Jicht Behandeling

Laatste Update: 20 oktober 2022

Jicht Tophi Behandelen & Voorkomen

Jicht veroorzaakt pijnlijke zwellingen in de ellebogen, knieën handen, tenen en oren. Wanneer de urinezuur niveaus dusdanig hoog is kan jicht ook een jichtknobbel veroorzaken, oftewel een tophi. Dit begint naarmate jicht verder doorontwikkeld en niet tijdig behandeld wordt.

In dit artikel ga ik het hebben over jicht tophi en wat je het beste kunt doen om het te voorkomen! Een jichtaanval begint vaak in de grote teen, maar jicht tophi komt pas op wanneer je meerdere jaren frequent last hebt gehad van jichtaanvallen.

Een tophi is niet iets wat plotseling kan optreden, het heeft meerdere jaren nodig voordat de urinezuur kristallen samengebundeld zijn tot een knobbel.

Feiten:

 • 33% krijgt tophi binnen 5 jaar
 • 50% krijgt tophi na 10 jaar
 • 75% krijgt tophi na 20 jaar

De bovenstaande cijfers liegen er niet om en betekent dat jicht tophi tijd nodig heeft om te ontwikkelen. De meeste mensen met jicht krijgen ook meer last van klachten bij het ouder worden. Zelfs vrouwen kunnen jicht krijgen en last krijgen van tophi, en zelfs al op jonge leeftijd. Dit heeft er vooral mee te maken dat het lichaam dan minder goed in staat is de urinezuur effectief af te scheiden. De meeste behandelingen tegen tophi gaat via medicijnen om juist de afscheiding te bevorderen.

Operatief verwijderen

Wanneer de tophi in de buurt van de gewrichten groeit of vooral bij de vingers dat kan het zijn dat een operatie noodzakelijk is om verdere beschadigingen te voorkomen. Een tophi kan in de botten groeien en zelfs nieuwe locaties bereiken waardoor het zeer pijnlijk kan zijn. Daarnaast moet er ook rekening gehouden worden met de tophi of het niet voor infecties kan zorgen omdat het door de huid en botten kan breken (1).

Naast een mogelijke operatie is het meest belangrijk om er voor te zorgen dat de urinezuur spiegels omlaag gaan (2). Hierdoor neemt zelfs de tophi af in omvang vanwege de afhankelijkheid van urinezuur. Het krijgen van tophi duurt jaren, maar het verminderen van tophi kan ook lang duren, zelfs met medicijnen! Maar is wel noodzakelijk dat er per direct behandeld wordt om verdere ontstekingen te voorkomen. Vergeet niet dat er eventuele bijwerkingen zijn van medicaties, dit zal je altijd goed moeten bespreken met je arts!

Behandelen van tophi

Het behandelen van jicht tophi is absoluut een lange termijn strategie. Het is niet even gemakkelijk en je kunt er niet mee stoppen. Het vereist veel doorzettingsvermogen en zelfs dan heb je geen garantie. Vandaar dat het erg belangrijk is om regelmatig je bloed te laten controleren op urinezuur. Plotseling stoppen met een anti jicht dieet en medicijnen kan leiden tot acute jichtaanvallen en bijkomende tophi.

De beste behandeling is een combinatie tussen medicijnen en een natuurlijke oplossing (3). Medicijnen om acute jichtaanvallen te stoppen en het verlagen van urinezuur. Natuurlijke oplossing om aan de hand van voeding, kruiden en supplementen de hoeveelheid purine en dus urinezuur in het bloed te verminderen.

Heb jij ervaring met het behandelen van tophi? Laat dan hieronder een reactie achter! Voor meer tips tegen jicht, lees dan verder!

