• 25 gezondheidsvoordelen van karnemelk

25 gezondheidsvoordelen van karnemelk

2018-06-06T20:56:44+01:00juni 15th, 2018|Gezondheid Algemeen|2 Reacties

Ben jij niet gewend om karnemelk bij jouw maaltijden te drinken? Verleid door fastfood en andere rotzooi hebben we soms de neiging om 'echt voedsel' voor lief te nemen, toch? Dit artikel gaat over de vele wonderbaarlijke voordelen van ouderwetse karnemelk! Lees verder om er achter te komen wat deze zijn!

Wat is karnemelk?

Karnemelk is geen mengsel van melk en boter. Het is een derivaat van het botermengproces. In de meeste Indiase huishoudens wordt karnemelk – op zichzelf of na een maaltijd – dagelijks gedronken en bereid met behulp van een paar lepels van natuurlijke yoghurt en gemengd met water. Vaak worden kruiden zoals komijnpoeder, peper, gember, groene pepers, geplette kerrie- en korianderblaadjes toegevoegd aan het mengsel om de smaak en de therapeutische voordelen te verbeteren.

De drank wordt vaak in Indiase huishoudens gedronken als een stimulans voor de spijsvertering of tijdens de zomermaanden om het lichaam te verkoelen. Het is absoluut een verfrissend drankje. Karnemelk is in het Hindi ook wel bekend als 'Chaas'of 'Chaach', in Telugu als 'Majjiga', in Tamil als 'Neer Mooru', in Malayalam als 'Morum Vellum', in Kannada als 'Majjige Huli'in Gujarati als ‘Chasa', in Marathi als 'Thaak'en in het Bengaals als 'Ghola'.

Karnemelk is dus niet, zoals zo veel mensen denken, een puur Nederlands product. Nee, het wordt over de hele wereld gedronken, en dat is natuurlijk niet voor niets!

Er zijn goede redenen dat karnemelk voor de gezondheid wordt gedronken. Het is licht verteerbaar, het heeft adstringerende eigenschappen en het heeft een zure smaak. Het verbetert de spijsvertering en het verlicht een opgeblazen gevoel. Het is een natuurlijke behandeling tegen zwelling, irritatie en spijsverteringsstoornissen, gastro-intestinale kwalen, kwalen aan de milt, bloedarmoede en een gebrek aan eetlust.