Huidverzorging

Laatste Update: 7 april 2017

Huidverzorging voor mannen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Huidverzorging voor mannen (8 tips)

huidverzorging voor mannenKen je de tijd nog dat huidverzorging alleen voor vrouwen was? De man moest gewoon zijn huid wassen, dus gewoon douchen, en dat was alles. Vrouwen konden smeren wat ze wilden, maar als een man een crème gebruikte, werd er al snel ‘iets van gedacht’. Tsja, gelukkig is dit verleden tijd, want tegenwoordig zou je bijna denken dat een man niet meer zonder huidverzorging producten kan leven.

Deze boodschap wil de reclame ons doen geloven. Het ene product na het andere verschijnt op de markt, speciaal voor mannen. Maar is dat wel nodig? Huid is toch huid? Dus kan de man zo nu en dan gewoon even wat crème of andere huidverzorgingsproducten van vrouwlief lenen?

Mannen geven steeds meer geld uit aan huidverzorgingsproducten en staan er open voor (1,2,3), dat is iets wat zeker duidelijk is.  Hieruit zou je kunnen concluderen dat mannen aantrekkelijker gevonden willen worden, en er jonger uit willen zien. Aan de andere kant kun je dit ook uitleggen als het feit dat mannen zuiniger worden op hun lichaam, en dus ook op hun huid. Wellicht is het een combinatie van deze twee.

Maar het feit blijft wel dat de commercie, in de vorm van reclames op internet en televisie, erg duidelijk maakt dat product X, Y en Z onmisbaar zijn voor de mannenhuid. Termen als “Only for Men” en “Voor de échte man” moeten ons overhalen dit product te kopen. Want ja, je wilt toch ook een échte man zijn?

Huidverzorgingsproducten voor mannen wordt op deze manier een beetje uit de ‘softe’ hoek getrokken, en is het inmiddels meer en meer maatschappelijk geaccepteerd.

Verschil tussen de mannenhuid en de vrouwenhuid

Veel mensen weten niet dat na je dertigste levensjaar, de huid al begint te verouderen. Bij sommigen zichtbaar en bij anderen (nog) niet. Maar dat het proces in gang is gezet is een feit. De stofwisseling in de huidcellen wordt trager en er worden steeds minder vervangende cellen aangemaakt, zodat ook nog eens je huid steeds dunner wordt.

Een andere veelgehoorde klacht over een oudere huid is het verliezen van elasticiteit. De huid wordt slapper en gaat steeds meer hangen op die punten waar de zwaartekracht zijn werk kan doen. Dit is het gevolg van een vermindering van vetweefsel, elastine en collageen. Alle drie belangrijke componenten van een jonge en gezonde huid.

Goed nieuws voor de mannen, want bij hen loopt dit hele proces beduidend langzamer dan bij vrouwen. Door de extra productie van testosteron, een typisch mannelijk hormoon, wordt er extra talg aangemaakt. Dit komt ten goede aan het vetweefsel waardoor de mannelijke huid ruim een vijfde dikker is dan die van de vrouw.

De mannenhuid is ook wat zuurder dan die van de vrouw.

Er zijn dus wel degelijk duidelijke verschillen tussen de mannenhuid en de vrouwenhuid. Maar door de extra dikte en vetheid, wil dat niet zeggen dat de mannenhuid minder gevoelig zou zijn voor bijvoorbeeld de zon, of de effecten van drinken en roken. Je zou zeggen dat het vertraagde proces van veroudering ook deze effecten tegen zou houden, maar dat is niet waar.

Ook bij mannen dringen de schadelijke stralen van de zon door tot op de lederhuid, waar het elastine en de collageen wordt vernietigd. We kennen allemaal het gevolg hiervan: Een snel verouderende huid met veel rimpels en huidverzakkingen doordat de elasticiteit voor een groot deel verdwijnt.

Verschil tussen huidverzorgingsproducten

Over het algemeen zijn de producten om de huid te verzorgen voor beide geslachten hetzelfde, ondanks de eerder genoemde verschillen. Toch zijn er wel een paar kleine details waardoor een product voor een mannenhuid anders is:

Geur en verpakking

Natuurlijk is de verpakking anders dan de vrouwenproducten. Heeft helemaal niets met het product zelf te maken, maar uiteraard worden er kreten en kleuren gebruikt die mannen aan moeten spreken. Ook de geuren zijn anders. Ook dit heeft niks met de werking van het product te maken, maar je kunt je wel voorstellen dat voor mannen een geur van wilde bloemen niet erg toepasselijk is. Deze twee verschillen zijn gerelateerd aan de doelgroep en zijn ontstaan vanuit de marketing-gedachte.

Scrubbing

Een duidelijk verschil in bijvoorbeeld douchegel voor mannen, is het feit dat er vaker, en steeds meer, stoffen in zitten die de huid scrubben. Deze korreltjes verwijderen dode cellen van de opperhuid en verschonen de poriën. De reden hiervoor is duidelijk: De mannenhuid is vetter, dus kunnen poriën sneller verstoppen.

Daarnaast zijn deze zelfde poriën ook nog eens groter. Verstopping door vuil is dan heel snel gebeurt. Dit wordt dan met behulp van de scrubbing verwijderd zodat vervelende puistjes en mee-eters zo veel mogelijk vermeden kunnen worden.

Crème voor gezicht en lichaam

De wetenschap is enigszins verdeeld over de effectiviteit van crèmes voor mannen. Met name vette crèmes zou volgens de onderzoeken weinig bijdragen aan de mannenhuid omdat deze van zichzelf al vrij vet is, in ieder geval vetter dan de vrouwenhuid. Het effect bij gebruik hiervan zou een zeer minimaal effect hebben.

