• Heeft de man ook een menopauze?

Heeft de man ook een menopauze?

2017-05-09T10:55:46+01:00april 29th, 2017|Overgang|0 Reacties

Laatste update: door

Vrouwen zijn misschien niet de enigen, die aan de gevolgen van veranderende hormonen lijden. Sommige artsen merken op dat hun mannelijke patiënten ook een aantal van dezelfde symptomen ervaren, als vrouwen die de perimenopauze en de menopauze ondergaan.

De medische gemeenschap discussieert momenteel of mannen ook een menopauze ondergaan. Artsen zeggen dat mannelijke patiënten, die hormoontherapie krijgen met testosteron, hebben gerapporteerd dat zij enkele symptomen hebben geassocieerd met de zogenaamde mannelijke menopauze.

Hormoonveranderingen zijn een natuurlijk onderdeel van de veroudering. In tegenstelling tot de meer dramatische daling van geslachtshormonen, die zich voordoet bij vrouwen tijdens de menopauze, verschijnen bij mannen de geslachtshormoon veranderingen geleidelijk. Hier is wat je kunt verwachten en wat je eraan kunt doen.

De mythe over de mannelijke menopauze

De term ‘mannelijke menopauze’ wordt soms gebruikt om de afnemende testosteronniveaus of een vermindering van de biologische beschikbaarheid van testosteron in verband met veroudering te beschrijven. De vrouwelijke menopauze en de zogenaamde mannelijke menopauze zijn echter twee verschillende situaties. Bij vrouwen eindigt in deze fase de ovulatie en de hormoonproductie verdwijnt gedurende een relatief korte periode. Bij mannen daalt de hormoonproductie en bio-beschikbaarheid van testosteron over een periode van vele jaren en de consequenties hiervan zijn niet noodzakelijkerwijs merkbaar.

Dus wat is dan de beste manier om te verwijzen naar de zogenaamde mannelijke menopauze? Veel artsen gebruiken de term ‘andropauze’ om de aan ouderdom gerelateerde hormoonveranderingen bij mannen te omschrijven. Andere termen zijn het testosteron deficiëntie syndroom, een androgeentekort bij ouder wordende mannen en mannelijke hypogonadisme.

De werking van de mannelijke hormonen

De testosteronniveaus variëren sterk onder mannen. In het algemeen hebben oudere mannen veel lagere testosteronniveaus dan jongere mannen. De testosteronniveaus dalen tijdens het volwassen worden geleidelijk - ongeveer 1% per jaar na de leeftijd van gemiddeld 30 jaar.

Het herkennen van lage testosteronspiegels

Een bloedonderzoek is de enige manier om een laag testosteronniveau of een vermindering van de bio-beschikbaarheid van testosteron te kunnen diagnosticeren. Sommige mannen hebben, zonder tekenen of symptomen te ervaren, een testosteronniveau dat lager is dan normaal. In dit geval is er ook geen behandeling nodig. Voor anderen mannen kunnen lage testosteronniveaus de volgende klachten veroorzaken: