Jicht Behandeling

Laatste Update: 30 november 2016

Jichtaanvallen behandel je door kersen te eten

Medicijnen zijn niet altijd het enige juiste antwoord op ziektes en aandoeningen. Soms biedt de natuur ons ook oplossingen. En misschien bestaat er ook een natuurlijke remedie voor jicht: kersen!

Jawel, als bij jouw jicht gediagnosticeerd is loont het misschien de moeite na de volgende aanval een grote kom kersen te eten. En zelfs preventief zouden kersen kunnen helpen. Hoe dat komt en wat de wetenschap ondertussen weet over kersen als behandeling voor jicht, dat lees je hieronder!

Hoewel er al langer verhalen de ronde doen over de geneeskrachtige werking van kersen heeft het toch tot vandaag geduurd vooraleer een wetenschappelijk onderzoek kon bevestigen dat ze inderdaad helpen een jichtaanval te voorkomen en te behandelen.

Een nieuwe studie van de universiteit van Boston heeft nu aangetoond dat het eten van 30 verse kersen binnen de 48 uur na een jichtaanval de kans op een nieuwe aanval met 35% verkleint. Yuqing Zhang, professor aan deze  universiteit en de leider van het onderzoek zegt te geloven dat deze studie de eerste is die aantoont dat het consumeren van kersen inderdaad de kans op jichtaanvallen verkleint.

Voor het onderzoek werden 633 jichtpatiënten een jaar lang gevolgd en gemonitord via internet. Daarbij werd opgevolgd welke symptomen van de aandoening ze vertoonden, welke medicijnen ze namen en hoeveel kersen en producten met kersenextract ze in de dagen voor een jichtaanval consumeerden. En daaruit bleek dat drie porties kersen op een dag eten (ongeveer anderhalve kopje) effectief een jichtaanval kon helpen voorkomen. Hogere dosissen bleken geen bijkomende voordelen te bieden.

Jichtaanvallen zijn het gevolg van een opstapeling van urinezuur in de bloedstroom. Dit urinezuur is eigenlijk een afvalstof die door ons metabolisme aangemaakt wordt en die via de nieren zou moeten afgescheiden worden. Soms verloopt dit proces echter niet zoals het zou moeten en dan veroorzaakt het aanwezige urinezuur pijn in de gewrichten, zwellingen en ontstekingen.Vaak hebben mensen met jichtpijn aan de grote tenen maar de aandoening treft soms ook de rest van de voeten, knieën of enkels en in eerder zeldzame gevallen ook de ellebogen en schouders.

Miljoenen mensen lijden onder deze aandoening. Vooral oudere mannen die zwaarlijvig zijn lopen risico's maar ook vrouwen na de menopauze worden erdoor getroffen. In eerdere studies werd al aangetoond dat een dieet met veel proteïnes, schaaldieren en alcohol de kans op het krijgen van jichtaanvallen sterk vergroot.

Waarom het eten van kersen het risico op jichtaanvallen doet afnemen wordt niet volledig begrepen. Twee artsen die het onderzoek begeleidden zeggen dat het misschien zou kunnen komen doordat dit fruit veel vitamine C bevat of doordat de grote hoeveelheden antioxidanten een ontstekingsremmend effect hebben. In kersen en andere rode en paarse vruchten worden anthocyanines aangetroffen. Dit antioxidant lijkt de vrije radicalen te stabiliseren die verantwoordelijk zijn voor ontstekingen en cel- en weefselschade.

Meer studies zijn nodig

Een zwak punt in deze studie is het feit dat er vertrouwd werd op de nauwkeurigheid waarmee de deelnemers rapporteerden wat ze hadden gegeten in de 48 uur voorafgaand aan een jichtaanval. Om dit in een volgende studie te vermijden zou er een klinisch onderzoek moeten komen, waarbij sommige mensen met jicht, kersen moeten eten en anderen juist niet.

De onderzoekers zeggen wel dat iedereen die al eens een jichtaanval gehad heeft zou moeten overwegen kersen wat vaker op het menu te zetten. Dit kan in elk geval preventief werken. Tegelijk raden ze patiënten echter ook aan niet te stoppen met hun medicatie. In de studie bleek namelijk dat patiënten die naast het eten van kersen ook een medicament namen om de hoeveelheid urinezuur in het bloed terug te dringen tot 75% minder kans hadden op nieuwe jichtaanvallen.

