Acne

Laatste Update: 17 november 2016

Hormonale acne: wat kun je er aan doen?

hormonale acneAls je als volwassene problemen hebt met acne, moet je weten dat je niet de enige bent. Je zorgen zijn gegrond want dit is echt een heel vervelend probleem. Het willen hebben van een gave en egale huid is niet een kwestie van ijdelheid, want die vervelende acne kan je zelfvertrouwen echt een flinke knauw geven. Je verdient dezelfde compassie die iedereen met een chronisch gezondheidsprobleem verdient. En je verdient de ondersteuning die je kan helpen om beter te worden.

De eerste stap is om, zoveel als je kunt, over je klachten te leren zodat jij en je arts of dermatoloog het onderliggende probleem kunnen aanpakken. Ik wil je in dit artikel een aantal aanwijzingen geven om je te helpen erachter te komen of jouw acne gerelateerd is aan schommelingen in je hormonen of dat het aan iets anders ligt.

Daarna geef ik je een paar tips over de manier waarop je aan de slag kunt gaan om je hormonen weer in balans te krijgen. Vergeet alsjeblieft niet dat dit artikel slechts een hulpmiddel is en dat je de beste resultaten zult krijgen door samen te werken met een arts die deze problemen tot in detail begrijpt.

Hoe kunnen je hormonen van invloed zijn op acne?

Hormonen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van acne en hoewel het exacte mechanisme achter hun krachtige invloed nog onbekend is, weten we wel dat androgene hormonen de productie van talg triggeren. Androgenen zijn de zogenaamde ‘mannelijke hormonen’ en ze zijn (ondanks de naam) bij zowel mannen als vrouwen aanwezig. Zij worden door de testikels, ovaria en de bijnieren aangemaakt. De meest bekende androgenen zijn testosteron en zijn afbraakproduct DiHydroTestosteron (DHT).

Waarom is dit alles belangrijk met betrekking tot acne? Dat komt omdat onderzoek heeft aangetoond dat er androgeenreceptoren in de basis van de vetklieren en ook in de cellen van de poriën liggen! Als er hoge niveaus van testosteron en DHT in het lichaam rondzwerven zullen ze zich zeer waarschijnlijk binden met deze receptoren. Simpel gezegd, wanneer deze hormonen zich hechten aan de olieklieren (receptoren) in de huid, zal de klier meer olie produceren en bacteriën voeden en dan zal een ontstoken acne laesie actief worden en zul je een grote en zichtbare ontsteking krijgen. Dus, door het verlagen van de androgeen- en testosteronniveaus in het lichaam zal de huid bijna geen acne ontwikkelen.

DHEA is eigenlijk de belangrijkste voorloper van testosteron. DHEA veroorzaakt de groei en de verhoogde productiviteit van de olieklieren. Je DHEA-niveaus stijgen ruim vóór de puberteit, wanneer de bijnieren beginnen met de productie van deze chemische stof. Op dat moment begint acne te verschijnen bij tieners met een genetische aanleg. Eén component waardoor je fluctuerende of verhoogde hormoonniveaus krijgt is het voedsel dat je consumeert.

Het typische Europees dieet is zeer zuur en rijk aan verzadigde vetten, bewerkte granen, vlees ,vetten, geraffineerde suikers en laag in verse groenten, fruit, vis, vezels, antioxidanten en zeewier waarvan in tal van studies is aangetoond dat ze respectievelijk de testosteron- en de androgeenniveaus kunnen verminderen. Daarom is een gezonde voeding een vorm van een natuurlijke behandeling voor hormonale acne. Een andere manier om de hormoonspiegels in evenwicht te brengen is door het nemen van bepaalde vitaminen en kruiden.

Polycysteus ovarium syndroom (PCOS)

PCOS is een aandoening waarbij vrouwen een disbalans in de vrouwelijke geslachtshormonen hebben. Het is gekoppeld aan lage niveaus van oestrogeen en progesteron en hoge niveaus van androgeen (mannelijke hormonen die meestal in kleine hoeveelheden worden gevonden bij vrouwen). Het is niet geheel duidelijk waarom en hoe die veranderingen in de hormoonspiegels optreden. Deze hormonale onbalans zorgt ervoor dat de eierstokken van de vrouw geen eitjes meer vrijgeven en in plaats daarvan zeer kleine cysten vormen.

