Ontdek hoe je met Edulazalf van Eczeem afkomt!


Eczeem factoren

Laatste Update: 21 september 2021

(huis)Dieren en eczeem, vermijden of juist niet?

Eczeem is een allergische reactie waarbij de huid wordt aangetast. Rode vlekken en jeuk zijn algemeen bekend bij eczeem patiënten. Deze allergische reactie kan door van alles veroorzaakt worden. Voeding, zweet, hout katoen en zelfs water kan de oorzaak zijn van de eczeem allergie. Het aanraken van sommige dieren kan in veel gevallen ook die oorzaak zijn van de allergische reactie.

Zuivel en dieren staan bekend als een prikkelende factor voor eczeem, toch kan het in sommige gevallen goed uitpakken. Volgens onderzoekers is het nog helemaal niet duidelijk of je jouw huisdier weg moet doen als je kind last heeft van eczeem. Alleen als je erg gevoelig bent wordt aangeraden om een huisdier te nemen die niet al te veel vacht heeft(1).

Als je jouw huisdier verdenkt van het zijn van de trigger van eczeem kun je dit het beste controleren door het huisdier zes weken bij iemand anders onder te brengen. Je moet dan verder niets anders doen aan anders, om te voorkomen dat je jouw geliefde huisdier voor niets weg doet. Als de klachten dan minder erg worden weet je of het aan je huisdier ligt of niet(2).

Eczeem en huisdieren tips

Er zijn erg veel verschillende producten en behandelingen op de markt tegen eczeem, echter de beste is nog steeds om de oorzaak uit je leven te halen. Iets radicaals als je huisdier de deur uit te zetten is natuurlijk niet de beste of leukste oplossing.

Hieronder heb ik een aantal tips voor je als je jouw huisdier wilt houden:

 • Laat het dier nooit op je eigen slaapkamer slapen.
 • Breng minder tijd met hem door.
 • Aai het dier minder.
 • Breng het dier voor 2 á 3 dagen bij een vriend zodat je meer kan “ademen” in je eigen huis.
 • Zorg dat er geen haren rondslingeren in het huis.
 • Speciale medicijnen tegen allergische reacties van dieren.

Daarnaast ken ik ook een ondernemer die een allergie had voor katten. Helaas vond zijn vrouw het erg belangrijk om een kat in huis te hebben. Toen hebben ze Egyptische naaktkatten gekocht en dan had hij helemaal nergens last van. Dit was wel een dure oplossing, omdat zo'n raskat wel 3000 euro kan kosten. Of dit de oplossing is voor iedereen met eczeem durf ik niet te zeggen, controleer daarom altijd eerst of een naakte kat of hond de oplossing voor jou is als je toch dolgraag een huisdier wilt hebben ondanks dat je eczeem hebt.

Het soort huisdier dat je hebt kan zeker invloed hebben op de mate van eczeem die je hebt. Uit Duits onderzoek blijkt dat mensen die een hond hadden, significant minder vaak last hadden van eczeem en dat mensen die een klein harig huisdier hadden juist significant vaker last hadden van eczeem(3)(4). Het houden van katten en vogels maakte überhaupt geen verschil in de kans op eczeem.


Je zult over het algemeen moeten kiezen tussen:

A. Blijvend last hebben van eczeem

Of

B. Minder in aanraking komen met je huisdier

Huisdieren bevorderen het voorkomen van eczeem

In sommige gevallen kan het omgaan met dieren (boerderijdieren) voor een betere bescherming zorgen tegen eczeem. Er is een tijdje geleden een wetenschappelijk onderzoek gestart op in Zürich over het verband tussen zwangere vrouwen en eczeem. Het omgaan met dieren heeft niet zo zeer een “helende” werking op de zwanger vrouw, echter wel op de kinderen.

Wanneer vrouwen die in verwachting zijn van een kind veel in aanraking komen met huisdieren of dieren op de boerderij, is de kans aanzienlijk kleiner dat de baby’s vormen van eczeem ontwikkelen in de eerste levensjaren(5).

