__CONFIG_group_edit__{"jusilw5x":{"name":"Paragraph","singular":"-- Text %s"},"jusim8ni":{"name":"Quote Title","singular":"-- Text %s"},"jusimmum":{"name":"Quotation Marks","singular":"-- Image %s"},"jusimu0n":{"name":"Author Name","singular":"-- Text %s"},"jusin0tq":{"name":"Author Image","singular":"-- Content Box %s"},"jusin92w":{"name":"Quote Box","singular":"-- Content Box %s"},"jusinfv3":{"name":"Quote Block","singular":"-- Content Box %s"}}__CONFIG_group_edit__
__CONFIG_local_colors__{"colors":{"b0430":"Accent Color"},"gradients":{}}__CONFIG_local_colors__

Tijdelijk Gratis!

Het Koolhydraatarm 7 dagen menu. Download het receptenboek meteen.

Gezondheidsklachten

Laatste Update: 4 april 2017

Jeukende tepels: Wat is het en hoe kom je er van af?

3.6
(9)

jeukende-tepels-oorzaken-en-oplossingenHet maakt je H E L E M A A L gek! Je tepels jeuken. Je probeert natuurlijk niet te krabben, maar dat is nagenoeg onmogelijk. Toch is het belangrijk om even niet te krabben. Niet alleen om schade aan je tepels en tepelhoven te voorkomen, maar ook om even de gelegenheid te nemen om dit artikel te lezen. Over het algemeen hoef je je geen zorgen te maken als je tepels jeuken, maar er zijn een paar gevallen waarbij een afspraak met je arts noodzakelijk is.

In dit artikel vindt je naast algemene oorzaken en oplossingen voor het jeuken, ook specifieke oorzaken en de bijbehorende oplossingen.

Over de vrouwelijke borsten

De belangrijkste functie van vrouwelijke borsten is natuurlijk de productie van melk en het toedienen hiervan tijdens de borstvoeding. In een ingewikkeld proces wordt de moedermelk in het lichaam aangemaakt, waarna het via hele kleine ‘melkleidingen’ naar de borst en uiteindelijk naar de tepel vervoerd wordt. Overigens bevatten de borsten zelf helemaal geen spieren. De borsten zijn opgehangen aan banden. Deze banden rekken in de loop van de tijd een beetje uit, wat de exacte reden is waarom borsten op latere leeftijd gaan ‘hangen’. De enige plek waar hele kleine spiertjes zitten, is rondom de tepels. Deze spiertjes zorgen er voor dat de tepel rechtop gaat staan als deze gestimuleerd wordt. Dit kan seksuele stimulatie zijn, maar natuurlijk ook de stimulatie van de kleine als je deze aanlegt om de borst te geven. Ook reageren deze tepelspiertjes vaak op kou.

Het donkere deel rondom de tepel, heet de tepelhof. Tijdens de zwangerschap en de daaropvolgende borstvoeding is de tepelhof vaak veel groter en donkerder van kleur. De hele kleine bobbeltjes op de tepelhof hebben een geheel eigen functie: Ze produceren een soort olie om het complexe systeem in de tepel en de tepelhof te smeren.

In de tepel zelf zitten kleine openingen waardoor natuurlijk, tijdens de borstvoeding, de melk aangeboden wordt. Tepels zijn er in alle maten, vormen en kleuren. Sommige zijn heel groot, sommige heel klein, en sommige zijn zelf teruggetrokken in de tepelhof. Is allemaal helemaal niet erg, want door de stimulatie en de zuigende beweging van de baby-mond, zal de tepel vanzelf naar buiten komen. Overigens is het zo dat een tepel vaak pas op latere leeftijd uit gaat steken. Het is één van de laatste veranderingen in het proces van kind, via puber, naar volwassene. De tepel van een puber kan dus helemaal vlak, of heel klein zijn, terwijl de borsten al flink gegroeid zijn. Dit is niets om je zorgen over te maken.

Als je de tepels van 20 verschillende vrouwen op een rijtje zet, dan zie je 20 verschillende soorten tepels. Alle vormen, maten, en kleuren zijn mogelijk. Ook zijn er relatief platte tepels die pas groter worden na stimulatie. De kleur van de tepel en de tepelhof varieert van roze tot heel donkerbruin, bijna zwart. De vorm van de tepel kan heel sterk variëren, net zoals de grootte van de tepelhof. De tepelhof kan bijvoorbeeld variëren van een kleine ring rondom de tepel, tot een ring die de helft van een bescheiden borst bedekt.

