Gezondheid Algemeen

Laatste Update: 6 juni 2018

25 gezondheidsvoordelen van karnemelk

Ben jij niet gewend om karnemelk bij jouw maaltijden te drinken? Verleid door fastfood en andere rotzooi hebben we soms de neiging om 'echt voedsel' voor lief te nemen, toch? Dit artikel gaat over de vele wonderbaarlijke voordelen van ouderwetse karnemelk! Lees verder om er achter te komen wat deze zijn!

Wat is karnemelk?

Karnemelk is geen mengsel van melk en boter. Het is een derivaat van het botermengproces. In de meeste Indiase huishoudens wordt karnemelk – op zichzelf of na een maaltijd – dagelijks gedronken en bereid met behulp van een paar lepels van natuurlijke yoghurt en gemengd met water. Vaak worden kruiden zoals komijnpoeder, peper, gember, groene pepers, geplette kerrie- en korianderblaadjes toegevoegd aan het mengsel om de smaak en de therapeutische voordelen te verbeteren.

De drank wordt vaak in Indiase huishoudens gedronken als een stimulans voor de spijsvertering of tijdens de zomermaanden om het lichaam te verkoelen. Het is absoluut een verfrissend drankje. Karnemelk is in het Hindi ook wel bekend als 'Chaas'of 'Chaach', in Telugu als 'Majjiga', in Tamil als 'Neer Mooru', in Malayalam als 'Morum Vellum', in Kannada als 'Majjige Huli'in Gujarati als ‘Chasa', in Marathi als 'Thaak'en in het Bengaals als 'Ghola'.

Karnemelk is dus niet, zoals zo veel mensen denken, een puur Nederlands product. Nee, het wordt over de hele wereld gedronken, en dat is natuurlijk niet voor niets!

Er zijn goede redenen dat karnemelk voor de gezondheid wordt gedronken. Het is licht verteerbaar, het heeft adstringerende eigenschappen en het heeft een zure smaak. Het verbetert de spijsvertering en het verlicht een opgeblazen gevoel. Het is een natuurlijke behandeling tegen zwelling, irritatie en spijsverteringsstoornissen, gastro-intestinale kwalen, kwalen aan de milt, bloedarmoede en een gebrek aan eetlust.

Zijn er verschillende soorten karnemelk?

Om te beginnen is melk verkrijgbaar in verschillende variëteiten. Van karnemelk, bereid met natuurlijke yoghurt, zijn er vier soorten die ieder een specifieke werking hebben.

 • Karnemelk gemaakt van volle romige yoghurt met toegevoegde suiker kalmeert het spijsverteringskanaal en is heilzaam. Het is qua werking vergelijkbaar met natuurlijke yoghurt.
 • Magere karnemelk kalmeert het gevoel van een opgeblazen gevoel en het is goed voor diabetici of diegenen die willen afvallen.
 • Halfvolle karnemelk verbetert de kracht en de spijsvertering.
 • Vetvrije karnemelk geeft op een natuurlijke manier verkoeling en vermindert de vermoeidheid.

De voordelen van Karnemelk

Laten we nu de voordelen van karnemelk een beter bekijken!

 1. Bevat alle essentiële macronutriënten

Karnemelk is een compleet voedingsmiddel. Het is voedzaam en het bevat alle elementen die nodig zijn voor een goed uitgebalanceerd dieet. Het bevat eiwitten, koolhydraten, minimale lipiden, vitamines en essentiële enzymen en het zorgt overal en altijd voor een complete maaltijd. Het zou in alle diëten moeten worden opgenomen en dagelijks moeten worden geconsumeerd. Omdat meer dan 90% van de karnemelk uit water bestaat, helpt de consumptie ervan om de vochthuishouding van het lichaam in stand te houden. Het wordt langzaam uit de darmen opgenomen omdat de inhoud zich meestal vermengt met eiwitten. Het is beter om karnemelk dan elke andere gearomatiseerde drank of gewoon water te drinken. Gefermenteerde karnemelk is zurig van smaak, maar is biologisch zeer voedzaam voor het menselijk lichaam en de weefsels.

