Hormonen

Laatste Update: 7 april 2017

Je hormonen in balans houden om sneller gewicht te verliezen

Steeds meer gezondheidswetenschappers erkennen dat vrouwen die gewicht willen verliezen niet alleen op hun calorie inname moeten letten of meer aan lichaamsbeweging moeten doen. Ze moeten ook hun hormonenspiegel in balans krijgen.

Een onbalans in je hormoonhuishouding kan ervoor zorgen dat gewicht verliezen heel erg moeilijk wordt.

Hormonen kun je eigenlijk zien als de managers van ons lichaam. Van ons seksleven tot ons immuunsysteem van onze eetlust tot ons metabolisme; het wordt allemaal beheerd door hormonen.

Er zijn op z'n minst 40 chemische stoffen actief in ons lichaam die onze eetlust controleren. Gelukkig ontwikkelt de wetenschap steeds meer strategieën om de signalen van hormonen zodanig te veranderen dat ze ons kunnen helpen om gewicht te verliezen.

Veel vrouwen denken dat de menopauze en dikker worden hand in hand gaan en dat er niets is dat ze kunnen doen om dat te voorkomen. Hoewel het waar is dat veel vrouwen het lastiger hebben om gewicht te verliezen tijdens de perimenopauze kan je wel degelijk actie ondernemen om dat te veranderen!

Om te beginnen moet je je bewust worden van wat en hoe je eet. Dit beïnvloedt immers sterk je hormonenbalans en de manier waarop je lichaam vet opslaat en spieren aanmaakt.

Een dieet waar de inname van koolhydraten beperkt wordt en dat veel goede vetten en proteïnes bevat levert de bouwstenen voor al je hormonen, waaronder belangrijke hormonen zoals cortisol, insuline, oestrogeen, progesteron en testosteron.

Aan de andere kant is een dieet dat rijk is aan industrieel geproduceerd voedsel en suikers maar weinig voedingsstoffen bevat er vaak voor verantwoordelijk dat je hormonen uit evenwicht raken. Een dieet met veel koolhydraten zorgt er bijvoorbeeld voor dat je lichaam extra insuline zal aanmaken wat dan weer kan leiden tot een onstabiele bloedsuiker.

Je krijgt een suikerrush gevolgd door een suikercrash en deze schommelingen zorgen voor een overproductie van het stresshormoon cortisol.

Waarom een onevenwicht in je hormonen leidt tot overgewicht

Als je hormonenspiegel constant veel cortisol en insuline bevat kan dat leiden tot meer honger en gewichtstoename. En uit onderzoek blijkt dat gewichtstoename op zich verantwoordelijk is voor een stijgend niveau van de zogenaamde sekshormonen, zoals oestrogeen en testosteron, in het lichaam.

We zijn geneigd te denken dat vetweefsel geen actieve rol speelt in ons lichaam maar dat is niet waar: het produceert actief hormonen (vooral oestrogeen) waardoor het aantal seks-hormonen begint toe te nemen.

Een onevenwicht in deze sekshormonen leidt zelfs tot meer gewichtstoename en ze vormen een barrière voor vrouwen die proberen gewicht te verliezen. En deze problematische vicieuze cirkel wordt nog eens extra belangrijk na de menopauze.

Het goede nieuws is dat door te veranderen wat je eet, je op natuurlijke wijze je lichaam kan helpen om de balans tussen de verschillende hormonen te herstellen. Je kan dit proces nog versnellen door phyto-therapeutische kruidentherapieën te gebruiken die je hormonen in balans helpen brengen.

[pullquote]Interessante kruiden daarvoor zijn onder andere zwarte cohosh, rode klaver, kudzu en passiflora.[/pullquote]

De juiste combinatie hiervan kan niet alleen helpen je hormoonhuishouding in evenwicht te brengen maar kan ook een aantal symptomen van de menopauze helpen onderdrukken. In gezondheidswinkels vind je supplementen die speciaal voor dit doel samengesteld zijn.

Ben jij ook in een constant gevecht met de weegschaal verwikkeld? En speelt je hormoonspiegel daar een rol in? Dan ben ik  erg geïnteresseerd om jouw verhaal te horen. Heb je hormonen- of kruidentherapieën uitgeprobeerd om gewicht te verliezen? Welke werkten voor jou het beste of helemaal niet? Stuur mij je reactie bij dit artikel!