Symptomen van PCOS zijn onder meer:

 • het uitblijven van de menstruatie of een onregelmatige menstruatie;
 • lichaamshaar op de borst, rond de navel, het gezicht of rond de tepels;
 • het uitvallen van haar op het hoofd, acne, donkere huidmarkeringen rond de hals, oksels, liezen of borsten; evenals
 • een verminderde borstgrootte.

De toename van het mannelijke hormoon, androgeen, is verantwoordelijk voor het veroorzaken van deze kenmerkende mannelijke symptomen.

Een paar natuurlijke behandelingen voor PCOS omvatten wijzigingen in het dieet en het gebruik van het kruid Vitex en andere natuurlijke supplementen om de androgeenniveaus te verlagen. Terwijl het slikken van de pil de meest populaire manier is om PCOS onder controle te krijgen, is het zeker niet de enige optie.

Zijn hormonen werkelijk de oorzaak van je acne?

Er zijn een paar aanwijzingen die ons vertellen of je acne gerelateerd is aan je hormonen:

 • je hebt ook andere hormonale klachten;
 • de locatie van je acne;
 • de tijdstippen van de uitbraken;
 • de acne is cystisch;
 • de behandeling van je acne slaat aan of niet;
 • de acne is erg hardnekkig!

Lees snel verder en kijk of een van deze aanwijzingen op jou van toepassing is. Hoe vaker je ‘ja’ zegt hoe waarschijnlijker het is dat je acne hormonaal is.

 1. Je hebt ook andere hormonale symptomen

Als je hormonale acne zeer mild is, kan het zijn dat je nauwelijks hormonale symptomen hebt, maar de meeste mensen hebben er minstens wel een paar. Hormonale acne presenteert zich als gevolg van een onderliggende hormonale disbalans, dus is het eigenlijk zeldzaam dat je geen last zult hebben van ook andere symptomen. Hormonale symptomen kunnen zich op veel verschillende manieren uiten. Je hormonen zijn zeer krachtig en hebben zeker de kracht om je leven op vele manieren ellendig te maken.

De meest voorkomende hormonale symptomen, die de meeste vrouwen met PMS ervaren, zijn: angst, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, een opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten, het hunkeren naar voedsel enz. Geloof het of niet, maar die PMS-symptomen kunnen je het leven flink zuur maken.

Dan zijn er ook nog de problemen rond de menstruatie zoals krampen, pijn, hevige bloedingen en een onregelmatige of afwezige menstruatie.

Je zou ook klachten kunnen ervaren zoals vermoeidheid, een laag libido, gebrek aan energie, mist in de hersenen, onvruchtbaarheid, een depressie, spijsverteringsproblemen, haaruitval, een forse gewichtstoename, slapeloosheid en nog veel meer.

 1. De acne bevindt zich rond je mond, kin of kaaklijn

Hormonale acne lijkt bijna altijd eerst en vooral rond de mond, de kin en soms rond de kaaklijn te beginnen. Als het erger wordt, kan het zich verspreiden naar de rest van het gezicht en naar andere delen van het lichaam. Als je acne hebt op plaatsen op het lichaam zonder dat je er ook last van hebt rond de mond, de kin of de kaaklijn, dan is het waarschijnlijk niet primair hormoon gerelateerd.

 1. Het komt en het gaat tijdens je maandelijkse cyclus

Een typisch kenmerk van hormonale acne is dat het komt en het gaat tijdens je maandelijkse cyclus (of het vermindert en verergert als het nooit helemaal weggaat). Dit komt omdat je geslachtshormonen aanzienlijke schommelingen teweegbrengen en je lichaam zich de hele maand voorbereidt op een zwangerschap, en als die er niet is op een menstruatie.

Als er een hormonale onbalans is kan dit van invloed zijn op je huid. Een populaire tijd voor uitbraken is tijdens de ovulatie of vlak voordat de menstruatie begint, hoewel sommige vrouwen ook het tegenovergestelde meemaken. Als je een vrij ernstige verstoring in de hormonale balans hebt, zoals bijvoorbeeld bij het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), dan kan hormonale acne de hele tijd aanhouden.

 1. De acne is cystisch

Hormonale acne hoeft zeker niet altijd cystisch te zijn, maar cystes en knobbeltjes lijken vaak wel kenmerkend te zijn. Cysten zijn grote, harde, met vloeistof gevulde acneknobbeltjes. Hormonale acne kan ook kleiner zijn, zoals bijvoorbeeld in de vorm van puistjes en pukkels, verstopte poriën en mee-eters of zelfs alleen maar een ongelijkmatige teint.

