Immuunsysteem Versterken

Laatste Update: 20 maart 2020

Immuunsysteem versterken: Deel 3

Klik hieronder om deel 2 te lezen

Immuunsysteem versterken deel 2

Slaap

De noodzaak van de batterijen opladen is niet alleen de belangrijkste reden achter het belang van slaap. Als je niet slaapt of van je herhaaldelijk van je slaap wordt berooft, zal je niet over een sterk immuunsysteem beschikken, en dus niet over het vermogen om ziektes beter te bestrijden. (denk maar aan koortsblaasjes die je niet noodzakelijk na koorts krijgt maar ook kan krijgen bij vermoeidheid)Slaap helpt ons immuunsysteem te groeperen en de versterking van het vermogen om te vechten tegen antilichamen te vrijwaren.

Veel onderzoeken zijn uitgevoerd, waarin werd geconstateerd dat degenen die niet over voldoende slaap beschikten de neiging hebben om meer vatbaar voor ziektes te zijn en langzamer  te herstellen van blessures en ziekte in vergelijking met degenen die wel een voldoende hoeveelheid slaap kregen.Houd dus een regelmatig slaappatroon aan, een regelmatig slaappatroon houdt in dat je cyclus gesynchroniseerd wordt door specifieke slaap en wakker wordt  tijden. Als je eenmaal hebt bepaald hoeveel slaap je nodig hebt, moet je een slaapschema opzetten en je daar zo veel mogelijk aan houden. De exacte uren die je kiest zijn afhankelijk van je werkschema en woon-werkverkeer, evenals je neiging om een leeuwerik of een uil te zijn.

Pro-biotica

Pro-biotische bacteriën hebben bewezen een geweldige bron te zijn om de functionaliteit van het immuunsysteem te verhogen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de meeste van het immuunsysteem is aangesloten op de darmen. Zoals eerder vermeld, beschermen gezonde bacteriën je lichaam tegen schadelijke bacteriën. Maar pro-biotica wordt ook gebruikt door je lichaam als een "trainingskamp" om de efficiëntie van je immuunsysteem te verhogen. Daarom, lage niveaus van gezonde bacteriën verlagen je lichaam’s verdediging, maar het toevoegen van pro-biotica zal kracht geven aan het vermogen van je lichaam om schadelijke bacteriën, gisten en andere micro-organismen te weerstaan.

Pro-biotica zijn niet precies voedingsstoffen, noch zijn ze precies eten. Het zijn levende bacteriën die voorkomen in een symbiotische relatie met het menselijk lichaam. Ze scheiden verbindingen af die de cel functie regelen en er zijn vele stammen van bacteriën die goed zijn voor je gezondheid die bijdragen om  de groei van ziekteverwekkers en infectieuze stoffen te weerstaan.Het innemen van voldoende pro-biotica is nu een belangrijk onderdeel van een gezond immuunsysteem. De keuzes van pro-biotica in voedingsmiddelen kan beperkt lijken. En één van de opties die je kan gebruiken is om pro-biotica te nemen in capsule supplementen of het poeder toe te voegen aan je favoriete yoghurt. Je kunt de pro-biotica natuurlijk ook verkrijgen uit natuurlijk geteeld voedsel, zoals:

 • Cottage cheese,
 • Kefir,
 • Kimchi,
 • Miso,
 • Gember,
 • Tempeh,
 • Yoghurt,
 • Tamari
 • Zuurkool
 • Of maak je eigen gefermenteerde pro-biotische voedsel!

Oppassen met medicijnen

De behandeling van sommige ziekten leidt tot een verzwakt immuunsysteem. Reumatoïde artritis, lupus, ziekte van Crohn en een aantal andere ziekten worden theoretisch veroorzaakt door een disfunctie van het immuunsysteem, waarbij witte bloedcellen de gezonde ziektevrije cellen van het lichaam en zo ontstaan er ontstekingen. De behandeling van deze ziekten met immuno-onderdrukkende medicijnen is de oorzaak van gezondheidsproblemen aan het immuunsysteem in sommige gevallen. Deze geneesmiddelen beperken het lichaam van het natuurlijke vermogen om infecties te bestrijden.