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Heb nog niets geprobeerd maar ben binnen een jaar van maatt 36/38 naar maat 42 gegaan.
  Dit door middel van Sporten en gewoon eten. (gewichtstoename bestaat uit vet en geen sprieren)
  Ik ben 45 jaar

  1. Je eetpatroon veranderen, probeer eens zonder vlees te leven en meer groente en fruit, je komt aan je eiwitten door elke dag een eetlepel gelatine naturel te vermengen met water en te drinken, dik worden is niet nodig, neem ook een eetlepel apelazijn in heet water en drink het als een thee in de morgen! succes

 2. Voor mijn zwangerschap was ik heel wat vermagerd. Tijdens mijn zwangerschap kom ik ook niet bij maar eens ik bevallen ben en borstvoeding geef, vliegen de kilo's eraan en krijg ik ze niet onder controle, terwijl mijn voeding hetzelfde blijft. Volgens mij zijn hormonen de oorzaak, maar wat kan ik er aan doen?

 3. Ik ben 60 jaar en weeg 76 kg. Ik ben nog nooit zo zwaar geweest! 3 jaar geleden woog ik nog 63 kg en kon ik eten wat ik wilde. Maar nu kom ik alleen maar en en zelfs bij de weightwatchers val ik niet af. Vanaf sept. Vorig jaar tot nu ben ik van 75 kg naar 76 kg gegaan. Ik word er moedeloos van. De coach van de weightwatchers begrijpt er ook niets van en adviseert mij naar de huisarts te gaan. Ik heb een afspraak gemaakt volgende week maar ik verwacht er niet veel van. Zucht!
  Heb jij tips of suggesties?

  1. Hallo Linda,

   De producten van weight watchers is een begin, maar bestaat vooral uit bewerkte voedingsmiddelen. Eerst is het even belangrijk om medische klachten uit te sluiten. Daarna starten met uw voedingspatroon te verbeteren, wellicht wat meer bewegen.

   Kijk ook eerst even kritisch naar uw voedingspatroon, wat eet u op een dag? Hoeveel bewerkte voedingsmiddelen, drinkt u frisdrank, hoeveel geraffineerde suikers, vetten? Het kan komen doordat er momenteel meer calorieën binnen komen dan dat u nodig heeft. Daarnaast kan de stofwisseling wat vertraagd is.

   In februari kom ik met een nieuw afvalprogramma, hou de blog goed in de gaten. In de tussentijd heb ik al wat artikelen geschreven over het onderwerp afvallen:

   https://www.optimalegezondheid.com/het-mediterrane-dieet-onder-de-loep-genomen/

   https://www.optimalegezondheid.com/je-hormonen-in-balans-houden-om-sneller-gewicht-te-verliezen/

   https://www.optimalegezondheid.com/verantwoord-afvallen-deel-1-overgewicht-is-een-groot-probleem/

   Met name zo vers, biologisch eten en oppassen met verborgen dik makers, zoals sapjes, te veel fruit, broodproducten etc.

   Succes!

 4. ik ben 61 jaar en al 12 jaar in de overgang, opvliegers opvliegers. gebruik hiertegen hormonen. zonder is niet te doen. dan slaap ik helemaal niet meer. ik ben in die 12 jaar 20!! kg aangekomen. ik doe er alles aan om af te vallen. ik snoep niet, omdat ik dat niet echt lekker vind, ik eet geen zakken chips of rollen koekjes.
  ik eet heel gezond, weinig koolhydraten veel groenten, vaak vis en kip soms rundvlees. ik eet geen varkensvlees, kook met gezonde vetten. ik ben ook al eens bij een endocrinoloog geweest omdat ik ook dacht dat het door de hormonen kwam, maar hij schreef mij prozac!!! voor, omdat dat de honger stilt. maar ik heb geen honger. ik eet 1200 calorieën, maximaal, per dag. ik sport vier keer in d e week, veel krachttraining en lesjes in de sportschool omdat ik heb begrepen dat cardiotraining niet echt helpt bij het verliezen van gewicht. ik heb werkelijk bijna alle diëten geprobeerd die er zijn, maar niets heeft echt tot resultaat geleid. heeft u nog een suggestie?? ben onderhand radeloos.

