Calorie Arme Diëten

Laatste Update: 17 januari 2017

Het calorie beperkend dieet tegen gezondheidsklachten

Als je kijkt welke gezondheidsklachten verantwoordelijk zijn voor vroegtijdig overlijden zijn dat: hart- en vaatziekten, beroerte en kanker. Daarna een lange lijst met aandoeningen zoals longontsteking, diabetes, aderverkalking etc. Er is een grote kans dat één van deze aandoeningen ook jouw leven zal verkorten. Echter, dat betekent niet dat er niks te doen is om het risico te verlagen. Natuurlijk spelen genetische factoren een grote rol om boven de 100 te worden.

Maar een langdurig onderzoek gedaan onder dieren laat zien dat een calorie beperkend dieet zeer effectief kan zijn bij voorkomen van deze klachten of uitstellen.

Hart- en vaatziekten

Veruit boven aan de lijst staat hart- en vaatziekten als verantwoordelijke voor het overlijden. Vanaf een leeftijd van 45 jaar is het aderverkalking van de hartspier wat problemen veroorzaakt. Onderzoek gedaan bij dieren toont aan dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert kan worden met je voedingspatroon. Verhoogde cholesterolwaarden is één van de grote boosdoeners bij hart- en vaatziekten.

Het is een feit dat de waarden bij een ongezond voedingspatroon velen malen hoger zijn dan wat gezond is.

Demografische verschillen

Sterker nog, als je kijkt naar demografische verschillen zul je ontdekken dat bevolkingsgroepen met een vetarm en laag in calorieën dieet minder voorvallen hebben van hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld de Okinawa’s uit Japan die relatief veel ouder worden dan in de rest van de wereld. Daar is de gemiddelde levensverwachting van een man boven de 80 en voor vrouwen 86. Ook komen hart- en vaatziekten daar veel minder voor, evenals bepaalde vormen van kanker.

In Okinawa wordt er relatief veel vis gegeten, mager vlees, veel donkere bladgroenten en zoete aardappelen. Allemaal typische voorbeelden van een calorie beperkend dieet!

Echter, door de adoptie van Westerse gewoontes is de trend wel gaande dat voor het eerst de levensverwachting van de nieuwe generatie lager is dan de oudere generaties.


Hoge bloeddruk

Het is bekend dat een beroerte veroorzaakt wordt door een blokkade van de bloedtoevoer ergens in de hersenen. Dit kan veroorzaakt worden door hoge bloeddruk of een combinatie van overige factoren. Wanneer je je bloeddruk laat meten zie je twee nummers, de systolische (boven) druk en de diastolische (onder) druk. Bij een bloeddruk van 140/90 mmHg wordt gezien als het eerste signaal van hypertensie. Interessant is dat zowel de Okinawa’s als mensen op een calorie beperkend dieet (biospherians) een lagere bloeddruk vertonen.

bloeddruk laten metenMijn eigen resultaten tot nu toe onderbouwen het effect van een gezond (calorie beperkend) voedingspatroon. Mijn oorspronkelijke bloeddruk was 130/83 en momenteel heb ik metingen van 115/72 en mijn laagste meting is zelfs 107/62 wat geclassificeerd wordt als lage bloeddruk.

Dit zegt natuurlijk niks aangezien meer onderzoek nodig is, maar geeft wel de potentie aan van een gezond voedingspatroon laag in calorieën!

Kanker

Veel heb ik niet geschreven op de blog over kanker. Dit vooral omdat er veel tegenstrijdige berichten en onderzoeken zijn. Echter, er is wel bewijs bij dieren dat een voedingspatroon met voldoende micro nutriënten en laag in calorieën het risico op kanker verminderd of vertraagd voor meerdere jaren. Evenals hart- en vaatziekten komt kanker minder vaak voor in Okinawa vergeleken met de rest van de wereld. Dit geld vooral voor kanker gerelateerd aan hormonen zoals bijvoorbeeld borstkanker.

Indien Okinawa’s in het Westen wonen verdwijnen blijkbaar de voordelen, dit geeft aan dat het meer is dan alleen genen.

Cognitieve mogelijkheden

Eén van de kenmerken van veroudering is een vermindering van cognitieve functies. Echter, onderzoek toont aan dat dieren op een calorie beperkend dieet minder last hebben van cognitieve vermindering dan de controle groep.

Immuunsysteem

Er zijn tegenstrijdige berichten dat een calorie beperkend dieet niet goed is voor je immuunsysteem. Dit heeft er vooral mee te maken wanneer de calorie beperking erg extreem is en bij te weinig voedingsstoffen. Echter, bij een goed gebalanceerde hoeveelheid calorieën wat het lichaam nodig heeft en voldoende inname micro nutriënten krijgt het immuunsysteem zelfs een extra steuntje in de rug!

Levensverwachting

Het is moeilijk te zeggen wat de levensverwachting zal zijn bij een calorie beperkend dieet. Dit is afhankelijk natuurlijk van de genen en in hoeverre het calorie beperkend dieet gevolgd wordt. Echter, wanneer je de trend het onderzoek gedaan bij dieren zou voortzetten bij mensen moet 100+ zeker mogelijk zijn, wellicht zelfs een stuk ouder.

Dit wordt onderbouwd door een verminderd risico op typische ouderdomskwalen die de levensverwachting verkorten zoals hart- en vaatziekten.

Voorlopige conclusie

Meerdere onderzoeken tonen aan dat een calorie beperkend dieet in combinatie met voldoende nutriënten erg bijdraagt aan een lang en gezond leven. Hetzelfde patroon is te vinden bij de Okinawa’s waar typische ouderdomskwalen in veel mindere mate voorkomen. Meer onderzoek is zeker nodig, maar niet meer calorieën eten dan dat je nodig hebt en voldoende micro nutriënten is de sleutel tot succes!

Voordat je begint met een strikt calorie beperkend dieet is het wel belangrijk om goed te overleggen met een arts of professional. Daarnaast is het niet verstandig om te veel te minderen in calorieën. Je lichaam heeft een bepaalde hoeveelheid nodig om goed te functioneren.

Hoeveel calorieën je nodig hebt is afhankelijk per persoon. Zo heb ik met helemaal niks doen 1680 calorieën nodig en met een actieve leefstijl zit ik zo op de 2000. Echter, voordat ik bezig was met mijn voeding at ik elke dag wel 3000+ calorieën en dat is zeker niet de bedoeling!

Vergeet ook niet om altijd goed je gewicht in de gaten te houden, want te snel afvallen is ook niet gezond. Het calorie beperkend dieet is eerder een leefstijl die langzaam geïntegreerd moet worden in je huidige leven. De eerste stap is om bewuster te zijn wat je per dag eet en een voedseldagboek bij te houden met de hoeveelheid calorieën en of je wel voldoende micro nutriënten binnenkrijgt. Anders gaan de vele gezondheidsvoordelen te niet als je niet de juiste balans hebt gevonden.

Voor vragen of opmerkingen, laat dan hieronder een reactie achter! 

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share