Cholesterol

Laatste Update: 7 september 2021

Kinderen laten testen op hoge cholesterol waarden!

Een nieuwe Amerikaans onderzoek (waar anders) toont het belang aan om kinderen vroegtijdig te laten testen op hoge cholesterol waarden. Voordat de kinderen volwassen zijn is het verstandig om ze 2 keer te laten testen op hoge cholesterol waarden.

De ideale leeftijd voor de eerste test is tussen de 9 en 11 jaar(1). De 2de test hoeft pas te worden uitgevoerd als de kinderen de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt! Tussendoor is het niet nodig, omdat de cholesterol waarde natuurlijk daalt wanneer de kinderen in de pubertijd zijn!

Waarom kinderen laten testen?

Er zijn steeds meer mensen die last krijgen van hart- en vaatziekten. Dit gebeurt weliswaar op een oudere leeftijd, maar uit het onderzoek is gebleken dat wanneer er op jonge leeftijd een te hoge cholesterol waarde word geconstateerd, dat men vroegtijdig preventie maatregelen kan treffen.

"Jong geleerd is oud gedaan"

Veel kleine aanpassingen hebben over een lange periode extreem veel invloed. Een aanpassing die je bijvoorbeeld kunt uitvoeren is het vervangen van chips bij een film door stukjes appel of een andere vorm van makkelijk te eten fruit, zoals blauwe bessen. Daarnaast kun je jouw kind ook leren om dagelijks te bewegen, bijvoorbeeld door hem/haar naar een sportvereniging te sturen of door andere vormen van sport die thuis uitgeoefend kunnen worden aan te moedigen, zoals yoga, krachttraining of hardlopen.

Een iets te hoge "slechte" cholesterol waarde op jonge leeftijd kan een aanwijzing zijn dat de desbetreffende persoon een grotere kans heeft op uiteindelijke hart- en vaatziekte! Wanneer dit op tijd wordt ontdekt, kan men hier vroegtijdig iets aan doen!

Niet alle onderzoekers stemmen hier in mee. Men denkt dat een vroegtijdig hoge cholesterol waarde geen directe invloed heeft op de cardiovasculaire gezondheid op langer termijn!

Daarnaast denkt men dat wanneer je juist bang bent voor hoge cholesterol waarden, dat te grote preventie maatregelen en de "self-fulfilling prophecy" er juist voor zorgen dat de kans op cardiovasculaire aandoeningen stijgt.

Dit heeft te maken met de invloed van angst. Als je denkt dat iets toch gaat gebeuren wat je ook doet dan is de kans groot dat je juist het verkeerde doet. Terwijl als je er niets over weet je misschien juist wel het juiste gedrag vertoont. Wat als jou als kind al wordt gezegd dat je anders moet eten omdat je anders een hoog cholesterol krijgt als je ouder wordt maar het gewoon lastig vindt om die zak chips te laten staan?

Dit werkt eigenlijk hetzelfde als rokers die blijven doorroken omdat je toch ooit doodgaat, dat dit door het roken of andere slechte gewoonten wellicht tien jaar eerder is dan zou kunnen doet er voor hen blijkbaar niet toe en dat je tijdens een oudere leeftijd meer last hebt van gezondheidsklachten, zoals kortademigheid, artritis of andere ouderdomsziekten doet er blijkbaar ook niet toe.

In een onderzoek uit 2001 is ook gekeken naar het effect van een vet- en cholesterolarm dieet dat aan kinderen wordt gegeven vergeleken met kinderen die een normaal dieet hadden. De langste termijn waarnaar gekeken was was drie jaar. Het aanpassen van het dieet werkte significant om verschillende LDL-cholesterolwaarden te laten zakken(2). Op langere termijn is het dus wel beter als kinderen en jongvolwassenen al gezond en bewust eten.

Er moet dus zeker gekeken worden naar manieren om het kinderen makkelijk te maken om voor de juiste voeding te kiezen en ze te laten zien dat ze in staat zijn om wel goede resultaten behalen. En dat het mogelijk is om deze resultaten langere tijd vast te houden.

Omgevingsfactoren van kinderen en cholesterol

Onderzoekers geven wel aan dat ook de omgeving waarin het kind zich bevindt mee moet werken om de kans op succes te verhogen. Dus alleen het kind op dieet zetten, maar wel chips in huis halen voor jezelf is niet de juiste manier om te helpen.

Het is het beste om gezamenlijk iets aan het cholesterol te doen(3). Kinderen kopiëren vaak het gedrag van hun ouders, door zelf het goede voorbeeld te geven help je jouw kind een stap de goede richting op en het is ook gezond voor je eigen lichaam

Cholesterol en ontwikkeling van hoge bloeddruk

Uit ander onderzoek blijkt dat als kinderen een te hoog cholesterol hebben en weinig HDL cholesterol ze later een significant grotere kans hebben op aderverkalking en het dikker worden van de wanden van de aderen.

Een te hoog cholesterol is dus niet alleen gevaarlijk bij kinderen voor plaquevorming en een te hoog cholesterol in het volwassen leven het is ook gevaarlijk voor de ontwikkeling van een te hoge bloeddruk doordat de flexibiliteit van de aderen sneller achteruit hobbelt dan bij een gezond persoon.

De kinderen kunnen op jonge leeftijd leren dat roken en teveel alcohol je lichaam op langer termijn verkeerd kan beïnvloeden. Voorlichting over voeding, cholesterol, overgewicht en bloeddruk kan de kans op problemen met 40% voorkomen.

Voorkomen is altijd beter dan genezen!

Lange termijn gevaren voor kinderen

Op korte termijn zijn er niet echt veel gevaren voor kinderen. Hart- en vaatziekten worden veroorzaakt door lange termijn aandoeningen zoals hoge bloeddruk en/of hoge cholesterol gehaltes.

Wanneer een kind op jonge leeftijd hiervan last krijgt, zal het niet direct een gevaarlijke aandoening zijn. Als je stappen onderneemt om het cholesterol en een hoge bloeddruk weer te verlagen kan het lichaam compleet herstellen.

Kinderen met Familiaire hypercholesterolemie lopen echter wel een groot risico! Dit is een erfelijke stoornis waarbij het LDL cholesterol erg sterk verhoogd is. Het is erg belangrijk om dit probleem a.s.a.p. aan te pakken, doordat er een tekort is van de LDL receptor!

Tot slot...

Een te hoog cholesterol aanpakken bij kinderen is belangrijk om ze een gezond lichaam te geven voor de rest van hun leven. Het is daarom belangrijk om te controleren of je kind last heeft van een te hoog cholesterol, vooral als die problematiek vaker voorkomt in de familie. Dit kun je eerst tussen hun 9e en 11e levensjaar doen en de tweede keer als hij/zij 18 jaar is. Door de inname van vet te verlagen en meer groente, fruit en noten te eten is het mogelijk om het cholesterol naar goede waarden te brengen. Regelmatige beweging (2 tot 3 keer er week een uur sporten) is ook belangrijk voor een gezond cholesterol van je kind.

Bronnen:

  1. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/ATVBAHA.109.184184
  2. http://pediatrics.aappublications.org/content/107/2/256.short
  3. https://adc.bmj.com/content/90/12/1235.short

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share