Gegevens onderzoek:

 • Het onderzoek is uitgevoerd op ongeveer 1000 kinderen.
 • De moeders van 50% van de kinderen zijn opgevoed in een omgeving met veel dieren.
 • De moeders van 50% van de kinderen zijn opgevoed in een omgeving met weinig tot geen dieren.

Hoe kan dit?
Doordat de zwangere vrouw werd blootgesteld aan landbouwdieren en de bijkomende bacteriën, is het immuunsysteem van die vrouwen extra beschermd. Een beter immuunsysteem van de moeder zal een positief effect hebben op het immuunsysteem van de baby. Hierdoor is de kans beduidend kleiner dat het kind in de eerste 2 levensjaren een vorm van eczeem zal ontwikkelen.

Uit Noors onderzoek blijkt dat als baby's tot zes maanden in aanraking komen met huisdieren dit de ontwikkeling van eczeem op latere leeftijd kan voorkomen. Dit kan verklaard worden door een ander onderzoek naar hoe huisdieren met vacht de darmflora beïnvloeden. De darmflora is een belangrijk onderdeel van het immuunsysteem. Een goede ontwikkeling van de darmflora met veel variatie kan ervoor zorgen dat eczeem allergieën voorkomen kunnen worden. Uit onderzoek blijkt dat huisdieren vaak deze bacteriën op de een of andere manier bij zich dragen en dat jonge kinderen daardoor er sneller mee in contact komen dan kinderen zonder huisdier. Het onderzoek geeft ook aan dat het huisdier kan voorkomen dat eczeem in de toekomst ontstaat.

Tot slot...

Zijn dieren tegen eczeem te gebruiken? Jazeker, als het gaat om het voorkomen van eczeem zijn huisdieren zeker een goed idee. Honden zijn de beste huisdieren om te hebben als je de kans op eczeem wilt verlagen.

Heb je al eczeem en wil je een huisdier? Dan kun je het beste eerst een huisdier van iemand anders "lenen" om te controleren of een huisdier een trigger voor eczeem kan zijn. Als dit het geval is, kun je beter geen huisdier nemen of anders een huisdier dat geen vacht heeft, zoals een kale kat of hond. Ook in dat geval is het verstandig om dit eerst te testen.

Voor meer informatie en de laatste nieuwtje, hou deze eczeem blog in de gaten. Als je dit een leuk en interessant artikel vindt, mag je deze best delen:). Daarbij kun je ook nog het gratis e-book vol met tips tegen eczeem downloaden. 95% van de mensen die het heeft gelezen is super tevreden met de tips die erin staan. 

Bronnen:

 1. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1034/j.1398-9995.2001.00881.x/full
 2. https://link.springer.com/article/10.1007/s40267-016-0348-8
 3. http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1398-9995.2010.02464.x/full
 4. http://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/654467
 5. https://www.jacionline.org/article/S0091-6749(15)01036-2/fulltext

Ontdek hoe je snel en veilig van eczeem klachten zoals rode plekken, erge jeuk, schilfers, bultjes, kloofjes en korstjes afkomt


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hallo
  Ik heb een kindje met vanaf hij 4 maanden oud was ontzettend eczeem heeft
  Ik heb altijd met hondjes gefokt (op de juiste wijze) zelfs toen ik zwanger was ben ik een moeder hond verloren die 10 pups had
  Die heb ik met sonde voeding grootgebracht alle 10 pups
  Dus meer met honden in aanraking komen als wat ik gedaan heb kan bijna niet
  En toch blijkt mijn kindje eczeem te krijgen van honden
  Hoe kan dit
  Want in het artikel word geschreven dat er onderzoek is geweest
  Maar is dat lijkt voor mijn kindje niet te geleden
  Ik heb mijn hondjes weg moeten doen

  1. Hallo Prada,

   Wat jammer om te horen dat je je honden hebt moeten weggeven. In dit geval vermoed ik dat er sprake is van een allergie of huidgevoeligheid bij uw kind. Zoals in het artikel ook beschreven staat, is het in sommige gevallen effectief om honden te hebben tegen eczeem, maar er zijn helaas altijd uitzonderingen. De onderzoeken in de bronvermelding geven hier ook meer informatie over.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share