Algemeen

Laatste Update: 12 oktober 2017

Ingegroeide haar - de 9 beste tips

In het kort uitgelegd is een ingegroeide haar eigenlijk een haar die rondkrult en in je huid teruggroeit, in plaats van recht naar boven te groeien wat normaal het geval is.

Ingegroeide haren zullen de huid vaak irriteren en daarom kun je ze ook makkelijk zien. Een ingegroeide haar zorgt vaak voor een verhoogd rood bultje (of een groep bultjes) en kan dan best op een puistje lijken.

Vrouwen kunnen deze ingegroeide haren op hun benen, in de bikini-lijn en op hun onderarmen krijgen. Mannen zullen dit waarschijnlijker op hun kin, na het scheren, krijgen en dan heet het ingegroeid gezichtshaar.

Het kunnen pijnloze kleine rode plekjes zijn, maar het kunnen ook ondraaglijke zweertjes worden. Een teken dat je waarschijnlijk zo’n haar hebt, is als het gebied rondom de haar jeukend of ongemakkelijk is.

Afhankelijk van je huidkleur en de dikte van je haar zul je vaak pus onder de roodheid zien en ingegroeide haar zelf.

Wat veroorzaakt een ingegroeide haar?

Er zijn veel manieren waarop je ingegroeide haren kunt krijgen. Ze kunnen ook overal voorkomen, maar meestal ontstaan ze in gebieden waar de huid vaak wordt gewassen of geschoren.

De meest voorkomende redenen voor ingegroeide haren zijn:

Dode huidcellen

Deze huidcellen blijven op je huid liggen en blokkeren vaak de haarfollikels waardoor uitwaartse groei niet meer mogelijk is. In plaats daarvan worden ze gedwongen om zijwaarts onder de huid te groeien, waardoor er een ingegroeide haar ontstaat.

Oplossing: scrubben! De absoluut beste manier om dode huidcellen te verwijderen is door een of twee keer per week te exfoliëren. Dit verwijdert de dode huid en het helpt je om de ongewenste haren te elimineren.

Scheren, waxen en epileren

Het is waarschijnlijk geen verrassing dat dit de belangrijkste oorzaken van ingegroeide haren zijn. Als je je scheert of je epileert is de kans groot dat je er vroeg of laat één krijgt.

De reden dat deze dingen ingegroeide haren veroorzaken is eigenlijk heel anders, vanwege de verschillende manieren waarop ze omgaan met het haar.

Scheren snijdt het haar zeer dicht bij het oppervlak van de huid af en creëert een scherp puntje. Dit puntje kan makkelijk weer in de huid steken waardoor de haar kan ingroeien.

Met waxen en epileren trek je de haren rechtstreeks vanaf de wortel uit de huid. Omdat het haar snel en met kracht wordt weggetrokken, raakt de follikel beschadigd. Het proces beschadigt ook het kleine buisje die aan elke haarfollikel vastzit. Dit buisje is verantwoordelijk voor het leiden van het haar naar het oppervlak zodat het niet ingroeit. Als de voering van deze buis tijdens de verwijdering van het haar beschadigd is geraakt, kan de richting van de groei van het nieuwe haar veranderen.

Strakke kleding

Als je regelmatig ingegroeid haar hebt dan kan het goed zijn dat de oorzaak daarvan strakke kleding is.

De stof van je kleding veroorzaakt, als dit echt tegen de huid komt, wrijving en zet op die manier druk op je haarfollikels. Dit maakt de kans dat ze zullen teruggroeien in plaats van natuurlijk naar boven te groeien veel groter.

Oplossing: in de gebieden waar je veel ingegroeide haren lijkt te hebben, moet je proberen om strakke kleding te vermijden.

Scheertechniek

Er wordt vaak gezegd dat om tijdens het scheren dichterbij de huid te komen het straktrekken van de huid is. Terwijl dit absoluut waar is, zorgt het ook ervoor dat de follikels gemakkelijker beschadigd raken en dat het haar onder het huidoppervlak scherpe puntjes krijgt en niet recht naar boven komt.

Wat er dan gebeurt is dat het haar de huid doorboort zonder eerst volledig te groeien.

Het gebruik van een scheermes met meerdere mesjes op verschillende niveaus maakt de kans op ingegroeide haren ook groter, omdat het eerste mes het haar naar voren haalt en het tweede mes pas snijdt. Dit terugtrekken van de haar zal het haarbuisje aan de follikel beschadigen!