Ook Anti-kanker medicijnen, corticosteroïden en antibiotica kunnen allemaal leiden tot een algemene verzwakking van het immuunsysteem en onze afweermechanismen. Belangrijk om dan contact op te nemen met je huisarts!

Niet te schone omgeving

Sommige allergie specialisten zijn van mening dat de stijging van de allergieën ten dele zou kunnen toe te schrijven zijn aan mensen die wonen in huizen die te schoon zijn. Overmatig gebruik van antibacteriële sprays en schoonmaakmiddelen betekent niet worden blootgesteld aan een groot aantal bugs en ziektekiemen waardoor je lichaam geen antistoffen kan aanmaken met dus een verzwakking van het immuunsysteem als gevolg. Dus , je hoeft echt niet te overdrijven  met agressieve reinigingsmiddelen. De beste verdediging tegen ziektekiemen is om ervoor te zorgen dat je regelmatig je handen wast met zeep en warm water.

Veel mensen gaan vaak schoonmaken als een gek. Helaas hebben de meeste mensen geen idee over de hoeveelheid schadelijke stoffen die in veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen zitten. Ik bedoel dat de flessen niet zeggen hoe giftig ze zijn!

Een persoon die denkt dat het product geweldig is om ziektekiemen te doden, koopt het en zo verkoopt het natuurlijk.. De meeste mensen maken de baby wieg, speelgoed, vloeren en alles  schoon met schoonmaak-producten, die meer gifstoffen achterlaat dan gifstoffen verwijderen die ze schoonmaken, omdat de bedrijven niet wettelijk verplicht zijn om de consument hiervoor te waarschuwen!Zelfs als je had geen idee over deze stoffen, totdat je dit onderwerp las, nu is het tijd om actie te ondernemen! Je kan beginnen door uitsluitend gebruik te maken van toxine vrije schoonmaakmiddelen! Weg met alle producten die niet milieu, persoons- baby- of diervriendelijk zijn. Als een product milieuvriendelijk is, dan betekent dat dat het ook veilig is in je huis en voor je huisgenoten! En dan hoef je je geen zorgen te maken over de schadelijke effecten!

Supplementen

Immuunsysteem verhogende supplementen

Nog een super tip is om supplementen te nemen om je immuunsysteem te versterken. Met name belangrijk wanneer je weerstand wat verminderd is en je een extra steuntje in de rug nodig hebt. Basis vitamines en supplementen helpen om het immuunsysteem te laten vechten tegen ziektes en kou en griep in de winter.

Hier zijn er enkele die nuttig kunnen zijn:

Ten eerste, het nemen van de antioxidant vitamines  C is  goed om mee te beginnen. Donkere groene bladgroenten zijn ook een goede bron voor deze vitaminen. Maar als je niet genoeg tijd hebt om genoeg van deze groenten in je dieet op te nemen zoals broccoli, kool en wortelen zijn supplementen een redelijk goede keuze. Deze antioxidanten helpen je T-cellen, de basiscomponenten van het immuunsysteem vechten tegen bacteriën en virussen.Een ander nuttig supplement is het mineraal zink, wat noodzakelijk is om je immuunsysteem goed functionerend te houden. Als je een multi vitamine neemt die zink bevat om aan je dagelijkse behoefte te voldoen is dit voldoende. En bij het begin van een verkoudheid of griep kan je extra zink innemen om je immuunsysteem te versterken.

Ook het  innemen van Echinacea kan zeer nuttig zijn. Inname van dit supplement aan het begin van een ziekte helpt om de symptomen te verminderen, en de lengte van de tijd dat je ziek bent in te korten. Hoewel dit supplement niet preventief is, het is nog steeds iets wat ik neem  als ik een verkoudheid of griep voel opkomen!

