Haargroei

Laatste Update: 29 november 2016

Haargroei special voor mannen en vrouwen

Veel mensen zullen het niet gelijk toegeven, maar haar is voor veel mensen belangrijker dan je zou denken. Juiste daarom zit elk reclameblok wel met producten die je beloven mooier haar, steviger haar, of meer haar te geven. Veel mensen denken dat haargroei iets genetisch is, dat je het ‘wel’ of ‘niet’ hebt en als je kaal wordt dan ‘is dat jammer’. Nou is dat natuurlijk niet helemaal waar. Er is genoeg wat we kunnen doen om de natuurlijke haargroei te stimuleren.

Misverstanden

Zo denken bijvoorbeeld veel mensen dat haarverlies bij mannen een gevolg is van stress. Het is ook niet het gevolg van hetzelfde petje elke dag weer dragen, het is ook niet het gevolg van het feit dat je tijdens je wilde jaren jouw haar in een paardenstaart hebt gedragen. Voor veel mensen is het niet vanwege een tekort aan voedingsstoffen, en het is absoluut niet te wijten aan overmatig zweten, of talg op je hoofdhuid. Alopecia androgenetica wordt zo genoemd omdat het een gevolg is van hormonen (androgenen) en een genetische aanleg.

Voor deze mensen zijn de haarzakjes zo geprogrammeerd om gevoelig te zijn voor de veranderende hormonale activiteit in je hoofdhuid. Anders gezegd, sommige haarzakjes zijn te gevoelig voor natuurlijk voorkomende hormonen en het lichaam begint deze haarzakjes langzaam te af te scheiden.

Ik wil bewijs zien!

Als je alles op televisie ziet dan klinkt het natuurlijk allemaal interessant. Er wordt een of andere stof genoemd die erg duur en exotisch klinkt, en we hebben zelf geen enkel idee wat dit product nou daadwerkelijk met onze haargroei te doen heeft. Daarom is het heel simpel, als je ervoor wilt zorgen dat je haar groeit en je hoort over een nieuwe behandeling – dan is het enige wat van belang is de ingrediënten die dit product gebruikt en de bewijzen die deze ingrediënten ondersteunen.

Stel jezelf de belangrijke vragen: bijvoorbeeld, pakken deze ingrediënten de hormonale gevoeligheid überhaupt aan? Kunnen deze ingrediënten ondanks de hormonale gevoeligheid haargroei stimuleren? Hoe weet je dat? Hoe kom je hier achter? Simpelweg, kijk naar de data. Zorg ervoor dat je altijd de ingrediëntenlijst hebt en je zou altijd kunnen vragen naar gepubliceerde studies die de werking van deze ingrediënten ondersteunen. Omdat je waarschijnlijk geen chemicus bent hebben we alvast wat werk voor je verricht. We hebben een paar behandelingen verzameld met ingrediënten die ondersteund worden door gepubliceerde studies. We bespreken hier vandaag dus niets wat niet bewezen is. Op die manier bieden we geen valse hoop en weet je zeker dat eventuele investeringen niet voor niets zijn.

Begin met een behandelregime

Normaal gesproken is de regel dat haar, overal waar het nog groeit, verdikt zou kunnen worden. Zolang er maar een goed behandelregime is waardoor het haar optimaal groeit. Het is ook belangrijk om eerlijk te zijn, een gebied dat glad en haarloos is wordt waarschijnlijk nooit meer een volle bos haar. Misschien zijn op dat moment haartransplantaties de beste (en enige) optie. Het is simpel, als je vandaag nog begint met beter voor je haar te zorgen dan is de kans altijd beter dan als je tot morgen wacht.

Begin klein. Werk langzaam verder

De meeste mensen merken dat hun haar iets minder dik wordt en willen gelijk alle behandelingen tegelijk beginnen. Dat is natuurlijk niet de beste manier, je kunt een goed behandelregime het beste omschrijven als een geleidelijk toenemend proces – dat wil zeggen, je begint met kleine stappen en bouwt hier langzaam stapje voor stapje op. Er zijn slechts een handvol van echte producten die wetenschappelijk bewezen zijn, dus het is belangrijk om de tijd te nemen. Zoveel zijn het er niet dus als het ene niet werkt dan kun je altijd het andere nog proberen.