Oplossing: als dat mogelijk is moet je proberen om een dubbelzijdig scheermesje te gebruiken. Deskundigen zeggen dat het scheren aan het einde van je douche de kansen op ingegroeide haren ook drastisch kan verminderen. Het warme water zal namelijk het haar en de huid verzachten en als je langer onder het warme water hebt gestaan is je haar dus zachter. Hoe meer schuim of gel je tijdens het scheren gebruikt, hoe minder kans je hebt dat je haar ingroeit.

Met het gebruik van een epilator of wax-apparaat is het moeilijk om ingegroeide haren te voorkomen, tenzij het haar op je juiste manier en in de juiste richting wordt verwijderd.Hiervoor kun je onze handleiding voor perfect epileren bekijken. Door het gebruik van de beschreven technieken kun je jezelf veel verdriet besparen.

Negen manieren om ingegroeide haren te voorkomen

Iedereen die weleens ingegroeide haren heeft gehad, die pijnlijk, rood en duidelijk zichtbaar waren, zal het volmondig met me eens zijn dat je dat wilt zien te voorkomen.

We hebben een geweldige lijst voor je samengesteld met daarin negen manieren om jezelf zo vrij mogelijk van deze irritaties te houden.

Verander je haarverwijderingstechniek

Iedereen is anders en ieders huid en haar zullen dus ook verschillend op de manieren van ontharing reageren.

Als je je nu scheert en last hiervan hebt, probeer dan eens epileren of waxen.

Als je nu epileert of waxt, probeer dan eens een IPL-behandeling, ontharingscrème of laser ontharing.

Het is waarschijnlijk dat je geneigd bent om bij de haarverwijderingsmethode te blijven die je momenteel gebruikt omdat je tevreden bent over de resultaten.

Om een aantal redenen is het gebruik van een epilator een goede keuze. Eén ervan is de volgende:

Zij trekken de haren rechtstreeks vanaf de wortel uit de huid, waardoor ze beschadigd raken wat betekent dat de haren zwakker worden en daarom minder snel zullen ingroeien.

Maar als het enige waarover je niet tevreden bent bij de methode die je nu gebruikt het aantal ingegroeide haren dat je krijgt is, blijf dan verder lezen en probeer onze andere stappen voordat je besluit om van techniek te veranderen.

Goede huidverzorging

Er zijn belangrijke dingen waarop we vertrouwen als je ingegroeide haren wilt vermijden: exfoliëren, reinigen en hydrateren.

Droog exfoliëren

Dit is ongetwijfeld de belangrijkste van de drie. Exfoliëren is de beste manier om dode huidcellen die op je lichaam achterblijven te verwijderen. Deze doden huidcellen blokkeren de haarfollikels en zijn een grote oorzaak van ingegroeide haren.

Als je op dit moment niet exfolieert en ingegroeide haren krijgt, kan dit je situatie drastisch veranderen.

Het wordt aangeraden 1 of 2 keer per week te exfoliëren. Onthoud dat je niet direct vóór of na het epileren, waxen of scheren moet exfoliëren, omdat de huid dan te gevoelig is en waarschijnlijk beschadigd raakt.

Reinigen

Een andere manier waarop je dode huidcellen zult verwijderen en de huis diep zult reinigen is door een vloeibare reiniger in een cirkelbeweging op je huid aan te brengen. Dit zal echt een enorme hulp zijn bij het ontdoen van de ingegroeide haren en het schoonmaken van de haarzakjes waardoor de haren minder snel zullen ingroeien.

Hydratatie

Na het exfoliëren is het belangrijk om de huid te hydrateren. Het exfoliëren kan de huid droog en schilferig maken (afhankelijk van hoe gevoelig je huid is), dus is het belangrijk om te hydrateren.

Het dagelijkse gebruik van een vochtinbrengende crème kan een dramatische impact hebben op de gezondheid van je huid.

Als je huid droog is, is het veel waarschijnlijker dat de haren aan het oppervlak afbreken in plaats van volledig te worden weggetrokken bij het epileren of waxen.

Tip: met al deze producten zorg je ervoor dat je huid in balans raakt en dat je de natuurlijke bescherming niet aantast. Dit betekent dat het de overtollige oliën op je huid zal afbreken en je de essentiële voedingsstoffen, vocht en oliën die je huid nodig heeft zal bieden.

Correcte techniek

Bij het scheren, het epileren en het waxen kan de techniek een enorme impact hebben op het aantal ingegroeide haren dat je krijgt.

