Stoppen Met Roken

Laatste Update: 16 januari 2017

Is De E-Sigaret Ongezond?

electronische sigaret

De elektronische sigaret is al jaren ingevoerd op de Nederlandse markt en biedt nicotine verslaafde mensen een alternatief voor het roken van tabak. De meeste "e-sigaretten" zijn vergelijkbaar genoeg qua verschijning met gewone sigaretten, maar zodra we een blik naar binnen werpen zie je meteen het belangrijkste verschil: e-sigaretten bevatten geen tabak.

In plaats daarvan is er een mechanisme dat vloeibare nicotine opwarmt. Deze vloeibare nicotine zet zich om in een damp die rokers inademen en uitademen.

Fabrikanten en tevreden klanten zeggen dat deze nicotine damp vele voordelen biedt ten opzichte van de traditionele sigarettenrook. Maar regelgevende instanties en een aantal gezondheidsdeskundigen zijn er niet zeker van dat dit allemaal wel klopt. Er worden steeds vaker vragen gesteld over de mogelijke bijwerkingen van het inademen van nicotine damp, evenals andere gezondheidsrisico's die e-sigaretten zouden kunnen opleveren - zowel voor gebruikers als voor de mensen on hun heen. Die mensen die oproepen tot een strakke regelgeving voor e-sigaretten beweren dat deze apparaten als illegaal moeten worden beschouwd totdat de juiste onderzoeken zijn uitgevoerd om te bewijzen dat ze veilig zijn – en niet anders om.

Omdat ze geen tabak bevatten zijn e-sigaretten niet onderworpen aan de Nederlandse tabakswetten. Dit betekent dat ze kunnen worden gekocht zonder leeftijdsbewijs, vooral online. Dit geeft aanleiding tot bezorgdheid dat e-sigaretten bijzonder aantrekkelijk kunnen zijn voor kinderen en eventueel nicotine verslaving onder jongeren zou kunnen stimuleren.

Terwijl de fabrikanten van de e-sigaretten beweren dat het een sigaret is die je overal kunt ‘roken’ kijken over de hele wereld regelgevende instanties naar deze gadgets. Bij verschillende landen is er al een reeks beperkingen op het gebruik ervan.

Ook in Nederland is het gesprek duidelijk aan de gang. De rechtbank in Den Haag oordeelde op 26 juni 2012 dat de e-sigaret niet onder de tabakswet viel noch een geneesmiddel was. Hierdoor is in Nederland weer een boel onzekerheid over de eventuele status van de e-sigaret.

Voorstanders van de e-sigaret zeggen dat ze zich beter voelen met behulp van het apparaat dan ze zich voelden toen ze tabak sigaretten rookten. Daarnaast zeggen ze dat omdat de e-sigaret opnieuw gebruikt kan worden, het hen geld bespaard. Sommige rookverslaafden zeggen zelfs dat de e-sigaret hun heeft geholpen bij het stoppen met roken.[pullquote] Maar is de e-sigaret wel zo veilig als de gebruikers geloven?[/pullquote]

Is het een gezondere optie of een risicovolle keuze? Voordat je overweegt om de e-sigaret te gaan proberen, lees dan verder om de feiten te krijgen.

Is het veilig? Alle feiten bij elkaar

stoppen met rokenVraag e-sigaret voorstanders voor het bewijs dat hun batterij-aangedreven sigaretten een veiligere manier zijn om een nicotine verslaving te onderhouden, en ze zullen je waarschijnlijk wijzen op een onderzoek uit augustus 2013 (hieronder in de bronnen te vinden) van de School of Public Health van Drexel University.

Deze concludeerde dat het "risico van het gebruik van e-sigaretten ruim onder de drempel van bezorgdheid valt voor verbindingen met een bekende toxiciteit."

