manieren om een hersentumor te behandelen, echter is er geen 100% kans dat het probleem verholpen wordt. Het resultaat van de behandeling is nogal onvoorspelbaar. Medicijnen en chemotherapie zijn op dit moment de 2 meest effectieve behandelingsmethoden.

Langer termijn
Er zijn mensen die hun hele leven lang hypertensie hebben, maar die erg totaal geen last aan ondervinden. Natuurlijk kan dit voorkomen, echter de kans op de ontwikkeling van allerlei aandoening neemt alleen maar toe. Hypertensie zorgt dat je lichaam niet functioneert zoals het hoort! Het is een factor die voor erg veel ziektes een aandoening de functie als fundering heeft! Het is een zogenaamde factor die ook elke aandoening kan verslechteren!

Voorkomen en verlagen van hoge bloeddruk

Het probleem van een hoge bloeddruk voor de hersenen is naast het risico op een tumor ook dat de hersenen opzwellen. Dit komt doordat een hoge bloeddruk veroorzaakt kan worden doordat je lichaam te veel vocht vasthoudt. Een opzwellend brein heeft daar eigenlijk helemaal geen ruimte voor en daardoor kun je last krijgen van hoofdpijn. Het is dus om meerdere redenen aan te raden om je bloeddruk te verlagen en te controleren. Daarom heb ik een aantal tips om je bloeddruk te controleren en eventueel te verlagen.

 1. Schaf een bloeddrukmeter aan.

Een hoge bloeddruk is de stille moordenaar van inmiddels de hele wereld. Omdat je jarenlang kunt rondlopen met een hoge bloeddruk zonder iets door te hebben is het belangrijk om dit thuis regelmatig te kunnen controleren. Je kunt bijvoorbeeld 1 keer per maand je bloeddruk meten als nu blijkt dat je geen last hebt van een hoge bloeddruk.

Als blijkt dat je wel last hebt van een hoge bloeddruk is het belangrijk om gedurende een week 2 of 3 keer per dag je bloeddruk te meten om te zien of dit een momentopname was of dat je consequent een te hoge bloeddruk hebt. Als dan blijkt dat je altijd een te hoge bloeddruk hebt is het belangrijk om stappen te ondernemen.

2. Eet minder zout.

Zout is zeer rijk aan natrium dat een mineraal is waardoor je lichaam meer vocht vasthoudt. Hierdoor zwellen uiteindelijk dus ook je hersenen op. Door minder zout te eten houd je vanzelf ook minder vocht vast en dit verlaagt je bloeddruk(2).

3. Eet meer kalium.

Kalium is een mineraal dat erg belangrijk is voor je vochthuishouding en dan met name het verwijderen van vocht en dit helpt om je bloeddruk onder controle te houden (3). In de meeste plastabletten zit ook super veel kalium voor de werking ervan. Kalium zit bijvoorbeeld in vruchten zoals appels, peren en perziken. Ook groenten zoals bladgroenten zijn vaak een goede bron van kalium.

4. Eet veel antioxidanten.

Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen neutraal worden gemaakt. Vrije radicalen zijn deeltjes die je DNA beschadigen en daardoor op den duur kunnen zorgen voor tumoren en veranderingen van je lichaam, zoals een rimpelige huid. Bekende antioxidanten zijn vitamine C, A en E. Je kunt antioxidanten meestal vinden in vruchten en groenten met een rode, paarse of blauwe kleur. Het eten van antioxidanten betekent helaas niet dat je geen kans meer hebt op het ontwikkelen van tumoren, maar ze verlagen die kans wel.

5. Stop met roken.

Roken is slecht voor de gezondheid, dat weet iedereen. Roken zorgt voor een grotere kans op longkanker, maar ook voor een hogere bloeddruk en daardoor indirect ook voor een hogere kans op andere tumoren in je lichaam. Stoppen met roken is echt het grootste plezier dat je jouw lichaam kunt geven.

Tot slot...

Je moet je niet direct een hoedje schrikken bij het nieuws dat je van een hoge bloeddruk hersentumoren kunt krijgen. Als je er op tijd bij bent kun je de kans op het ontwikkelen van een dergelijke tumor weer verlagen. Dit betekent niet dat je hem niet krijgt, maar dan heb je er tenminste wel alles aan gedaan en wellicht pas later gekregen dan met een hoge bloeddruk.

.

bronnen:

 1. https://www.sciencedaily.com/releases/2011/09/110926182618.htm
 2. https://synapse.koreamed.org/articles/1050554
 3. https://link.springer.com/article/10.1007/s11906-011-0197-8

http://chronicconditions.thehealthwell.info/search-results/global-brief-hypertension-silent-killer-global-public-health-crisis

Nieuwe Doorbraak!

Veilig en snel je bloeddruk verlagenLees hieronder verder:


Over de auteur:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.

Lees verder.

Laat van je horen door hieronder een reactie te geven:

Your email address will not be published. Required fields are marked

 1. Sedert een paar weken heb ik een te hoge bloeddruk.

  De bloeddruk was toen 229 / 140

  Ik heb toen in de SEH medicatie voorgeschreven gekregen voor mijn bloeddruk , cholesterol en bloedverdunners .omdat ik kort voorgaande 2 tia's in mijn linkeroog heb gehad..

  Nu een paar weken verder is mijn bloeddruk 191 /118
  Ondanks de medicatie.
  Moet ik mij zorgen maken of niet.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
0 Shares
Tweet
Pin
Share