Bij het scheren zijn, als je geen ingegroeid haar wilt hebben, de volgende punten het belangrijkste om te onthouden:

 • Niet te dichtbij de huid - druk niet te hard op de huid tijdens de scheerbeurt omdat dit het haar korter maakt dan dat in de omliggende huid.
 • Niet te vaak - geef je haar de tijd om te groeien.
 • Gebruik scherpe en schone mesjes - gebruik niet te vaak hetzelfde mesje en zorg ervoor dat het schoon is! Het gebruik van een vies en bot mes vraagt om ingegroeide haren.
 • Gebruik een dubbel mesje maar geen dubbele bladen - zoals eerder gezegd: het gebruik van dubbele bladen verhoogt de kans op ingegroeide haren. Een enkel mes is veel schoner en blijft ook langer scherp. Het kan even duren voordat je hier gewend aan bent geraakt en het is vaak iets duurder dan normale scheerapparaten, maar de investering is echt de moeite waard.

Het maakt eigenlijk geen verschil of je je nu professioneel laat waxen of thuis waxt. Wat belangrijk is, is dat je voor en na de behandeling je huid goed verzorgt. Zolang je je huid blijft exfoliëren, hydrateren en reinigen zijn er weinig techniekverbeteringen die een verschil kunnen maken.

Epilators zijn fantastische hulpmiddelen voor bij ontharing maar ze kunnen, als het niet goed wordt gebruikt, ook leiden tot ingegroeide haren. Volg de juiste stappen en hopelijk kun je dan je ingegroeide haren verminderen en zelfs betere resultaten krijgen met je epilator!

Geen strakke kleren

Als je regelmatig ingegroeid haar hebt dan kan het goed zijn dat de oorzaak daarvan strakke kleding is.

De stof van je kleding veroorzaakt als dit tegen de huid komt en zet op die manier druk op je haarfollikels. Dit maakt de kans dat ze terug zullen groeien in plaats van natuurlijk naar boven te groeien veel groter.

Ingegroeide haar

Probeer om dit soort kleding in deze probleemgebieden te vermijden en probeer dit vooral na het scheren of het waxen te vermijden!

Goede verzorging na het scheren

Er zijn een heleboel verschillende crèmes die speciaal zijn gemaakt om je huid na een scheer-, wax- of epilatiebeurt te kalmeren.

Verwijder de haren op de juiste manier om ze in de toekomst te voorkomen

De manier waarop je een ingegroeide haar die je al hebt behandelt en de manier waarop je hem zult verwijderen of losmaken zullen direct bepalen of je hier in de toekomst weer last van krijgt.

Verderop zullen we verder ingaan op hoe je je van ingegroeide haren kunt ontdoen.

Gebruik milde producten

Als je een gevoelige huid hebt, wordt het altijd aangeraden om milde producten te gebruiken. Het voorkomt irritatie en het is gezonder voor je lichaam.

Dit geldt ook als je ingegroeide haren hebt. We raden je aan om het gebruik van producten met een hoog alcoholgehalte te voorkomen en ook geen producten te gebruiken die je huid erg zullen uitdrogen. Als je huid droog is, kan dit irritatie veroorzaken (wat de kans op ingegroeide haren kan vergroten) en droge haren zijn ook moeilijker te verwijderen of los te maken .

Als je merkt dat een product je huid droog en/of strak maakt dan is het niet mild genoeg voor jouw type huid. Als dit het geval is kun je beter overstappen naar iets milders.

Overweeg een laser verwijdering/IPL-behandeling

Als je het geld hebt, is er van deze methode bewezen dat ze ingegroeide haren kunnen voorkomen. Als er bijna geen haar meer groeit, is er ook bijna geen kans dat het zal ingroeien.

Wat kun je doen als je een ingegroeide haar hebt?

Nu we een paar manieren hebben geleerd over hoe je ingegroeide haren kunt voorkomen, zullen we nu bespreken wat je moet doen als je er toch last van hebt.

Zodra je een ingegroeide haar ontdekt, is het belangrijk om het goed te behandelen.

Allereerst: Wat je absoluut niet moet doen…

Je mag onder geen beding:

 • Aan de ingegroeide haar plukken of trekken - het kan verleidelijk zijn, maar geloof me, dat is echt een slecht idee. Olie of bacteriën vanaf je vingers kunnen leiden tot een geïnfecteerd ingegroeid haartje en in het ergste geval kan dat zelfs tot een litteken leiden.
 • Proberen om het ingegroeide haartje naar buiten te drukken - dit zal de huid alleen maar irriteren, wat kan leiden tot een infectie of een huidbeschadiging.

Dus als we ze niet mogen aanraken, wat kunnen we dan wel doen?

Ingroeide haren gaan meestal vanzelf weer weg. Om deze reden wordt het aanbevolen om het haar een paar dagen te laten groeien om te bekijken of het zich vanzelf weer herstelt.