E-sigaret tegenstanders zullen dan waarschijnlijk een onderzoek uit 2009 laten zien (ook in de bronnen te vinden) van de Amerikaanse Food and Drug Administration. Dit onderzoek presenteerde bewijs van diverse kankerverwekkende en andere giftige stoffen die worden gevonden in de damp van twee e-sigaretten merken. Dit waren bevindingen die ondersteund werden door onderzoek uit Frankrijk in 2013.

En diegenen die nog geen mening hebben zullen vaak hetzelfde zeggen: we hebben gewoon niet genoeg informatie over e-sigaretten om hun veiligheid te beoordelen. De Wereldgezondheidsorganisatie schreef in juli dat de potentiële risico’s die e-sigaretten vormen voor de gezondheid van de gebruikers ervan nog onbepaald blijven.

De veiligheid van de rook

Dit is het verhaal dat je het meest zult horen over e-sigaretten – we hebben de wetenschap nog niet om een definitief antwoord te geven of het nu wel of niet veilig is. Echter, de meeste van deze onderzoeken die gedaan zijn kijken na de nicotine inhoud of kijken na eventuele besmettingen in de vloeistof. Weinig studies kijken naar de rook die mensen inademen.

E-sigaretten zijn eigenlijk mini-rookmachines. Beiden werken door de verhitting van glycolen of glycerine op het kookpunt. Dit produceert vervolgens damp (mist machines gebruiken ook minerale oliën die niet worden gebruikt in de e-sigaret). Er zijn een paar belangrijke verschillen, een van de belangrijkste is natuurlijk dat e-sigaret vloeistof vaak nicotine bevat terwijl rookmachine damp dat niet heeft - maar de mechanica en chemicaliën zijn over het algemeen hetzelfde.

Net als de veiligheid van e-sigaretten zijn de effecten op de gezondheid van de rookmachine damp al jaren besproken. Vooral onder theatrale werknemers die veel van hun werkdag in deze nep "rook" staan. Echter, in tegenstelling tot e-sigaretten hebben medische professionals al decennia lang onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van rookmachine damp.

Onderzoek naar damp

De eerste van deze onderzoeken werd uitgebracht in 1991 door het Nationaal Instituut voor Veiligheid en Gezondheid in Amerika. Hun werd gevraagd om de effecten van rookmachine damp op de gezondheid van acteurs en theatrale werknemers te onderzoeken. Dit onderzoek werd nog weer een keer vervolgd in 1994 en toen afgerond.

In beide gevallen bleek dat, ondanks een groot aantal theater werknemers zeiden dat ze last hadden van problemen met de luchtwegen, neus en slijm symptomen bij vragenlijsten, er weinig objectief bewijs was dat rookmachine "rook" meer problemen zou kunnen veroorzaken dan een beetje keel- en oogirritatie

Het volgende grote onderzoek (in de bronnen te vinden) van de rookmachine "rook" kwam in 2001 van het Ministerie van de communautaire en Preventieve Geneeskunde aan de Mount Sinai School of Medicine, een milieu-adviesbureau. Net als bij de vorige onderzoeken, kwamen de onderzoekers erachter dat het inademen van verdampte glycolen - zoals propyleenglycol, een hoofdbestanddeel van e-sigaret sap – problemen met irritatie van de luchtwegen, kortademigheid en hoesten kan veroorzaken. Dankzij dit onderzoek kwamen er een aantal gedetailleerde aanbevelingen hoe mensen ervoor kunnen zorgen dat de rookmachine damp in een bepaalde ruimte goed kon worden en hoe ze de voorgeschreven maximale blootstelling konden bewaken.

Misschien wel het meest recente onderzoek naar de effecten van de rookmachine damp kwam in 2005. Uitgevoerd door de School van Milieu en Gezondheid aan de Universiteit van British Columbia en gepubliceerd door de American Journal of Industrial Medicine, dit onderzoek richtte zich op theater en andere entertainment werknemers die werden blootgesteld aan de machine "rook."