De crèmes die bedoeld zijn om rimpels tegen te gaan of zelfs te laten verdwijnen, werken in ieder geval maar heel beperkt. Dit geld zowel voor de mannenhuid als voor de vrouwenhuid. Er zijn wel crèmes met stoffen die de veroudering tot op bepaalde hoogte kunnen vertragen, maar dat is ook sterk afhankelijk van de concentratie van de werkzame stoffen en of deze stoffen wel diep genoeg de huid binnen kunnen dringen.

Als de werkzame stoffen op de hoornlaag blijven liggen, heeft het helemaal geen effect, want deze laag bestaat alleen maar uit dode huidcellen. Om effectief te kunnen zijn moeten deze stoffen dus minimaal de onderhuid bereiken. Daar kunnen de extra stoffen effect hebben.

De zon

Voor de mannenhuid geld hetzelfde als voor de vrouwenhuid: Als er schade aangebracht door te veel zon of foutief zonnebaden, dan zal dat nooit voor de volle 100% weer herstellen. Om schade van de zonnestraling tegen te gaan, is het beste advies wat ik je kan geven: Beter voorkomen dan genezen.

Als je dus veel buiten bent, smeer dan in ieder geval je gezicht en je armen (en eventueel benen) in met een dagcrème met een zonnefactor van 30. Als je veel binnen bent is een zonnefactor van 15 voldoende. Voor mannen geldt nog een andere regel: Aangezien mannen een vettere huid hebben dan vrouwen, is het voor mannen beter om een olievrije crème uit te zoeken. Dit is dan beter voor de huid, want extra vet toevoegen heeft geen zin meer, aangezien de huid van zichtzelf al vetter is.

Videofragment

Aanbevelingen voor de mannenhuid

Er zijn dus maar een aantal subtiele verschillen tussen de mannenhuid en de vrouwenhuid die een eigen huidverzorging beslist zinvol maken. Koop dus speciale huidverzorgingsproducten voor de mannenhuid, maar let er wel op dat er zo weinig mogelijk nutteloze toegevoegde stoffen in zitten.

Net als bij producten voor de vrouwenhuid kunnen er stoffen in zitten die meer kwaad dan goed doen voor de huid, om nog maar te zwijgen over het feit dat sommige producten totaal géén effect hebben. Kies daarom zo veel mogelijk voor producten met natuurlijke grondstoffen.

Laat je hierin heel goed voorlichten.

Maar het houdt niet op met een crème. Er zijn heel veel manieren om de mannenhuid goed te onderhouden, met een minimum aan smeersels, geld en moeite. Sommige manieren zijn misschien wel bekend, maar ik zet ze toch even voor je op een rijtje:

  1. Overmatig alcoholgebruik is een aanslag op je lichaam, dus ook op je huid. Je huid wordt er snel ouder door en rimpels zie je veel sneller. Het gebruik van alcohol beperken is dus een belangrijk advies.
  2. Dit zelfde geldt ook voor roken. Roken zorgt voor een overmaat aan vrije radicalen in het lichaam, wat natuurlijk een sterke invloed heeft op de huid.
  3. Nadat je uit bent geweest, en dus in een rokerige omgeving bent geweest, is het belangrijk om je gezicht goed te wassen en deze in te smeren met een verzorgende crème.
  4. Gevarieerd en gezond eten is natuurlijk goed, is een must. Dat weten we allemaal. Dat heeft natuurlijk ook effect op je huid. Vitamines die belangrijk zijn voor je huid: Vitamine D, C, B8, B5, B2 en vitamine A.
  5. Mannen zijn vaak niet de eersten die de pot met zonnebrandcrème ter hand nemen. Gebruik gewoon een beschermende crème op de momenten dat het nodig is, want dit maakt zo’n groot verschil tussen een verouderde huid en een strakke huid, zeker op latere leeftijd.
  6. Joggen, of eigenlijk sporten in het algemeen, is fantastisch voor de huid. Door de hogere zuurstofcirculatie krijgt de huid de kans om zich te beschermen tegen slechte invloeden van buitenaf, en te herstellen van eventueel aangerichte schade.
  7. Wees kritisch bij de selectie van huidverzorgingsproducten. Zo ben ik zelf erg te spreken over de lijn van Eucerin (deze zijn klinisch getest) en zijn meerdere producten voor verschillende huidtypen voor.
  8. En als laatste, één van de meest belangrijke aanbevelingen: Om de stofwisseling goed op gang te houden is het verstandig om water te drinken. Veel water. Afhankelijk van je lichaamsgewicht, is een hoeveelheid van anderhalf tot tweeënhalve liter per dag een hele goede zaak. En niet alleen voor de huid heeft dit effect, maar voor je hele lichaam.

Heb je nog een goede toevoeging? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!

[/vc_column_text][vc_toggle title="Bronnen & Onderzoeken:" open="false"]1. http://www.wsj.com/articles/SB10001424052702304811304577365902173161004
2. http://www.euromonitor.com/mens-grooming-in-the-netherlands/report
3. http://www.gcimagazine.com/marketstrends/segments/skincare/Focus-Still-on-Mens-Care-as-a-Growth-Category-for-Beauty-223160091.html[/vc_toggle][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][/vc_column][/vc_row]

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Gewoonweg je huid wassen met een product zonder zeep ( sebamed , Eucerin , etc … ) . Hierna zeer goed afspoelen met rijkelijk veel water . Niet ruw afdrogen , maar eerder zacht deppen . Als de huis goed droog is , pas dan het verzorgingsproduct aanbrengen . Als man gebruik ik producten van Nivea en dus niet het duurste product . Ik ben hier optimaal tevreden mee ..

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share