Als alternatief of als het na een paar dagen niet weg is gegaan, is dit de beste manier om de situatie te verbeteren:

 • 1 of 2 keer per dag exfoliëren.
  • Ik zeg het nog een keer: deze techniek één van de beste manieren om ingegroeide haren te bestrijden. Maar je moet natuurlijk niet te hard willen exfoliëren, wees wel vriendelijk voor je huid.
  • Door dit 1 of 2 keer per dag te doen, zullen we alle olie, vuil en dode huidcellen effectief uit het probleemgebied verwijderen. Dit kan het haar onder de huid ook corrigeren en het kan alles zijn wat je nodig hebt om van je probleem af te komen!
 • Salicylzuur of benzoylperoxide.
  • Dit zijn ingrediënten die vaak in medicatie tegen acné voorkomen. Na het exfoliëren kan het een goed idee zijn om deze producten te gebruiken, omdat het het vuil en andere stoffen, die je haarzakje kunnen blokkeren, zal verwijderen.
  • Door deze producten en een goede exfoliatie techniek te gebruiken, zal het nieuwe haartje correct uit het haarbuisje groeien en dus niet terug de huid ingaan.
  • Als je geen acné-medicatie hebt, probeer dan "De Aspirine methode" eens - later meer hierover!
 • Een warme handdoek.
  • Leg voor ongeveer 10 minuten een warme, natte handdoek op het ingegroeide haartje. Dit zal de huid verzachten, de poriën openen en het haartje aanmoedigen om weer goed uit de huid te groeien.
  • Doe dit een paar keer per dag in combinatie met de andere behandelingen om van het probleem af te komen.

Als het haartje weer op de juiste manier naar buiten komt, zal de roodheid en de zwelling vrij snel afnemen.

Tip: Vermijd het plukken en trekken aan het haartje zodat de huid eromheen niet verder ontstoken raakt. Trek het haartje ook niet direct uit de huid! Als je het haartje eruit trekt voordat het de kans heeft gehad om iets te groeien, kan dat leiden tot chronisch ingegroeid haar. Dit is een slechte zaak. Het kan leiden tot een bacteriële infectie, verkleuring van de huid en littekens.

Wat als het haartje nog steeds in lijkt te groeien of er helemaal niets lijkt te veranderen?

Als dit het geval is, hebben we nog twee opties.

 • Als je het haartje kunt zien en het niet te diep onder de huid zit kunnen we overwegen om het te bevriezen.
 • Als je het haartje niet kunt zien, raden we je aan om de milde exfoliatie techniek, een acné-creme of een warme handdoek te gebruiken. Dit vermindert de ontsteking en zal het haartje in staat te stellen om de richting waarin het groeit te corrigeren.

Probeer het haartje al helemaal niet weg te trekken als je het niet kunt zien!

Als je al deze dingen hebt geprobeerd en het haartje op dezelfde plek ingegroeid blijft, dan is het verstandig om samen met je arts op zoek te gaan naar een oplossing.

Als je koorts of roodheid voelt en de warmte zich begint te verspreiden vanuit het geïnfecteerde gebied of als het ingegroeide haartje langer dan vier dagen blijft zitten, is het verstandig om een afspraak met je arts te maken.

Als je het haartje kunt zien en zelf wilt verwijderen

Stap 1: zorg ervoor dat je je huid hebt geëxfolieert en hebt gereinigd en dat je de acné-creme hebt aangebracht. Je mag echt een goede hoeveelheid aanbrengen. Dit werkt alleen bij haartjes die zichtbaar zijn en dicht onder je huidoppervlakte zitten.

Stap 2: steriliseren, steriliseren, steriliseren. Het is van groot belang dat alle hulpmidellen die je gebruikt (bij voorkeur een pincet met een puntige voorkant omdat dit de huid minder zal beschadigen) goed worden gesteriliseerd. Anders is het vragen om een ​​infectie.

Om je hulpmiddelen goed te steriliseren of te wel schoon te maken kun je een watje met alcohol gebruiken of het gedurende enkele minuten in wat kokend water te leggen.

Stap 3: breng 5-10 minuten een warme handdoek aan op het gebied. Dit verzacht de huid aanzienlijk waardoor alles makkelijker wordt.

Stap 4: maak het haartje los.

Trek het haartje er niet helemaal uit. Dit kan een irritatie veroorzaken en het haartje dat dan op zijn plaats teruggroeit kan ook ingegroeid raken. Je moet het haartje alleen maar losmaken zodat het weer recht kan groeien.