 1. De behandeling van hormonale acne

Als je acne beter of slechter wordt met een hormonale anticonceptie dan kan dat een goede aanwijzing zijn dat de hormonen het probleem zijn. Als lokale behandelingen niet lijken te werken, is er een goede kans dat dit komt omdat het probleem niet afkomstig is van de oppervlakte van je huid, maar door hormonale veranderingen die je hele lichaam, met inbegrip van je huid, beïnvloeden.

 1. Als je last hebt van hardnekkige acne!

Hormonale acne lijkt veel hardnekkiger dan andere vormen van acne. Ik weet dat voor mij persoonlijk, de hormonale acne rond mijn kin altijd de meest hardnekkige acne op mijn gezicht is geweest. Met hardnekkig bedoel ik gewoon dat het niet reageert op de meeste behandelingen voor acne. Wellicht vermindert een gezonde levensstijl aanzienlijk de hormonale acne, maar ik denk niet dat het volledig zal verdwijnen.

Ok, Hoe kan ik dan mijn hormonale evenwicht herstellen?

Ik zal tien manieren met je delen om je hormonen op een natuurlijke manier, zonder kunstmatige hormonen, weer in evenwicht te brengen. Let op dat er wel een aantal voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen. Je zult deze aan het einde van dit artikel vinden.

 1. Eet gezonde vetten (met inbegrip van kokosolie en avocado's)

Het eten van een verscheidenheid aan voedingsmiddelen die hoog zijn in korte, middellange en lange-keten vetzuren is de sleutel om je hormonen in toom te houden. Je lichaam heeft verschillende soorten vetten nodig, waaronder verzadigd vet en cholesterol, om hormonen aan te kunnen maken. Niet alleen zijn deze essentiële vetten fundamentele bouwstenen voor de productie van hormonen, maar ze houden ook je ontsteking niveaus laag, verhogen je stofwisseling en bevorderen gewichtsverlies.

hormonale acne

Mijn vier favoriete bronnen van anti-inflammatoire en gezonde vetten zijn onder meer: kokosolie, avocado's, boter van graskoeien en in het wild gevangen zalm. Kokosolie (of kokoscrème/kokosmelk) heeft natuurlijke antibacteriële en vet-verbrandende effecten.

Avocado heeft ook veel voordelen zoals het verbeteren van de gezondheid van het hart, het verlagen van ontstekingen in je lichaam, de controle van je eetlust en het bijdragen aan je dagelijkse inname van vezels en voedingsstoffen zoals kalium.

Zalm is ook indrukwekkend: het is één van de beste bronnen van omega-3 vetzuren, waarvan bekend is dat het ontstekingen vermindert en je kan helpen met je cognitieve functies.

 1. Supplementen met adaptogene kruiden

Adaptogene kruiden zijn een unieke klasse van geneeskrachtige planten die de hormoonbalans en het afweersysteem van het lichaam bevorderen, wat je beschermt tegen een groot aantal ziekten, waaronder die, die worden veroorzaakt door overmatige stress. Uit onderzoek blijkt dat, in aanvulling op het stimuleren van het immuunsysteem en de bestrijding van stress, verschillende adaptogenen, zoals ashwagandha, medicinale paddenstoelen, basilicum, je kunnen helpen met het volgende:

 • de verbetering van de schildklierfunctie;
 • het natuurlijk verlagen van het cholesterol;
 • het verminderen van angst en depressie;
 • het verminderen van hersenceldegeneratie;
 • het stabiliseren van je bloedsuiker- en insulineniveaus;
 • het ondersteunen van je bijnier functies.
 1. Het in evenwicht brengen van de omega-3 en omega-6 vetten

Sinds het begin van de 20e eeuw is het gebruik van geraffineerde plantaardige oliën en de inname van omega-6 vetzuren in onze voeding omhoog geschoten. Omdat mensen gedurende deze periode hun inname van omega-3 voedingsmiddelen niet verhoogden, was het resultaat drastisch verhoogde omega-6 niveaus. Ik heb gemerkt dat chronische ziekten, veroorzaakt door ontstekingsprocessen, steeds vaker voorkomen en een belangrijke reden hiervoor is de onbalans in vetzuren in het moderne westerse dieet.

