Maar het is heel moeilijk om vast te stellen hoe en hoe sterk deze invloed juist is en vaak wordt dit ook niet goed onderzocht.
We bekijken in dit artikel wat er momenteel allemaal bekend is.
Het is niet omdat voedingsmiddelen op zich gezond zijn dat het altijd goed is ze te combineren met bepaalde medicijnen. Hoewel je natuurlijk gezond moet eten wil je bepaalde aandoeningen en ziektes genezen of voorkomen kunnen zelfs fruit en groenten zorgen voor negatieve bijwerkingen als je tegelijk ook medicatie neemt.
Daar zijn een paar bekende voorbeelden van. Zo is van druiven bekend dat ze de werking van sommige cholesterol-medicatie kunnen verstoren. Of is van groene bladgroenten zoals spinazie geweten dat ze door hun hoog gehalte aan vitamine K riskant kunnen zijn voor mensen die bloedverdunners slikken. Mensen die dit soort medicatie nemen zouden dan ook door hun arts gewaarschuwd moeten worden dat ze deze groenten niet in grote hoeveelheden mogen eten.
In principe zullen artsen bij het voorschrijven van medicatie altijd wel eerst kijken in welke dosis hun patiënten deze medicijnen nodig hebben. Hierbij houden ze dan rekening met het dieet dat deze patiënten volgen. Als je dus beslist je dieet te veranderen moet je hier je arts zeker over inlichten zodat hij eventueel de dosering van de medicatie kan aanpassen.
Verrassende interacties
Alcohol kan de werking ervan enorm versterken of juist afzwakken. Alcohol is ook erg belastend voor onze lever. Als we dan medicijnen nemen die ook door de lever moeten afgebroken worden en deze combineren met alcohol kan het zijn dat we onze lever overbelasten.
Maar wist je dat zelfs iets heel banaals als zout, toch een vast ingrediënt in heel wat voedingsproducten, een negatieve invloed op de effecten van medicatie kan hebben? Dit heeft te maken met het feit dat zout ervoor zorgt dat we meer vloeistof opslaan in ons lichaam. Hierdoor verandert de dosering die we nodig hebben van medicatie opdat ze effectief zou zijn.
Ons lichaam verwerkt medicijnen nu eenmaal met hetzelfde systeem als waarmee het voeding verwerkt. Als je dit systeem op een bepaalde manier overbelast zal dat de verwerking van alle andere stoffen ook beïnvloeden.
Het is dan ook van het grootste belang je behandelende arts te laten weten welk dieet je volgt en of je bepaalde voedingssupplementen neemt. Ook je apotheker kan je daarbij helpen en je informeren. Zeker als je medicatie koopt waarvoor je geen voorschrift nodig hebt mag je niet aarzelen te vragen naar bijwerkingen en interacties.
Let in het bijzonder op tijdens feestdagen of op vakantie. Dat zijn immers de periodes dat ons dieet vaak plots verandert of dat we, zeker in het buitenland, bepaalde zaken eten die we anders nooit op het menu zetten. Als je het niet zeker weet en je ook niet meteen een arts kan raadplegen dan kan je eventueel even op internet zoeken of er iets bekend is over bijwerkingen.
Andere medicijnen en gekende interacties met voeding:
- MAO-remmers: Antidepressiva die gebaseerd zijn op MAO-remmers kan je best niet combineren met het eten van veel (pure) chocolade. Dit komt doordat chocolade een precursor is van serotonine in onze hersenen.
- Bloeddrukverlagers: werken dus niet goed samen met druiven maar ook oude kaas, worst, peperoni en salami kunnen de werking ervan onderdrukken.
- Diuretica: Hiervan kan de werking beïnvloed worden door onder andere het eten van kersen en zoethout.
- Daarnaast is het bekend dat grapefruits de werking van meerdere medicatie kan beïnvloeden!
De hier vermelde medicijnen zijn slechts enkele van de medicijnen waarvan geweten is dat ze negatief kunnen reageren op bepaalde voedingsstoffen. Bij twijfel vraag je dus best steeds raad aan je arts of apotheker in verband met mogelijke bijwerkingen.
Ken je nog meer voedingsmiddelen waar een interactie met medicatie bekend van is? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten!
zeer nuttig,
ik wilde vooral weten in hoeverre grapefruit een invloed heeft op cholesterolverlagers
Dat is een combinatie die niet aan te raden is, Hilde
Kurkuma in samenwerking met antidepressiva, gaat flink mis. Het zit helaas in veel sausjes en theesoorten
Ik gebruik fenprocoumon bloedverdunner.
Is het verstandig hier vit. B Complex bij te gebruiken?
Dat zou ik niet doen, Wilbraun.
Overleg dit eerst even met je behandelend arts.