 1. Heeft een kalmerend effect op het spijsverteringskanaal

Karnemelk heeft de neiging om pittig voedsel te neutraliseren en het kalmeert de maagwand wanneer het na een pikante maaltijd wordt gedronken. De toevoeging van gember, komijnpoeder en andere specerijen verlichten ook de maag van eventuele irritatie, die veroorzaakt kan zijn door het voedsel. Karnemelk is behulpzaam bij het verlagen van de lichaamstemperatuur. Het is zowel voor als na de menopauze geliefd bij vrouwen omdat het de lichaamstemperatuur verlaagt en veel symptomen waaraan deze vrouwen lijden vermindert. Voor wie op zoek is naar verlichting bij opvliegers is karnemelk een uitstekende manier om deze hinderlijke symptomen tegen te gaan. Zelfs mannen met een hoge stofwisselingssnelheid en lichaamstemperatuur kunnen ook gebruikmaken van de voordelen van karnemelk om hun lichaamstemperatuur te verlagen.

 1. Helpt vet voedsel weg te spoelen

Heb je na een zware maaltijd een opgeblazen gevoel? Een glas karnemelk kan je een stuk beter laten voelen. De gember, komijn, koriander en andere kruiden helpen bij het verbeteren van de spijsvertering en geven je verlichting, waardoor je je minder vol voelt. Daarnaast is karnemelk zeer efficiënt in het wegspoelen van oliën en vetten, die de binnenwanden van de slokdarm en de maag bekleden. Meestal zul je je na een machtige en zware maaltijd lui en slaperig voelen. Een glas karnemelk geeft je weer energie. Na het nuttigen ervan zul je je lichter beginnen te voelen.

 1. Stimuleert de spijsvertering en behandelt maagklachten

Karnemelk bevat behoorlijk wat zuur dat tegen bacteriën helpt, de maag helpt te zuiveren en helpt bij de spijsvertering. Alle kruiden die aan de karnemelk worden toegevoegd, zijn uitstekende spijsverteringsmiddelen. Gember, peper en komijn hebben allemaal uitstekende spijsverteringseigenschappen. Omdat ze windafdrijvend zijn, verdrijven ze het gas uit de maag. Als ze samen worden geconsumeerd, hebben ze een kalmerend en digestief effect op het maag-darmkanaal. Een regelmatige consumptie van karnemelk helpt ook bij gastro-intestinale aandoeningen. Enkele spijsverteringsaandoeningen, die door karnemelk kunnen worden genezen, omvatten:

 1. Effectief tegen uitdroging

Gemaakt van yoghurt met toegevoegd zout en kruiden is karnemelk een effectieve manier om uitdroging te voorkomen. Het zit vol elektrolyten en is één van de beste drankjes tegen de hitte en het verlies van vocht uit het lichaam. In de zomer is het echt een drankje om van te genieten. Vandaar dat karnemelk door het verminderen van zomergerelateerde problemen zoals warmteuitslag en een algeheel gevoel van onbehagen vooral in de zomer voordelen biedt.

 1. Geeft calcium, zonder het vet

Heel vaak geloven mensen dat het omdat het ook wel botermelk heet vol vet en calorieën moet zitten. Het heeft echter minder vet dan normale volle melk. Melk bevat een belangrijk ingrediënt - calcium. Melk zit ook vol met vetten. Soms hebben lactose-intolerante personen (degenen die geen melk moeten consumeren) geen andere bron van natuurlijk calcium. Deze mensen kunnen hun benodigde hoeveelheid calcium krijgen door karnemelk te consumeren. Het zal geen enkele bijwerking veroorzaken omdat de lactose in melkzuur door de gezonde bacteriën in karnemelk is omgezet. Calcium ondersteunt de celcommunicatie en de samentrekking van de spieren. Een goede voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen en het behandelen van botaandoeningen zoals osteoporose. Karnemelk levert calcium en voedingssupplementen zonder de extra calorieën. De benodigde calcium in jouw maaltijdplan krijgen, helpt als je ouder wordt het botverlies te vertragen. Het biedt voeding voor de ontwikkeling van nieuwe botten en het houdt osteoporose weg. Als gevolg van al deze eigenschappen is het gebruik van karnemelk in de dagelijkse voeding een goede keuze voor de gezondheidsbewuste consument.

 1. Rijk aan vitamines

Karnemelk bevat een schat aan vitamines zoals B-complex vitamines en vitamine D. Dit maakt karnemelk een goede keuze om zwakte en bloedarmoede, veroorzaakt door een tekort aan vitamines, te overwinnen. De vitamine D die aanwezig is in karnemelk versterkt het immuunsysteem, waardoor het minder vatbaar is voor infecties. Een portie van deze drank geeft je meer dan 21% van de aanbevolen dagelijkse inname.