  1. Hallo Lilly,

   Ik krijg vaker reacties als deze: Alles doen om maar af te kunnen vallen, mar het resultaat is alleen maar meer gewicht.
   Een oplossing hiervoor is erg persoonlijk. Ondanks dat je heel veel informatie hebt gegeven, kan ik je helaas niet een 1-2-3 oplossing geven. Ik kan je wel wijzen op een welgemaakte denkfout:
   Weinig eten, en dat doe je met maximaal 1200 calorieën, zet jouw lichaam in de paniek-stand. Help! Er komt maar heel weinig eten binnen dus moet ik alle vetreserves en andere schaarse voedingsmiddelen zo lang mogelijk bewaren. Het gevolg hiervan is dat je stofwisseling fors vertraagd en dat het vet wat je wél binnenkrijgt direct wordt opgeslagen voor als het écht paniek wordt. En dit geld zeker in combinatie met alle inspanningen die jij doet.
   Afvallen is niet alleen een kwestie van minder eten. Belangrijker is gezond eten, gevarieerd eten en vooral voldoende eten, ook al heb je geen honger. Afvallen doe je dus niet door in 'hongerstaking' te gaan.

   Ik hoop dat je hiermee verder kunt. Hou je me op de hoogte?
   Jack

 5. Ik ben al 3 jaar bezig om af te vallen,ben nu 54 en geen gram lichter,ik eet heel veel groenten,en al jaren
  geen brood en aardappels meer,ben eigenlijk aan het eind van mijn latijn,weeg nu 71 kilo,heb altijd rondt
  de 60 gewogen,maar in 2011,ben ik door ziekte afgevallen naar 53 kilo,ik was ziek,maar eerlijk gezegd,
  kon ik toen eindelijk eens leuke kleren aan en goed fietsen,wat verlang ik terug naar die tijd!!

  1. Denk dat Jack er het nodige over heeft geschreven, nu ook over intermitted fasting.
   Er zijn wel veel aspecten die een rol kunnen spelen. zo is het beter om vóór het ontbijt eerst te bewegen om de boel op gang te brengen. Na de overgang schijnt het allemaal wat lastiger te zijn.

 6. Beste Jack,

  Ik sukkel reeds +15 jaar met mijn gewicht. Ik kom uit een bloedlijn waar aan beide zijde de vrouwen robuust gebouwd zijn, dus heb dat al niet mee, maar wil me daar niet achter wegsteken.

  Ik ben klein van gestalte (1m54) en ben 2,5 jaar geleden net voor mijn zwangerschap na een operatie aan de amandelen waardoor ik niet meer kon eten gedurende 2 maand eindelijk op 56 kilo geraakt. Ik heb dit even kunnen vasthouden maar na 2 maand was ik zwanger en ben gedurende de zwangerschap 14 kilo bijgekomen. Ik weeg nog steeds 67, ben al eens gezakt naar 62 maar ben op 4 weken tijd 5 kilo bijgekomen zonder opmerkelijke diëtaire aanpassingen. Ik ben al van diëtist naar diëtist gegaan en van het kastje naar de muur gestuurd allemaal met hetzelfde antwoord "we weten niet wat er scheelt met u mevrouw, u eet goed en sport veel u zou moeten afvallen"
  Het is om gek van te worden

  Ik rijd 2 à 3 keer per weer 45 minuten dressuur en doe 2x per week een uur intensieve krachttraining op heel het lichaam, maar heb voorts een relatief zittende job.

  Doordat ik heel hormoongevoelig ben (uitslag, pukkels, wateropname, humeurig, ...) vermoed ik dat hier ook een deel parten speelt, maar ik vind op deze pagina (https://www.optimalegezondheid.com/je-hormonen-in-balans-houden-om-sneller-gewicht-te-verliezen/) toch weinig info over WAT ik nu kan doen om die hormonen in balans te krijgen. Is het mogelijk mij meer in detail te kunnen raadgeven wat ik kan doen om dit onder controle te houden?

  Bedankt

 7. Hallo Jack,
  Ik ben inmiddels al een aantal jaren bezig met afvallen, alleen lukt dit maar niet. Ik ben dik geworden door het spuiten en slikken van hormonen voor 3 icsi behandelingen. Ik heb al wel een redelijk stabiel eenpartijstelsel inmiddels. Zelf vermoed ik dat mijn hormonen niet in balans zijn waardoor het niet lukt. Heb je eventueel nog tips? Of welke deskundige hulp ik zou kunnen inschakelen! Het is mij nu wel duidelijk geworden dat ik het alleen niet redt....help!

