Algemeen

Laatste Update: 1 februari 2018

PMS symptomen

Een gelukkige 15% van de vrouwen lijkt helemaal geen last van het premenstrueel syndroom of PMS te krijgen, terwijl de rest van de vrouwen op zijn minst wel een paar symptomen ervaart. En voor ongeveer 20% van de vrouwen zijn de symptomen van PMS zelfs matig tot ernstig en vereisen ze een of andere behandeling om hen door dit deel van hun menstruatiecyclus heen te helpen.

PMS hebben betekent dat vrouwen gedurende de één of twee weken voorafgaand aan hun menstruatie veranderingen ervaren die emotioneel, fysiek of beiden kunnen zijn. Deze PMS symptomen, waaronder veel voorkomende klachten zoals hoofdpijn, krampen en stemmingswisselingen, verdwijnen meestal weer wanneer de menstruatie begint.

Terwijl de talloze symptomen van PMS uiteenlopen van mild tot ernstig, vinden veel vrouwen dat een of meer symptomen in het bijzonder het leven tenminste voor een korte tijd ellendig maken. Als je meer weet over de veel voorkomende PMS symptomen, kun je beter herkennen wat er met je lichaam gebeurt en kun je samen met je arts een behandelplan opstellen.

Wat is PMS?

Het premenstrueel syndroom (PMS) is een aandoening, die de emoties, de fysieke gezondheid en het gedrag van een vrouw tijdens bepaalde dagen van de menstruatiecyclus, meestal vlak voor haar menstruatie, beïnvloedt. PMS is een veel voorkomende aandoening. De symptomen komen bij 85% van de menstruerende vrouwen voor. Het moet, voordat je arts je kan diagnosticeren, zo erg zijn dat het op een bepaalde manier je leven belemmert.

De symptomen van PMS beginnen 5 tot 11 dagen vóór de menstruatie en verdwijnen meestal zodra de menstruatie begint. De oorzaak van PMS is nog onbekend. Veel onderzoekers geloven echter dat het gerelateerd is aan een verandering in het geslachtshormoon en de serotonine, die aan het begin van de menstruatiecyclus worden vrijgegeven.

De niveaus van oestrogeen en progesteron nemen tijdens bepaalde periodes van de maand toe. Een toename van deze hormonen kan stemmingswisselingen, angst en prikkelbaarheid veroorzaken. Ovariële steroïden moduleren ook de activiteit in de delen van je hersenen, die geassocieerd zijn met premenstruele symptomen.

De serotoninespiegels beïnvloeden de stemming. Serotonine is een chemische stof in je hersenen en darm, die je humeur, je emoties en je gedachten beïnvloedt.

De risicofactoren voor het krijgen van het premenstrueel syndroom zijn onder meer:

  • een geschiedenis van depressie of stemmingsstoornissen, zoals een postpartumdepressie of een bipolaire stoornis
  • een familiegeschiedenis van PMS
  • een familiegeschiedenis van depressie
  • huiselijk geweld
  • het misbruik van bepaalde middelen
  • fysiek trauma
  • emotioneel trauma

Bijbehorende condities zijn onder meer:

  • dysmenorroe
  • ernstige depressieve stoornis
  • seizoensgebonden affectieve stoornis
  • gegeneraliseerde angststoornis
  • schizofrenie

De maandelijkse menstruatiecyclus

De eerste dag van de menstruatiecyclus wordt gedefinieerd als de eerste dag van een maandelijkse periode. Rond het midden van de cyclus - ongeveer dag 14 als de cycli regelmatig zijn - vindt de eisprong plaats. De lege follikel die het eitje heeft gevoed, vormt dan een corpus luteum, dat hoge niveaus van progesteron en lagere niveaus van oestradiol produceert om de baarmoeder zo als er conceptie is opgetreden voor te bereiden op een zwangerschap. Als het eitje niet wordt bevrucht, begint het corpus luteum af te breken en begint de productie van progesteron en oestradiol te dalen. Dit begint ongeveer een week voor de volgende menstruatie.

