Stoppen Met Roken

Laatste Update: 17 november 2016

Stoppen met roken deel 1: Inleiding!

stoppen met roken deel 1

Als je wilt stoppen met roken is dat niet vreemd, de meeste mensen die roken zouden willen dat ze kunnen stoppen. Veel doctoren hebben het al vaker gezegd maar het is het herhalen waard, "Stoppen met roken vertegenwoordigt de belangrijkste stap die rokers kunnen nemen om de lengte en de kwaliteit van hun leven te verbeteren”.

Stoppen met roken is niet gemakkelijk, maar het is wel degelijk mogelijk. Om de beste kans te hebben om te stoppen en daarna nooit meer te roken moet je weten wat je te wachten staat, wat de mogelijkheden zijn, en wat je eventueel kunt doen om het iets gemakkelijker te maken. Je vindt deze informatie hier in deze special.

Wat moet ik weten over stoppen met roken?

Het eerste wat je moet weten is waarom het zo moeilijk is om te stoppen met roken. Mark Twain (Amerikaanse schrijver) zei: "Stoppen met roken is eenvoudig. Ik heb het al duizend keer gedaan”. Misschien heb je zelf al eens geprobeerd om te stoppen en is het niet gelukt. Waarom is stoppen met roken zo moeilijk voor veel mensen? Het antwoord is nicotine.

Nicotine

Nicotine is een stof die in tabak ziet. Nicotine is bijna net zo verslavend als heroïne of cocaïne en toch wordt het gewoon over de toonbank verkocht. Na verloop van tijd wordt een persoon fysiek afhankelijk en raakt emotioneel verslaafd aan nicotine. De lichamelijke afhankelijkheid veroorzaakt onaangename ontwenningsverschijnselen wanneer je probeert te stoppen met roken. De emotionele en mentale afhankelijkheid (verslaving) maakt het moeilijk om bij nicotine weg te blijven na het stoppen met roken. Studies hebben aangetoond dat rokers zowel met de lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid moeten omgaan om te kunnen stoppen.

Wanneer je rook inademt wordt nicotine tot diep in de longen vervoerd. Daar wordt het snel opgenomen in de bloedbaan en door je hele lichaam verspreid. Wanneer nicotine geïnhaleerd wordt via sigarettenrook bereikt het de hersenen sneller dan medicijnen die het lichaam binnenkomen via een ader (intraveneus).

Nicotine beïnvloedt vele delen van het lichaam, inclusief ons hart en onze bloedvaten, onze hormonen, de manier waarop het lichaam voedsel gebruikt (je stofwisseling), en de hersenen. Nicotine kan worden gevonden in moedermelk en zelfs in het slijm uit de baarmoederhals van een rokende vrouw. Tijdens de zwangerschap passeert nicotine de placenta en kan het terug worden gevonden in het vruchtwater en de navelstreng van pasgeboren baby's. Het is dus een stof die overal in het lichaam sluipt.

Hoe nicotine iemand verslaafd houdt

Nicotine veroorzaakt prettige gevoelens en helpt onaangename gevoelens te vergeten. Dit zorgt ervoor dat de roker elke keer nog een sigaret wil om die goede gevoelens weer even te hebben. Nicotine werkt ook onderdrukkend door de stroom van informatie tussen zenuwcellen aan te passen. Rokers hebben de neiging om meer sigaretten te roken als het zenuwstelsel zich aanpast aan nicotine. Dit verhoogt op zijn beurt de hoeveelheid nicotine in het bloed van de roker.

Na verloop van tijd ontwikkelt de roker een tolerantie voor nicotine. Tolerantie betekent dat er meer nicotine nodig is om hetzelfde effect te krijgen dat de roker vroeger kreeg van kleinere hoeveelheden. Dit zorgt ervoor dat mensen meer gaan roken. Op een gegeven moment bereikt de roker een bepaald nicotine niveau en rookt dan genoeg om op dat nicotine niveau te blijven.

Wanneer een roker een sigaret opheeft, begint de nicotine al langzaam het lichaam te verlaten en de hoeveelheid nicotine wordt steeds minder. De aangename gevoelens verdwijnen langzaam en de roker wil alweer een sigaret opsteken. Als iemand op dat moment niet rookt kan de roker zich geïrriteerd en chagrijnig beginnen te voelen. Dit zijn niet de echte ontwenningsverschijnselen, maar de roker wordt na verloop van tijd steeds gefrustreerder. Wanneer iemand dan een sigaret rookt, vervagen de onaangename gevoelens, en de cyclus gaat verder.

Nicotine ontwenningsverschijnselen

Wanneer rokers proberen te minderen of te stoppen leidt het gebrek aan nicotine tot ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen zijn zowel fysiek als mentaal. Fysiek reageert het lichaam op de afwezigheid van nicotine. Mentaal wordt de roker geconfronteerd met het opgeven van een gewoonte, waardoor ze een belangrijke verandering in hun dagelijks gedrag moeten realiseren. Zowel de fysieke en mentale factoren moeten worden aangepakt voordat iemand kan stoppen.

Mensen die regelmatig hebben gerookt (slechts een paar weken of langer) zullen ontwenningsverschijnselen hebben als ze plotseling stoppen met het gebruik van tabak of de hoeveelheid die zij roken sterk verminderen. Symptomen beginnen meestal binnen een paar uur na de laatste sigaret en worden twee tot drie dagen later het ergste. Dit is wanneer de nicotine en de bijproducten voor het grootste deel uit het lichaam zijn verdwenen. Ontwenningsverschijnselen kunnen een paar dagen tot enkele weken duren. Ze worden echter wel elke dag dat je rookvrij blijft beter.

Ontwenningsverschijnselen kunnen bestaan uit één of meer van de volgende:

 • Duizeligheid (waarschijnlijk 1 tot 2 dagen na het stoppen)
 • Depressie
 • Gevoelens van frustratie, ongeduld en woede
 • Algemene angstgevoelens
 • Prikkelbaarheid
 • Slaapstoornissen, waaronder problemen met het in slaap vallen en in slaap blijven, en het hebben van slechte dromen of zelfs nachtmerries
 • Problemen met concentreren
 • Rusteloosheid of verveling
 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Toegenomen eetlust
 • Gewichtstoename
 • Constipatie
 • Hoesten, droge mond, en keelpijn
 • Beklemming op de borst
 • Langzamere hartslag

Klik hieronder om deel 2 te lezen:
Stoppen met roken deel 2: Voordelen bij het stoppen met roken

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ben nu al weer een anderhalf jaar gestopt met roken. Heb het gedaan door eerst over te stappen op het elektronisch roken om vervolgens dat te minderen. Gaf ik mezelf een boost mee doordat ik mijn schuldgevoel op het begin weg nam. Betse keuze van mijn leven!

  1. Goedzo, Sjors....en nu doorzetten!

   Zijn er meer mensen die gestopt zijn met behulp van een E-Sigaret?

   1. Ben nu bezig met stoppen (3 weken) door middel van een e-cigaret. Heb een zogenaamde MOD die meer rook geeft en een betere smaak met instelmogelijkheden. Dus niet de goedkoopste e-cig nemen en als je van mond naar long inhaleert niet 1 kopen met een te lage weerstand (ohm).
    Gaat vrij makkelijk om te stoppen, wel wat lichamelijke en geestelijke probleempjes af en toe maar vooral de gewoonte met bv smorgens een bak koffie dat ik nu wel in feite die gewoonte kan blijven doen door middel van een e-cig maakt het stopen echt een stuk makkelijker. Nu nog af komen van de ecig (binnenkort vloeistof zonder nictine), maar dat is in elk geval al een stuk gezonder...

    1. Als dit voor jou werkt om te stoppen, dan is dat fantastisch! Ik ben heel erg blij voor je!

     Nu doorzetten!!!!

   2. Ik ben ruim 2 jaar geledrn gestopt, 35 jaar gerookt. Het was de eerste weken best moeilijk maar ik wilde het gewoon niet meer dus eigenlijk op wilskracht is mij dit gelukt. Nooit meer 1 opgestoken, had nooit gedacht dat mij dit zou lukken. Het boek van Jan Geurtz over verslavi gen is ook een aanrader .