 8. Hallo,
  Door een aantal jaren hormonen te hebben gebruikt inv ivf-pogingen, is mijn hormoonhuishouding volledig uit balans voor mijn gevoel en ben ik veel aangekomen. Door mijn ernstige endometriose wordt dit nog sterker beinvloedt. Ik ben erg op zoek naar manieren om mijn hormonen weer in balans te krijgen zodat ik weer rust in mijn lijf krijg en de kilo's kwijt raak.

  Weet jij welke kruiden e.d. ik kan gebruiken en welke voedingsmiddelen ik kan gebruiken hiervoor?

  Grt, Emily

  1. Is wel info over op internet, endometriosedieet en over oestrogeendominantie. Zelf baat bij natuurlijke progesteroncrème bij andere hormoongerelateerde klachten.

 9. 15 jaar geleden kwam ik plotseling zonder aanwijsbare oorzaak in korte tijd enorm veel aan (40 kilo). Men kon toen niet vinden wat er aan de hand kon zijn. Minder eten en meer bewegen werd me geadviseerd. Ik ging steeds minder eten, maar viel niet af. Na vijf jaar ging het er opeens in korte tijd vanzelf weer af. Binnen een half jaar was ik weer opeen normaal gewicht. Maar helaas gebeurde het nu dus weer. Ik kwam in een half jaar tijd 20 kilo aan en het lukte met geen mogelijkheid om af te vallen. Ik was niet meer gaan eten en eet sowieso geen ongezonde dingen. Zelfs met een detox-kuur van 10 dagen viel ik geen grammetje af! Weer naar de huisarts. Die constateerde een te lage vitamine D waarde. Ik heb ook een nogal lage cholesterolwaarde (3,9). Vitamine D schijnt ook en hormoon te zijn. Ik heb heel sterk het gevoel dat het door mijn tekort aan vitamine D komt dat ik "vanzelf" zoveel aankwam en ook niet af kon vallen. Vorige week heb ik een hoge dosering druppels vitamine D ingenomen die ik van de dokter heb gekregen. Sindsdien ben ik al 3 kilo afgevallen, zonder te diëten of te sporten. Ik vroeg mij af of mijn lage cholesterolwaarde er iets mee te maken kan hebben dat ik te weinig vitamine D aanmaak. Want aan dat cholesterol doet de huisarts niets, hij vindt het niet te laag. Maar ik ben bang dat ik straks toch weer te weinig vitamine D heb, als die kuur straks afgelopen is. Zou die cholesterolwaarde inderdaad een probleem kunnen zijn? Is daarnaast mijn vermoeden reëel dat ik denk dat het met mijn vitamine D waarde te maken heeft dat ik aankom en niet af kan vallen?

  1. Vitamine D speelt wel degelijk een rol in het afvallen. Op zijn beurt is de aanmaak van vitamine D weer voor een groot deel afhankelijk van je cholesterol-spiegel.
   In mijn ogen is het dus belangrijk om ook de cholesterol aan te pakken, om de natuurlijke productie van vitamine D weer te bevorderen.

   Overleg dit met je arts. Mocht hij of zij daar niets van willen weten, dan adviseer ik je om een second opinion aan te vragen, en daar nogmaals je verhaal te doen.

   Heel veel succes,
   Jack

 10. Hoi
  Ik ben 19 jaar en in anderhalf jaar 15 kilo afgevallen. Nu ben ik al 8 maanden niet ongesteld geworden dus de gynaecoloog heeft mij de microgynon 50 pil voorgeschreven. Sinds januari ben ik bezig met mijn vetpercentage verlagen en eet ik rond de 1700-1900 calorieën per dag. Ik val echter niet af en ben zelfs wat aangekomen. Dit terwijl ik 5 a 6x per week train (krachttraining, hockey, skeeleren). Zouden deze 2 in verband kunnen staan? (Niet afvallen en uitblijven van menstruatie)
  Hopelijk heeft u hier een verklaring voor.

  Alvast bedankt!

  Fenne

  1. Dit lijkt mij duidelijk een hormonaal probleem.
   Heb je hierover gesproken met je behandelend arts?

   1. ik zit momenteel aan een kuur van microgynon 50 alleen hebben we het niet over hormoonproblemen gehad. Mocht deze pil niet werken ga ik terug naar de arts.