Oorzaken van PMS

Wat het premenstrueel syndroom precies veroorzaakt, is nog onbekend, maar verschillende factoren kunnen bijdragen aan de aandoening:

  • Cyclische veranderingen in de hormonen. Tekenen en symptomen van het premenstrueel syndroom veranderen met hormonale schommelingen en verdwijnen met bijvoorbeeld een zwangerschap en de menopauze.
  • Chemische veranderingen in de hersenen. Fluctuaties van serotonine, een chemische stof in de hersenen (neurotransmitter) waarvan wordt gedacht dat het een cruciale rol speelt in stemmingswisselingen, zouden de symptomen van PMS kunnen veroorzaken. Onvoldoende hoeveelheden Serotonine kunnen bijdragen aan een premenstruele depressie, maar ook aan vermoeidheid, voedselgebrek en slaapproblemen.
  • Depressie. Sommige vrouwen met een ernstige vorm van het premenstrueel syndroom hebben een niet gediagnosticeerde depressie, hoewel depressie alleen niet alle symptomen veroorzaakt.

De fysieke en emotionele PMS symptomen

Maar weinig onderzoeken hebben tot nu toe bijgehouden welke symptomen het meest voorkomen, maar prikkelbaarheid en emotionele symptomen, zoals gemakkelijk huilen, lijken bovenaan de lijst van de vrouwen met klachten te staan. Andere veel voorkomende symptomen zijn krampen, acne, gevoelige borsten en gastro-intestinale problemen.

Het is moeilijk om te weten welke symptomen de overhand hebben omdat niet alle onderzoeken naar dezelfde problemen kijken. Sommigen volgen wat er gaande is voordat de menstruatie begint, terwijl anderen onderzoeken enquêtes gebruiken die deelnemers vragen om zich symptomen te herinneren en herinneringen zijn helaas niet altijd juist.

Fysieke PMS symptomen

Naast de al genoemde klachten kunnen er ook lichamelijke symptomen van PMS zijn:

  • Gewrichtspijn: mogelijk heb je pijn in de gewrichten.
  • Opgeblazen gevoel: zit je broek te strak terwijl het gisteren nog precies goed paste? Een opgeblazen gevoel rond je taille en buik kan in de week vóór je menstruatie als gevolg van waterretentie optreden. Je handen en voeten kunnen ook opzwellen.
  • Veranderingen in de eetlust en een onbedwingbare trek: veel vrouwen merken dat ze willen snacken en vooral zoute en vette of zoete en vette snacks willen eten.
  • Pijntjes en kwaaltjes: net vóór je menstruatie, kun je last hebben van lage rugpijn of kramp in je buik.
  • Slaapproblemen en vermoeidheid: misschien slaap je gedurende deze periode te veel of juist te weinig.
  • Veranderingen in gewicht.

Emotionele symptomen van PMS

Gewoonlijk op één hoop gegooid onder de term 'stemmingswisselingen', zijn de emotionele en psychologische symptomen van PMS veel gevarieerder. Ze omvatten:

  • boosheid
  • depressie
  • moeite met concentreren
  • je door gebruikelijke hoeveelheden stress overweldigd voelen
  • het vermijden van sociaal contact of je juist terugtrekken
  • droefheid
  • spanning

Een premenstruele dysforische aandoening: een ernstigere vorm van PMS

Voor een kleine groep vrouwen kunnen de maandelijkse emotionele en gedragssymptomen ernstig genoeg zijn om hun dagelijks leven te onderbreken, wat leidt tot een diagnose van de premenstruele dysfore stoornis (PMDD).

Als je niet klinisch depressief bent, maar merkt dat je je gedurende de 7 tot 10 dagen vóór je menstruatie wel depressief evenals angstig, prikkelbaar en ontevreden over je leven voelt en dat deze emoties je ervan weerhouden om op het werk of in relaties normaal te kunnen functioneren, zoek dan hulp. Met een goede behandeling kan PMDD worden beheerd.

Hoe beïnvloedt PMS andere gezondheidsproblemen?

Ongeveer de helft van de vrouwen, die verlichting van PMS nodig hebben, heeft ook nog een ander gezondheidsprobleem, dat in de tijd vóór hun menstruatie erger kan worden. Deze gezondheidsproblemen delen veel symptomen met PMS en omvatten:

  • Depressie en angststoornissen. Dit zijn de meest voorkomende aandoeningen die overlappen met PMS. Depressie en angstsymptomen lijken op de symptomen van PMS en kunnen vóór of tijdens je menstruatie erger worden.
  • Myalgische encefalomyelitis/chronisch vermoeidheidssyndroom (ME/CVS). Sommige vrouwen melden dat hun symptomen vaak vlak vóór hun menstruatie erger worden. Onderzoek toont aan dat vrouwen met ME/CVS ook meer kans hebben op zware menstruatiebloedingen en vroege of premature menopauze.
  • Prikkelbare darmsyndroom (PDS). PDS veroorzaakt krampen, een opgeblazen gevoel en de vorming van gas. De symptomen van PDS kunnen vlak voor je menstruatie erger worden.
  • Blaaspijn syndroom. Vrouwen met het Blaaspijn syndroom hebben tijdens PMS meer kans op het ervaren van pijnlijke krampen.

PMS kan ook sommige gezondheidsproblemen, zoals astma, allergieën en migraine verergeren.

PMS symptomen onder controle krijgen

Als je bekend bent met mogelijke symptomen van PMS kun je proberen een paar dagen vóór je menstruatie een logboek of een dagboek bij te houden om er zo achter te komen welke klachten, indien aanwezig, regelmatig voorkomen. Dan kunnen jij en je arts je opties om deze symptomen te behandelen bespreken. Blijf echter wel alert; je symptomen kunnen in de loop van de tijd veranderen.

Wat kan ik thuis doen om de PMS symptomen te verlichten?

Deze tips zullen je helpen om in het algemeen gezonder te zijn en kunnen je zelfs helpen om sommige van je symptomen van PMS te verlichten.

  • Krijg gedurende de maand regelmatig aërobe lichaamsbeweging. Het doen van oefeningen kan helpen bij symptomen zoals depressie, concentratiestoornissen en vermoeidheid.
  • Kies de meeste tijd voor gezond voedsel. Het vermijden van voedsel en dranken met cafeïne, zout en suiker in de twee weken voorafgaand aan je menstruatie, kan vele symptomen van PMS verminderen. Meer informatie over gezond eten voor vrouwen vind je hier.
  • Krijg genoeg slaap. Probeer elke nacht ongeveer acht uur slaap te krijgen. Gebrek aan slaap is gekoppeld aan depressie en angst en kan symptomen van PMS zoals humeurigheid erger maken.
  • Vind gezonde manieren om met stress om te gaan. Praat met je vrienden of schrijf in een dagboek. Sommige vrouwen vinden yoga, massage of meditatie ook nuttig.
  • Rook niet. In een belangrijk onderzoek rapporteerden vrouwen die roken meer symptomen van PMS en ergere symptomen van PMS dan vrouwen die niet roken.

Kan ik vitamines of mineralen innemen om de PMS symptomen te behandelen?

Dat kan nuttig zijn. Onderzoeken tonen aan dat bepaalde vitamines en mineralen sommige symptomen van PMS kunnen helpen verlichten. De Food and Drug Administration (FDA) reguleert vitamines of minerale en kruidensupplementen niet op dezelfde manier als waarop ze geneesmiddelen reguleren. Neem daarom voordat je een supplement gaat gebruiken even contact op met je arts.