Kortom, alles is mogelijk. Niks is raar, verkeerd of fout.

Specifieke oorzaken en de oplossingen voor jeukende tepels

Jeukende tepels kan een tijdelijk ongemakje zijn, en in de meeste gevallen heeft het niets te betekenen. Je tepels jeuken, je krabt even, en je bent het direct weer vergeten. Maar in sommige gevallen kan de jeuk aanhouden waardoor het erg vervelend begint te worden. En in bepaalde gevallen is er een duidelijke achterliggende oorzaak. Hieronder een dertiental oorzaken en bijbehorende oplossingen c.q. behandelingen:

Oorzaak 1: Jeukende tepels en een droge huid

Een droge huid is iets waar we allemaal wel eens mee te maken hebben. Vaak het gevolg van het klimaat: Extreme warmte, of kou. Maar ook té warm douchen kan een algemene oorzaak van een droge huid zijn. Een droge huid jeukt, dat is duidelijk. Maar de tepels zijn hier extra gevoelig voor!

Symptomen: Een extreem droge kan barstjes gaan vertonen, eventueel in combinatie met schilfertjes. Deze schilfertjes zijn stukjes opperhuid die kriebelen, en dus gaan jeuken. Ook kunnen er plekken op de huid ontstaan die een iets andere kleur hebben dan de normale huidskleur.

Oplossingen: Zorg dat je regelmatige je huid scrubt. Hiermee verwijder je de dode huidcellen, en houd je je huid soepel en jong. Gebruik dagelijks een hydraterende crème om je huid te hydrateren. Als het even kan moet je niet te warm douchen. Klinkt wat tegenstrijdig, maar een warme douche droogt je huid enorm uit! Hydrateer je huid, én je hele lichaam, ook van binnenuit door dagelijks minimaal 2 liter water te drinken.

Oorzaak 2: Jeukende tepels en allergische reacties

Je immuunsysteem kan reageren op bepaalde (chemische) stoffen of producten, waardoor een allergische reactie op kan treden. Dit zorgt voor een geïrriteerde huid wat vreselijk kan jeuken. Den bijvoorbeeld maar eens aan huidverzorgingsproducten, bepaalde ingrediënten in zeep, of wasmiddelen.

Symptomen: De jeukende tepels gaan samen met een huiduitslag en roodheid van de huid. Niet alleen de tepels, maar ook de omliggende huid.

Oplossingen: Houdt de huid vochtig. Niet alleen met een natte doek, maar je kunt ook een uitgebreid bad nemen. Breng een Hydrocortison Zalf aan. Deze is vrij verkrijgbaar in een 1% oplossing. Als je de jeuk en de roodheid niet kunt koppelen met een blootstelling aan een bepaalde stof, raad ik je aan om contact op te nemen met je huisarts.

Oorzaak 3: Jeukende tepels en psoriasis

Psoriasis is niet een specifiek iets van de borsten of van de tepels. Het is een aandoening waar de hele huid bij betrokken kan zijn. Maar jeuken doet het wel! Niet alle aangedane plekken hoeven te jeuken, en het kan dus voorkomen dat alleen je tepels en/of borsten jeuken, terwijl je elders ook last heb van psoriasis.

Symptomen: Jeukende tepels, en het omliggende gebied, in combinatie met droge, rode en schrale plekken.

Oplossingen: Voor psoriasis is geen geneesmiddel. Wel kun je allerlei maatregelen treffen om uitbraken te voorkomen, of in ieder geval te verzachten. Neem een uitgebreid bad met hydraterende badolie, zeezout of Himalaya zout, of eventueel havermout. Na het badderen de aangedane plekken goed insmeren met hydraterende zalf. Ook kun je een zalf op basis van hydrocortison of salicylzuur aanbrengen.

Oorzaak 4: Jeukende tepels en eczeem

In principe kun je overal last krijgen van eczeem, maar moeders die borstvoeding geven hebben een hoger risico op eczeem op en rondom de tepels. Dit wordt veroorzaakt door restanten moedermelk die rondom de tepel achterblijft. Ook het dragen van een té strakke BH of té strakke kleding kan een oorzaak zijn, en dan speciaal synthetische kleding. Daarnaast kan er eczeem ontstaan door overmatig contact met water, droge huid, contact met allergenen. Ook overmatige stress speelt hierin een rol.