 1. Riboflavine helpt het lichaam te ontgiften

Karnemelk bevat riboflavine, wat essentieel is voor het omzetten van het geconsumeerde voedsel in energie en dat is weer belangrijk voor de afscheiding van hormonen en het is een hulpmiddel is bij de spijsvertering. Het lichaam gebruikt riboflavine om enzymen in de cellen te activeren, waardoor de energieproductie wordt gestimuleerd. Het helpt ook de leverfunctie te verbeteren en het helpt bij de ontgifting van het lichaam. Het heeft anti-oxidatie-eigenschappen.

 1. Verlaagt de bloeddruk

Er zijn in karnemelk stoffen gevonden waarvan uit onderzoek is gebleken dat het een overvloed aan bioactieve eiwitten bevat. Deze helpen het cholesterol te verlagen en zijn antibacterieel en antiviraal van aard. Er is aangetoond dat het regelmatig drinken van karnemelk de bloeddruk aanzienlijk verlaagt.

 1. Helpt bij het verlagen van het cholesterol

Karnemelk is een natuurlijke remedie voor het verlagen en het controleren van het cholesterol in het bloed. De bestanddelen zijn zeer effectief om het cholesterol onder controle te houden. Ayurvedische teksten hebben zelfs de deugden van het drinken van karnemelk voor een goede gezondheid geprezen.

 1. Beheersing van het maagzuur

Karnemelk gemengd met specerijen en gember is een krachtig drankje dat maagreflux en verzuring tegengaat en het helpt om het branderige gevoel door maagzuurreflux of brandend maagzuur te verminderen. Het verlicht de maagwand die geïrriteerd kan zijn door pittig of vettig voedsel.

 1. Verlicht constipatie

Karnemelk is een natuurlijke remedie, die vaak wordt gebruikt om het opzwellen van de maag te voorkomen, waardoor constipatie en andere maagaandoeningen kunnen worden voorkomen. Verkeerde voeding en timing van maaltijden kan druk uitoefenen op het spijsverteringsstelsel, wat soms kan leiden tot diarree of obstipatie. Drink regelmatig karnemelk om deze toestand te verlichten. Als je last hebt van obstipatie, zal het drinken van een glas karnemelk de stoelgang vergemakkelijken. Dit geldt ook voor mensen die onvoldoende hoeveelheden vezels eten.

25 gezondheidsvoordelen van karnemelk

 1. Helpt om gewicht te verliezen

Hoe verlies je gewicht, zonder je uitgedroogd en zwak te voelen? Karnemelk biedt voeding en enzymen die het lichaam nodig heeft, zonder de calorieën en het vet die worden aangetroffen in zuivelproducten zoals melk, yoghurt en kaas enzovoort. Het regelmatig drinken zorgt ervoor dat je gehydrateerd en energiek blijft. Het biedt eiwitten, vitaminen, mineralen, calcium, kalium, magnesium en andere enzymen, die nodig zijn om het energieniveau te handhaven. Het is een zeer nuttige drank om de honger te stillen en daardoor de perfecte drank is voor mensen die gewicht willen verliezen. De verzadiging voorkomt dat mensen last van een eetbui krijgen of ongezonde voedingsmiddelen gaan eten.

 1. Heeft verschillende culinaire toepassingen

Karnemelk heeft ook verschillende toepassingen voor het koken. Omdat het een bedwelmende mix van zuren, calcium en verschillende enzymen heeft, is het effectief en kan het ook worden gebruikt om vlees mals te maken. Het kan ook worden gebruikt voor het aromatiseren van gevogelte en verschillende soorten vis. Het voegt een speciale smaak en aroma toe aan gerechten waarin het wordt gebruikt. Het is onmisbaar bij het maken van cakes en lichte, sappige koekjes en het kan zelfs worden gebruikt om wafels en pannenkoeken mee te maken. Maïsbrood dat is bereid met karnemelk blijft vochtig en droogt niet uit zoals ander maïsbrood dat is gemaakt volgens normale recepten. Wanneer kip wordt gedrenkt in karnemelk en dan gebakken, is het sappiger en zacht. Veel recepten uit de oosterse en mediterrane regio's raden aan om geiten- en lamsvlees te marineren in karnemelk om de smaak en de textuur te verbeteren. Het is in de jachtgemeenschappen ook een bekend feit dat karnemelkpekel de rauwe smaak van wilde kalkoen en wildbraad onderdrukt, waardoor het smakelijker wordt. Het calcium in dit zuivelproduct activeert de enzymen van de spieren en het bindweefsel, waardoor eiwitten worden afgebroken en het vlees zachter en minder vezelig wordt. Fermenteer karnemelk en gebruik het tijdens het zomerseizoen in koude soepen. Je zult genieten van de smaak die het geeft en je zult ook de voedingsstoffen aanvullen, die je verliest door te zweten. Jam, bessen en zelfs groentenpurees zoals spinazie en broccoli kunnen aan karnemelk worden toegevoegd om je eigen speciale drankje met verschillende smaken te maken.

