Probiotica

Laatste Update: 21 november 2016

Probiotica special deel 1: Waarom is probiotica zo gezond?

Probiotica zijn micro-organismen zoals bacteriën of gisten waarvan we aannemen dat ze de gezondheid kunnen verbeteren. Ze zijn verkrijgbaar als supplementen of als voedingsmiddelen. Het idee van het nemen van levende bacteriën of gisten lijkt voor de meeste mensen misschien wel een beetje vreemd.

We nemen immers antibiotica en gebruiken antibacteriële stoffen om bacteriën elke dag weer te bestrijden, dus de meeste mensen gaan ervan uit dat bacteriën slecht voor ons zijn.

Maar ons lichaam wemelt van natura van dergelijke organismen. Ons spijsverteringsstelsel alleen al heeft meer dan 500 verschillende soorten bacteriën. Ze helpen ook onze darmvoering gezond te houden en helpen ons lichaam bij de afbraak van voedsel.

Er zijn dus nuttige organismen die ons kunnen helpen een gezond immuunsysteem te geven.

Er zijn niet veel mensen die nog niet gehoord hebben van probiotica. Je hebt waarschijnlijk ook al wel gehoord dat probiotica mensen kunnen helpen met verschillende gezondheidsproblemen, variërend van constipatie tot diarree en zelfs met verkoudheid.

Er wordt gezegd dat probiotica deze problemen kan voorkomen of als je eenmaal al problemen hebt, deze te helpen bestrijden. Maar weinig mensen weten precies wat probiotica zijn. Dus laten we eens kijken of we hiermee kunnen helpen en even naar de basis van probiotica kijken.

Wat betekent probiotica precies?

Laten we beginnen met de feiten achter wat probiotica precies is. De grondslag van het woord probioticum komt van het Griekse woord pro, wat “ter bevordering van” betekent en bio, een woord dat “leven” betekend. Er is al een discussie op gang hoe we probiotica precies moeten definiëren. De Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) omschrijft probiotica als “levende micro-organismen die een positief gezondheidseffect hebben op de gastheer indien ze in voldoende hoeveelheden worden opgenomen,.”
Ja, probiotica leven dus echt en de meeste micro-organismen zijn bacteriën. Zoals al eerder gezegd denken de meeste mensen aan antibiotica en antibacteriële producten wanneer het woord bacteriën wordt genoemd. Zowel antibiotica en antibacteriële producten doden bacteriën, dat zijn we gewend.

[pullquote]Dus waarom zouden we iets nemen dat levende bacteriën heeft? Het gaat allemaal om balans.[/pullquote]

De juiste balans
Ons spijsverteringssysteem bestaat normaal gesproken uit "goede" bacteriën” en “slechte' bacteriën”. Het handhaven van de juiste balans tussen de "goede" bacteriën en de "slechte" bacteriën is noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Bepaalde aspecten zoals medicijnen, dieet, ziekten, en je omgeving kunnen die balans verstoren. Kan het lichaam dit zelf verwerken of is het nodig om probiotica te nemen? Deze special zal je helpen beslissen.

Wat zijn de probiotica voordelen voor de gezondheid?

Probiotica lijkt misschien iets nieuw voor de voedings-en supplementen industrie, maar probiotica zijn al een onderdeel van ons sinds de eerste ademhaling die we ooit namen. Tijdens een bevalling, door het geboortekanaal, pikt de pasgeboren baby bacteriën op van zijn of haar moeder.

Deze goede bacteriën worden niet verzonden wanneer er een keizersnede wordt uitgevoerd en het is aangetoond dat dit de reden is waarom sommige baby’s die geboren zijn via een keizersnede vaak last hebben van allergieën, een niet optimaal immuunsysteem hebben, en lagere darm microflora. Veel vaker zelfs dan kinderen die zonder keizersnede is geboren.

Probiotica kunnen onze gezondheid beschermen op twee manieren. De eerste is de rol die probiotica spelen in ons spijsverteringskanaal. We weten dat ons spijsverteringskanaal een gezonde balans tussen de goede en slechte bacteriën nodig heeft, dus wat is er dan mis?