Bronnen:

 1. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2007/0915/p801.html
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S004901721600041X
 3. https://www.med.or.jp/english/journal/pdf/2012_04/324_329.pdf

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. beste

  Ik heb altijd wel een pijnlijke teen na een lange wandeling en als ik dan even stop en weer verder ga doet ie zeer, soms ook zo als ik thuis ben maar het is zeker niet een dikke rode gezwollen teen, ik heb op die teen wel een bultje zitten in het midden ongeveer die niet zeer doet, ik heb nooit eigenlijk pijnaanvallen als ik slaap maar ook niet zo overdag, de pijn die ik wel eens heb is branderig aan de basis van de linkerteen waardoor lopen wat vervelend is en het verdwijnt ook wel als ik maar doorloop, ik heb geen klachten verder in de gewrichten behalve soms de polsen en de enkels, ook hier bewegingspijn als ik niks doe is er geen probleem, en als ik hoor hoe zeer jicht doet dan denk ik dat dit bij mij niet zo is, ik kom wel uit een familie met reuma, althans mijn opa dan, en mijn zus heeft weke delen reuma waarvan ik denk dat ik dat ook heb en daar is ook niet veel tegen te doen.

  vrg kees

  1. Beste Kees,

   Wat vervelend om te lezen dat je zoveel last er van hebt.
   Ben je er al mee langs de huisarts geweest?
   Dat raad ik je wel aan. Het kan nooit kwaad om het even te laten onderzoeken.

   Ik hoop dat het snel beter gaat.

   Succes!!

 2. Sinds ik 7 jaar geleden een niertransplantatie heb gehad, heb ik regelmatig jichtaanvallen.
  Ondertussen heb ik een tophi op mijn lkinkervoet, middelste tgeen. Ik pas niet meer goed in mijn schoen en voel bij iedewre stap pijn. Via de huisarts heb ik een verwijzing gekregen naar de chirurg in het Catharinaziekenhuis te Eindhoven. 28-01-2014 ben ik daar geweest en de chirurg stond niet te trappelen om mij te helpen. Ik moest eerst een dopplertest laten uitvoeren. Ik heb ook suikerziekte. Op 04-02-2014 heb ik dat onderzoek laten doen en gelukkig is de doorbloeding van mijn voet heel goed. Dus vol goede moed naar de chirirg. Kreen een andere arts als de 1e keer. Deze man keek verveeld naar de monitor waarop de uitslagen stonden en schoof hem terzijde en zei niet te weten wat hij er mee van doen had. Vervolgens vertelde hij mij dat hij nog nooit gehoord had, dat dit operatief verwijderd werd. Hij heeft ook de collegae geraadpleegd en vertelde mij dat ik er maar mee moest leven!
  Heeft iemand wel artsen ontmoet die dit operatief verwijderen?

  1. Ik heb ook nog niet eerder gehoord dan jicht tophi verwijderd kan worden. Echter, een zoekresultaat in het Engels geeft wel resultaten dat het wél verwijderd kan worden. Dit advies wordt onder specifieke omstandigheden aangeraden en de arts moet er ook mee bekend zijn zoals u al aangeeft:

   -wanneer de tophi de bewegingsvrijheid belemmerd
   -cosmetische redenen
   -indien er infecties optreden

   Eveneens is op youtube een aantal fragmenten te zien waarbij de tophi verwijderd wordt. Wellicht is Duitsland een optie?

   Succes!

 3. ik heb er kortgeleden [29-05-2015] een laten verwijderen uit mijn linkerduim. was een foto van gemaakt niets te zien en daarna een echo ook niets te zien. raar want er zat een bultje in de top v d duim opposite de duimnagel. te vallen en te zien en ook nog eens te bewegen.
  tijdens de operatie [heel simpele hoor] viel het woord kalk. heb toen de verbinding kalk en jicht gelegd. toen had de chirurg het ook door "het is een jicht tophi". hij heeft het toen ook de kalk etc. weggeschraapt en utieraard het bultje.
  Dus moet volgende week hechtingen eruit.

 4. Extreme problemen met dit gebeuren. Reactie van huisarts was te vergelijken met een een monteur van kwikfit die een APK doet. Probleem vaststellen met alle info mijnerzijds. Dat kan ik zelf ook aan hand van de persoonlijke pijnlijke problematiek. Causaliteit.is datgene waarom het gaat. Is het erfelijk of leefwijze ? Voor een bredere en diepere analyse en vervolgens een gerichte therapie c.q behandeling ter vermijding van verwacht ik als deelnemer en betaler van het ziekenfondspakket minstens dat een specialist ingeschakeld wordt. Forget it. Analyseer je lichaamreacties op basis van je eet en leef patroon en trek je conclusies. Succes

 5. Vandaag ben ik geopereerd aan een teen en is een jichtknobbel weggehaald, in het Catherinaziekenhuis in Eindhoven. De chirurg heeft mij uitgebreid verteld wat hij ging doen, ook de verpleegku ndigen waren zeer zorgzaam en aardig.
  Ikhad nog nooit van die knobbels gehoord, maarhet schijnt vaker voor te komen. Ik slik al een poosje hydrochloorthiazidetabletten. Die zijn mogelijk xe oorzaak van die knobbel.
  Victoria.