Een andere aanvulling het vermelden waard is pro-biotica. Dit supplement kan worden gevonden in yoghurt of je kan het nemen in capsules. De pro-biotica zijn een bron van goede bacteriën voor je spijsvertering en helpen de goede werking en het hebben ook aangetoond dat ze je immuunsysteem stimuleren.

Conclusie

Het immuunsysteem is complex, ingewikkeld en interessant. Om de kracht van dit systeem te begrijpen, is het enige dat je hoeft te doen te kijken naar wat er gebeurt met iets als het eenmaal sterft. Dat klinkt grof, maar het wil je iets laten zien van groot belang voor je immuunsysteem en mocht het immuunsysteem niet falen zouden we eeuwig leven. Hoewel het immuunsysteem zeer complex is, is de basisstrategie simpel: de vijand herkennen, krachten mobiliseren, en aanvallen. Ons immuunsysteem  is onder de aanval van herbiciden, pesticiden en additieven voor levensmiddelen en ook onder de enorme hoeveelheid straling die deel uitmaakt van ons dagelijks leven de dag van vandaag. Bescherm je immuunsysteem goed en het zal zo lang mogelijk voor jou zorgen en je zal een lang gezond leven leiden.

Ik hoop dat je het belang van een sterk immuunsysteem inziet en weet dat je met leefstijl veranderingen veel kunt doen om je immuniteit te verhogen. Ik raad het je ook aan wanneer je supplementen neemt om goed naar de kwaliteit te kijken van het product. Ik ben persoonlijk meer een voorstander van natuurlijke bronnen dan supplementen, maar ik snap dat een goede hoge kwaliteit supplement zeker kan helpen.

Goed, dat was het voor deze week en tot volgende week. Zoals altijd heb ik ook een aantal leuke recepten voor je samengesteld waarin de nadruk wordt gelegd om je immuunsysteem te versterken.

Samenvatting immuunsysteem versterken

 1. Het immuunsysteem is extreem belangrijk om je lichaam gezond te houden en ziektes af te weren. Zonder het immuunsysteem zouden we letterlijk opgegeten worden door bacteriën!
 2. Een zwak immuunsysteem kan het gevolg zijn van erfelijke aandoeningen, maar ook leefstijl heeft een grote rol om het immuunsysteem te versterken of verzwakken
 3. Studies hebben aangetoond dat een verminderde afweer een persoon zijn levensduur aanzienlijk kan verkorten
 4. Toxines en zware metalen verzwakken het immuunsysteem
 5. Transvetten, overmatig alcohol gebruik, roken, medicijnen en slechte voeding verzwakken het immuunsysteem
 6. uikers verzwakken het immuunsysteem binnen 20 minuten
 7. Extreme stress kan het immuunsysteem bijna voor 20 minuten uitschakelen!

Immuunsysteem versterken:

 • Organische & Verse Voeding (rijk aan antioxidanten)
 • Veel water drinken
 • Voldoende slaap, tenminste 6 uur - nodig voor herstel
 • Lichamelijk beweging
 • Probiotica (70% van je immuunsysteem zit in de spijsvertering)
 • Goede multivitamine
 • Eventueel een extra vitamine C

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik heb te kampen met de ziekte van graves. Het is een auto immuunziekte dat weet ik al. Kan een verbeterd immuunsysteem ook bijdragen tot herstel? Ik benwanhopig op zoek om op een alternatieve manier te kunnen genezen! Neem al 2 jaar medicamenten hiervoor en indien geen beterschap na 3 maand moet ik een radioactieve pil nemen.
  Kan jij mij raad geven? Dank u bij voorbaat.