Symptomen: De jeukende tepels gaan samen met gebarsten tepels en kloven in de tepelhof.

Oplossingen: Draag zoveel mogelijk een katoenen BH en katoenen hemdjes. En als het kan kun je de BH verwijderen en een ruim zittend hemd dragen. Hierdoor kunnen de tepels beter ademen.

Oorzaak 5: Jeukende tepels en een schimmelinfectie

Dit staat ook wel bekend als Spruw. Het is een schimmelinfectie van de tepels en het omliggende gebied waarbij de oorzaak ligt bij de schimmel Candida Albicans. Juist, deze is ook verantwoordelijk voor een vaginale schimmelinfectie.

Symptomen: Naast de jeuk, kun je last hebben van een brandend gevoel van de tepels en de borsten, een extreme gevoeligheid van de tepels zelf, huiduitslag en een steeds kleiner wordend aanbod van moedermelk.

Oplossingen: Als je tijdens de borstvoeding last krijgt van een schimmelinfectie, zal behandeling voor jezelf EN voor je baby noodzakelijk zijn. De kleine kan hierdoor namelijk mondspruw ontwikkelen. De tepels en de borsten worden behandeld met een lokale zalf, eventueel in combinatie met een orale pijnstillen. De tepels en het omliggende gebied moeten schoon en droog gehouden worden. De baby wordt vaak behandeld met probiotica, eventueel in combinatie met een lokale behandeling in de mond. Ga niet zelf dokteren, maar ga naar je behandelend arts!

Oorzaak 6: Jeukende tepels en mastitis

Mastitis is een ontsteking van de melkklier, meestal als gevolg van binnendringende bacteriën door een beschadiging van de omliggende huid. Dit staat beter bekend onder de naam melkklierontsteking of borstontsteking.

Symptomen: Naast de bekende jeuk kun je last krijgen van zwellingen, roodheid, warmte, koude rillingen en koorts. Daarnaast kunnen er kleine wondjes op de tepel ontstaan.

Oplossingen: Behandeling vindt uiteraard plaats door een arts. Over het algemeen bestaat deze behandeling uit antibiotica, paracetamol, ibuprofen. Als er een abces gevormd is, zal er waarschijnlijk een incisie gemaakt worden om de pijn te verlichten en om de afvalstoffen af te voeren. Daarnaast koud- of warme kompressen, borstmassage en voldoende rust.

Oorzaak 7: Jeukende tepels en borstkanker

In tegenstelling tot de meest voorkomende vorm van borstkanker, zal Inflammatoir Carcinoom, oftewel Mastitis Carcinomatosis, zich niet manifesteren als het bekende knobbeltje in één van de borsten. Overigens moet dit niet verward worden met ‘gewone’ borstontsteking (Mastitis). Tijdens de diagnose worden deze twee wel eens door elkaar gehaald, waardoor de kanker onbehandeld blijft. Hierdoor krijgt deze agressieve vorm van kanker de kans om zich heel snel te verspreiden.

Symptomen: Naast het bekende jeuken van de tepels en het omliggende gebied, kun je last krijgen van roodheid, onverklaarbare pijnen, veranderingen van de huid, zowel qua structuur als qua kleur, zwellingen, het terugtrekken van de tepelafscheiding. Vaak gaat het samen met zwellingen van de lymfeklieren in de nek en/of onder de armen.

Oplossingen: In eerste instantie wordt altijd gedacht aan een borstontsteking. Maar als behandeling van de ‘borstontsteking’ na een week geen resultaten geeft, vraag dan onmiddellijk om een biopsie. Deze vorm van borstkanker is erg agressief en kan zich heel snel verspreiden. Bij een positieve diagnose, bestaat de behandeling meestal uit het verwijderen van één of beide borsten, geheel of gedeeltelijk, en chemotherapie.

Oorzaak 8: Jeukende tepels en de ziekte van Paget

De ziekte van Paget is een vrij zeldzame vorm van borstkanker wat het meeste voorkomt bij vrouwen boven de 50 jaar. Deze vorm van kanker begint meestal op de tepel en zal zich daarna uitbreiden in de tepelhof.

Symptomen: De huid, op en rond de tepel, begint te schilferen. Daarnaast zijn jeuk, roodheid, een brandend of tintelend gevoel in en rond de tepel, bloederige of geelachtige afscheiding, ingetrokken tepels of een knobbeltje in de borst, de mogelijke symptomen.