 1. Als probiotica, goed voor het maag-darmkanaal

Karnemelk is rijk aan bacteriën, die gunstig zijn voor het maag-darmkanaal. Dergelijke bacteriën worden probiotica genoemd. Gezonde bacteriën zijn in iedereens dikke darm aanwezig en zijn onmisbaar voor het lichaam omdat ze voor voeding en voor een plek van deze bacteriën die je gezond maken zorgen. Bacteriën in karnemelk behoren tot de melkzuur-bacteriën omdat ze lactose in melkzuur omzetten. Ze helpen bij het afbreken van voedsel voor de gemakkelijke opname van voedingsstoffen. Ze worden ook als nuttig voor de algehele gastro-intestinale gezondheid beschouwd en voor het verlagen van de ontwikkeling van het prikkelbare darmsyndroom. Onthoud dat er voor het prikkelbare darmsyndroom geen remedie bestaat en karnemelk zou het perfecte tegengif voor de aandoening kunnen zijn. Het werkt door het beïnvloeden van de groei van goede bacteriën en het verminderen van de slechte bacteriën in de darm. Hier is ook een lijst met nog meer goede dingen die deze bacteriën doen:

 • Vitaminen synthetiseren
 • De spijsvertering helpen
 • De immuniteit verbeteren
 • Voedingsstoffen beter opnemen
 • Helpen tegen hart- en vaatziekten
 • Beschermen tegen kankerverwekkende stoffen
 1. Hulpmiddel bij het opbouwen van lichaamsmassa

Karnemelk verhoogt ook de eiwitinname. Elke cel in het lichaam bestaat uit eiwitten. Alle weefsels zijn afhankelijk van eiwitten om schade te herstellen en zichzelf te onderhouden. Omdat deze drank rijk is aan eiwitten, wat essentieel is voor het opbouwen van spieren, is karnemelk een goede keuze voor veel bodybuilders. Het levert vitamines voor een goede lichamelijke gezondheid en is voedzaam zonder het toevoegen van onnodige calorieën. Eiwit is de sleutel tot sterke botten, taaie spieren en een gezonde huid. Dit maakt karnemelk onmisbaar in elk dieet.

 1. Versterkt het bottenstelsel van het lichaam

Gemaakt door water uit yoghurt te halen, bevat karnemelk al het goede van melk en nog veel meer. Het is een rijke bron van calcium, een essentiële bouwsteen voor de botten en het skelet van het lichaam. Het helpt ook de tanden sterk te houden. Je kunt je kind karnemelk voor sterke en gezonde botten en tanden geven. Het calcium in deze drank wordt opgenomen door het botweefsel en helpt de botdichtheid te behouden. Het biedt ook voeding aan de weefsels van het hart en andere organen, waaronder zenuwen en spieren.

 1. Karnemelk wordt gebruikt voor huidverzorging en cosmetica

Een ander voordeel van het drinken van karnemelk is dat het het spijsverteringskanaal gezond houdt en dit weerspiegelt zich in de huid. Omdat er geen gifstoffen meer in het lichaam aanwezig zullen zijn, zal de huid gladder zijn en geen puistjes hebben. Het hydrateert ook de huid, geeft het een natuurlijke glans en verbetert de elasticiteit. Een karnemelkbad is ook erg ontspannend en rustgevend. Om van de voordelen van karnemelk te kunnen profiteren, is het helemaal niet nodig om het te drinken. Het biedt verschillende voordelen voor de huid en omdat het rijk is aan probiotische melkzuur is het een van de beste peel-off maskers, die je kunt gebruiken. Het wordt gebruikt voor het exfoliëren van de huid, om het lichter en zachter te maken. Het kan ook nuttig zijn om sproeten te behandelen. Dus nu kun je zonder zorgen in de zon gaan! Het is een geweldige gezichtsreiniger of een masker om vroegtijdige veroudering te voorkomen. Regelmatig gebruik van karnemelk helpt de huid strakker te maken en houdt het rimpelvrij en jeugdig. Vlekken en andere onvolkomenheden worden onder controle gehouden en verminderen als je regelmatig karnemelk dat samentrekkende eigenschappen van melkzuur bevat gebruikt. Een mengsel van honing en eieren kan de voordelen van het gebruik van karnemelk vergroten. Het helpt bij het verwijderen van zonnebrand en geeft een glans aan de huid. Karnemelk met avocado en honing maakt een voedend haarmasker. Breng het eenmaal per week aan om je haar glad en zijdezacht te maken.