Omega-3 vetzuren zijn een groot onderdeel van de celmembranen in de hersenen en zijn belangrijk voor de cel-tot-cel communicatie in de hersenen. Onderzoek toont aan dat omega-3 vetzuren je beschermen tegen hippocampus neuronaal verlies en de vermindering van pro-inflammatoire responsen.

Onderzoek toont aan dat een verhouding van 1:1 omega-3/omega-6 (de verhouding van onze jager-verzamelaar voorouders) tegenover de astronomische verhouding tussen 1:10 en 1:20 (omega-3 /omega-6) één van de belangrijkste factoren is dat er vandaag de dag zoveel mensen ziek zijn.

Hier is een vuistregel: zorg ervoor dat je oliën die rijk zijn aan omega-6 vetten (saffloer, zonnebloem, maïs, katoenzaad, koolzaad, soja en pinda's) vermijdt en hiervoor in de plaats bronnen die van nature rijk zijn aan omega-3 vetzuren gebruikt (wilde vis, lijnzaad, chia-zaden, walnoten en gras gevoede dierlijke producten).

Ik wil ook vermelden dat er een soort van omega-6 vet is dat je juist in je dieet moet opnemen en dit is GLA. GLA (gamma-linoleenzuur) kan in de vorm van supplementen worden ingenomen, of door het gebruik van teunisbloemolie, maar wordt ook gevonden in hennepzaad. Studies tonen aan dat supplementen met GLA op een gezonde manier je progesteronniveaus ondersteunen.

 1. Verbeter de gezondheid van je darmen en genees het lekkende darm syndroom

Het lekkende darm syndroom is een aandoening die niet alleen van invloed is op je spijsverteringskanaal, maar ook hormonale problemen veroorzaakt. Darmproblemen kunnen auto-immuunreacties, waaronder artritis en schildklieraandoeningen veroorzaken. Maar wat is nou precies het lekkende darm syndroom?

Als onverteerde voedseldeeltjes, zoals bijvoorbeeld gluten door middel van de darmen in de bloedbaan lekken, veroorzaakt dit een ontsteking die invloed heeft op het hele lichaam - met name op klieren, zoals de schildklier, die zeer gevoelig zijn voor verhoogde ontsteking. De meeste mensen met een lekkende darm hebben een tekort aan probiotica in hun darmen. Probiotica zijn gezonde bacteriën die daadwerkelijk de productie en de regulering van belangrijke hormonen zoals insuline, Ghreline en leptine kunnen verbeteren.

Blijf uit de buurt van voedingsmiddelen die schade aan het spijsverteringskanaal kunnen aanbrengen zoals: bewerkte voedingsmiddelen, gluten, gehydrogeneerde oliën en toegevoegde suikers. De beste voedingsmiddelen en supplementen die ondersteuning bieden voor het helen van een lekkende darm zijn: bouillon getrokken van botten, kefir, gefermenteerde groenten en vezelrijke voedingsmiddelen zoals groenten en gekiemde zaden. Bovendien kunnen supplementen zoals spijsverteringsenzymen en probiotica je helpen bij het herstel van je darmwand, waardoor je hormonen weer in balans komen.

 1. Elimineer toxische voedingsmiddelen en lichaamsverzorgingsproducten

Een andere manier om toxinen in het lichaam te voorkomen, is door de conventionele lichaamsverzorgingsproducten, die zijn gemaakt met potentieel schadelijke chemicaliën zoals DEA, Parabenen, Propyleen Glycol en Natrium Lauryl Sulfaat, te elimineren. Een beter alternatief zijn natuurlijke producten met ingrediënten zoals essentiële oliën, kokosolie en castorolie.

Een ander iets om te overwegen is het verminderen van het gebruik van plastic flessen, blikjes en bakjes. Als gevolg van de toxische effecten van BPA is het beste om plastic en aluminium te vervangen door glas en roestvrij staal. Een andere verstandige voorzorgsmaatregel is om Teflon-pannen te vervangen met roestvrij stalen, keramiek of gietijzeren pannen, wat een groot verschil in de hoeveelheid chemicaliën kan maken als je je voedsel gaat bereiden.

