Prikkelbare Darm Syndroom : Wat mag je eten voor en na het sporten
Mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) zullen vaak van hun behandelende arts of therapeut te horen krijgen dat één mogelijke remedie is om regelmatig aan sport te doen. Elke dag een half uurtje intensieve lichaamsbeweging helpt inderdaad veel mensen om de symptomen van PDS onder controle te krijgen.
Maar als je elke dag aan sport doet en je lichaam niet wil uitputten moet je ook wel energierijke voeding op je menu zetten. En dat is niet zo vanzelfsprekend als je PDS hebt. Voeding dat rijk is aan koolhydraten wordt immers over het algemeen afgeraden bij PDS.
Wat zijn dan wel gezonde voedingsproducten voor de sportende PDS-patiënt?
In het algemeen gesteld bestaat er niet één dieet dat ideaal is voor mensen met PDS. Iedereen met deze aandoening moet persoonlijk een gepast dieet samenstellen. Dat doe je best door te werken op basis van eliminatie van de producten die de symptomen lijken te verergeren. Als je geen idee hebt wat de oorzaak is van de PDS-symptomen die je ervaart dan begin je best met een heel eenvoudig dieet.
De reden daarvoor is dat als je een dieet hebt met veel geraffineerde voedingsproducten die een hele waslijst aan ingrediënten bevatten het moeilijk is om de 'schuldige' ingrediënten te identificeren. Eenvoudige, niet samengestelde voedingsproducten geven je een neutrale basis om van te starten.
Hier kan je vervolgens systematisch en stap voor stap ingrediënten aan toevoegen en dan kijken of je symptomen verergeren of juist niet. Zo weet je na enige tijd en wat experimenteren welke ingrediënten je best kan vermijden.
Nog een goede stelregel is geen te grote porties te eten. Onthoud dit ook als je begint te sporten. Na een intensieve training of work out zal je misschien grote honger hebben maar het is geen goed idee om dan maar een stevige maaltijd te eten.
Eet beter een kleine portie ongeveer één uur voor je gaat sporten en een kleine portie onmiddellijk na het sporten. Op die manier vermijd je krampen of een opgeblazen gevoel maar kan je lichaam de voedingsstoffen toch efficiënt gebruiken.
Vetrijk voedsel vermijd je best zoveel mogelijk, dat geldt trouwens niet alleen voor mensen met PDS. Je hebt bijvoorbeeld wel proteïnes nodig als je vaak sport, deze zorgen voor de opbouw en het herstel van spieren. Maar deze proteïnes hoe je niet noodzakelijk uit vlees te halen.
Gevogelte is minder vet en ook een heel goede bron van proteïnes. Ook vis zoals tonijn, zalm en heilbot is niet te vet en levert ons veel proteïnes. Indien je kaas op het menu zet hou het dan bij vetarme kaas zoals magere mozzarella. En voor de vegetariërs is tofoe een goed plantaardig alternatief.
Hoewel er een groep PDS-patiënten is die frequent last hebben van diarree is voor de grootste groep toch constipatie het belangrijkste probleem. Deze groep is in principe gebaat bij een vezelrijk dieet.
Alle groenten en fruit kunnen je deze leveren. Fruit levert je bovendien de broodnodige én natuurlijke suikers om je de energie te geven voor je dagelijkse fysieke activiteiten. Verder bevatten alle volkorenproducten veel vezels.
Volkorenpasta kan je deze calorieën leveren en is bovendien erg rijk aan glucides. Ook rijst en aardappelen kunnen je veel glucides leveren maar deze kunnen ook constipatie veroorzaken of verergeren en zijn daarom niet altijd de aangewezen voedingsbron voor mensen met PDS.
De gluciden die je op deze manier consumeert zullen helpen met de opbouw van spier-glycogeen. Hierdoor hou je fysieke inspanningen gemakkelijker en langer vol. Uiteraard mag je hier geen wonderen van verwachten maar topsporters en hun medische begeleiders weten al langer dat een dergelijk dieet wel bijdraagt aan goede resultaten.
Zo hebben we je hopelijk op weg gezet en weet je nu iets beter wat je zoal zou moeten eten indien je PDS hebt en aan sport wil doen. Maar zoals we hierboven al vermelden is er niet één ideaal PDS-dieet en je zal misschien zelf moeten proberen wat het beste werkt voor jou persoonlijk. Eén ding is zeker, sporten is altijd goed voor je!
Heb je zelf nog dieet-tips voor sporten met PDS? Aarzel dan niet en stuur  je reactie hieronder door!
Beste,
Ik kan er helaas weinig mee. Helaas is er echt geen peil op te trekken wat ik kan eten voor het sporten. Van brood (geen volkoren), tot macaroni, tot aardappelen etc. pijn is er bij de inspanning altijd. Voetballen is niet meer mogelijk en dat ging toch vrij aardig. Altijd buikkrampen en hevige diarree. Zou niet weten wat ik nog zou kunnen proberen voor het sporten. Iemand tips? Jack?
Gr. Gino
Dag Gino,
Het kan goed zijn dat broodproducten te zwaar zijn waardoor heftige buikkrampen optreden, je zou eventueel speltproducten kunnen proberen. Beter is om dan voedingsmiddelen te nemen die wat lichter te verdragen zijn. Wellicht wat magere yoghurt met bosbessen, fijngemalen havermout, quinoa of peulvruchten voor de goede koolhydraten. Wat betreft sport is het misschien een goede tip om te gaan zwemmen of yoga / pilates. Persoonlijk ben ik een grote voorstander van yoga vanwege de goede rek en stretch oefeningen! Daarbij kun je yoga op elk gewenst niveau volgen.
Succes!
Heb je al eens geprobeerd om verse Annanas te eten? Bij mij helpt het goed.
Beste,
Wat is de beste sport dieet voor iemand die pds, lactose intolerantie en vis allergieën heeft? Ah! Gluten is ook niet mijn ding. Ik ben bij 3 verschillende diëtisten geweest en ze kunnen me niet helpen. Wie kan me helpen?
Groetjes Josy
Al meer dan 20 jaar PDS. Nu via internist Fodmap dieet gevolgd! Wat een verlichting! Maar helaas, bij de herintroductie weer volop klachten. Gluten en lactose komen er als eerste slecht uit. Maar alleen leven via Fodmap is ongezond. Helaas! Want dit was voor mij het dieet bij uitstek. Leve de Australiërs die dit uitvonden!
Maar nu 4 maanden verder ben ik uitgeput, omdat ik 3 x per week 3 uur fitness en vegetariër ben. Ben sinds gisteren weer aan de onderzoeken en eind deze maand waarschijnlijk naar universitair ziekenhuis.
Ook ik roep om hulp. Ook jaren van huisarts moeten horen, ermee leren leven. Groet.