Deze studie is in elk geval te klein om al definitieve resultaten eruit te trekken. In Amerika heeft de voedsel- en warenautoriteit dan ook al een brief naar kersenproducenten gestuurd om hen te waarschuwen dat ze (voorlopig) nog geen gezondheidsclaims mogen gebruiken in hun publiciteitscampagnes.

Maar er lijkt dus wel degelijk een verband tussen kersen en jicht en momenteel wordt verder onderzocht wat dat verband juist is. In afwachting van nieuwe resultaten loont het volgens ons alvast de moeite wat vaker kersen op het menu te zetten, zeker als je een verhoogd risico loopt op jichtaanvallen. En bovendien, ze zijn toch ook erg lekker?

Heb jij last van jicht? Gebruik je hier enkel medicatie voor of heb je ook je dieet aangepast? Had je al gehoord of gelezen dat kersen een positief effect op jicht kunnen hebben? Al je reacties en vragen naar aanleiding van dit artikel zijn weer van harte welkom. Laat het me weten!

.

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

 1. Ik hoorde van een collega die ook last had van jicht dat hij kersen eet als hij een aanval van jicht heeft, en ik dacht ik kan het altijd proberen en ik moet zeggen dat het bij mij ook helpt .
  Ik neem een grote mok met kersen uit een pot voor dat ik ga slapen en de volgende dag is de pijn gewoon weg.
  Dus bij mij staat nu altijd een pot kersen in de ijskast.

 2. Helpen (biologische) kersen uit een glazen pot net zo goed als de kersen die je in de zomer kunt kopen? Ik eet ze vooral om hun ontstekingsremmende werking.

  1. Vers blijft natuurlijk het allerbeste, maar kersen uit een glazen pot, zeker als ze biologisch zijn, zal nagenoeg net zo goed zijn.

 3. Ik lees veel informatie over kersen die helpen bij jicht-aanvallen of ter preventie hiervan. Alleen nergens kan ik terug lezen wat het verschil is tussen een zoete of zure kers voor mensen met jicht. Is het juist aanbevolen om de zoete of de zure variant te nemen? Hoe zit het met kers extract in capsule vorm, heeft dit in principe dezelfde werking voor mensen met jicht?

 4. Jaren lang had ik last van jicht. Medicatie, Allopurinol 300 werd voorgeschreven. Desondanks kreeg ik toch nog regelmatig een jichtaanval welke ik onderdrukte met diclofenac. In maart 2016 begon ik dagelijks, op de nuchtere maag, een half glas zure kersensap te drinken en voor extra vitamine C 1 glas Biologische tomatensap. Na een paar maanden, omdat er geen jicht aanvallen meer kwamen, ben ik de voorgeschreven medicatie (Allopurinol 300) gaan halveren. In november 2016 moest mijn bloed worden onderzocht en vroeg ik de huisarts of hij gelijk het urinezuur gehalte wilde laten checken. Uitslag was dat ik gelijk mocht stoppen met de Allopurinol. Tot op de dag van vandaag heb ik geen last meer gehad..

   1. Goedemiddag. Heb dezelfde ervaring. Na het dagelijks drinken van een glas zuur kersensap (Schulp) geen enkele klacht meer en normale bloedwaarden.

 5. Vannacht wakker gelegen van een lichte jicht aanval aan de onderkant van mijn grote teen.
  Ik heb sinds 4 maanden altijd een fles kersen sap in huis.
  ( bij de groenteboer gekocht )
  Ik.heb vanmorgen drie kwart op gedronken,
  En met anderhalve finimal weer terug naar bed.
  Lekker geslapen en 3 uur later was de jicht vertrokken.
  ( woensdag even 2 nieuwe flessen halen.)
  €4. Per stuk

 6. Helpen rode kersen in siroop (pot) ook
  Wil het graag proberen kan in deze tijd niets anders in de winkel krijgen

  1. Het lijkt mij wel dat rode kersen in siroop ook kunnen helpen.

   Heeft iemand anders hier ervaringen mee?

 7. Vandaag begonnen met zure kersensap en ben benieuwd wat het gaat brengen. Heb afgelopen 9 dagen op wisselende plekken jicht gehad en nu nog steeds zeurende pijn. Hou jullie op de hoogte

 8. Hebben jullie ook een bepaalde leverancier waar jullie kersensap halen. Op dit moment gebruik ik rabenhorst.

  Hoor het graag van jullie. Overigens zit er toch redelijk wat suiker per 100 ml (ong 10 gram). Is dit ok? Want suiker schijnt een negatief effect te hebben op jicht.

  Alvast dank

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share