Onthoud dat je voorzichtig bent. Je zoekt die kleine lus van haartje dat dicht bij het oppervlak ligt. Trek langzaam aan het haartje totdat het loskomt.

Het kan even duren voordat je het juiste stukje haar te pakken hebt dus wees geduldig en zeker niet te ruw. We willen de huid niet beschadigen.

Als je het niet voor elkaar kunt krijgen maak je dan geen zorgen. Laat het dan, als het zich nog niet heeft gecorrigeerd een paar dagen rusten en probeer het opnieuw.

Stap 5: behandel de ontsteking

Het is nog niet zover maar je bent wel bijna klaar. Als we een infectie willen vermijden of willen voorkomen dat we een ander ingegroeid haartje op dezelfde plaats terugkrijgen, moeten we de ontsteking behandelen.

Ten eerste - was het gebied rond het ingegroeide haartje (en doe het regelmatig!). Gebruik warm water en een vochtinbrengende zeep. Dit zal helpen om infecties te voorkomen.

Ten tweede - breng wat anti-inflammatoire crème aan op het gebied.

Het beste type crème in dit geval is er een met aloe vera. Gebruik het liefst een creme op basis van aloe vera omdat het antiseptische is wat de kans op infectie en toekomstige ingegroeide haren aanzienlijk zal verminderen. Hydrocortison-crème is ook een goede optie om de ontsteking te verminderen.

Ten derde - Maak je huid vochtig! Je huid heeft net een klap te verwerken gehad. Het verdient een beetje extra liefde, aandacht en vocht.

Bevochtig het gebied twee keer per dag om ontsteking te helpen voorkomen en gebruik ook een vochtinbrengende creme.

Verrassende huismiddeltjes

Voor de meer avontuurlijke mensen onder ons zijn hier een paar extra methoden waarvan je misschien nog niet eerder hebt gehoord maar die je goed kunt gebruiken bij ingegroeide haren:

De Aspirine-methode

We weten allemaal dat aspirine wordt gebruikt om ontsteking te verminderen, maar we gaan het hier een beetje anders gebruiken.

 • Los twee tabletten op in ongeveer een theelepel warm water.
 • Meng het tot een pasta.
 • Voeg een theelepel honing toe aan de pasta.
 • Breng de pasta aan op het ingegroeide haar en op het gebied om het haartje
 • Laat het gedurende 10 minuten intrekken.
 • Was het daarna af met warm water.

Dit moet één of twee keer per week gedaan worden.

Het salicylzuur in de aspirine is anti-inflammatoire en exfolieert s het getroffen gebied, terwijl de honing zowel antiseptisch, hydraterend als bacterieel dodend is.

Een verrassend effectieve optie die je zelf thuis kunt proberen!

De Melk- en broodtechniek

Deze techniek kan gebruikt worden om de huid te kalmeren, de poriën te openen en ervoor te zorgen dat je ingegroeide haren los komen. Het lijkt misschien een vreemde optie maar het is toch effectief!

 • Doe wat melk in een kommetje en verwarm het (niet te warm).
 • Neem een ​​boterham en dompel dit onder in de melk.
 • Leg het brood nu bovenop je ingegroeide haar.
 • Laat het liggen op het haartje totdat de melk af is gekoeld.
 • Herhaal dit gedurende 10 minuten.

De eimembraam-methode

Een andere methode op die je kunt gebruiken bij ingegroeide haren is de ei membraam methode. Het membraan van een ei bevat namelijk anti-microbiële voedingsstoffen die genezende eigenschappen hebben.

 • Breek een ei door midden.
 • Doe wat je wilt met de dooier en het eiwit.
 • Haal het membraan uit de binnenkant van de eierschaal (het is het witte laagje).
 • Leg het membraan bovenop het probleemgebied.
 • Laat het indrogen op je huid.
 • Trek het er daarna af!

Het doel hiervan is om je van de ingegroeide haar te ontdoen. Dus als je geluk hebt komt het wel mee met de ingedroogde membraan als je dat van je huid afhaalt!

Tot slot…

Een ingegroeide haar is erg vervelend en kan, afhankelijk van de plek, zeer ontsierend zijn door de ontsteking.

Ga aan de slag met bovenstaande tips, maar als dit niet lukt raad ik je aan om niet door te ‘modderen’, maar contact op te nemen met je huisarts voor een adequate behandeling.

Bronnen

hwww.livestrong.com/article/180781-how-to-treat-ingrown-hairs-on-the-pubic-area/

www.wikihow.com/Remove-an-Ingrown-Hair

en.wikipedia.org/wiki/Ingrown_hair

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share