 1. Lichaamsbeweging (vooral interval training)

Een van de beste fysieke activiteiten die je voor je gezondheid kunt doen, is een hoge intensiteit interval training (HIIT) - waaronder een van mijn favoriete soorten: een hoge intensiteit training. Dit is echt bijna magisch als het gaat om een trage stofwisseling, gewichtstoename en andere kwesties! Het doen van oefeningen in het algemeen is zeer geschikt voor het in balans brengen van je hormonen omdat het ontstekingen vermindert en omdat het je kan helpen om een gezond gewicht te behouden, stress te verminderen, je helpt bij het reguleren van je eetlust en je helpt bij het krijgen van een betere slaap.

Of het nu gaat om endorfine, testosteron, groeihormoon of insuline, HIIT en intense trainingen kunnen je lichaam helpen om de productie en het gebruik van deze hormonen te reguleren. Oefeningen zorgen ook voor een verbetering van je immuunsysteem, het staat je cellen toe om meer glucose op te nemen (wat je insuline verlaagt), het beschermt je tegen depressie en houd je meer alert zonder dat je hiervoor cafeïne hoeft te drinken.

HIIT wordt geassocieerd met verbeterde cardiovasculaire en metabole uitkomsten en is het voor zowel gezonde mensen als mensen die vallen in een van de risicogroepen geschikt. Voor mensen met hormonale onevenwichtigheden is het doen van oefeningen echt een uitkomst, maar dit moet je natuurlijk niet overdrijven. Kortere trainingen (drie keer per week ongeveer 20 minuten), maar met een hogere intensiteit, werken goed voor de meeste mensen die niet al te veel spanning op hun lichaam kunnen verdragen. Houd in gedachten dat een optimale oefening van persoon tot persoon kan verschillen en daarom is het een goed idee, als je hier onzeker over bent, om advies in te winnen van een deskundige op dit gebied.

 1. Verminder stress en krijg meer slaap

Tenzij je elke nacht 7-8 uur slaap krijgt, doe je je lichaam echt tekort. Een gebrek aan slaap of een verstoring van je natuurlijke biologische ritme kan één van de boosdoeners van een hormonale disbalans zijn. Hoe dit komt? Dit komt omdat je hormonen volgens een vast schema werken!

Het zit zo: Cortisol, het primaire ‘stresshormoon’ wordt rond middernacht gereguleerd. Daarom krijgen mensen die laat naar bed gaan nooit een onderbreking van hun vlucht /vecht respons. Een gebrek aan slaap, langdurig gebruik van corticosteroïden en chronische stress zijn drie van de belangrijkste oorzaken van een te hoog cortisol.

Slaap zorgt ervoor dat je stresshormonen in evenwicht blijven, het genereert energie en kan het lichaam helpen om goed te herstellen. Overmatige stress en een slechte nachtrust zijn verbonden aan hogere niveaus van cortisol, verminderde immuniteit, problemen met de prestaties op het werk en een hogere vatbaarheid voor angst, gewichtstoename en depressie. Om je hormoonfunctie te maximaliseren moet je proberen om rond 22.00 uur naar bed te gaan en te zorgen voor een regelmatige slaap-waak-cyclus.

 1. De verslavingen: cafeïne, alcohol en roken

Hoewel cafeïne, in matige hoeveelheden, misschien goed is voor sommige mensen, is het drinken van té veel cafeïne bijna net zo slecht als onvoldoende slaap. Cafeïne, dat tot maximaal zes uur in je systeem kan blijven, is een chemische stof die het centrale zenuwstelsel beïnvloedt, je hartslag en je alertheid verhoogt en de manier waarop je hersenen hormonen produceren verandert. Hoewel een overdosis aan cafeïne zeldzaam is, is cafeïne wel in staat om je cortisolniveaus zo ernstig te verhogen dat het interfereert met je normale slaapcyclus. Het kan ook impact hebben op andere stresshormonen zoals bijvoorbeeld de productie van adrenaline.

Je weet waarschijnlijk wel dat cafeïne verslavend is, en dat het bij veel mensen nervositeit en angst verhoogt. Bovendien wordt het gekoppeld aan slapeloosheid. Als je gedurende de dag een oppepper nodig hebt, probeer dan om niet meer dan twee kopjes koffie te drinken. In het ideale geval kun je beter groene Matcha thee of Tulsi thee drinken, die veel lager in cafeïne zijn. Het goede nieuws is dat, als je eenmaal je gezondheid weer op de rails hebt, kleine hoeveelheden cafeïne zelfs gunstig kunnen zijn.

Van cafeïne is aangetoond dat het je insuline en je cortisol verhoogt en je insulinegevoeligheid verlaagt. Epidemiologische studies hebben echter ook aangetoond dat langdurige consumptie van dranken met cafeïne zoals koffie en groene thee worden geassocieerd met een lager risico op diabetes Type 2.

Een andere belangrijke stap is om te kijken naar je alcoholgebruik, aangezien hoge niveaus van alcohol (meer dan 2-3 drankjes per dag) een negatieve invloed kunnen hebben op het functioneren van je lever. Chronisch alcoholgebruik kan bijdragen aan oestrogeen dominantie en kan de werking van de pancreas verstoren, het risico op een leverziekte verhogen, zorgen voor een lager testosteron en bijdragen aan angst en ondervoeding. De lever is erg belangrijk voor het hormonale evenwicht in je lichaam en heeft meer dan 500 verschillende functies!

Natuurlijk is het ook uiterst belangrijk om te stoppen met roken. Studies hebben aangetoond dat roken interfereert met de normale immunologische en reproductieve processen. In vergelijking met niet-rokers hebben matige tot zware rokers (ongeveer 10 sigaretten per dag) abnormale niveaus van steroïde metabolieten en reproductieve hormonen die kunnen oplopen tot 35% hoger dan normaal.

 1. Een supplement met vitamine D3

De rol van vitamine D3 bij de bevordering van de gezondheid is heel erg groot. Onderzoekers ontdekten dat vitamine D op de volgende manieren impact heeft:

 • het beïnvloedt het adaptieve en het aangeboren immuunsysteem;
 • het beïnvloedt de secretie van insuline door de alvleesklier β cel;
 • het beïnvloedt het multifactoriële hart functioneren;
 • het beïnvloedt de regulering van de bloeddruk en de hersenen; en
 • het beïnvloedt de ontwikkeling van een foetus.

Vitamine D werkt bijna net als een hormoon in het lichaam en heeft belangrijke implicaties om de ontstekingsniveaus laag te houden. Dit is de reden waarom mensen, die in donkere gebieden wonen, vaak last hebben van een seizoensgebonden depressie en andere gezondheidsproblemen, tenzij ze supplementen met vitamine D gebruiken.

De zon is echt de beste manier om je vitamine D-niveaus te optimaliseren, omdat je blote huid eigenlijk zelf vitamine D kan aanmaken wanneer het wordt blootgesteld aan zelfs de kleinste hoeveelheden direct zonlicht. De meeste mensen moeten, als ze in donkere gebieden leven, tijdens de winter en op dagen dat ze niet in de zon komen, supplementen met ongeveer 2.000 IE tot 5.000 IE vitamine D3 per dag gebruiken.

 1. Vermijd anticonceptiepillen

In eenvoudige termen: ‘de pil’ is een soort hormoontherapie die je oestrogeen naar dergelijk gevaarlijke niveaus verhoogt, dat het veel complicaties kan veroorzaken. Als je van plan bent om onmiddellijk te stoppen met het gebruik van de pil, moet je goed nadenken over anticonceptie en weten dat er nog vele andere (veiligere) manieren zijn om een zwangerschap te voorkomen.

Studies tonen aan dat het langdurige risico's met zich meebrengt, waaronder:

 • tussentijdse bloedingen tussen de cycli;
 • verhoogd risico op borstkanker;
 • verhoogd risico op bloedingen in de baarmoeder, bloedstolling, een hartaanval of een beroerte;
 • migraines;
 • verhoogde bloeddruk;
 • gewichtstoename;
 • rugpijn;
 • stemmingswisselingen;
 • misselijkheid;
 • goedaardige levertumoren;
 • gevoelige borsten.

Tot slot… een waarschuwing

In sommige gevallen zal een synthetische hormonale behandeling (zoals insuline- of een schildkliermedicijn) noodzakelijk zijn voor de behandeling van de hormonale onbalans. Maar je kunt je een stuk beter voelen door het maken van veranderingen in je levensstijl, zoals hierboven beschreven.

Voor mensen met gediagnosticeerde hormonale problemen, met inbegrip van diabetes Type 1 en 2, bijnierschorsinsufficiëntie, de ziekte van Addison, de ziekte van Graves en bijvoorbeeld het syndroom van Cushing, is het altijd belangrijk om nooit zomaar te stoppen met medicatie. Overleg altijd eerst met je behandelend arts!

De bovenstaande natuurlijke behandelingen kunnen je helpen om je acne te overwinnen en de symptomen sterk te verminderen, maar probeer dit wel te doen onder medisch toezicht. Omdat hormonale onevenwichtigheid sterk kan verschillen qua ernst van de symptomen moet je altijd bijhouden hoe je je voelt en evalueren hoe je reageert op verschillende behandelingen.

Bronnen

www.holistichealthherbalist.com/how-to-treat-hormonal-acne-naturally/

www.womenshealthmag.com/beauty/cure-adult-acne

paleoforwomen.com/hormonal-acne-where-its-coming-from-and-what-to-do-about-it/

www.cosmopolitan.co.uk/beauty-hair/beauty-trends/advice/a38403/difference-between-hormonal-cystic-acne/

www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/features/period#1

www.refinery29.com/period-problems

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Inmiddels 46, best een leuke vrouw om te zien (mag je dat zeggen van jezelf ?) als ik die verschrikkelijke hormonale acne maar niet 3 weken per maand zou hebben!!!! Ikheb werkelijk ALLES al geprobeerd tot zware behandelingen en medicijnen aan toe... dood en doodongelukkig word ik ervan 🙁 ook op mijn voeding heb ik gelet maar ik zag nog wat tips staan in je artikel die ik nu als laatste redmiddel nog ga proberen! Dank je voor het artikel!

  1. Wat heftig. Ik heb er helaas ook last van en ben de pibertijd al voorbij. Ben bijna 29 en het ook meer dan zat. Heb je roacutane overwogen.... Ik denk er steeds vaker aan...

  2. Beste m,
   Heel herkenbaar en zelfde verhaal.
   Van de gezonde vetten als grasboter en kokosolie, lijkt het spijtig genoeg nog erger Te worden. Het lijkt of mijn darmen dit niet kunnen verteren.
   Ben benieuwd met de tips die hier nog staan w.b de teflon pannen en vroeger naar bed gaan, of er nog wat winst is te behalen, maar ik vrees van niet.
   MG. P.BAKKER

 2. ik heb roacutane al genomen en het helpt. maar is wel helaas schadelijk. ik ben er na +- 4 maand mee gestopt. maar ik heb nu (3 j later) weer zoveel last van acne, amai! pfff. en dat is vooral hormonaal denk ik. altijd rond mond, kaak, kin. gaat niet weg, om zot van te komen. ik neem ook geen pil meer. ik heb al terug roacutane gevraagd aan de dermatologe... maar je moet daar anticoneptie voor nemen... dus terug een middel zoeken en daarna roacutane weer opstarten (ik heb toch geen kinderwens). of..... wat ik wel overweeg te proberen... is zinkzalf of pillen (zou schijnt helpen bij hormonale acne)

 3. Ik ben 17 en ik heb nu ongeveer 5 jaar last van acne. Het begon klein met een paar puistjes op mijn neus toen ik ong 12 was. Mijn huid was grotendeels gewoon glad, maar na dat ik ongesteld rond 13/14 veranderde alles. Het begon eerst met puistjes op neus daarna kin, voorhoofd, borst, schouders en later ook mijn wangen. Waar je maar acne kon hebben had ik het. Nu ben ik al een tijdje bezig met mezelf te informeren over acne en hoe je er vanaf moet komen. Ik heb mij dieet zoveel mogelijk geprobeerd te veranderen ik probeer melk zo veel mogelijk te vermijden, hetzelfde geldt voor gluten en tarwe. Ook ben ik een vegetariër. Dit helpt allemaal wel. Ik zie vooral veel verbetering in mijn schouders en borst, daar heb ik eigenlijk bijna helemaal geen acne meer! Daar ben ik natuurlijk super blij mee, maar mijn gezicht is nog wel erg. Vooral rond mijn mond mijn kin, kaaklijn en wangen zitten onder de puistjes. Ook heb een neus voor mee-eters. Ik ben het zo spuug zat. Ik kreeg eigenlijk nooit puistjes rond mij kaaklijn en mijn mond etc, maar nu begin ik ook te merken dat mijn menstruatie steeds sneller achter elkaar komt. Meestal zitten er maar 3 weken tussen. Dit is erg weinig voor mij want normaal kon er wel bijna 1.5 maand zitten tussen mijn volgende menstruatie. Ik weet niet hoe dit nu komt maar ik heb wel het idee dat het ervoor zorgt dat ik meer puistjes heb rond mijn mond. Ik ben echt ten einde raad...