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat onze levensstijl zowel het probleem als de oplossing is. Slechte voedingskeuzes, emotionele stress, gebrek aan slaap, overmatig gebruik van antibiotica, andere drugs, en milieu-invloeden kunnen de balans allemaal verschuiven in het voordeel van de slechte bacteriën.

Wat ons spijsverteringskanaal kan doen voor ons

Wanneer het spijsverteringskanaal gezond is dan filtert en verwijdert het producten die schade aan kunnen richten in het lichaam zoals schadelijke bacteriën, giftige stoffen, chemicaliën en andere afvalproducten. Het pakt ook de dingen die ons lichaam nodig heeft (voedingsstoffen uit voedsel en water) absorbeert deze, en zorgt ervoor dat ze naar de cellen worden gebracht waar ze nodig zijn.

[pullquote]Kortom, ons spijsverteringskanaal is vreselijk belangrijk.[/pullquote]

Een balans blijft belangrijk
Het is natuurlijk niet het idee om alle slechte bacteriën uit ons lichaam te verwijderen. Ons lichaam heeft wel een behoefte aan zowel de slechte en de goede bacteriën. Het probleem is wanneer de balans is verschoven naar meer slechte bacteriën dan goede bacteriën. Wanneer het lichaam niet in balans is kunnen problemen als diarree, infecties van de urinewegen, spierpijn, en vermoeidheid optreden.

Het belang van ons immuunsysteem

De andere manier dat probiotica ons lichaam kan helpen is met ons immuunsysteem. Er zijn zelfs genoeg mensen die denken dat deze voordelen de belangrijkste zijn. Ons immuunsysteem werkt als een bescherming tegen de slechte bacteriën, virussen en infecties.

Als ons immuunsysteem niet goed functioneert dan kunnen we problemen krijgen met allergische reacties, auto-immuunziekten (colitis ulcerosa, ziekte van Crohn en reumatoïde artritis), en infecties (diarree, huidinfecties, en vaginale infecties ).

Door het handhaven van de juiste balans vanaf de geboorte is de kans dus groter om deze aandoeningen te helpen voorkomen. Ons immuunsysteem kan natuurlijk op elk moment in ons leven wel een zetje gebruiken, dus het is nooit te laat om met probiotica te beginnen of je nu 16 of 61 bent.

Wat zijn de eventuele probiotica nadelen?

De goede bacteriën bevorderen een gezonde spijsvertering, stimuleren het immuunsysteem en hebben nog vele andere voordelen. Verschillende vormen van deze "goede" bacteriën zijn direct beschikbaar als voedingssupplementen en het gebruik ervan zou specifieke gezondheidsproblemen aan kunnen pakken. Maar dat betekend niet dat probiotica voor iedereen een wondermiddel is.

Hoewel het over het algemeen voor een gemiddeld, gezond persoon veilig is om probiotica te nemen, zijn er wel een paar specifieke gevallen waarin probiotica niet goed voor ons zijn.

Geen echte problemen met supplementen
supplementenOver het algemeen veroorzaken probiotica geen duidelijk, aantoonbare bijwerkingen. Wanneer iemand probiotica in grotere hoeveelheden neemt dan kunnen ze wel voor spijsverteringsproblemen zorgen zoals winderigheid en een opgeblazen gevoel, maar deze problemen zijn meestal van tijdelijke aard.

Er is een geval bekend van een persoon die een ernstige allergische reactie had op prebiotica, een supplement dat vrijwel gelijk is aan probiotica, dit type reactie is echter zeer zeldzaam.

Mensen met een verzwakt afweersysteem
Voor mensen met een verzwakt afweersysteem bestaan echter meer zorgen. Terwijl probiotica bepaalde voordelen kan bieden voor het immuunsysteem kunnen ze bij mensen met een verminderde immuniteit zelfs schade aanrichten. In dat geval kan probiotica leiden tot infecties.