 2. Hallo, ik ben nu een week gestopt middels tabex. Gelijke werking als champix, alleen goedkoper. Is niet te verkrijgen in Nederland, maar je kunt het bestellen in Bulgarije. De stof is cystisine en wordt gewonnen uit de gouden regen plant. Tabex is geen chemisch middel, champix is eigenlijk de chemische variant van cystisine. Vanaf bijna de eerste pil is roken zo vies, dat je niet meer dan een halve sigaret kunt roken, ook de behoefte aan een sigaret wordt minder. Op uiterlijk dag vijf stoppen en nog een aantal weken slikken en afbouwen. Gaat goed!

 3. op28 april 2017 rookte ik mijn laatste cigarette. 4 maanden wauw! trots maar erg ziek. mijn evenwicht in pijn. pijn overal. zo erg dat ik vind dat ik opgenmen moet worden maar ik word gewijgerd in de steek gelaten. ik wil ze aaklagen die doktoren. sos help

 4. Ik ben nu 288 dagen gestopt.... Zonder enig hulpmiddel, behalve een app die QN heet en die gratis -of met een eenmalige betaling van 3,95 euro voor de pro versie- te downloaden is op je smartphone. Het gaat erom dat het tussen je oren goed zit!!! De lichamelijke klachten verdwijnen snel, de emotionele minder...... Maar, het alternatief is waardeloos. Stop, en je lichaam zal je belonen met een fysiek veel beter -en langer- leven....... Zonder overdrijven kan ik stellen dat de hulp van die eenvoudige app mij net dat zetje in de rug gegeven heeft om definitief te stoppen. En nu ben ik -binnen dezelfde app- min of meer coach voor beginnende stoppers. Hilarisch toch???

  1. Gefeliciteerd, Lambert! 288 dagen is een geweldige prestatie.
   En wat goed van je dat je de beginnende stoppers aan het coachen bent!

   Zijn er meer lezers die ervaringen hebben met de app QN? Of met soortgelijke apps?

 5. IK heb nog nooit gerookt ,en drink alleen in het weekend een of twee glaasjes wijn
  Verder beweeg ik elke dag anderhalf uur actief, toch is mijn cholesterol te hoog. Let ook erg op met wat ik eet.
  leeftijd 72 jaar. Alle reacties welkom.

 6. Eindelijk gestopt.

  24 jaar geleden ( ik was 39 jaar oud) is het mij gelukt om te stoppen met roken. Ik rookte 60+ sigaretten per dag. Elke dag, voor het slapen, nam ik mij voor te stoppen. Ik vond mijzelf een enorme lozer als ik bij het opstaan de eerste sigaret opstak. Jaar na jaar probeerde ik het stoppen. Maar de verslaving stond dat niet toe. In het najaar van 1993 is het me dan uiteindelijk gelukt om van de meest belachelijke verslaving/gewoonte af te komen. Mijn geluk was een zware griep en het uitlezen van het boek van Allen Carr, 'Stoppen met roken '. Omdat ik zoveel rookte had ik behoorlijke afkick verschijnselen. Na een week begon de behoefte de kop weer op te steken maar daar bleek dat boek uitkomst te bieden. Er is.1 zin in het boek dat vele vele malen voorkomt n.l." 'ROKEN DOET NIETS VOOR U' en dat nestelt zich ergens in de hersenen. Het bleek mijn redding , ik heb nooit weer gerookt!

  Nachtmerrie

  Elk jaar, droom ik minstens 3 x dat ik weer ben gezwicht. Ik zie en ruik de shag haarscherp, ik voel het rollen haarscherp en beleef het inhaleren als ware het echt. In elke droom zeg ik:" GVD ben ik toch weer voor schut". Als ik wakker wordt duurt het even..... maar dan besef ik dat het weer die rook droom is. Dat ik nooit weer zal roken weet ik zeker en daar wordt ik door mijn diepe onderbewustzijn op de een of andere manier door geholpen. Bizar dus hoe een gewoonte uit de Jaren 60 naadloos overgaat in een zware geestelijke verslaving! Uiteindelijk, als je echt wil, kun je het!

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share