Oplossingen: De behandeling van de ziekte van Paget bestaat in de meeste gevallen uit een gehele of gedeeltelijke borstverwijdering. Na de operatie zijn er mogelijkheden voor chemotherapie, bestraling en/of een hormoontherapie.

Oorzaak 9: Jeukende tepels en je BH leuze

Het dragen van een goede BH is natuurlijk erg belangrijk. Niet alleen om je borsten te ondersteunen, maar het is ook steeds meer een onderdeel van je outfit die soms (deels) gezien mag worden. De tijd van een saaie BH is voorbij! Door de gebruikte (vaak synthetische) materialen kan een BH de tepels en de borsten gaan irriteren.

Symptomen: Tepels, en deels ook de borsten, kunnen gaan jeuken en roodheid vertonen. Als het alléén het gebied betreft wat normaal bedekt wordt door je BH, dan is de BH duidelijk de oorzaak.

Oplossingen: Oplossing is natuurlijk eenvoudig: Stap over op BH’s zonder kant en andere toevoegingen. Kies voor zachte BH’s, bij voorkeur gemaakt van katoen. Wanneer mogelijk, kun je je BH verwijderen om de huid en je tepels de mogelijkheid te geven om te ademen.

Oorzaak 10: Jeukende tepels en je menstruatie

Voorafgaand, tijdens en vlak na je menstruatie kunnen je tepels gaan jeuken. Dit is vrij normaal, maar hoeft niet altijd voor te komen.

Symptomen: Jeukende tepels in combinatie met zeer gevoelige tepels en tepelhof. Je borsten zelf worden een beetje groter. Dit laatste is natuurlijk een normaal symptoom van je menstruatie periode.

Oplossingen: Smeer je tepels en tepelhoven in met een verzachtende zalf waar bijvoorbeeld Menthol in zit. Op deze manier zal de jeuk minder worden, en kan de huid tot rust komen.

Oorzaak 11: Jeukende tepels en zwangerschap

Tijdens je zwangerschap worden je borsten groter. Een hele normale reactie, want je borsten bereiden zich voor op het geven van borstvoeding. Maar dat heeft wel als gevolg dat weefsels gaan trekken, onder andere met jeuk als gevolg.

Symptomen: Jeukende tepels, en trekkend weefsel in en rond je borsten. Ook irritatie en gevoeligheid zijn bekende symptomen. Je tepelhof wordt groter en de kleur van je tepels en je tepelhof wordt donkerder.

Oplossingen: Probeer de huid tot rust te brengen met een ongeparfumeerd crème. De jeuk zal dan ook verminderen.

Oorzaak 12: Jeukende tepels en borstvoeding

Tijdens de borstvoeding kunne de tepels ook gaan jeuken. Dit hoeft niet altijd problemen op te leveren (zie punt 5), behalve natuurlijk die vervelende jeuk.

Symptomen: Je tepel en tepelhof beginnen heel gevoelig te worden door de borstvoeding, waardoor deze ook gaan jeuken. Ook kan er sprake zijn van een beetje roodheid door irritatie.

Oplossingen: Hierbij geldt dezelfde remedie als in het vorige munt. Verzorg je tepels en tepelhoven goed door een zalf te gebruiken die de huid tot rust brengt. Hierdoor zal de jeuk ook afnemen. Wanneer mogelijk, draag dan geen BH. Op deze manier kunnen je tepels een beetje ademen.

Oorzaak 13: Jeukende tepels en pubertijd

Tijdens de pubertijd verandert er heel veel aan je lichaam. Je begint borsten te krijgen, en gedurende de jaren die volgen zullen deze gaan groeien. Afhankelijk van de snelheid van de groei, kan dit samen gaan met gevoelige en jeukende tepels.

Symptomen: Gevoelige en jeukende tepels. Trekkend weefsel in en rond de borsten.

Oplossingen: Breng dagelijks een crème aan die de huid tot rust kan brengen. Hierdoor zal de jeuk ook afnemen. Daarnaast werkt het verlichtend als je je borsten dagelijks masseert.

jeukende-tepels-7-tips

7 algemene tips om de jeuk te verlichten

Naast alle specifieke manieren om de jeuk te verlichten, en tevens het achterliggende probleem aan te pakken, wil ik nog eens 7 algemene manieren met je delen. Manieren om de huid tot rust te brengen, en dus de jeuk te verlichten.