Helaas voor de e-sigaret voorstanders kwamen ook hier acute hoest en droge keel als gevolg van hoge blootstelling aan glycol-gebaseerde damp naar buiten. Daarnaast werd vastgesteld dat de longfunctie van mensen die dichtbij de mist bron werken aanzienlijk lager is dan die mensen die niet zijn blootgesteld aan de mist.

Natuurlijk niet perfect

Zoals hierboven vermeld is de correlatie tussen de effecten van rookmachine damp of e-sigaret damp verre van perfect. Puffen op een e-sigaret gaat iemand aan heel wat meer damp blootstellen dan alleen maar staan in een kamer met een rookmachine. Aan de andere kant maakt rookmachine rook vaak gebruik van chemische stoffen die niet zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie, dit terwijl de e-sigaret vloeistof vaak is gemaakt van propyleenglycol en plantaardige glycerine.

[pullquote]Wat we wel kunnen leren van dit onderzoek is dat het gebruik van e-sigaretten waarschijnlijk niet zonder problemen zal zijn[/pullquote]. Hoesten, droge keel, hoofdpijn, en duizeligheid - al deze symptomen komen regelmatig terug bij mensen die zijn blootgesteld aan hoge hoeveelheden rookmachine damp.

Nicotinegehalte in e-sigaretten

Een elektronische sigaret kan net zo veel nicotine bevatten als een gewone sigaret – of zelfs meer. De hoeveelheid nicotine die iemand binnenkrijgt met een elektronische sigaret is afhankelijk van de inhoud van de vloeibare nicotine cartridge die in de e-sigaret is geïnstalleerd.

Klanten kunnen cartridges kopen met sterk verschillende hoeveelheden nicotine. Sommige zijn vergelijkbaar met de hoeveelheid nicotine in een gewone tabak sigaret en anderen komen dichter bij de hoeveelheid in een ‘light’ of ‘ultralight’ sigaret. Er zijn ook cartridges die vloeistof bevatten zonder nicotine. Deze zijn vooral voor gebruikers die de zintuiglijke ervaring van het roken willen ervaren zonder het effect te hebben.

Fabrikanten en verkopers

Elektronische sigaretten worden internationaal verkocht en kunnen gemakkelijk online worden besteld. Ze werden oorspronkelijk uitgevonden in China door een bedrijf dat Ruyan heet, maar worden nu geproduceerd door verschillende bedrijven in de Verenigde Staten, Europa en over de hele wereld.

Veel e-sigaret fabrikanten verkopen de producten online, samen met de benodigde cartridges, batterijen en andere accessoires. Een van de problemen is het feit dat er nog geen duidelijke regelgeving is voor het ontwikkelen en de verkoop van deze producten. Het zou dus kunnen zijn dat bepaalde fabrikanten het niet zo nou nemen met bepaalde regels.

Passief dampen

Hoewel e-sigaretten niet voor passief roken zorgen produceren ze wel tweedehands damp. En hoewel fabrikanten zeggen dat het alleen maar waterdamp is en dus onschadelijk, zijn regelgevende instanties en gezondheidsdeskundigen het hier niet mee eens. Sommige mensen, vooral die mensen die al aandoeningen hebben die hen gevoelig maken voor problemen, hebben gemeld dat de damp irriterend is voor de ogen, neus en keel, dat het invloed heeft op hun ademhaling en dat het ze misselijk maakt.

Tegenstanders van e-sigaretten zeggen dat mensen niet moeten worden blootgesteld aan passief dampen totdat fabrikanten hebben bewezen dat het veilig is voor iedereen, ook kinderen, ouderen en mensen met bepaalde medische aandoeningen.

Heb je zelf ervaring met de E-sigaret? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! Delen via social media wordt altijd erg gewaardeerd! 