Onderzoeken hebben de volgende voordelen gevonden:

  • Calcium. Onderzoeken tonen aan dat calcium enkele symptomen van PMS, zoals vermoeidheid, onbedwingbare trek en depressie kan verminderen. Calcium wordt gevonden in voedingsmiddelen zoals melk, kaas en yoghurt. Sommige voedingsmiddelen, zoals sinaasappelsap, ontbijtgranen en brood, hebben toegevoegde calcium (zijn dus verrijkt). Je kunt ook een calciumsupplement nemen.
  • Vitamine B6. Vitamine B6 kan helpen bij symptomen van PMS, zoals humeurigheid, prikkelbaarheid, vergeetachtigheid, een opgeblazen gevoel en angst. Vitamine B6 is te vinden in voedingsmiddelen zoals vis, gevogelte, aardappelen, fruit (behalve citrusvruchten) en verrijkte granen. Je kunt het ook als voedingssupplement innemen.

Onderzoeken hebben gemengde resultaten laten zien voor:

  • Magnesium. Magnesium kan sommige symptomen van PMS, waaronder migraine, helpen verlichten. Als je menstruele migraine krijgt, moet je eerst met je arts overleggen of je meer magnesium nodig hebt. Magnesium wordt gevonden in groene bladgroente zoals spinazie, maar ook in noten, volle granen en verrijkte granen. Je kunt ook een supplement innemen.
  • Meervoudig onverzadigde vetzuren (omega-3 en omega-6). Onderzoeken tonen aan dat het innemen van een supplement met 1 tot 2 gram meervoudig onverzadigde vetzuren kan helpen om krampen en andere symptomen van PMS te verminderen. Goede bronnen van meervoudig onverzadigde vetzuren zijn lijnzaad, noten, vis en groene bladgroenten.

Welke aanvullende of alternatieve geneesmiddelen kunnen de PMS symptomen helpen verlichten?

Sommige vrouwen melden verlichting van hun symptomen van PMS als ze yoga of aan meditatie doen. Anderen zeggen dat kruidensupplementen de symptomen kunnen helpen verlichten. Neem contact op met je arts of verpleegkundige voordat je een van deze supplementen gaat gebruiken. Ze kunnen interfereren ​​met andere geneesmiddelen die je neemt, waardoor je andere geneesmiddel niet goed meer werkt en gevaarlijke bijwerkingen kan veroorzaken.

Sommige onderzoeken tonen verlichting van de symptomen van PMS met deze kruidensupplementen, maar andere onderzoekenhebben dat niet bewezen. Veel kruidensupplementen mogen niet met andere geneesmiddelen worden gebruikt. Sommige kruidensupplementen die vrouwen gebruiken om de symptomen van PMS te verzachten, zijn onder andere:

  • De ondergrondse stelen en wortel van de zwarte cohosh worden vers of gedroogd gebruikt om thee, capsules, pillen of vloeibare extracten van te maken. Zwartkaars wordt meestal gebruikt om symptomen van de menopauze te behandelen en sommige vrouwen gebruiken het ook om de symptomen van PMS te verlichten.
  • Gedroogde rijpe kuisebessen worden gebruikt voor het bereiden van vloeibare extracten of pillen die sommige vrouwen nemen om de symptomen van PMS te verlichten. Vrouwen die hormonale anticonceptie of hormoontherapie gebruiken voor de symptomen van de menopauze mogen geen kuisebessen innemen.
  • Teunisbloemolie. De olie wordt uit de zaden van de plant gehaald en in capsules gestopt. Sommige vrouwen melden dat deze pil helpt bij het verlichten van de symptomen van PMS, maar de onderzoeksresultaten zijn gemengd.

De PMS symptomen versus de symptomen van een zwangerschap

De symptomen van PMS kunnen erg lijken op die van een vroege zwangerschap. Lees snel verder om te leren hoe je het verschil kunt zien. Maar onthoud, deze verschillen zijn subtiel en variëren per vrouw.