  2. Niet ongesteld worden kan een teken zijn van ondervoeding (hongerdieet valt daar ook onder) maar ook van een hypofyse afwijking. Als de hypofyse teveel prolactine aanmaakt wordt je op den duur niet meer ongesteld en wordt je ook steeds dikker omdat dit hormoon zorgt voor vetopslag voor de borstvoeding. Als je hypofyse er veel van aanmaakt terwijl je niet zwanger of zogend bent wordt je dus onbeperkt dikker en niets helpt. Vooral je buik groeit. Omdat hoog prolactine slopend is voor je lichaam moet je er echt medicijnen voor krijgen. Dostinex is het beste in dat geval. Norprolac is verouderd en heeft vaak ernstige bijwerkingen. Dat zou ik niet nemen.

 11. Hallo
  Ik ben aan het sporten en veel op mijn gewicht aan het letten.
  Sinds een half jaar veel last van haar uitval en dunner wordend haar ( ben nog maar 24) . Ook het afvallen wil maar niet lukken. Mijn gewicht schommeld zo! Kan het met mijn hormonen te maken hebben?

  1. Dat kan inderdaad duiden op een hormonale onbalans. Maar ik ben geen arts, dus kan ik je daarover geen uitsluitsel geven.
   Het beste is om even een afspraak te maken met je huisarts voor verder onderzoek.

   Veel succes!

 12. Hoi Jack
  Ik heb jaren problemen gehad met allerlei klachten van de pil van de ene pil de andere pil daarna de prikpil en uiteindelijk nu +_ 1 jaar het spiraaltje dit had ik echt veel eerdere moeten doen mijn klachten zijn echt afgenomen, MAAR ik was aantal jaren voor mijn doen veel zwaarder geworden en gewoon te dik! Geen buik of iets maar gewoon over mijn hele lichaam veel te mollig! ( vet ) vond dit vreselijk en ben +_ 4 jaar geleden begonnen met drastisch te stoppen met koek snoep en troep! En gezonder te eten en groene smoothies en Superfoods en ben daarmee wel afgevallen maar het bleef een strijd nu ben ik net 49 geworden en denk dat het al zeer lange tijd al vanaf m'n 39 klachten heb van schommelend hormonen!
  Nu heb ik een probleem en weet niet wat ik moet; ik lees overal over schommelingen van hormonen dat je regelmatig moet eten en ontbeiten maar ik lees ook over IMF vasten met pauzes ik ben dit nu ongeveer 2 jaar geleden gaan doen, ik raakte mijn baan kwijt en om regelmaat te houden ging ik smorgens 2 uur sporten op lege maag sport vanalles lessen cardio kracht enz en daarna even 15 min sauna en dan naar huis eten ik eet dus dan altijd laat pas rond 1400 maar voel mij daar prima bij, (7dagen per week dus gewoon al 2jaar lang behalve in vakanties, maar dan wandel ik veel) en sindsdien is er eindelijk ook vet verdwenen en ben ik nu best redelijk tevreden maar ik houd nog steeds een vetrand op mijn heupen en krijg dit niet weg wat ik ook doe ik eet minimaal heb gewoon niet echt honger meer ( ik eet iedere dag tussen 1300-1400 bakje met +_ 300 Gr m kwark 20 Gr havermout 1 eetlepel rozijnen en kaneel + wat vers fruit /of warme havermout 100 ml water 100 ml amandelmelk 40 Gr havermout 1 eetlepel rozijnen kameel en een appel en dan eet ik savond meestal rond 1900 wat groenten gewokt met quinoa of zo en 2x per week met wat kip rest eet ik vegetarisch soms maaltijd salade ook vaak groentenomelet of verse zelfgemaakte soep verder gezonde tussendoortjes meestal alleen in het weekend als bv soms Gr smoothie of sapje uit de slowjuicer of zelfgem havermoutkoekjes of heel soms zelfgemaakt ijs van banaan maar altijd met mate ik eet dus geen brood alleen kwark overdag (ik lust niet erg veel dus ben bang dat je zegt dat ik te eenzijdig eet, maar varieert wel met fruit en groentes!) en momenteel heb ik bijna geen trek meer eet echt weinig vind het best raar maar het vet op mijn heupen blijft! Ik baal hier zo van! Vorige week alleen maar druk geweest geweest in huis (grote schoonmaak)en gesport en boodschappen hele dag rennen en vliegen weinig eten maar geen gram eraf? Vorig jaar was ik zelfs desperd heb ik soort bevriezing van vetcellen op heupen gedaan koste me veel tijd en geld en ook toen is het niet verdwenen (vetafzuigen vind ik eng gaat mij echt te ver) zelfs ook 2 jaar lang leverzuiveringen gedaan met veel detoxings maar ook toen ging het niet weg? Mijn Vraag is; is er nog hoop dat dit ooit verdwijnt? (Ik heb dit al zeker vanaf mijn pubertijd)heb jij een idee of moet ik hier gewoon mee leren leven?ik lees dat ik mischien supplementen moet nemen die ik wel heb maar gewoon vergeet ook omdat ik twijfel of dit nu goed is? Heb bij dokter laten testen die zei dat alles goed was! (Zoals multie vitamine vitam d magnesium zink Krilolie?) Ik ben niet dik maar wil gewoon van mijn randje vet af!!! Hopelijk lees je dit en heb je advies voor mij????? Ben erg blij met je mails vr Gr