Bronnen

http://publichealth.drexel.edu/~/media/files/publichealth/ms08.pdf
http://www.fda.gov/%20NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm173222.htm
http://www.actorsequity.org/docs/safesan/protocol.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Hoi,

  Een goed stuk! Ik ben zelf eigenaar van Pipeline Holland en daarnaast secretaris van de brancheorganisatie voor de elektronische sigaretten in Nederaland (esigbond). Wij hebben een webshop en een aantal fysieke verkooppunten van elektronische sigaretten. We doen dit al 2,5 jaar en hebben veel ervaring wat de e-sigaret doet en wat de bijwerkingen zijn.

  Of de e-sigaret ongezond is? Ja, laten we daar geen doekjes om winden. Een e-sigaret wordt meestal gebruikt met nicotinehoudende vloeistoffen en is daarom per definitie ongezond. Nicotine verhoogd de bloeddruk, is verslavend en vergroot de kans om hart en vaatziekten. Echter moet dit alles in perspectief gezien worden met het alternatief dat mensen hebben, het roken van normale sigaretten. Uit onderzoek van de bosten university blijkt dat er inderdaad nitrosamine (kankerverwekkend stoffen) in e-sigaretten voorkomen. deze echter vergelijkbaar zijn met de hoeveelheden gevonden nicotine pleisters en een factor 500 tot 1400 lager zijn dan in normale sigaretten*. Dit zijn concentraties die geen kanker veroorzaken.

  * zie: http://www.kcer.org/pdfbibliotheek/Zachary%20Cahn%20and%20Michael%20Siegel.pdf

  Bijwerkingen. Ook hier merken we dagelijks in onze winkels in Roermond en Eindhoven dat de eerste paar hijsjes van een e-sigaret irritatie kunnen oproepen. Dit verdwijnt echter snel. Een droge mond en of keel zijn de meest voorkomende bijwerkingen welke na ongeveer een week ook verdwijnen.

  Er vanuit gaande dat voor veel mensen die al verschillende stoppogingen hebben ondernomen maar twee opties zijn (roken of een e-sigaret) is de keuze duidelijk. De e-sigaret is het beste alternatief voor de normale sigaret. De enorme populariteit bevestigd dit.

  Dave Walschot
  PIPELINE HOLLAND
  0 857 857 704
  http://www.pipeline-elektronische-sigaret.nl

  1. Hallo,

   bedankt voor de waardevolle bijdrage, ik denk dat veel mensen er wat aan zullen hebben. Ik ben het met u eens dat de e-sigaret absoluut als hulpmiddel moet worden gezien om te stoppen. In mijn persoonlijke omgeving zie ik dat de e-sigaret erg goed helpt om aanzienlijk minder ''normaal'' te roken. De stap om helemaal te stoppen is plotseling een stuk kleiner! Ik moet wel zeggen dat er onderling nogal wat verschil is in kwaliteit van de e-sigaretten in omloop. Ik heb zelf de Green Smoke productlijn in actie gezien en veel mensen hebben daar goede ervaringen mee.

   Groet,

   Jack

  2. Nu is mijn vraag kan het nergens terug vinden, ik heb sinds ik damp een zure mond en een overvoed aan speeksel heb al vg geprobeerd minder nicotine geen zoete smaakjes meer . Kan dit probleem nergens terug vinden .

 2. Ik was al een paar weken ziek toen ik en mijn man besloten te stoppen met roken. Ik rookte meer dan 20 jaar en rookte aanzienlijk meer dan mijn partner. Ik maak dan ook gebruik van E sigaret. Nu meer dan 4 weken gestopt. Ik gebruik de E sigaret ongeveer 10 x per dag. Ik ben gestopt omdat ik in de nacht veel moest hoesten maar dit heb ik nu nog steeds. Ik begin ook een rot gevoel te krijgen dat misschien toch een combinatie met E sigaret de klachten laat aanhouden.
  Ik heb alleen nu een ander soort hoest een droge hese piepende hoest die alleen in de nacht opkomt met alle ellende van dien. (niet slapen) het zou voor mij zeer frustrerend zijn als blijkt dat de e-sigaret hier mede de oorzaak van is. En als de E-sigaret zulke geloof mij zware klachten kan veroorzaken die ik nu heb??? dan zou hij echt wel grondig onderzocht moeten worden.

