Is varkensgras gezond?

2017-01-18T07:18:28+01:00september 3rd, 2013|Voedingsadvies|4 Reacties

Laatste update: door

Is varkensgras gezond?

Bij mij in de straat groeit volop varkensgras. Tussen de tegels wel te verstaan. Het varkensgras is zo vreselijk sterk, dat het zich prima thuis voelt op plaatsen waar veel gelopen wordt, en waar het plantje dus regelmatig ‘onder de voet gelopen’ wordt. Ook (chemische) bestrijdingsmiddelen doen weinig tot niks met dit resistente onkruid. Maar moeten we het wel willen uitroeien en bestrijden?

Varkensgras is namelijk ook heel goed tegen bepaalde kwaaltjes, tenminste als we de oude geschriften mogen geloven. Laten we eens gaan kijken wat varkensgras in deze tijd voor ons kan betekenen en of het wel écht gezond is!

Wat is varkensgras?

Wikipedia zegt er het volgende over:

“Hardnekkige plant, die zich snel en dicht uitspreid, die hele oppervlakten kan bedekken en zonder schade over zich heen laat lopen. Deze plant blijft heel laag bij de grond.”

Varkensgras is een plantje die je overal om je heen ziet groeien, en er zijn maar weinig mensen die de juiste benaming kennen: Varkensgras. Een enigszins vreemde naam die niet echt uitnodigt tot een verder onderzoek naar de geneeskrachtige werking en andere voordelen. Maar toch gaan we kijken wat varkensgras voor ons kan doen.

Als je van de naam uitgaat, zou dit plantje tot de familie van de grassen behoren, maar dat is niet correct. Het varkensgras hoort tot de familie van de duizendknopen. Een eenjarig plantje wat zich razendsnel vermeerdert en in een relatief korte tijd een groot oppervlakte kan bedekken. De stengels zijn gestreept, dun en hebben veel vertakkingen, helemaal tot aan de top.

Deze stengels liggen voor het grootste deel op de grond. Daarom wordt het varkensgras ook niet hoog: ongeveer 20 centimeter maximaal. [pullquote]De bloemetjes zijn een beetje groen of lichtroze van kleur en bloeien in de periode van juni tot oktober. Deze bloemetjes zitten in de oksels van de bladeren, in groepjes variërend van 1 tot 4 bloemetjes.[/pullquote]

Het varkensgras komt in de hele wereld voor, en wordt over het algemeen beschouwd als een onkruid waar je maar niet van af kan komen. Boeren vinden het varkensgras als ‘onkruid’ op hun akkers, maar je kunt het varkensgras ook in de stad vinden, tussen de stoeptegels. Ook de berm is een geliefde plaats voor dit plantje. Het is erg lastig om het varkensgras in zijn geheel te verwijderen, door de penwortel die diep in de grond steekt.

Verschillende benamingen voor varkensgras

De naam varkensgras stamt af van het verhaal dat in het verleden dit plantje werd gegeten door mensen die ‘aten als varkens’. Met andere woorden: Aan mensen die van alles aten zonder te letten op voedingswaarde of irriterende stoffen. Hierdoor kwam de maag in opstand, en moest weer tot bedaren gebracht worden door middel van dit varkensgras. Of dit helemaal waar is weten we niet.

Het varkensgras werd in ieder geval ook gebruikt voor varkens die niet wilden eten of wormklachten hadden. Misschien dat dit feit de naam wat aannemelijker maakt. Dit is dus de Nederlandse uitleg voor de naam varkensgras. In Nederland kennen we ditzelfde plantje ook onder een aantal andere namen, onder andere: Zwijngras, Knoopgras en Vogelduizendknoop.

In andere talen heet het plantje totaal anders, meestal verwijzend naar een toepassing van het kruid, net als in het Nederlands. In het Engels heet dit plant