 1. Verhoogt door het afweren van ziekten de immuniteitsniveaus

Deze drank is rijk aan melkzuurbacteriën. Deze bacterie stimuleert het immuunsysteem en helpt het lichaam te beschermen tegen schadelijke pathogenen in het dagelijkse voedsel. Veel voordelen van karnemelk zijn gerelateerd aan het op afstand houden van ziektes door op bacteriën in te werken. Omdat het bijna de helft van de hoeveelheid calorieën bevat van volle melk en ook een aanzienlijk lager vetgehalte heeft, kan het zonder aarzeling worden geconsumeerd door mensen die last hebben van overgewicht, mensen die lijden aan obesitas en diabetes. Het helpt ook om de bloeddruk onder controle te houden. Speciale eiwitten in karnemelk reguleren de bloeddruk en de hoge niveaus van elementen zoals calcium, kalium en magnesium helpen bij het verlagen van de bloeddruk. Voeg echter geen overtollig zout toe, omdat dit de goede eigenschappen van deze drank vermindert. Als een probioticum is het actief tegen vaginale infecties en infecties van de urinewegen. Candida-infecties zijn een veelvoorkomend probleem bij vrouwen met diabetes en de consumptie van karnemelk heeft regelmatig een afname van dergelijke gevallen laten zien.

 1. Natuurlijke remedie tegen maagzweren

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het drinken van karnemelk een natuurlijke remedie tegen zweren is. Omdat karnemelk helpt bij het neutraliseren van zuren in de maag door het bekleden van de maagwand, voorkomt het brandend maagzuur en voorkomt het dat de zuren in de slokdarm terechtkomen. Deze drank is geweldig voor mensen die lijden aan GERD. Over het algemeen wordt vanwege het afkoelende effect voorkomen dat zweren uitbarsten.

 1. Actief tegen spruw

Het consumeren van twee of drie glazen karnemelk op een dag is een goede remedie tegen spruw. De goede gezonde bacteriën in karnemelk ondersteunen de groei van gist niet. Houd de karnemelk een paar seconden in de mondholte voordat je het doorslikt of gebruik het als mondspoeling en spuug het daarna uit. Het zal je helpen bij het genezen van aften en zweren in de mond.

 1. Nuttig tegen zonnebrand

Als je te lang in de zon hebt gelegen en je huid rood en verbrand is, probeer voor onmiddellijke verlichting dan dit recept. Meng 120ml karnemelk met gelijke hoeveelheden tomatensap en breng dit aan op de aangetaste gebieden. Laat het ongeveer een uurtje intrekken. Spoel het daarna af. Het verkoelt de huid en het neemt ook de pijn van de zonverbrande huid weg en het vermindert de roodheid.

 1. Kan worden gebruikt om aambeien te behandelen

Hier komt één van de meest effectieve gezondheidsvoordelen van karnemelk. Als je aan aambeien lijdt en al zonder resultaten verschillende medicijnen hebt geprobeerd, probeer dan eens 240ml karnemelk toe te voegen aan een mengsel van rijst en banaan. Consumeer het twee keer per dag om wat verlichting van je aambeien te ervaren.

 1. Bestrijd verkoudheid met karnemelk

Karnemelk staat bekend als een middeltje tegen verkoudheid en een loopneus. Meng wat gemalen knoflook en gember met karnemelk en drink dit een paar keer per dag.