Daarnaast is het veel goedkoper om klein te beginnen, het is goedkoper en gemakkelijker te onderhouden. Net zoals mensen tandbederf tegengaan door elke dag hun tanden te poetsen moet het ook standaard worden dat je elke dag even bezig bent met ‘haarbederf’. Bedenk wel dat voor veel mensen haargroei iets is van de langere termijn, vaak duurt het minstens een jaar voordat mensen echt doorhebben dat het begint te werken. Veel mensen zien naar twee jaar echt een duidelijk verschil en zijn dan alleen nog maar bezig met het onderhouden van hun resultaten.

Finasteride - Propecia (Finpecia)

Finasteride (merknamen Proscar en Propecia door Merck, onder andere generieke benamingen) is een product waarvan gebleken is dat het werkt. Als iemand je zou vertellen dat je 83% kans hebt het haar te houden wat je op dit moment al hebt door gewoon elke dag een pil te nemen, zou je het dan doen? Met Finasteride is het niet alleen een mogelijkheid, maar het is een realiteit.

Voor jongere mannen die op zoek zijn naar een manier om een volle haardos te houden, en de rest van de mensen die gewoon hun haaruitval zo miniem mogelijk willen houden, deze behandeling is hiervoor erg belangrijk. We kijken waarom Finasteride een van de belangrijkste doorbraken is als het om klinisch bewezen haaruitval behandelingen gaat, en waarom mensen het zouden moeten overwegen.

Wat is Propecia (Finasteride)?

Propecia is afgeleid van een ander medicijn genaamd Proscar, dit was een medicijn dat al sinds 1992 op grote schaal wordt gebruikt. Deze 5 mg tablet die het actieve bestanddeel "Finasteride" bevat werd gebruikt om de nadelige effecten van DHT (Dihydrotestosteron) op het lichaam te verminderen. Aangezien haaruitval voornamelijk verband heeft met de effecten van DHT, werd het geredeneerd dat Finasteride het haaruitval proces zou kunnen stoppen of zelfs ongedaan kunnen maken. De Food and Drug Administration (FDA) in Amerika testen op 1.500 mannen leverde ongelofelijke resultaten. Bijna 83% van de mannen die de behandeling gedurende 2 jaar volgden hadden een volledige stop van haaruitval, een toename van natuurlijke haargroei of zelfs beide.

De resultaten werden bevestigd door het werkelijke haar te tellen en bijna 80% van de mannen konden via visuele evaluaties beoordeeld worden waardoor bleek dat hun uiterlijk was verbeterd. Een 1mg versie, genaamd Propecia werd in 1998 uitgebracht. Tot op heden, is Propecia zowel de langste en meest succesvolle behandeling die FDA testen hebben ondergaan.

Voor wie is Propecia (Finasteride)?

Propecia is voor mannen die ervoor willen zorgen dat hun haaruitval gewoon stopt. Het is voor mannen die merken dat ze dunner haar hebben, een kale plek achter op het hoofd opmerken, haarrecessie opmerken bij hun slaap, of een combinatie van deze problemen. Het is voor mannen die beseffen dat wetenschappelijk bewijs en data belangrijk is als ze ervoor willen zorgen dat ze hun problemen met haaruitval kunnen oplossen. Daarnaast is Finasteride de basis voor bijna elk succesvol haaruitval behandelingsprogramma. Propecia geeft je een solide, klinisch-bewezen, 83% kans dat je alle haren die je nu nog hebt houdt. Voor mannen die problemen hebben met haaruitval is dat nogal een belangrijk aspect.

Aangezien het een antiandrogene behandeling is die de oorzaak van haarverlies stopt, is de belangrijkste rol van Finasteride dat het haar vooral niet minder/slechter wordt. Onderschat het belang hiervan niet. Je moet de oorzaak van eventueel haaruitval stoppen voordat je een optimaal resultaat van groei stimulerende behandelingen zoals Rogaine zou kunnen zien.

Hoe werkt Propecia (Finasteride)?

