• stoppen met roken inleiding

Stoppen met roken deel 1: Inleiding!

2016-11-17T11:15:33+01:00oktober 29th, 2012|Stoppen Met Roken|13 Reacties

Laatste update: door

Stoppen met roken deel 1: Inleiding!

stoppen met roken deel 1

Als je wilt stoppen met roken is dat niet vreemd, de meeste mensen die roken zouden willen dat ze kunnen stoppen. Veel doctoren hebben het al vaker gezegd maar het is het herhalen waard, "Stoppen met roken vertegenwoordigt de belangrijkste stap die rokers kunnen nemen om de lengte en de kwaliteit van hun leven te verbeteren”.

Stoppen met roken is niet gemakkelijk, maar het is wel degelijk mogelijk. Om de beste kans te hebben om te stoppen en daarna nooit meer te roken moet je weten wat je te wachten staat, wat de mogelijkheden zijn, en wat je eventueel kunt doen om het iets gemakkelijker te maken. Je vindt deze informatie hier in deze special.

Wat moet ik weten over stoppen met roken?

Het eerste wat je moet weten is waarom het zo moeilijk is om te stoppen met roken. Mark Twain (Amerikaanse schrijver) zei: "Stoppen met roken is eenvoudig. Ik heb het al duizend keer gedaan”. Misschien heb je zelf al eens geprobeerd om te stoppen en is het niet gelukt. Waarom is stoppen met roken zo moeilijk voor veel mensen? Het antwoord is nicotine.

Nicotine

Nicotine is een stof die in tabak ziet. Nicotine is bijna net zo verslavend als heroïne of cocaïne en toch wordt het gewoon over de toonbank verkocht. Na verloop van tijd wordt een persoon fysiek afhankelijk en raakt emotioneel verslaafd aan nicotine. De lichamelijke afhankelijkheid veroorzaakt onaangename ontwenningsverschijnselen wanneer je probeert te stoppen met roken. De emotionele en mentale afhankelijkheid (verslaving) maakt het moeilijk om bij nicotine weg te blijven na het stoppen met roken. Studies hebben aangetoond dat rokers zowel met de lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid moeten omgaan om te kunnen stoppen.

Wanneer je rook inademt wordt nicotine tot diep in de longen vervoerd. Daar wordt het snel opgenomen in de bloedbaan en door je hele lichaam verspreid. Wanneer nicotine geïnhaleerd wordt via sigarettenrook bereikt het de hersenen sneller dan medicijnen die het lichaam binnenkomen via een ader (intraveneus).

Nicotine beïnvloedt vele delen van het lichaam, inclusief ons hart en onze bloedvaten, onze hormonen, de manier waarop het lichaam voedsel gebruikt (je stofwisseling), en de hersenen. Nicotine kan worden gevonden in moedermelk en zelfs in het slijm