• wat is probiotica?

Probiotica special deel 1: Waarom is probiotica zo gezond?

2016-11-21T09:03:42+01:00november 18th, 2012|Probiotica|1 Reactie

Laatste update: door

Probiotica special deel 1: Wat is probiotica?

Probiotica zijn micro-organismen zoals bacteriën of gisten waarvan we aannemen dat ze de gezondheid kunnen verbeteren. Ze zijn verkrijgbaar als supplementen of als voedingsmiddelen. Het idee van het nemen van levende bacteriën of gisten lijkt voor de meeste mensen misschien wel een beetje vreemd.

We nemen immers antibiotica en gebruiken antibacteriële stoffen om bacteriën elke dag weer te bestrijden, dus de meeste mensen gaan ervan uit dat bacteriën slecht voor ons zijn.

Maar ons lichaam wemelt van natura van dergelijke organismen. Ons spijsverteringsstelsel alleen al heeft meer dan 500 verschillende soorten bacteriën. Ze helpen ook onze darmvoering gezond te houden en helpen ons lichaam bij de afbraak van voedsel.

Er zijn dus nuttige organismen die ons kunnen helpen een gezond immuunsysteem te geven.

Er zijn niet veel mensen die nog niet gehoord hebben van probiotica. Je hebt waarschijnlijk ook al wel gehoord dat probiotica mensen kunnen helpen met verschillende gezondheidsproblemen, variërend van constipatie tot diarree en zelfs met verkoudheid.

Er wordt gezegd dat probiotica deze problemen kan voorkomen of als je eenmaal al problemen hebt, deze te helpen bestrijden. Maar weinig mensen weten precies wat probiotica zijn. Dus laten we eens kijken of we hiermee kunnen helpen en even naar de basis van probiotica kijken.

Wat betekent probiotica precies?

Laten we beginnen met de feiten achter wat probiotica precies is. De grondslag van het woord probioticum komt van het Griekse woord pro, wat “ter bevordering van” betekent en bio, een woord dat “leven” betekend. Er is al een discussie op gang hoe we probiotica precies moeten definiëren. De Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) omschrijft probiotica als “levende micro-organismen die een positief gezondheidseffect hebben op de gastheer indien ze in voldoende hoeveelheden worden opgenomen,.”
Ja, probiotica leven dus echt en de meeste micro-organismen zijn bacteriën. Zoals al eerder gezegd denken de meeste mensen aan antibiotica en antibacteriële producten wanneer het woord bacteriën wordt genoemd. Zowel antibiotica en antibacteriële producten doden bacteriën, dat zijn we gewend.

[pullquote]Dus waarom zouden we iets nemen dat levende bacteriën heeft? Het gaat allemaal om balans.[/pullquote]

De juiste balans
Ons spijsverteringssysteem bestaat normaal gesproken uit "goede" bacteriën” en “slechte' bacteriën”. Het handhaven van de juiste balans tussen de "goede" bacteriën en de "slechte" bacteriën is noodzakelijk voor een optimale gezondheid. Bepaalde aspecten zoals medicijnen, dieet, ziekten, en je omgeving kunnen die balans verstoren. Kan het lichaam dit zelf verwerken of is het nodig om probiotica te nemen? Deze special zal je helpen beslissen.

Wat zijn de probiotica voordelen voor de gezondheid?

Probiotica lijkt misschien iets nieuw voor de voedings-en supplementen industrie, maar probiotica zijn al een onderdeel van ons sinds de eerste ademhaling die we ooit namen. Tijdens een bevalling, door het geboortekanaal, pikt de pasgeboren baby bacteriën op van zijn of haar moeder.

Deze goede bacteriën