  1. Goedenavond,

   Dat was een lang verhaal met heel veel informatie. Het is inderdaad heel erg vreemd dat je dat laatste vetrandje niet meer kwijtraakt, ondanks al je goede acties. Want je bent echt wel goed bezig!
   In hoeverre sta je onder invloed van stress? Werk? Familie? Stress over dat vetrandje?

   Stress, en dan met name de hormonen die daarmee samen gaan, hebben een grote invloed op het afvallen of aankomen.
   Kijk maar eens op:
   https://www.optimalegezondheid.com/stress-en-afvallen/

   Veel succes, en als je nog vragen hebt hoor ik het graag van je.

 13. Hoi Jack dank je wel voor je snelle reactie!!!
  Even kort ik snap het artikel maar ondanks dat ik geen werk had, (nu afen toe werk)heb ik eigenlijk nooit stress ben eigenlijk altijd kalm! Maar wat ik wel denk ik had de laatste 2 jaar steeds behoorlijke blessures waardoor ik niet veel kon doen als veel wandelen op de loopband en crossen ik denk dat dat mischien te veel cardio is? Ze zeggen dat je daar te veel cortisolwaarden van krijgt slaat ook op buik( bij mij allleen op heupen) mischien is dat het? Ik probeer nu weer afentoe ook wat lees bodyshape te gaan doen dat is combi cardio en kracht en weer kracht 2x oer week en 1 x spinnen 1x dansen en beetje wandelen soms crossen maar probeer het maar korter te gaan doen als 1uur! Ik doe het normaal 1 uur en ga daarna nog uur kracht doen mischien is het teveel bij elkaar! Voelde gisteren na dit progamma alweer erge pijn in mijn knieuen en hardlopen lukt mij volgens mij nooit meer door zere knieën loop daar nu al 2 jaar mee te tobben helaas! Mischien is dat mijn stress wat jij bedoeld? Hopelijk krijg ik binnenkort weer werk en kan ik weer wat meer ballans daarin krijgen want zolang ik thuis ben kan ik het niet laten om te gaan!!!! Dat zit gewoon in mij inmiddels gewoon verslaafd Dank je wel vr Gr muis

  1. Probeer in dit alles een balans te vinden.
   Heb je wel eens gedacht aan Yoga? Is goed tegen lichamelijke stress en vooral tegen mentale stress.

   Heel veel succes!

 14. Hallo
  Na een hele reeks van klachten zijn de dokters erachter gekomen dat ik de ziekte van Hashimoto heb. Nu neem ik medicatie om de schildklier onder controle te houden. Ik was erdoor 11 kilo bijgekomen. Een aantal van die kilo's heb ik eraf gekregen maar lang niet alles. Ik val een aantal af en kom er dan weer een aantal bij. Zot word ik er van. Ik heb al aan de dokters gevraagd of het door mijn hormonen kan komen? Maar dan krijg ik het antwoord dat al mijn bloedwaardes goed zijn. Ik eet gezond en beweeg minstens 3x per week
  Groetjes
  Linda

