We bekijken het met onze menopauze special.
Wat is de menopauze?
De menopauze betekent het einde van de menstruele cyclus van een vrouw en haar vruchtbaarheid. De menopauze begint wanneer de eierstokken niet langer oestrogeen en progesteron aanmaken. Dit zijn twee hormonen die een vrouw nodig heeft om vruchtbaar te kunnen zijn.
Het betekent dat de vrouw een jaar niet gemenstrueerd heeft.
De menopauze is een natuurlijk verschijnsel dat begint wanneer mensen onder worden. Het kan echter worden versneld als gevolg van bepaalde medische ingrepen, bij de behandeling van bepaalde ziektes, of andere aandoeningen. Het wordt dan ook wel een ‘te vroege overgang’ of prematuur ovarieel falen genoemd.
Wanneer begint de menopauze normaal?
Wanneer de menopauze vanzelf, op een natuurlijke manier, begint, dan gebeurt het normaal gesproken rondom de 51-jarige leeftijd. Bij sommige vrouwen kan de menopauze echter zelfs al rond de 40 beginnen. De meeste wetenschappers gaan er van uit dat een (natuurlijke) vervroegde menopauze wordt bepaald door de genen.
Wat zijn de menopauze fasen?
De menopauze is niets iets dat ‘ineens’ gebeurt, het is een langzaam, geleidelijk proces dat de volgende verschillende fasen kent:
- Perimenopauze – Tijdens deze periode is de menstruatiecyclus onregelmatig aan het worden, maar nog niet helemaal gestopt. Gemiddeld zijn vrouwen ongeveer 47 jaar oud als ze de perimenopauze bereiken. Ongeveer de helft van alle vrouwen in de vroege stadia en bijna alle vrouwen in de latere stadia van de perimenopauze hebben last van symptomen zoals opvliegers. Het is nog steeds wel mogelijk dat vrouwen zwanger worden in de perimenopauze.
- Menopauze – Tijdens de menopauze hebben de meeste vrouwen hun laatste menstruatie gehad. De meeste vrouwen kunnen niet precies aangeven wanneer de laatste menstruatiecyclus is geweest tot dat ze één jaar geen menstruatie hebben gehad. Opvliegers, vaginale droogheid, slaapproblemen en andere symptomen komen vaak voor in deze fase.
- Postmenopauze – Er is minstens één jaar geen menstruatie geweest bij de vrouwen in de postmenopauze. Dit betekend dat de vrouw nu postmenopauzaal is voor de rest van haar leven. Na meer dan één jaar geen menstruatie als gevolg van de menopauze wordt elk vaginaal bloeden als abnormaal beschouwd.
Van zijn de symptomen van de menopauze?
De symptomen van de menopauze kunnen aanzienlijk verschillen van de ene vrouw naar de andere. Dit zijn een paar van de meest voorkomende symptomen. Daarnaast geven we ook een korte beschrijving van een paar van de minder vaak voorkomende symptomen die vrouwen kunnen verwachten met de menopauze.
Opvliegers en nachtelijk transpireren
Opvliegers, vaak gepaard met excessief transpireren (zeker s’ avonds), is volgens veel onderzoekers het meest voorkomende symptoom van de menopauze. [pullquote]Ongeveer 80 procent van de vrouwen in de menopauze hebben last van opvliegers[/pullquote]. De reden dat vrouwen hier last van hebben is omdat de veranderingen in de hormoonspiegels het deel van de hersenen verstoren dat onze interne temperatuur regelt.
Aangezien opvliegers en transpireren vaak samen voorkomen worden beide termen vaak door elkaar gebruikt om dezelfde symptomen te beschrijven. Nachtelijk transpireren of gewoon excessief transpireren vanwege een opvlieger. Plotselinge veranderingen in de kamertemperatuur, het eten van gekruid voedsel, en veel stress kunnen allemaal leiden tot opvliegers en excessief transpireren.
Veranderingen in de menstruele cyclus
Menopauze treedt op wanneer de menstruatie stopt. Het komt echter maar zelden voor dat de maandelijkse menstruatie plotseling stopt. Het gebeurt vaak dat de menstruatie cyclus onregelmatig wordt en dit kan zorgen voor een hevige, langdurige of pijnlijke menstruatie.
Soms kan een vrouw een paar maanden geen menstruatie hebben, maar komt het vaak zwaarder terug. Hevige menstruatie kan een indicatie zijn van fibromen die de baarmoeder beïnvloeden of van andere gynaecologische aandoening, vooral als de menstruatie gepaard gaat met ernstige pijn. Wanneer iemand last heeft van deze symptomen is het altijd een goed idee om met een dokter te praten.