  1. Pijn in de borsten

PMS: tijdens PMS kunnen tijdens de tweede helft van de menstruatiecyclus zwelling en gevoeligheid van de borsten optreden. De gevoeligheid varieert van mild tot ernstig en is meestal voor de menstruatie het ergste. Vrouwen in hun vruchtbare periode hebben meestal ernstigere symptomen.

Het borstweefsel kan, vooral in de buitengebieden hobbelig en dicht aanvoelen. Je kunt een gevoel van volheid in de borsten hebben en overgevoeligheid en een zware, doffe pijn ervaren. De pijn verbetert vaak tijdens je menstruatie of juist erna, omdat je Progesteron-niveau dan afneemt.

Zwangerschap: je borsten kunnen tijdens de vroege zwangerschap pijnlijk, gevoelig of zacht aanvoelen. Maar ze kunnen ook juist voller en zwaarder aanvoelen. Deze zachtheid en zwelling zal meestal één tot twee weken na het zwanger worden optreden en het kan als je progesteronspiegel als gevolg van je zwangerschap stijgt een tijdje aanhouden.

  1. Bloeden

PMS: over het algemeen zal je als je PMS ervaart niet bloeden of licht bloedverlies hebben. Wanneer je je menstruatie hebt, is de bloeding wel merkbaar zwaarder en kan deze tot een week duren.

Zwangerschap: voor sommigen vrouwen is een van de eerste tekenen van een zwangerschap een lichte vaginale bloeding of licht bloedverlies die meestal roze of donkerbruin is. Dit gebeurt meestal 10 tot 14 dagen na de conceptie en is meestal niet voldoende om een maandverband of tampons te vullen. Het lichte bloedverlies duurt meestal slechts een dag of twee, dus het is korter dan een normale menstruatie.

  1. Stemmingswisselingen

PMS: je bent tijdens PMS misschien prikkelbaar en voelt je een beetje humeurig. Je kunt ook huilbuien hebben en je angstig voelen. Deze symptomen verdwijnen meestal nadat je menstruatie begint.

Trainen en veel slapen kan helpen om het scherpe randje van je PMS humeurigheid af te halen. Als je je echter twee weken of langer verdrietig, overweldigd, hopeloos of uitgeput voelt, kun je depressief zijn. Zorg ervoor dat je dan langs een arts gaat.

Zwangerschap: als je zwanger bent, kun je stemmingswisselingen hebben die meestal duren totdat je bevalt. Je hebt tijdens de zwangerschap meer kans om emotioneel te zijn. Je bent misschien extatisch en opgewonden en kijkt uit naar het nieuwe lid van je familie. Je kunt ook momenten van verdriet ervaren en gemakkelijker huilen.

Net als bij PMS kunnen deze laatste symptomen ook duiden op een depressie. Als je je zorgen maakt over je symptomen en denkt dat je misschien depressief bent, neem dan even contact op met je arts. Depressie tijdens de zwangerschap komt vaak voor en kan en moet worden behandeld.

  1. Vermoeidheid

PMS: vermoeidheid of het hebben van weinig energie komen, net als slaapstoornissen vaak voor tijdens PMS. Deze symptomen moeten verdwijnen wanneer je menstruatie begint. Door wat te trainen kan je je slaap verbeteren en je vermoeidheid verminderen.

Zwangerschap: terwijl je zwanger bent, kunnen de verhoogde niveaus van het hormoon progesteron je erg moe maken. De vermoeidheid kan meer uitgesproken zijn tijdens je eerste trimester, maar het kan ook je hele zwangerschap duren. Om je lichaam te helpen hiermee om te kunnen gaan, moet je goed eten en veel slapen.