  1. Bloedwaardes zijn goed, zeg je....maar is er wel specifiek onderzoek naar de hormonen gedaan?

 15. Hallo Robert Jan, ik heb 4 jaar geleden een heftige burn out gehad, waarbij mijn lichaam letterlijk instortte. Eerste symtoom was vermoeidheid en daarna 15 kilo die ik aankwam in 2 maanden tijd, waarna ik steeds vaker viel. 3 maanden later hoopte mijn darmen alles op en had ik voor 6 weken praktisch geen stoelgang. Na 3 onsuccesvolle klisma's, was de killerdrug van het ziekenhuis succesvol. Dit alles gaat gepaard met veel fysieke pijn, waar je wonder boven wonder aan went! Ik had een druk onregelmatig leven, wat ik om aan het zetten ben geweest naar een nu regelmatig, gebalanseerd, gezond leven. Opstakels en trauma's aan het verwerken geweest en het geluk bij mijn man gevonden. Inmiddels na 4 jaar veel dokterbezoekjes en enkele ziekhuisbezoekjes, veel bloedtesten en een homeopatische en oriëntaalse geneesheren verder, ben ik ongeveer 25 kilo zwaarder en heb nog steeds totaal geen controle over mijn lichaamsgewicht. Ik eet de laatste 3 jaar alleen gezonde natuurlijke voeding en zou graag meer controle krijgen en minder last hebben van mijn lichaam. Tips, suggesties en adressen zijn welkom om eindelijk het gevoel van controle en lekker in m'n vel zitten te krijgen! Alvast bedankt

 16. Hallo,
  Ik ben er zelf van overtuigd dat sinds 2010, na een ernstig auto ongeluk, waar ik 20 hersenkneuzingen aan over heb gehouden, dat heel mijn afval/vet/suiker/hormoon systeem ontregeld is, ik ben door deze jaren beetje bij beetje aangekomen en afvallen is zeer moeilijk!! ik probeer heel goed op mijn eten te letten, alleen afvallen is bijna onmogelijk voor mij geworden! ik sport veel, fitness, zumba en rij paard, maar in gewicht val ik bijna niks af.. dat verhaal van dat spieren zwaarder wegen dan vet weet ik van achter naar voren, alleen ik kom niet meer op mijn streefgewicht (75 kg), ik ben dan 175 cm lang... en dan komt er nog wat bij op!! IK BEN AFGELOPEN MAANDAG TEN HUWELIJK GEVRAAGD en dan wil ik dit streefgewicht HELEMAAL gaan bereiken!! ik zit allen vreselijk in de stress met dit.. dat stress vet vasthoudt is mij ook bekend.. alleen ik heb ook van alles geprobeerd: herbalife, dieetpro, weightcare, weightwatchers, proteïneshakes, ECHT VANALLES!! NIKS WERKT !! :'( wie kan mij dan helpen? en een diëtist vind ik zelf erg prijzig... :(

  1. Op dit moment kan ik je vertellen dat je moet stoppen met al die dieetpillen en drankjes. Het resultaat is vaak miniem, en het brengt je hormoonhuishouding helemaal in de war. En ja, dat zorgt weer voor overgewicht.

   Heb je al eens geprobeerd om je hormoonbalans weer in evenwicht te brengen?
   Je hebt er hierboven al over kunnen lezen.
   Meer informatie: https://www.optimalegezondheid.com/hormonen-en-afvallen/

 17. Beste Robert Jan,

  Tot 15 jaar geleden, voor mijn zwangerschap was ik slank. Rond de 55 kg, maat 34/36, kon eten wat ik wilde en sportte niet bijzonder veel.
  Toen ik 6 weken zwanger was ben ik aangereden en heb door alle breuken de rest van mijn zwangerschap in ziekenhuisbed, thuis in bed en rolstoel door moeten brengen, tot ruim een jaar na de bevalling (we hebben een fantastische zoon mogen krijgen).
  Al vroeg werd er zwangerschapssuiker en hoge bloeddruk geconstateerd dus ik heb geen suiker en zout gebruikt. Toch is er 45 kg aangevlogen in de zwangerschap die ik er sinds de bevalling maar niet af krijg. Eerst weet ik dat aan de 4 miskramen die ik hierna heb gehad (ieder keer rond 3 maanden zwangerschap) maar de laatste miskraam is inmiddels 8 jaar geleden.
  3 jaar geleden heb ik aan mijn huisarts gevraagd of ik getest kon worden op allergieën of een disbalans in hormonen. Als antwoord kreeg ik een verwijzing naar een psycholoog omdat ik mezelf moet accepteren zoals ik ben. Die verwijzing heb ik weggegooid.
  Uiteindelijk ben ik bij een iriscopist terechtgekomen die een bijnieruitputting zag en een verkleuring op de plek waar de schildklier zit. Ik kreeg GTA en andere supplementen voorgeschreven en het advies koolhydraadarm te eten. Hiermee ben ik in 5 maanden tijd 9 kilo afgevallen maar ben maanden aan de oranjeachtige diarree geweest en kreeg uiteindelijk pijn onder mijn ribben aan de linkerkant. Eerst alleen met bukken of zitten, later continu. Omdat ik de diarree en pijn zat was ben ik met alle supplementen en de GTA gestopt, waarna de diarree en pijn onder mijn ribben is verdwenen.
  Ik ben zo langzamerhand ten einde raad, walg van mijn dikke lijf en de moeite die het me kost om mijn sokken aan te trekken te sporten en er leuk uit te zien.Opmerkingen als " ieder pondje gaat door het mondje" en "niemand wordt dik van de lucht" gaan me door merg en been. Als ik zou snoepen en slecht zou eten zou ik daarmee kunnen stoppen, maar daar ligt het bij mij niet aan, ik eet gezond en vers, let op koolhydraten en suikers.
  Weet jij waar je betrouwbaar kan laten testen of je hormonen van slag zijn zonder verwijzing van de huisarts? (sinds de verwijzing naar de psycholoog voel ik me daar niet serieus door genomen).
  Hartelijke groet,
  Annita

