• Alles over de menopauze of overgang

Alles over de menopauze of overgang!

2017-04-07T09:58:21+01:00april 10th, 2014|Overgang|16 Reacties

Laatste update: door

Alles over de menopauze of overgang

menopazueWe horen veel vrouwen er over praten en klagen over de symptomen ervan – de menopauze. Maar wat is de menopauze precies? Wat betekent het voor het vrouwelijk lichaam en wat zijn de klachten waar veel vrouwen last van hebben?

We bekijken het met onze menopauze special.

Wat is de menopauze?

De menopauze betekent het einde van de menstruele cyclus van een vrouw en haar vruchtbaarheid. De menopauze begint wanneer de eierstokken niet langer oestrogeen en progesteron aanmaken. Dit zijn twee hormonen die een vrouw nodig heeft om vruchtbaar te kunnen zijn.

Het betekent dat de vrouw een jaar niet gemenstrueerd heeft.

De menopauze is een natuurlijk verschijnsel dat begint wanneer mensen onder worden. Het kan echter worden versneld als gevolg van bepaalde medische ingrepen, bij de behandeling van bepaalde ziektes, of andere aandoeningen. Het wordt dan ook wel een ‘te vroege overgang’ of prematuur ovarieel falen genoemd.

Wanneer begint de menopauze normaal?

Wanneer de menopauze vanzelf, op een natuurlijke manier, begint, dan gebeurt het normaal gesproken rondom de 51-jarige leeftijd. Bij sommige vrouwen kan de menopauze echter zelfs al rond de 40 beginnen. De meeste wetenschappers gaan er van uit dat een (natuurlijke) vervroegde menopauze wordt bepaald door de genen.

Wat zijn de menopauze fasen?

De menopauze is niets iets dat ‘ineens’ gebeurt, het is een langzaam, geleidelijk proces dat de volgende verschillende fasen kent: