• Wat doet dopamine met je lichaam

Wat doet dopamine met je lichaam?

2017-04-04T09:59:27+01:00december 28th, 2014|Hormonen|17 Reacties

Laatste update: door

Wat doet dopamine met je lichaam?

dopamineJe hebt vast wel eens van dopamine gehoord. Het wordt ook wel eens het ‘geluksstofje’ genoemd en wordt vaak in verband gebracht met genotsmiddelen zoals drugs en alcohol. Nu heb ik al een eerder artikel geschreven over dopamine. Echter, dit zal een aanvulling zijn op het bestaande artikel vanwege een aantal vragen die ik heb mogen ontvangen.

 Laten we eens kijken wat dopamine precies is, en wat het doet met je lichaam.

De dopamine zelf

Dopamine wordt ook wel het ‘gelukshormoon’ of het ‘geluksstofje’ genoemd. En dat is niet verwonderlijk, want dopamine speelt een hele grote rol in je hersenen voor wat betreft het beloningssysteem. Op het moment dat er in de hersenen een bepaalde hoeveelheid dopamine wordt aangemaakt, krijg je een heerlijk gevoel van blijdschap en genot, de beloning na een bepaalde lichamelijke inspanning of na het nemen van bepaalde voeding.

De dopamine is een stof wat alleen in de hersenen aangemaakt worden, en daar ook blijven. Het is een zogenaamde neurotransmitter, een stof die de communicatie mogelijk maakt tussen de verschillende zenuwcellen in de hersenen. De dopamine heeft zelf geen bepaalde werking, maar maakt het mogelijk door zich aan zogenaamde receptoren in de hersenen te koppelen.

Afhankelijk van de soort receptoren, zal er een bepaalde reactie of een bepaald gevoel plaatsvinden. Er zijn verschillende receptoren die afhankelijk zijn van deze dopamine. Welke deze zijn, en wat voor effect dit heeft op je lichaam, lees je verderop in dit artikel.

Dopamine speelt ook een belangrijke rol in het vormen van een verslaving(1). Aangezien dopamine een on