Andere gênante veranderingen in het lichaam
Verandering in de hormonen tijdens de menopauze hebben niet enkel invloed op de regelmatigheid van de menstruele cyclus. Ze kunnen ook leiden tot pijn in de borst of gevoeligheid rondom de borsten. Dit komt omdat de vrouwelijke hormonen uit balans worden gegooid en komt het vaakst voor rond het tijdstip van de eisprong of menstruatie.
Daarnaast kunnen de lagere oestrogeenspiegels, samen met een afname van testosteron, tijdens deze periode leiden tot een vermindering van het libido of geslachtsdrift. Dit kan worden verergerd als gevolg van vaginale droogheid die plaatsvindt vanwege een vermindering van oestrogeen, bloedtoevoer en vochtproductie.
Gewichtstoename
Ouder worden betekend voor de meeste vrouwen (en de meeste mannen) een natuurlijke vermindering van de lichaamsbeweging. Hierdoor is de menopauze vaak niet de enige reden voor gewichtstoename. Echter, veranderingen in de hormoonspiegels beïnvloeden lichaamsgewicht wel degelijk, hoewel de manier waarop het dit doet niet altijd hetzelfde is.
Over het algemeen hebben de meeste vrouwen wel degelijk last van gewichtstoename tijdens de menopauze. Gebruik deze informatie dan ook om jezelf voor te bereiden – probeer meer te bewegen en let op wat je eet.
Slecht humeur, prikkelbaarheid en angst
Afnemende hoeveelheden van hormonen tijdens de menopauze kunnen de manier waarop de hersenfuncties werken beïnvloeden. Veel vrouwen hebben dan ook vaak last van stemmingswisselingen of een slecht humeur tijdens de menopauze. Deze symptomen komen waarschijnlijk vaker voor dan we beseffen, en heel af en toe kunnen de veranderingen in de hormonen zelfs leiden tot depressie.
Het slechte humeur tijdens de menopauze wordt vaak niet geholpen door het feit dat tijdens deze fase van het leven vaak de kinderen het huis uit gaan, dit zorgt voor het ‘lege nest syndroom,’ niet bepaalde handig als je al het gevoel hebt dat je een beetje down bent.
Angst en prikkelbaarheid kunnen ook deel uitmaken van de menopauze. Sommige vrouwen zeggen dat deze symptomen vergelijkbaar zijn met premenstruele spanning (PMS) en net zo met diezelfde symptomen omgaan. Soms kunnen angst of prikkelbaarheid vergezeld gaan met hartkloppingen of een bewustzijn van de hartslag.
Spier- en gewrichtspijn
Veel vrouwen hebben last van spierpijn tijdens de menopauze. Onderzoek (1) heeft aangetoond dat 50 procent van de postmenopauzale vrouwen last hebben van gewrichtspijn. De plekken van het lichaam die het vaakst pijn doen zijn de nek, schouders, ellebogen en handen.
Hormonen spelen een belangrijke rol in de gezondheid van de gewrichten van een vrouw. Een wisselend oestrogeengehalte tijdens de menopauze kan een duidelijke invloed hebben op hoe de spieren en gewrichten aanvoelen. Wanneer een vrouw last heeft van symptomen van gewrichtspijn, spierpijn en stijfheid van de spieren zijn er een aantal manieren waarop zij zichzelf op een natuurlijke manier kan helpen.
Het wijzigen van het dieet kan een positief effect hebben op deze symptomen van de menopauze. Het is een goed idee om minder suiker te eten de inname van vitamine C te verhogen. Het extern aanbrengen van Arnica gel kan ook helpen om de pijn en het ongemak te verminderen.
Menopauze en goede voeding
Er zijn bepaalde risicofactoren en symptomen die gepaard gaan met het ouder worden en de menopauze die we gewoonweg niet kunnen ontlopen. Echter, een gezonde voeding kan helpen bepaalde problemen die zich tijdens de menopauze ontwikkelen te ontlopen.
Tijdens de menopauze is het belangrijk een verscheidenheid van voedsel te eten om alle voedingsstoffen die je nodig hebt binnen te krijgen. Aangezien vrouwen vaak te weinig ijzer en calcium binnenkrijgen is het een goed idee de volgende richtlijnen aan te houden:
- Krijg genoeg calcium binnen – Het eten van en drinken van 2 tot 4 porties zuivel en calcium-rijke voedingsmiddelen per dag zorgt ervoor dat je voldoende calcium in jouw dagelijkse voeding binnenkrijgt. Calcium is te vinden in zuivelproducten, vis met graten (zoals sardines en zalm in blik), broccoli, en peulvruchten. Een goede inname van calcium voor vrouwen van 51 jaar en ouder is 1200 milligram per dag.
- Verhoog de inname van ijzer – Het is belangrijk om minstens 3 keer per dag voedingsmiddelen rijk aan ijzer binnen te krijgen. Dat zal ervoor zorgen dat je genoeg ijzer in jouw dagelijkse voeding krijgt. IJzer kun je gevonden in mager rood vlees, gevogelte, vis, eieren, groene bladgroenten, noten en verrijkte graanproducten. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ijzer bij oudere vrouwen is 8 milligram per dag.
- Zorg voor voldoende vezels – Het is belangrijk om genoeg voedingsmiddelen rijk aan vezels binnen te krijgen. Goede voorbeelden zijn volkoren brood, granen, pasta, rijst, vers fruit en groenten. De meeste volwassen vrouwen moeten ongeveer 21 gram vezels per dag binnen krijgen, maar iets meer is zeker aan te bevelen.
- Eet genoeg groente en fruit – Het is belangrijk minstens 1 ½ kopje fruit en 2 kopjes groenten per dag binnen te krijgen.
Heb je zelf nog goede tips om de menopauze goed door te komen? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!
ik menstrueer al 28 maanden niet meer, ik heb de laatste tijd het gevoel dat ik wat down ben. kan niet meer genieten.
Kan dit met voeding te maken hebben? Klachten als opvliegers en nachtelijk transpireren heb ik geen last van. Zou ik al door de overgang heen zijn. Ik word er een beetje wanhopig van. Is het verstandig om naar een vrouwenpoli te gaan?
Naar mijn idee eet ik wel gezond, alleen melkproducten zouden wat meer mogen. Heb geen last van overgewicht, voor het eerst sinds jaren. Toen ik de Pil nog slikte, had ik last van hoge bloeddruk en woog ik ook vaak teveel.
Met vriendelijke groet,
Monique Bouten
Jammer dat je je leeftijd niet vermeld, maar dit lijkt inderdaad wel op symptomen die horen bij de overgang. Inderdaad, als je zeker wilt zijn, kun je even bij de vrouwenpoli langs gaan.
Fijn weekend.
Mijn dochter is in de overgang met de gewone klachten, maar sinds 6 weken heeft ze last van een ongewoon droge mond, bijna geen speeksel en is de smaak kwijt. volgens de tandarts mankeert er niets aan de tanden of mondholte. kan dit ook een overgangs klacht zijn?
Een droge mond, vaak met verlies van smaak, kan inderdaad een overgangsklacht zijn. Het lijkt me dat dit voor jouw dochter ook het geval is.
Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten:
- Gebruik geen tandpasta met menthol oud. Gebruik liever met actieve zuurstof en fluoride.
- Veel kauwgum kauwen stimuleert de speekselproductie, maar neem dan wel de suikervrije variant.
- Als je niet genoeg speeksel aanmaakt, kan dat slecht zijn voor je gebit. Ga daarom wat vaker naar de tandarts voor een controle.
Heel veel succes!
Ik ben 53 ik word nog steeds ongesteld wel met meer pijn in onder buik en onder rug en soms ook duizelig heid is dat normaaal
Op jouw leeftijd verandert er heel veel in je lichaam.
Wellicht kun je meer ontspanningsoefeningen doen?
Ik ben al 2 jaar in de menopauze. Plots sta ik nu op met hevige buikpijn duizeligheid en ik menstrueren terug. Is dat normaal ?
De menopauze kan soms heel erg grillig zijn. Als je het niet vertrouwd, is het verstandig om even een afspraak met je huisarts te maken.
Sinds laast menstruatie februarie 2017 , alleen enkel druppeltjes kan ik dat ook berekenen als menstruatie of is het iets anders ben 52?
Ik ben 51 jaar , en ik ben nu al bijna 4 weken te laat met menstrueren , ik heb al 20 jaren de pil niet meer gebruikt , omdat me man geopereerd is , dus kan geen kinderen meer krijggen ..
Mijn vraag is , ben ik al in de menopauze of is er iets anders .. Ik heb wel altijd een heftige menstruatie gehad elke maand van af jongs af ..
Gezien jouw leeftijd is de kans heel erg groot dat je in de menopauze zit, Anneke. Heb je ook last van de andere symptomen, zoals opvliegers etc?
Mijn baarmoeder is in 2015 verwijderd. Ik was zelfstandige en alleenstaande moeder na herstelperiode moest ik de boel weer oppakken
Ik verhuisde in dezelfde periode. Mijn energie werd minder en minder ik ben in een burn out terecht gekomen. Of in de overgang. Ik ben 49 ik kan en wil bijna niets meer. Slapen gaat slecht ik slik een inslaappil. Val wel in slaap maar ben om de 1,5 uur wakker. Ik heb psychothapie maar eigenlijk heb ik daar al te weinig energie voor. Zo langzamerhand weet ik het niet meer.
Waarom wordt menopauze en overgang steeds door elkaar gehaald? De menopauze betreft alleen het moment van de laatste menstruatie. Daarom kan die alleen achteraf bepaald worden, na 1 jaar niet meer gemenstrueerd te hebben.
de periode voor de menopauze heet pre menopauze en de periode erna post menopauze.
Dus het is niet zoals ik hierboven lees in 1 van de antwoorden; "gezien je leeftijd is de kans heel erg groot dat je in de menopauze zit, Anneke"...Maar; "gezien je leeftijd is de kans heel erg groot dat je in de post menopauze zit.
48 jr en ik denk volop in de overgang. Stemmingswisselingen maar zeker ook gevoelswisselingen. Dat laatste uit zich in de ene keer veel voelen en bv. makkelijk tot een orgasme kunnen komen, en de andere keer helemaal niet. De bereidwilligheid is er zeker om te genieten. Het geile gevoel en verbeelding zit wel tussen mijn oren goed, echter tussen mijn benen dus vaker last van die gevoelswisselingen. Zelf denk ik dat er hormonaal e.e.a. momenteel voor dat probleem niet goed zit. Maar moet er toch echt niet aan denken dat mijn gevoel nog meer afneemt en ik mogelijk seks zo minder leuk en lekker ga vinden. Ik wil juist zo graag genieten, maar de ene keer is het top en de andere keer helemaal haast niets. S.v.p. geen antwoorden van hitsige mannen die me wel ff een handje of meer willen helpen.
Dit is een onderdeel van de overgang, Petra. Niet iedere vrouw heeft last van de gevoelswisselingen die jij beschrijft, maar het komt wel vaker voor dan je denkt.
Wanhoop niet, want dat gevoel gaat weer helemaal terugkomen. Zodra je hormonen weer tot rust gekomen zijn.
Het is beslist niet zo dat je plezier in seks na de overgang helemaal weg is. Integendeel. Ik hoor vaak het tegenovergestelde.
Iemand van de lezeressen die hier ervaring mee heeft? Tijdens en na de overgang & seksuele gevoelens?
Ik ben 49j en na een bloedonderzoek werd er op mijn 47ste al postmenopauze vastgesteld. Jammergenoeg, gaat dit al gepaard met een trage schildklier, hoge bloeddruk en osteoperrise. Doordat ik een sporter ben en veel aan lange duurlooen doe ben ik op aanraden van mijn sportarts begonnen met oestrogel omdat ik een hormonenspiraal had tot vorige week. Voor de botontkalking en hardlopen zou ik nu moeten overstappen op hormonetabletten, dit om blessures te vermijden, en je leeft er langer van volgens gyne. Ik wil absoluut verder blijven lopen, alleen bang om te beginnen met de hormonentabletten omdat ik las dat toch wel aanzienlijk veel mensen ervan aankwamen in gewicht, wat dan ook weer te belastend is voor de gewrichten.. ik probeer zo gezond mogelijk te eten, maar kan af en toe wel eens genieten van een lekker glaasje wijn! Zijn er mensen die geen gewicht aangekomen zijn bij gebruik van femostan
Als je stopt met de pil op 52 jarige leeftijd en opvliegers hebt ik heb er Rode Klaver voor gehaald dat schijnt de klachten te verminderen was ook misselijk en had veel hoofdpijn dat is nu over maar ik heb nu paar dagen geen opvliegers meer hoe groot is de kans op een zwangerschap
Hallo Sabine,
Fijn dat Rode Klaver helpt bij de klachten! De menopauze is een periode die van een aantal maanden tot over een jaar kan duren voordat deze voorbij is. Het is daarom lastig om aan te geven hoe groot de kans op zwangerschap is. Nu de klachten pas slechts een paar dagen weg zijn, zou ik nog geen onveilige seks hebben tot je zeker weet dat de symptomen van de overgang niet meer terugkomen.
Groetjes, Rozemarijn (Team OptimaleGezondheid)