  1. Hallo Rebecca,

   Volgens mij spelen hier een drietal zaken:

   Ten eerste natuurlijk het plotseling ophouden van roken. Zeker in jouw geval als zware roker geeft dit onherroepelijk afkickverschijnselen die vrij lang aan kunnen houden. Je lichaam wil nicotine, maar krijgt dit niet of niet voldoende. Je lichaam gaat zichzelf reinigen en gaat zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Dit kan in sommige gevallen een lang proces zijn, maar is voor iedereen verschillend.
   Ten tweede de e-sigaret. Buiten het nut en de mogelijke effecten van de e-sigaret, is het ook belangrijk om te kijken wat je IN de e-sigaret stopt. Niet alleen kun je vloeistof krijgen waar veel nicotine in zit, maar er zijn ook vloeistoffen die van inferieure kwaliteit zijn. Hiervoor is (nog) geen keurmerk beschikbaar. Je moet dus op je eigen gevoel afgaan.
   Ten derde is er nog vrij weinig bekend over de werkelijke effecten van de e-sigaret op de gezondheid. Natuurlijk zijn er wel onderzoeken gedaan, maar deze zijn veelal betaalt door de e-sigaret-industrie. De onafhankelijke onderzoeken die beschikbaar zijn, zeggen allemaal dat het een hulpmiddel kan zijn bij het stoppen, maar dat de effecten op de gezondheid niet duidelijk zijn en verder onderzoek vragen. Je ziet hier een patroon: In vroeger tijden werd hetzelfde van de gewone sigaret gezegd. Effecten op de gezondheid waren er niet, of was niet duidelijk. Behalve dan de verslavende factor. Inmiddels weten we wel beter en heel veel mensen hebben spijt dat ze toen naar al die onzin hebben geluisterd.

   Moraal: Er is gewoon nog té weinig bekend over de e-sigaret, hoewel ik wel neig naar de conclusie dat het minder erg is dan écht roken. Maar je kunt niet verwachten dat 'het allemaal wel goed komt' met de e-sigaret. Daarvoor weten we er nog té weinig van. Als je wilt stoppen met roken is het uiteindelijk beter om ook écht te stoppen, dus zonder tussenkomst van de e-sigaret. Waarom zou je het risico nemen?

   Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb,
   Jack

 3. Goedemiddag,

  Ik heb sinds 1 week een e-smoker, en ben er erg tevreden mee. Heb voor een paar jaar geleden 2 klaplongen gehad, en sinds dien de ene strijd na de ander strijd om te stoppen met roken. Nu ik de e smoker al een week gebruik, heb ik helemaal geen behoefte meer om een normale sigaret/shagie te roken. Voor mij is dit een goed alternatief dus.

  Begin me toch alleen wel erg druk te maken als ik alle verhalen op internet lees over de 'gezondheid' van de e-smoker... Is het net zo slecht voor me longen als normaal roken? En is het net zo kankerverwekkend als normaal roken?

  Wil graag jullie mening horen over of ik beter weer normaal kan roken, of dat ik toch de e-smoker kan blijven gebruiken. (jup, helemaal stoppen is natuurlijk het beste haha!)

  Groetjes Danny

  1. Beste Danny,

   Mijn filosofie is dat de e-sigaret een tussenstation is op weg naar je einddoel: stoppen met roken. Dus je bent bezig met het proces van stoppen met roken, als je nu weer gewone sigaretten gaat roken raak je verder van je einddoel. Wat betreft hoe ongezond de e-sigaret is ten opzichte van de echte sigaret ben ik van mening dat geen van beide gezond zijn, immers je inhaleert nog steeds nicotine en andere gifdampen, maar met een e-sigaret zijn dat er minder dan bij een gewone sigaret.

   Succes! (met helemaal stoppen)
   Jack

 4. Ik ben 4 weken geleden samen met mijn partner overgestapt op de electronische sigaret. Mijn partner heeft nergens last van, maar ik des te meer. De omschreven klachten over droge neus en keel ondervind ik erg hevig. Zo hevig zelfs, dat ik de afgelopen 24 uur al 2x heb overgegeven tot aan gal toe. Gèk word ik ervan, want slapen is op deze manier ook een crime. Ik wil dit doorzetten, vooral voor mijn dochtertje die astma heeft, maar als dit zo doorgaat en steeds erger wordt zie ik me toch genoodzaakt om weer te gaan roken omdat de weg naar stoppen op deze manier wel heel zwaar wordt en nu abrupt stoppen geen succes zal zijn. Jammer. Hopelijk worden deze bijwerkingen in de toekomst beperkt zodat dit een goed alternatief zal zijn om stoppen met roken.

  1. Goedenavond,

   Voor diegene die last hebben van prikkel in de keel en hoesten. Daar heb ik een aantal tips voor. De problemen had ik namelijk ook en via diverse clubjes op facebook ben ik erachter gekomen dat ik slecht reageer op de Propyleen glycol. Er is mij geadviseerd op zoek te gaan naar liquids met een hoog VG gehalte.

   Hierdoor ben ik na 2 dagen van al mijn klachten af, lekkere smaakjes gekocht en met VG ook iets meer damp.

   Deze liquids zijn wel alleen te gebruiken met de tankjes die je kan navullen met liquid. En niet met de look a like staafjes...
   Hoop dat jullie er wat aan hebben. Ik ben echt heel blij dat ik met roken heb kunnen stoppen. Ben nu 40 en heb daar 26 jaar van gerookt. Nu zonder nare bijverschijnselen eindelijk kunnen stoppen. Heb je vragen kom dan eens naar de facebook pagine.. zoek naar dampclub of de dampertjes... Dit zijn 2 groepjes waar ik lid van ben geworden en deze mensen zijn heel behulpzaam....

 5. Interessant artikel. Ik las op enkele andere websites dat e-sigaretten beneden de 5 volt relatief veilig te gebruiken zijn. Daarboven heb je kans op verbranding en meerdere giftige dampen. Toch denk ik dat je altijd rekening moet houden met het aantal Ohm van je coils en het voltage of aantal ohms waarop je batterij ingesteld staat. Een tabel met de beste verhoudingen is hier terug te vinden http://www.edampf-shop.com/Ohms-and-volts-how-much-of-what

 6. Als ik alle verhalen hier leest dan kan ik volgende vertellen,ik rook al bijna 1,5 jaar ecig en ik voel me fitter,vroeger hoeste ik erg nu geen hoest,mijn kleding ruikt niet naar sigaret,sommige mensen hebben last van ecig,gewoon verschillende fabrikanten uitproberen,dekang heb ik uitgeprobeerd ruikt vies,poolse fabrikant heeft geen smaak.
  Uiteindelijk goede fabrikant gevonden ruikt niet vies en smaak is ook goed,oude naam ruyan nu heet die feellife,ik rook cappucino,ik rookte vroeger panther dessert coffie smaak sigaar met filter,vandaar dat ik voor cappucino hebt gekozen als smaak..
  Weet u waarom alle overheden in de hele wereld zelfs gezondheidsorganisatie's tegen ecig,hun missen heel veel loon,ik zal u alles op een rij noemen.

  1_geen accijns dus overheid mist heel wat belasting
  2_sigareten fabrikanten draaien verlies want ecig is goedkoper dan normale sigaret
  3_gezondheids organistaties krijgen donatie door sigaret fabrikanten
  4_minder kanker,hartklachten, meer winst gezondheids organisatie's..

  Dat is de enige reden waarom hun tegen ecig,vroeger gaf ik 170 euro per maand aan sigaret nu geef ik 15 euro per maand dus maken jullie berekening wie is hier goedkoop gezond uit...

 7. Ik ben/was een echte roker. Rookte al 40 jaar. Toen kreeg ik kinkhoest, wat zich naderhand ontpopt heeft als astma. Hoesten, hoesten n nog eens hoesten. Had 2 pufjes. 10 weken geleden moest ik een antibiotica kuur waarop ik allergisch reageerde in de vorm van hoesten. Na 2 dagen gestopt met de keur, maar ging niet over. Zelfs mijn pufjes hielpen niet. Meteen een e sigaret gekocht en niet meer gerookt. Ik heb sindsdien 1 puf al niet meer gebruikt. Wel inderdaad droge keel, maar dat weegt niet op tegen het hoesten. Ik ben begonnen met 9ML en doe die nu al mengen met 0. Wat een genot om niet meer te hoesten.

 8. Goedendag
  Ik probeer sinds 2 dagen te e-smoken, heb een kangatech Evod starterskit met daarin e-smoker liquid 16 mg oranje.
  Ik rook normaal zware shag in filterhulzen dus moest wel zwaar zijn.
  Echter krijg ik bij iedere hijs een hoestaanval of voelt dat ik moet hoesten, krijg een droge pijnlijke keel, hoofdpijn, misselijk en benauwd.
  Weet iemand wat ik daaraan kan doen?wil graag volledig e-smoken, maar zo moeilijk vol te houden.
  Ook heb ik astmatische bronchitis en best vaak antibiotica kuren voor m,n longen nodig, dus wel belangrijk dat ik niet meer rook.
  Groetjes Claudia

 9. Sinds 2012 heb ik de diagnose Astma/COPD. De longarts adviseerde dringend om te stoppen met roken. Ik rookte toen inmiddels al 33 jaar. Diverse pogingen gedaan met en zonder hulpmiddelen, met medicatie, maar het lukte me niet. Erg depressief werd ik er van. 2014 ben ik overgestapt van de "normale" sigaret naar de e-sigaret. Na een jaartje kwam ik weer voor controle bij de longarts en bleek mijn longfunctie met zo'n 5 - 10 procent VERBETERD.

  1. Dat is, om te beginnen, een goed resultaat, Adje.
   Maar het mag duidelijk zijn dat je het meeste effect hebt als je helemaal stopt.

   In ieder geval veel succes en volhouden!

 10. Hoi.
  Mijn man heeft een half jaar de e-cig gebruikt en is daarna volledig gestopt met roken en dampen.
  Dit ging gepaard met de nodige afkick verschijnselen. Ook had hij weer spontaan last van zijn bronchitis.
  Na 7 maanden was alles weer normaal.
  Ik had moeite met de e smoker en lief hem uiteindelik lings liggen.
  Na 2 jaar weer gepakt en op zoek gegaan naar een liquid die mij goed bevalt. Sinds half mei ligt het rookgemiddelde op 2 sig per dag.
  Ook ik heb de nodige afkickverschijnselen.
  Ik damp 1 tot 2 ml liquid op een dag.
  Er zijn ook mensen die 5 ml of meer op een dag dampen.

  Groet
  Mar

 11. Ik ben gestopt met roken met behulp van een esigaret. Merk justfog 1453.
  Dat ging een half jaar goed toen werd ik chagrijnig etc. Ik kreeg problemen met mn longen (heb ook astma) maar nu is het zo dat ik van de esigaret benauwder word als van gewoon roken met tabak
  Ik baal hier wel van maar als ik steeds zo benauwd ben schiet het ook niet op

  1. Dit zou ook het gevolg kunnen zijn van een verkeerd product. Probeer eens een ander merk vloeistof.
   Hoe dan ook, de e-sigaret is nog niet voldoende onderzocht om te kunnen zeggen dat het beter is dan een sigaret, of dat het misschien helemaal onschadelijk is.
   Wellicht een idee om dan maar helemaal te stoppen? Niet onverstandig, zeker gezien het feit dat je ook last van astma hebt.

   In ieder geval heel veel succes!

 12. Ik ben nu 53 en heb sinds mijn 18de BASTOS (minstens 1 pakje per dag) gerookt. Niets heeft mij over de stop-streep kunnen trekken tot april van dit jaar (2016) ik begon met dampen. Ik heb me rustig ingewerkt van een simpele Angel Zensations naar nu een goede mod (Eleaf Istick 60W waarmee ik damp met een Aspire Nautilus Mini en een Aspire Atlantis clearomizer. Proefondervindelijk heb ik mij een weg gezocht tussen de honderden e-liquids en kan nu rustig dampen en genieten. IK BEN KUNNEN STOPPEN VAN DAG OP DAG dankzij deze uitvinding. DANKJEWEL aan allen die deze techniek en apparatuur gemaakt en ontworpen hebben en de moed gehad hebben om de maffia van de tabaksindustrie en -lobbyisten te weerstaan in hun strijd om e-roken in de kiem te smoren.
  De eerste weken waren wennen en zoals ze gezegd hebben op voorhand heb ik wat gehoest en geproest maar dat is normaal - het betreft hier het terug "ontwaken" van de longfunctie die door de giftige dampen van sigaretten gesmoord was. Rond augustus werd ik me plots bewust dat ik terug een stevig stukje kon rennen zonder dood te gaan in de minuten die daarop volgden. Mijn smaak en reuk zijn terug aangescherpt (verbruik 80% minder zout en suiker) en ik ruik terug mijn omgeving. Mijn gezinsleden mijden mij niet meer omdat ik niet meer stink uit mijn mond en kleren (integendeel...ze vragen me we veel om dit of dat smaakje te roken omdat deze ook lekker ruiken voor de omgeving)...Is het nu gezond ? Weet ik niet...Is het gezonder ? Absoluut...tot 95% zeker...Ga ik hier van afkicken ? Denk ik niet...HET IS PUUR GENIETEN en zonder de zorgen en de afschuwelijke foto's op de pakjes die trouwens ook fel overdreven zijn... Is het goedkoper ? Zal nog niet zijn zeker...reken maar uit...365 * 1 pakje sigaretten...ik zit nog niet aan de helft en dat is inclusief de aanschaf van diverse toestellen van upgrading...Nu ik mijn ding gevonden heb zal het nog een kwart goedkoper worden. Nogmaals bedankt aan allen die dit mogelijk gemaakt hebben...

 13. Toch oppassen met de e sigaret ik gebruik hem al zeker 5 jaar
  Ik heb nu al een half jaar chronische bronchitis en hoest veel slijm op ik verdenk de e sigaret ervan en probeer zonder succes tot heden te stoppen maar ben erg verslaafd aan het e dampen
  Analoog roken doe ik niet meer bizar is wel dat toen ik echt rookte ik geen slijm ophoeste
  Mij rest nu als enige optie stoppen ook met de e sigaret
  Ik hoop mijn verslaving te kunnen overwinnen
  Ik zou adviseren aan iedereen begon er niet aan !
  Niks roken

  1. Helemaal mee eens, Jos. Maar voor sommige mensen is de e-sigaret toch een tussenoplossing om uiteindelijk te stoppen.

 14. Ik rookte 40 sigaretten per dag na de pleisters gebruik 4 weken de e sigaret heb meer lucht alleen hele hoge bloeddruk en onderdruk weet niet of het daar van komt rook geen gewone shag meer vindt het wel lekker de esigaret

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share