Testosteron drijvend in de bloedstroom van een typische volwassen man wordt routinematig gecombineerd met het enzym 5-alpha-reductase. Het resultaat van deze werking vormt het meer potente seksuele hormoon DHT (dihydrotestosteron). Als een man zijn haar begint te verliezen dan beginnen bepaalde genetisch geprogrammeerde haarzakjes zich als DHT receptor sites te ontwikkelen. De DHT hecht zich aan deze receptoren en begint het haarzakje als vreemd object in het lichaam te behandelen.

Deze chemische verandering heeft niet alleen invloed op ons haar. Het kan jeuk, ontsteking, en vettigheid veroorzaken. Gedurende deze tijd wordt het haarzakje, vanwege de aanval van DHT, met elke groeicyclus steeds kleiner. Pas na enkele jaren is het haarzakje gewoon te klein en te kort om te zien. Wanneer iemand Finasteride neemt werkt het door de vorming van DHT in het lichaam te remmen. Binnen enkele maanden zullen de algemene DHT niveaus constant laag genoeg zijn gebleven om de ongunstige effecten die DHT heeft op de haarzakjes te stoppen, dit resulteert in een beëindiging van haaruitval.

Propecia bijwerkingen

Het mooie van deze behandeling is dat je het een maand kunt proberen om te zien hoe goed je het verdraagt. Als je problemen opmerkt met het nemen van Finasteride en wilt stoppen dan kun je dit doen zonder dat hier ook maar enig risico aan verbonden is. Degenen die wel last hebben van bijwerkingen zullen ook blij zijn om te weten dat deze bijwerkingen vaak slechts tijdelijk zijn bij het begin van de behandeling. Tijdens deze periode is het lichaam zichzelf iets aan het aanpassen en meestal verdwijnen de problemen na een paar maanden. Het is belangrijk dat mensen met leverfunctie problemen een arts raadplegen voordat ze beginnen met het nemen van Propecia. De reden hiervan is omdat het intensief wordt gemetaboliseerd in de lever.

Belangrijk Propecia Hints en tips

  • Consequent: Propecia moet elke dag zonder uitzonderingen als 1mg tablet worden toegediend. Veel mensen praten over aangepaste dosering, het overslaan van dagen, verdubbeling, enz. Dit helpt totaal niet om haarverlies tegen te gaan, maar zal ons lichaam ook meer kwaad dan goed doen. Hormonen zijn zeer delicate chemische stoffen die in combinatie met elkaar werken. Mede hierdoor zal een constante dagelijkse dosis zorgen voor een stabiele hormonale omgeving en zorgt ervoor dat onze interne biologie in harmonie blijft.
  • Afstoten: Het afstoten van haren is een teken dat Propecia werkt. Dit klinkt misschien averechts maar is toch echt waar. Veel mannen hebben geen baat bij de voordelen van Propecia omdat ze die haren zien en juist denken dat het probleem alleen maar erger wordt. Wanneer de haarzakjes reageren op Propecia dan leggen ze de huidige groeicyclus stil. Hierna beginnen ze een nieuw, gezonder haartje te creëren. Deze periode staat bekend als de afstoot fase. Het kan tijdens de eerste paar maanden beginnen en kan misschien zelfs wel een maand duren. Het belangrijkste is dat mensen hier doorzetten.
  • Geduld: Propecia kost tijd. Het is niet realistisch om binnen drie maanden resultaat te verwachten. Als het product goed aanslaat dan zal de haaruitval na ongeveer vier maand stoppen. Veel mannen merken zelfs dat het maar liefst 12 maanden kan duren voordat ze stoppen met het verliezen van haar. Het beste en duidelijkste resultaat merken mensen pas nadat ze het product ongeveer twee jaar lang gebruiken. Wees geduldig, heb het vertrouwen in de resultaten waaruit blijkt dat je 83% kans hebt om de haren te houden die je vandaag nog hebt.
  • Nizoral: Het is een weinig bekend feit dat de Amerikaanse FDA proefdeelnemers ook een anti-inflammatoire shampoo zoals Nizoral gebruikten voor de duur van de proeven. Dit betekent dat jij dit ook zou moeten doen. Je moet ervoor zorgen dat de hoofdhuid een niet-jeukende, niet-ontstoken, niet-schilferige situatie heeft (de hoofdhuid moet probleemloos zijn) voordat Propecia (of alle andere behandelingen) goed zouden kunnen werken.

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Rogaine (Minoxidil)

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share