Tip 1: De juiste BH

Ok, het is wat duurder, maar het is verstandig om te investeren in goed passende BH’s die gemaakt van de juiste materialen. Materialen die niet irriteren en die zacht aanvoelen. Katoen is de beste keuze, want hiermee kunnen je borsten, en dus ook je tepels, beter ademen. Daarnaast is een goede ondersteuning van je borsten belangrijk voor de gezondheid van je borsten. En heb je grote borsten? Dan is een goede BH helemaal noodzakelijk, om te voorkomen dat je rugklachten gaat krijgen, of om te voorkomen dat je voorovergebogen gaat lopen.

Tip 2: Niet krabben!

Dit is een hele moeilijke opgave, maar toch belangrijk om je in te houden. Krabben zal maar tijdelijk de jeuk verlichten, en je loopt het risico dat de huid gaat beschadigen. Een beschadigde huid is gevoelig voor bacteriën, dus uiteindelijk krijg je te maken met nieuwe problemen als gevolg van beschadigingen van de huid.

Tip 3: Douche eens wat kouder

Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar als je een té warme douche neemt, dan droogt je huid uit. Natuurlijk compenseer je dat door jezelf na de douche in te smeren met een hydraterende crème. Maar uiteindelijk is het beter om een minder warme douche te nemen. Hoeft niet koud, maar een beetje er tussenin. Daarna natuurlijk alsnog hydraterende crème gebruiken.

Overigens kan het gebruik van geparfumeerde douchegel ook jeuk veroorzaken. Vermijd dus de ‘populaire’, geparfumeerde douchegel. Vervang deze door pure, milde zeep zonder toevoegingen.

Tip 4: Gebruik een niet vettige crème

Als je een hele vette crème gebruikt, dan gaan je tepels onvermijdelijk vastplakken aan je kleding. Zeker als je gevoelige tepels hebt, kan dit ongemakkelijke situaties opleveren als je je kleren uit wilt trekken. Probeer eens een crème op basis van Aloë Vera gel. Deze zijn vaak niet vet en verzorgen je huid goed.

Tip 5: Hydrateer je huid

We hebben het al eerder gehad over het douchen zelf, maar vergeet nooit om daarna een hydraterende crème aan te brengen. Niet alleen je tepels en borsten, maar over je hele lichaam. Laat de crème even rustig intrekken voordat je je aankleedt. Gebruik een ongeparfumeerde versie. Je kunt ook een product op basis van cacaoboter gebruiken.

Tip 6: Koelen met ijs

Als de jeuk écht ondraaglijk begint te worden, moet je je beheersen om niet te gaan krabben. Maar wat beter is: plaatselijk verkoelen met ijs, een ingevroren zak groente of een diepvrieselement. Maakt niet uit, als het maar koud is. Dit zal de huid een beetje verdoven, waardoor je even geen last van de jeuk zal hebben. Het is een tijdelijke oplossing, maar zal je in ieder geval even een poosje rust geven.

Tip 7: Vermijd de zon

Het is erg verleidelijk om even lekker in de zon te gaan liggen, maar dat is nu geen verstandig idee. De zon zal je huid een beetje gaan irriteren, waardoor de bestaande jeuk alleen maar erger gaat worden. Hou in ieder geval de jeukende delen van je lichaam, in dit geval je borsten, uit de zon. Ook bedekt met een bikini, is het nog steeds beter om in de schaduw te blijven.

Tot slot…

Zoals ik in dit artikel heb laten zien, zijn jeukende tepels vaak geen probleem. Ok, het is even lastig, en ontzettend moeilijk om het krabben te weerstaan. Maar voor de rest is het in de meeste gevallen snel op te lossen. Maar ik wil je wel op het hart drukken dat jeukende tepels ook een symptoom kan zijn van borstkanker. Dus, als je last hebt van jeukende tepels, en geen van de oplossingen biedt soelaas, schroom dan niet om een afspraak met je arts te maken voor verder onderzoek.

Beter één keer te veel naar je arts, dan één keer te laat…

 

Bronnen

http://www.007b.com/nipple_gallery.php#gallery

http://www.healthline.com/symptom/nipple-itching

Waardevol artikel?

Geef ons hieronder dan een 5 sterren beoordeling! Alvast bedankt!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
3 Shares
Tweet
Pin1
Share2