  1. Dag Maes,

   Ik moet zeggen dat ik het onderwerp auto immuunziekte ben tegengekomen in een gezondheids-seminar van Tony Robbins. Hierbij werkte een ''alkaline diet'' vrij goed om de verzuring in het lichaam tegen te gaan wat voor herstel kan zorgen. Het kan dus goed zijn dat het immuunsysteem versterken en een heel puur en biologisch dieet (zoals het alkaline dieet) voor verlichting van klachten kan zorgen.

   Tevens merk ik dat mijn chronische huidaandoening tot een minimum is door mijn dieet zo zuiver mogelijk te maken. Dus veel water drinken, veel groene shakes,groente, beetje fruit en minimale hoeveelheid vlees!

   Heel veel succes!

   Jack

 2. Ik ben zwaar belast met zware metalen en kan ze niet kwijtraken. Ik neem een goed voedingssupplement. Eet alle dagen blauwe bosbessen plus een banaan en een peer, ook calcium, msm. Ik wandel en fiets veel. Wat kan ik nog meer doen? Rita

  1. Hallo Rita,

   Om zware metalen uit je lichaam te halen, dus ontgiften, is niet gemakkelijk. Je bent al een op de goede weg.
   Andere suggesties die ik je kan geven:
   * Koriander kan zware metalen aan zich binden waardoor het gemakkelijker afgevoerd kan worden.
   * De alg Chlorella Pyrenoidosa bevat gluthion, een actieve stof die de lever helpt met ontgiften.
   * Eet zo veel mogelijk voedsel die rijk zijn aan antioxidanten zoals broccoli en spruitjes.
   * Ook regelmatig naar de sauna gaan en sporten zorgt voor een betere afvoer van giftige stoffen in het lichaam.

   Ik hoop dat ik je hiermee een stukje verder geholpen heb.

   Veel succes!
   Jack

 3. Hello hoe ken ik het hoger krijgen ben heel vaak ziek en dat vind ik vreselijk wat help om de afweer te helpen te verhogen

  1. Het is eerst van belang om te achterhalen waardoor je een mindere weerstand hebt? Wat is je voedingspatroon, heb je veel stress in je leven, neem je medicatie, slaap je wel goed?

   Een mindere weerstand is een signaal van je lichaam. Ik heb zelf ook last gehad van een mindere weerstand, door goed te letten op mijn voeding en veel gezonder eten ben ik nu vrijwel niet meer ziek.

   Succes!

 4. Eigenlijk heb ik geen probleem maar ik wil wel schrijven dat ik een heel goed immuunsysteem heb, opgebouwd door heel veel groene groentes, veel te slapen en een positieve uitzicht in het leven te hebben. Ik ben een gelukkig mens van 78 jaar en reis nog steeds, ieder jaar, naar Afrika en dat gaat voor 6 maanden lang en met openbaar vervoer. Heel veel goeds voor iedereen en hou van je lijf en je leven!

 5. Hoi. Ik krijg aanvallen van een soort griep maar dan zonder koorts. Ik heb systemische mastocytose en mds in een zeldzame vorm. Krijg alleen anti histamine tabletten meer kan de arts niet doen.1x per week migraine. Nu al 4 weken geen eetlust dus ben sterk vermagerd. Wat kan ik doen om mij beter te voelen???

 6. Al een aantal jaren is bij mij Colitus Ulcerosa niet te onderdrukken.
  Daarbij sta ik onder voortdurende zware stress doordat ik inwoonster bij een narcistisch exman.
  Doordat er hoge woningnood is zie ik dit nog niet verbeteren.
  Ik gebruik door deze niet te onderdrukken ontsteking dan weer dit.dan weer dat medicijn.
  Ondertussen voel ik mij steeds zieker worden.
  Ik ben wanhopig.

  1. Ik kan me voorstellen dat je hier wanhopig van wordt, Tiny.
   Ik kan je geen raad geven hoe dit op te lossen, maar je moet op de een of andere manbier van die stress afkomen.

   Twee manieren:
   Je probeert toch een oplossing te vinden om te verhuizen (familie, vrienden etc)
   Je probeert om beter met de stress zelf om te gaan.