 6. Ik ben 61 jaar oud, en bij mij werd jicht voor het eerst vastgesteld toen ik er 27 was.
  Deze zomer, begin augustus is er uit mijn rechter knie een berg tophi weg gehaald. De chirurg verschoot zelf van de hoeveelheid.
  ik dacht al jaren dat ik een totaal versleten knie had. De werkelijkheid is dat mijn knie volledig misvormd stond door de tophi.
  De eerste 2 weken waren zalig, alles werd met de dag beter. Ik had voor mezelf dan ook de beslissing genomen mijn andere knie en ellebogen ook onder handen te laten nemen,
  Echter toen is de wond ernstig beginnen ontsteken en etteren.We zijn nu 3 maand verder en er komt nog altijd etterkleurig vocht uit mijn knie.
  Ik ben ondertussen met allupurinol gestart en voel me niet elke dag jichtvrij.
  ik vraag me af of de etterachtige vloeiustof geen tophi is die nog vrijkomt uit mijn knie

 7. ik ben 2 weken terug opnieuw geopereerd, als vervolg op mijn eerste operatie.
  Niet alle tophi kon toen weg gehaald worden.
  De dokter sprak van een 2e eijgenlijk zware operatie.
  Het grootste probleem is dat de tophi inderdaad overal tussen zit.
  dat beteken os afschrapen van in de huid lagen.
  Na de operatie is er veel ruimte vrijgekomen.
  Deze zit vol wondvocht dat verwijderd moet worden om ontsteking te vermijden.
  De dokter heeft eigenlijk zeer goed werk verricht.
  Ik had deze operaties eigenlijk al 5 of 10 jaar eerder moeten laten uitvoeren.
  uitstel maakt het enkel lastigger.

 8. Ik had regelmatig last van jicht aan mijn voet.
  Waarbij ik ook nog jicht knobbels aan mijn teen kreeg.
  Dat was zeer pijnlijk,de chirurg deed voorlopig niet opereren,
  Omdat het zwaar ontstoken was,dus wachten en pijnstillers nemen
  Van die tijd af ben ik begonnen met het innemen ven Bio appelazijn.
  Tweemaal per dag 2 teelepels verdunnen met een glaswater
  s morgens en s avonds ,info op internet
  Resultaat:al 2 jaar geen jicht meer gehad,de knobbels zitten er nog.
  Daar heb ik geen last meer van
  Gr.Thé

 9. Hallo,

  Ik heb een vraag. Kan je jicht hebben zonder dat je ontstekingen, jichtaanvallen en pijn heb.

  kan je een jichtknobbel/tophi hebben zonder dat het pijn doet, geen jichtaanval of ontstekingen heb.

  Volgens mij is, als je jicht hebt dan heb van tijd tot tijd altijd pijn door jichtaanvallen, ontstekingen.

  Graag zou ik een antwoord ontvangen.
  Mvg,
  R

  1. Beste R,

   Bedankt voor je vraag. Het is mogelijk dat iemand jicht heeft zonder dat hij of zij regelmatig last heeft van pijnlijke aanvallen of ontstekingen. Sommige mensen kunnen jichtknobbels of tophi ontwikkelen zonder dat ze daar veel pijn aan ervaren. Deze knobbels zijn ophopingen van urinezuurkristallen en kunnen zich vormen onder de huid rondom de gewrichten.

   Het is belangrijk om te weten dat de symptomen van jicht kunnen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben regelmatig last van pijnlijke aanvallen, terwijl anderen alleen af en toe symptomen ervaren. Het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

   Ik hoop dat dit je vraag beantwoordt. Als je nog meer vragen hebt, laat het me dan gerust weten.

   Met vriendelijke groet,
   Rozemarijn

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share