 4. In mijn jeugd geen pukkel op mijn huid, sinds de overgang, 3 jaar terug op mijn 46e, begonnen is, is het drama. Zalfjes helpen maar niet tegen nieuwe uitbraken en de ontstekingen zijn idd cysteachtig en pijnlijk, ook vaak nog eens pigmmetvlkken achterlatende op mijn gezicht danwel van die boxlittekens. Dermatoloog of erger nog zgn acnetherapeuten zijnde schoonheidsspecialist hoor ik niet praten over mijn hormonale disbalans. En zie hier het antwoord waarnaar ik op zoek was en zelfs mogelijke oplossingen. Ik rook en drink koffie, in hoge mate. Laat ik daar eens mee beginnen, ik eet cent gezond en lijnzaad zalm kokosolie en noten en avocado staan regelmatig op mijn menu. Maar misschien niet frequent genoeg? welke hoeveelheid raad je aan? Ik drink ook groene thee steeds vaker als vervanging van de koffie of raad je dit ook af? en een laatste vraag hoe verzacht ik de pijnlijke onderhuidse knobbels rondom mijn mond en zorg ik naast het schoonhouden dat ik er zsm vanaf ben wanneer weer een uitbraak?

  1. Je hormonen is idd een ding, maar ook je eigen weerstand is belangrijk. Heb je daar wel eens aan gedacht?

 5. Hallo team,
  Fijn artikel, dank je wel!
  Het stukje over.DHEA,
  Begrijp ik dat bijslikken van DHEA kan helpen om hormonale acne te verminderen?
  Dit is mij niet duidelijk.
  Ik wil eerst de speekseltest doen uiteraard doen en naar huisarts.
  Maar DHEA werkt toch androgeen, dus acne verhogend..?
  Groetjes Judith

 6. Hoi, gelukkig ben ik niet alleen. 🙂 Zijn er ook positieve ervaringen met Sudo creme? Ik las in je artikel dat dit heel doeltreffend is. Grt Eva

  1. Is er iemand die zijn of haar ervaringen met SUDO creme wil delen met Eva?

 7. Wat een mooi en interessant artikel. Welke natuurlijke voedingssupplement zou je adviseren bij acne. Ik hoor het heel graag.
  Fijne dag!

 8. Ik ben ongeveer 6 maanden geleden gestopt met de pil en ik merk drastische veranderingen in mijn lijf. Niet allemaal positief, wat ik wel had verwacht. Ik ben veel afgevallen en voor iemand die al slank was, is het afvallen niet fijn. Ik werd gewoon dun. Mijn kaaklijn en wangen zitten onder de puistjes en vlekken. En ben ik van een cup 75 B naar 70A gegaan. Ik ben erg ongelukkig op dit moment met mijn lichaam. Ik las in het artikel dat dit ook te maken heeft met een toename van Adrogeen. Nu vraag ik mij af is er een mogelijkheid om op een natuurlijke manier meer vrouwelijke hormonen binnen te krijgen dan door de pil?

  1. Hoi Cher,

   Het stoppen van de pil wordt door sommige vrouwen inderdaad beschouwd als een periode van ontgifting. En kan gepaard gaan met acne uitbraken. Je lichaam is op zoek naar zijn hormonale balans. Er zijn natuurlijke oestrogenen ook wel genoemd fyto-oestrogenen die voorkomen in groenten zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli, vruchten en granen. De werking van de fyto-oestrogenen m.b.t de hormonale balans is echter wetenschappelijk nooit echt bestudeerd. Maar er schijnen wel vrouwen te zijn die aangeven minder klachten te ervaren tijdens de periode van bijv. PMS of de menopauze. Je zou kunnen kijken of een extra inname van peulvruchten, groenten en granen bij jou een positief effect heeft.

   Laat je ons weten hoe het met je gaat?

   Groeten, Robert Jan

  2. Hi Cher,
   ik heb er momenteel ook last van. ik ben 6 maanden geleden gestopt met de pil en 3 maanden geleden kreeg ik ineens last van acne en ik merk nu ook dat ik super veel ben afgevallen terwijl ik al heel dun was..
   Hoe gaat het nu bij jou? met je gewicht en je acne? misschien dat we wat aan elkaars tips hebben 🙂

   Groetjes Jade

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

3 Shares
Tweet
Pin3
Share