Voedingsadvies

Laatste Update: 16 maart 2021

Is een jodiumtekort erg?

Onlangs heb ik gelezen dat het grootste tekort ter wereld een jodium tekort is! Ik heb onderzoek gedaan en blijkbaar is het hebben van een jodiumtekort niet kinderachtig. Jodium is een scheikundige term met het symbool I en het bijbehorende atoomnummer is 53. Het element is precies 200 jaar geleden ontdekt door Bernard Courtois! Dit is allemaal leuk er aardig wat wat heeft dit te maken met het hebben van een jodiumtekort. Je hebt gelijk, helemaal niets:)

We hoeven slechts 150 microgram jodium per dag binnen te krijgen(1). Ondanks deze lage hoeveelheid redden we dit vaak niet! Jodium hebben we nodig voor een goede schildklierfunctie. Wanneer we niet genoeg jodium binnenkrijgen zal kan de schildklier niet genoeg schildklierhormoon aanmaken waardoor onze stofwisseling niet goed kan functioneren(2). Wanneer de schildklier niet voldoende hormonen kan aanmaken, kan ons lichaam niet voldoende energie produceren waardoor we dus altijd minder energie. Ons metabolisme/stofwisseling zal hierdoor nooit goed kunnen werken.

Zonder voldoende schildklierhormonen zouden we niet goed kunnen groeien en de lichamelijke ontwikkeling zal hierdoor alsware stil komen te staan.

Symptomen jodium tekort

Een teveel aan jodium is niet erg, normaal gesproken kunnen we dit goed verdragen en het overschot wordt via het urine afgevoerd. Een tekort aan het atoomnummer 53 kan voor veel problemen zorgen, vooral op langer termijn zijn de gevaren duidelijk te zien. Hieronder een rijtje met verschillende symptomen die kunnen duiden op een jodiumtekort:

 • Concentratiestoornissen
 • Obstipatie
 • Slechte darmwerking
 • Slechte stofwisseling
 • Gewichtstoename
 • Minder zin in sex
 • Minder zin in voeding
 • Moeheid
 • Lusteloosheid
 • Haaruitval
 • Stramme stem, hese stem (3)
 • depressief voelen

Voeding met jodium

In Nederland zit er niet erg veel jodium in de voeding, daarom is er besloten dat er jodium moet worden toegevoegd aan het bakkerszout. Hierdoor krijgen door het eten van brood jodium binnen, echt niet genoeg om voldoende binnen te krijgen. Vooral door het eten van vis krijgen genoeg jodium binnen, ook vlees/eieren en ui zijn een goede bron. Hier zit namelijk van nature jodium in.

Conclusie

jozoHerken je de symptomen, dan is het mogelijk dat je een jodiumtekort hebt, het is verstandig om dit bij je arts te laten controleren. Om problemen in de toekomst te voorkomen kun je wat meer vis gaan eten. Vooral de magere vissoorten bevatten relatief veel jodium! Ook het toevoegen van keukenzout (Jozo) kan je helpen om een jodiumtekort aan te vullen. Een algemeen gemaakt fout is dat zeezout jodium bevat, dit is echter niet juist.

JA, het is erg wanneer je een jodiumtekort hebt! Aanvullen dus...

optimalegezondheid.com blog
[MOWPOP id="128"]

Bronnen:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3074887/
 2. https://academic.oup.com/edrv/article/30/4/376/2355070?login=true
 3. https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-get-enough-iodine

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ja, jodium is belangrijk, ik denk van levensbelang. We komen uiteindelijk allemaal uit de zee, Lang geleden was de aarde grotendeels zee. Hoeveel mensen lopen er nu rond met 'n totaal mineralentekort ? Jodium in brood toegevoegd ? Heelveel mensen eten geen brood meer , massa's. Door de angst voor gluten , granen enz. Ok vis eten, 2x per week, maar ik ken veel mensen die gewoon geen vis lusten(vreemd) Ik gebruik sinds de sk operatie euthyrox, sindsdien ben ik niks meer waard, ik vermoed doordat ik geen kelp meer mocht gebruiken. Verstoppingen, darmontstekingen, stoma enz. Ja, ik start weer met m'n ouwe vertrouwde kelp ! Zodat ik m'n broodnodige jodium binnenkrijg !

 2. Er zijn 2 heel belangrijke stoffen,waar ons lichaam niet zonder kan,jodium en magnesium.
  Ik had ook vooral een jodium tekort,met boven genoemde sympthome.Ik gebruikte b.v.medicijnen voor mijn hartritme stoornissen.maar wat is de eigenlijke oorzaak,ja juist,jodium tekort.Ik gebruik al een poosje Kelp om mijn tekort op te heffen.maar dat is geen proces van een paar weken.veel mensen hebben een jodium tekort,zonder het te weten met gevolg,onbekende klachten en de dokter herkend het meestal ook niet,met daarop volgende,onnodig medicijnen slikken.

 3. Het geraffineerde keukenzout dat we gebruiken is ronduit slecht voor je, bovendien is het synthetische jodium dat eraan toegevoegd is, onnatuurlijk. Het beste is daarom natuurlijk jodium in te nemen.

 4. Je zegt dat zeezout geen jodium bevat?
  Ik heb een jodiumallergie en zeezout staat op mijn verboden lijstje omdat er jodium in zou zitten?
  Ik zou tien keer liever zeezout gebruiken dan dat chemische jodiumvrije tafelzout maar ben er huiverig voor.
  Hoe zeker ben je hiervan?

  1. Ik moet mezelf hier even corrigeren, want er zitten wel degelijk sporen van jodium in zeezout. Het is beslist niet veel, eigenlijk te verwaarlozen, maar het zit er wel degelijk in.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share