  Ik vergeet te vermelden dat ik in de afgelopen 14 jaar bij verschillende dietisten heb gelopen (waar ik alleen zwaarder werd) en Atkins, Cambridge, Prodimed, Sonja Bakker, Weight Watchers en Metabolic Balance heb gedaan, wat allemaal maar tijdelijk hielp en uiteindelijk beloond werd met extra kilo's.

  1. Hormonen laten testen is niet gemakkelijk, Annita. Het is een ontzettend dure test, en wordt alleen maar uitgevoerd als er, volgens de behandelend arts, een medische noodzaak voor is.

 18. En hoe duur is dan duur? Want ik was nooit aan de magere kant. Maar kon vroeger met hard dieten en veel beweging wel afvallen... ik ben ook al vanaf men eerste menstruatie aan de pil gezet van de dokter.(niet draagbaar anders, was ook maar 11 jaar). Sinds zo iets langer of een jaar heb ik een prikpil en probeer ik echt met intensieve trainingen en voedingsadvies af te vallen, maar er gebeurd helemaal niets op de weegschaal. Bovendien ben ik nog maar 28(net zelfs) en voel ik me soms wat depressief geneigd en zie ik nu zelf tegen seks op.

 19. I

  Het ik ben 10 kilo bij op 2j ik woog toen 55 nu 65kg ik heb onlangs mijn moeder verloren en toen liep het mis,drang vooral 's avonds naar zoet,de huisarts heeft mijn blo laten onderzoeken en wat bleek dat ik terug na al die jaren in de menopauze zit,en erg gestreerd leef door het verlies van mama,en de angst cdat ik heb gehad ,omdat ik corona heb gehad ,ik vraag,hierbij raad aub of er geen dieet bestaat of dergelijke zodat ik mijn gewicht terug krijg want mijn zelfvertrouwen staat op laag pitje beleefde groeten Christel

  1. Hoi Christel,

   Gecondoleerd met het verlies van je moeder. We begrijpen dat het verlies van een dierbare een grote impact heeft op je leven. Ik heb toevallig een artikel geschreven over de relatie van stress en voeding. Klik hier om naar het artikel te gaan. In verband met de menopauze en is een evenwichtig dieet ook heel belangrijk, in dit zelfde artikel vind je dan ook een aantal recepten terug die jou heel goed op weg kunnen helpen.

   Laat me weten hoe het verder met je gaat.

   Groeten, Robert Jan

 20. Hoi ik heb een vraag.
  Ik ben 62
  Lengte 162
  Gewicht 93.3
  Te zwaar ik sport 2 keer per week ik dieet en val toch niet af.
  Ik heb stres zeggen ze ik ben druk zeggen ze.
  Ik heb last van hormonen zeggen ze. Daarom zou ik niet afvallen.
  Maar ik weet niet meer wat ik kan doen graag uw advies om 20 kilo lichter te worden

  1. Dag Yvonne, probeer anders onze koolhydraatarme recepten! Ideaal om extra gewicht kwijt te raken. Klik hier om een week lang Gratis de recepten uit te proberen. Overigens ook heel erg effectief in combinatie met de intermittent fasting methode. In dit artikel besteed ik hier meer aandacht aan.

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

1 Shares
Tweet
Pin1
Share