 1. Gunstig voor de voedingsmiddelenindustrie

De droge stof in karnemelk - karnemelkpoeder – wordt op verschillende manieren in de voedingsmiddelenindustrie gebruikt. Het wordt bijvoorbeeld omdat het een goede emulgator is in slagroom gebruikt. Het wordt ook toegevoegd aan dranken op basis van melk om de voedingswaarde te verbeteren zonder dat het caloriegehalte stijgt. Dit kan als een verrassing komen, maar je kunt je koperwerk ook laten glanzen door een doek gedrenkt in karnemelk te gebruiken. Bereid een iets geconcentreerder mengsel van yoghurt en water en gebruik het als een oplossing om je koperen voorwerpen mee te polijsten. Het melkzuur vreet namelijk de aanslag weg en laat je koperen voorwerpen glanzen.

Tot slot...

Karnemelk is een gezonde, verfrissende drank die vooral wanneer de temperatuur hoog oploopt en de zon meedogenloos schijnt de lichaamstemperatuur verlaagt. Je zal je zelfs op de heetste zomerdag verkoeling bieden.

Melkzuur, het hoofdbestanddeel van deze drank, verbetert het immuunsysteem van het menselijk lichaam en houdt het bestand tegen ziekten en bacteriële infecties. Karnemelk is ook een belangrijk voedingsmiddel voor gewichtsverlies omdat het zonder calorieën alle essentiële voedingsstoffen en vitamines bevat. Het bevordert de spijsvertering en het helpt de vochtbalans op peil te houden en zorgt voor een goede gezondheid van het maagdarmkanaal.

Ken jij nog andere voordelen van karnemelk? Deel het met ons en laat je commentaar hieronder achter!


Bronnen

www.slate.com/articles/life/food/2012/05/history_of_buttermilk_what_s_the_difference_between_cultured_buttermilk_and_traditional_buttermilk_.html?via=gdpr-consent

www.piimaliit.ee/en/benefits-of-buttermilk/

www.drgourmet.com/ingredients/buttermilkdefined.shtml

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. ik drink graag karnemelk,,,ik koop altijd de goedkoopste van 75 cent ongeveer ,maar is dit wel een gode karnemelk ,of moet ik dan de duurdere karnemelk nemen

  1. Het nadeel van de goedkopere karnemelk is dat er vaak veel water aan wordt toegevoegd.
   Voor mij is de biologische karnemelk van de natuurwinkel de beste.
   Maar als je op zoek wilt gaan, dan moet je echt even de kleine lettertjes in de ingredientenlijstjes vergelijken.

   1. Mooi artikel, alleen vind ik dit antwoord niet juist.
    De supermarkt-karnemelk is meestal aangezuurde ondermelk, dat heeft in feite niets met karnemelk te maken. Ondermelk is eigenlijk de melk waar nog minder dan 0,3% vet zit, dit vermengd met een zuur, bv citroenzuur of azijn, geeft binnen een kwartier een zure drank.
    Aangezien aangezuurde niet lekker klinkt noemt de industrie dit karnemelk. De consument weet niet beter, maar het zou eigenlijk geen karnemelk mogen heten: er komt geen karnton aan te pas en het wordt bovendien nog eens verdund met 5% leidingwater.

    De biologische, zoals jij dat noemt, eigenlijk gewoon echte karnemelk, is de melk die overblijft nadat de boter er uit gekarnd is en die met een weinig yoghurt of karnemelkcultuur 24 uur op max 40 graden gehouden wordt. Dan heb je echte karnemelk.

    De verschillen in smaak zijn evident, echte karnemelk is veel zachter van smaak.
    Maar omdat dit proces dus 24 uur duurt is het voor de industrie niet winstgevend genoeg.

 2. Ik drink toch wel 1liter karnemelk, per dag ,al een hele tijd ,kan het zijn dat hier door je ogen verbeteren ,ik zelf heb macula degeneratie en ik merk verbetering.

  1. Hoi Fons,

   Niet dat ik weet. Het klopt dat karnemelk vol zit met antioxidanten. Het is ook wel bekend dat bij Macula Degeneratie twee typen antioxidant heilzaam zijn nml. de luteïne en zeaxanthine typen. Deze vind je terug in spinazie. Ik heb een artikel geschreven over de effecten van spinazie bij Malcula Degeneratie. Klik hier voor meer informatie https://www.optimalegezondheid.com/spinazie-is-goed-voor-je-ogen/. Misschien dat andere lezers ook positieve effecten ervaren bij het drinken van karnemelk en Macula Degeneratie?

   Groetjes, Robert Jan

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

59 Shares
Tweet
Pin6
Share53