PDS Dieet

Laatste Update: 16 mei 2014

Gezonde kracht voeding, voor extra energie bij PDS

Er zijn zeer veel verschillende soorten diëten. Het doel van het ene dieet is om af te vallen en van het andere dieet is het de bedoeling om aan te komen. Zo zijn er ook diëten waarbij het de bedoeling is om een bepaalde klacht te verminderen.

Wanneer je bijvoorbeeld last hebt van pijnlijke darmen of PDS dan is het de bedoeling dat de juiste voedingsmiddelen eet waar je darmen goed mee om kunnen gaan. Heftige suikers naar binnen werken en moeilijk verteerbare voedingsmiddelen eten is nu niet het beste voor je darmen.

Wanneer je last van PDS hebt, is een veelvoorkomend advies om regelmatig te sporten. Dit zal je darmwerking bevorderen, minder kans op buikpijn en zodoende krijg je de klachten van PDS onder de knie.

2 stellingen

  1. Wanneer je PDS hebt, laat je bepaalde voedingsmiddelen staan om de klachten te verminderen.
  2. Heb je PDS, dan kan je de kans op klachten verkleinen door meer te gaan sporten.


Wanneer je sport, verbrand je veel meer energie dan wanneer je niet sport. Wanneer je dus meer wilt sporten, moet je ook meer energie binnenkrijgen. Zonder voldoende energie kan je namelijk niet (goed) sporten. Meer energie binnenkrijgen kan eigenlijk maar op 1 manier: meer eten.

Hier zit ook vaak het probleem. Mensen met PDS wordt geadviseerd om regelmatig kleine porties te eten, helemaal voor het sporten.  Echter wanneer je niet voldoende energie hebt, is het onmogelijk om gezonde sportoefeningen te doen. Toch kleine porties eten, (maar meer gericht op meer energie) is dan toch de oplossing? Niet direct, aangezien veel van die “energiebommen” lastig te verteren zijn voor je darmen waardoor je juist weer klachten krijgt.

Wat betekent dit?

Dit betekent dat de bovenstaande 2 stellingen echter tegenover elkaar staan. Hoe gaan we hier dan mee om? Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je voldoende energie geven, maar die je darmen niet tot last zijn?

Tips voor meer energie uit “PDS vriendelijk” voedsel

In het bovenstaande verhaal heb ik alleen maar het voorbeeld van sporten genoemd, ook wanneer je zwaar lichamelijk werk verricht, heb je vaak hetzelfde “probleem”. Hieronder een aantal tips

Kleine porties

Je kan beter een aantal kleine porties eten, dan 1x een grote portie. Ongeveer 30 minuten voordat je de extra energie nodig hebt eet je een kleine portie. Vlak nadat je bijvoorbeeld gesport hebt, eet je direct nog een kleine portie. Zodoende krijgt je lichaam voldoende toevoer van energie

Vervang brood door speltbrood

Brood is een hele grote leverancier van energie. Echter de meeste mensen met PDS kleine klachten wanneer ze teveel brood eten. Speltbrood levert praktisch de zelfde hoeveelheid energie, echter zullen de klachten achter blijven. Stap dus over op speltbrood.

Vermijd vetrijk voedsel

Vlees is een belangrijke bron van energie. Echter de meeste voor vlees (ook beleg) bevatten veel vet. Het klopt dat je de proteïnes nodig hebt, echter hoef je deze niet uit vlees te horen. Kip, kalkoen, vis en zelf eiwit shakes kunnen hier voor zorgen.

Eiwit shakes

Eiwit shakes geven je een boost wanneer je extra energie nodig hebt. Echter is per persoon verschillend hoe de darmen hierop reageren. De meeste mensen drinken deze shakes in combinatie met melk. Wanneer je reeds pijnlijke darmen hebt, is het verstandig om melk te vervangen door water.

Volkoren spaghetti

Spaghetti is ook een goede bron voor energie. Let wel op dat het volkoren spaghetti is, de meeste mensen reageren hier het beste op (de darmen bedoel ik dan). De gluciden die je op deze manier consumeert zullen helpen met de opbouw van spier-glycogeen. Hierdoor hou je fysieke inspanningen gemakkelijker en langer vol.

Wordt vervolgt

De komende dagen/weken zal ik dit overzicht aanvullen met mijn eigen bevindingen. Dit heeft helaas wat tijd nodig om erachter te komen wat goed werkt en wat juist vermeden dient te worden.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Beste,
    Voor mensen met pds is het zeer verwarrend dat er zoveel info op hen wordt losgelaten. Mensen die gaan werken en s'avonds ook nog druk zijn hebben echt niet de tijd om hele boeken te lezen ivm hun probleem. Mijn dochter heeft last van ( blijkbaar) pds-c ( constipatie).
    Ik weet ook van het bestaan van FODMaPS. Het is niet zo duidelijk of zij nu juist fodrijk of fodarm moet eten. Het zou jammer zijn dat zij nu juist die dingen gaat eten die juist constipatie veroorzaken. Maar mss is dit een erg domme reactie?

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share