Wanneer iemand medicijnen neemt of een behandeling ondergaat die het immuunsysteem kan verzwakken, zoals chemotherapie of immunosuppressivum, of wanneer iemand al een aandoening heeft die het immuunsysteem duidelijk verzwakt (bijvoorbeeld HIV), dan kan het gebruik van probiotica meer kwaad dan goed doen.

Er zijn negen meldingen van personen die een verzwakt immuunsysteem hadden en na het gebruik van Saccharomyces boulardii last hadden van een ernstige schimmelinfectie.

Dezelfde problemen met ernstig zieke patiënten
Voor ernstig zieke patiënten bestaan dezelfde zorgen. Een Nederlands onderzoek, gepubliceerd in het februarinummer nummer in 2008 van “The Lancet" wilde de effecten van probiotica testen bij het voorkomen van infecties bij patiënten met een ernstige acute pancreatitis, een aandoening met een hoog risico op complicaties. Het sterftecijfer bleek echter hoger in de behandelde groep dan de placebogroep.

Een artikel gepubliceerd in de in Londen gevestigde "Sunday Times", in november 2008 beschreef de resultaten van dit onderzoek dat ertoe leidde dat de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit vaststelde dat deze probiotica supplementen niet gebruikt mogen worden bij patiënten op de intensive care. De resultaten van deze studie waren de aanleiding tot bezorgdheid over het gebruik van probiotica bij ernstig zieke mensen.

Feiten en fabels over probiotica

Aangezien de studie van probiotica nog steeds jong is komen de marketing claims van bedrijven sneller binnen dan de snelheid waarmee deze producten kunnen worden getest. Consumenten staan er misschien niet stil bij, maar sommige informatie klinkt niet aannemelijk. Er zijn genoeg fabeltjes over probiotica op de markt, maar wat is nu waar en wat is niet waar?

Waar of nietwaar - Microben worden vermeden

Microben zitten op ons, in ons, en rond om ons heen, toch denken mensen zelden aan microben als een positief iets. Hoewel het niet te ontkennen is dat sommige microben schade aan zowel mens en dier kunnen aanrichten, realiseren de meeste mensen zich niet dat microben ook goed voor ons kunnen zijn.  Zonder de overvloed en diversiteit van microben die ons lichaam bewonen zou ons immuunsysteem veel te weinig te doen hebben. Op dat moment zouden microben die slecht voor ons zijn steeds meer succes hebben wanneer we ze wel eventueel tegenkomen.

Waar of nietwaar - Probiotica moeten de doorvoer door het darmkanaal overleven om effectief te zijn.

Het vermogen van een probioticum om de doorvoer door het darmkanaal na orale consumptie te overleven levert ons nuttige informatie, vooral als het gaat om het vermogen om in leven te blijven en te functioneren in het maag-darmkanaal. Of een probioticum de doorvoer door het darmkanaal overleeft moet niet zozeer als vereiste van probiotica worden gezien en is feitelijk alleen belangrijk voor bepaalde probiotische functies.

Waar of nietwaar - Product etiketten zorgen voor een goede informatie over probiotica.

Producten met probiotica in Nederland (en de rest van Europa) hebben genoeg informatie over calorieën, vetten, eiwitten en andere informatie, maar geen informatie over probiotica. Zowel voedingsmiddelen als drink groepen hebben geen optimale communicatie. Zeker niet als het om de essentiële informatie van probiotica gaat door te geven aan consumenten gaat.

Waar of nietwaar - Elke dag een yoghurtje is genoeg om alle voordelen van probiotica te hebben.

Hoewel het eten van probiotica in gefermenteerde zuivelproducten een geweldige manier is om de voeding van melk samen met levende bacteriën te krijgen, is het op de Nederlandse markt moeilijk te zeggen wat voor soort probiotische inhoud de yoghurt heeft. Dit kan van merk tot merk verschillen. Daarom kan het waar zijn, maar ook niet waar zijn.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Probiotica special deel 2: Verschillende soorten en vormen

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share