   Bij het eerste punt kan ik je niet helpen, maar wel bij het laatste punt. Hiervoor heb ik een (gratis) anti-stress methode voor je:
   https://www.optimalegezondheid.com/stress-gratis-ebook

   Ontzettend veel succes!

  1. Je immuunsysteem versterken is altijd goed, voor iedere aandoening en ziekte.
   Dus ook voor psoriasis.

   Veel succes!

 7. Mijn moeder van 78 tobt al jaren met een chronische blaasontsteking, ze slikt bijna constant antibiotica en daar heeft ze veel lastige bijwerkingen van. de Uroloog zegt haar dat het met leeftijd te maken heeft maar ik wil graag weten waarom ze steeds maar weer ontstekingen in haar lichaam heeft ( ze heeft ook aften en ontstoken ogen ). ik weet dat door je immuunsysteem te versterken ze van die ontstekingen af kan komen. kunt u mij wat tips geven? ik wil haar graag helpen, ze is mijn moeder en ik wil haar nog niet missen.

 8. Mijn inmuumsyteem is geblokkeerd door ik ben behandeld voor mijn schildklier een radioactief slok heb gehad lang geleden.In juli 2016 ondekt paar behandelingen gehad om de goede cellen op te voeren ik voelde mijn zeer goed nog nooit zo gevoeld, heb altijd wel veel onstekings gehad!!er heeft nog nooit een arts op gekomen om mijn bloed te onderzoeken jaar met een open oude lidteken die spontaan open ging een jaar 3 operatie en vol stoppen met gaasjes.5 operatie aan mijn borst borstonstekings vol duwen met gaasjes.Kaakonstekings als ik een wondje kreeg aan mijn vinger altijd zweren.Ooronsteking jaren veel jeuk daar word je gek van Veel meegemaakt let op mijn voeding en pas terug geweest bij de arts die dit ondekt heeft neem vitaminen. Loop iets terug nu ik die behandeling heb gehad mijn lichaam moet het nu zelf doen maar ik sport 10/15 hart lopen per week. Wat kan ik nog meer doen?

 9. Volgens mijn arts heb ik een lui immuunsysteem. Onstekingen heb ik nooit maar pik wel ieder griepje op al wordt ik nooit echt heel ziek. Koorts heb ik nooit. Het is uitputtend. Ik werk in een tandartspraktijk dus kom veel in aanraking met speeksel ed. Wat kan ik doen?

  1. Alle kennis die ik heb om je immuunsysteem sterker te maken, kun je lezen in bovenstaande special, Margot!

 10. Mijn zoon heeft geen milt meer en heeft sinds 9 weken van slappe stoelgang. Hij is op korte tijd 4 kilo afgevallen. Hij is futloos en slaapt slecht. Hoe kan hij zijn immuunsysteem sterker maken ? Nancy

 11. Hoe kan ik de hoeveelheid witte bloedlichaampjes verhogen.
  Mijn man heeft een paar kleine tumoren, zou in aanmerking komen voor immunotherapie maar de behandeling vereist een juiste hoeveelheid witte bloedlichaampjes. Hij heeft zoals zij zeggen de waarde van 5 maar moet 10 zijn. We hebben juiste voedingssuplementen opgezocht waardoor de witte bloedlichaampjes worden verhoogd, nu heeft hij door een klein wondje een fikse ontsteking heeft gekregen, daarbij ook last kreeg van pleuritis aan zijn long. We kochten worteltjes, groene groenten, paling en fruit maar heeft toch nog niet mogen bijdragen aan verbetering op kort termijn zo bleek. Zo las ik iets over allimed(R) knoflookcapsules. Ook over knolzijdeplant die kan helpen bij het bestrijden van de Pleuritis. Wat adviseert u om mijn man op kort termijn weer van een goed imunsysteem te voorzien.
  Ik hoor graag van je, alvast heel hartelijk bedankt.