  1. Misselijkheid

PMS: je mag als je menstruatie te laat is eigenlijk geen misselijkheid of braken verwachten, maar bij sommige symptomen van PMS kunnen er wel wat spijsverteringsongemakken zoals misselijkheid optreden.

Zwangerschap: ochtendmisselijkheid is een van de meest klassieke en duidelijke signalen dat je zwanger bent. De vlagen van misselijkheid beginnen vaak een maand nadat je zwanger bent. Braken kan de misselijkheid vergezellen maar het hoeft niet. Ondanks de naam kan de ochtendmisselijkheid eigenlijk op elk moment van de dag voorkomen. Niet alle vrouwen ervaren echter deze ochtendmisselijkheid.

  1. Hunkeren naar eten of juist het tegenovergestelde

PMS: wanneer je PMS ervaart zul je waarschijnlijk merken dat je eetgewoonten veranderen. Je kunt naar chocolade, koolhydraten, suikers, snoep of juist zoute voedingsmiddelen gaan hunkeren. Of je hebt een constante eetlust. Deze hunkering gebeurt niet in dezelfde mate dan als je zwanger bent.

Zwangerschap: je kunt zeer specifieke hunkeringen hebben en je kunt totaal niet geïnteresseerd zijn in ander voedsel. Je hebt misschien ook een afkeer tegen bepaalde geuren en smaken, zelfs als je hier voor je zwangerschap wel van hield. Deze effecten kunnen de hele zwangerschap duren.

PMS symptomen

Je kunt ook pica hebben, waarin je dwangmatig dingen die geen voedingswaarde hebben, zoals ijs, afval, gedroogde stukjes verf of stukjes metaal eet. Als je onbedwingbare trek hebt in dingen die eigenlijk niet eetbaar zijn, neem dan onmiddellijk contact op met je arts.

  1. Krampen

PMS: als je PMS hebt kun je last krijgen van dysmenorroe, dit zijn krampen die zich 24 tot 48 uur vóór je menstruatie voordoen. De pijn zal waarschijnlijk tijdens je menstruatie verminderen en uiteindelijk aan het einde van je menstruatie helemaal verdwijnen.

Menstruele krampen nemen vaak na je eerste zwangerschap, of naarmate je ouder wordt, af. Sommige vrouwen zullen als ze in de menopauze komen meer krampen ervaren.

Zwangerschap: vroeg in de zwangerschap kun je milde of lichte krampen ervaren. Deze krampen zullen waarschijnlijk aanvoelen als de lichte krampen die je tijdens je menstruatie krijgt, maar ze bevinden zich in je onderbuik of in je onderrug.

Als je een voorgeschiedenis hebt van miskramen negeer deze symptomen dan niet. Rust ook goed uit. Als ze niet verdwijnen, neem dan contact op met je arts. Je kunt de krampen als je zwanger bent enkele weken tot maanden ervaren. Als je weet dat je zwanger bent en deze krampen gepaard gaan met bloedingen of een waterige afscheiding, raadpleeg dan onmiddellijk een arts.

Tot slot…

Het is belangrijk om de oorzaak van je symptomen te kennen. Als je zwanger bent geldt dat hoe eerder je erachter komt, hoe sneller je de juiste zorg kunt krijgen. De beste manier om het verschil tussen de symptomen van PMS en een vroege zwangerschap te zien, is door een zwangerschapstest te doen.

Het kan ook nuttig zijn om je symptomen bij te houden in bijvoorbeeld een schriftje, zodat duidelijk wordt hoe je symptomen veranderen. Als je vragen of opmerkingen hebt over een van je symptomen, moet je altijd even een arts raadplegen.


Bronnen

en.wikipedia.org/wiki/Premenstrual_syndrome

www.everydayhealth.com/pms/mood-swings.aspx

www.livestrong.com/article/540691-i-have-no-pms-symptoms-could-i-be-pregnant/

www.womenshealthnetwork.com/pms-and-menstruation/pms-symptoms.aspx

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share