 12. Na een aantal nare gebeurtenissen zo'n 16 jaar geleden, kreeg ik zona in mijn L-been. Na heel veel op en af, ziek voelen, slap en futloosheid... werd er in bet UZ de diagnose CVS en postherpetische neuralgie vastgesteld. Sindsdien heb ik nog 4 aanvallen van zona in mijn L-voet gehad, en moest ik een zware antibioticakuur nemen. Ik heb elke dag pijn, soms heel veel pijn, maar laat de moed och niet zakken. Ik leef optimistisch, drink veel water, eet gezond, rook nooit en drink slechts sporadisch een glaasje wijn. Alleen bewegen zit er niet genoeg in, wegens die voortdurende pijn in mijn linkerbeen en -voet.
  Heeft iemand nog meer praktische tips die de kwaliteit van leven zou bevorderen en de pijn minder maakt?

 13. Onze zoon Gerrit, 12 jaar, heeft een hersenstamtumor. Welk dieet kunnen we bij Gerrit gaan toepassen? Je leest zoveel verschillende verhalen. Hopelijk kunt u ons helpen

  1. Hier kan ik helaas geen antwoord op geven, Hanna. Ook al zou ik graag willen helpen.
   Het is beter om hierover te praten met de behandelend arts.

   Ontzettend veel sterkte toegewenst!

  2. Een dieet rijk aan SALVESTROLEN zou kunnen helpen bij tumoren. Die vind je in groenten en fruit. Meer info kun je hierover vinden op het internet.
   En veel buiten, veel natuur, veel zon en veel beweging.

 14. Jevan.
  hoe kan het lymphestelsel worden aangezet tot betere afvoer, buiten de tips die al geschreven zijn? is een detox thee een oplossin??

 15. mijn immuunsysteem maakt geen afweer meer aan dus haar uitval blijvend word er gezegd verder gebeurd er weinig dus nu zelf opzoek want ik wil het haar wat ik nu nog heb graag behouden
  Wat kan ik op een kort termijn aan doen drink al water groenen groente heb nu alleen wel medicijnen voor de onstekings heb namelijk Lichen planopilaris

 16. Hoi, ik heb te kampen met een auto-immuunziekte: ik maak geen jonge rode bloedcellen aan.(Red Cell Anemia) Daaronder zit dan ook nog eens chronische lymfatische leukemie. De behandeling is hetzelfde als kanker: chemo totdat je immuunsysteem totaal plat ligt. Ik heb hier ontzettend veel last van, omdat ik een darmvirus heb opgelopen waar geen antibiotica voor bestaat (rotavirus) en de enige manier om het weg te krijgen is juist, je raad het al, je eigen immuunsysteem. Ik doe al van alles, extra vitamine c, extra water drinken,heel veel fruit, yogurth met probiotica, extra voedingssupplementen met B12-,C,D en B40. Maar dat %%%$^virus wil maar niet weg, met diarree, misselijkheid en braken tot gevolg. En niet eventjes, _maanden_ achter elkaar. Volgens het ziekenhuis moet ik gewoon geduld hebben tot het terug komt. Dat zal allemaal wel, maar ondertussen zijn de reserves van mijn lichaam dus gewoon op. En ik kan dus niet sporten of lange afstanden lopen omdat ik steeds bekaf ben door het tekort aan rode bloedcellen. Hoe versnel ik dit herstel een beetje?

 17. Hallo Robert-Jan,

  Ik ben een vrouw van 61 jaar met Hashimoto.
  Ik ben vaak niet lekker, zonder koorts te hebben.
  Ik slik magnesium, zink, D, B12,Omega 3, B-Minutas , L-Glutamin, en eet verder alles biologisch.
  Ik slaap gemiddeld 10 uur per nacht.
  Toch lukt het me niet om mijn immuniteit omhoog te brengen.

  Wat kan ik nog meer doen?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share