Cholesterol

Laatste Update: 3 november 2016

Koffie, Cafeïne, Stress en Cholesterol

Koffie, Cafeïne, Stress en Cholesterol

In het artikel koffie en cholesterol heb ik het al kort gehad over de effecten van koffie op je cholesterolgehalte. Nu heb ik een aantal vragen van mensen ontvangen over koffie. Daarom heb ik besloten om er nog een extra artikel over te wijden. Want er bestaat veel onduidelijkheden wat betreft koffie en je gezondheid.

Miljoenen mensen wereldwijd drinken graag een bak koffie om de dag goed te starten. Wanneer je aan koffie denkt denk je niet direct aan hoog cholesterol. Echter, uit steeds meer onderzoek naar de invloed van koffie en je gezondheid blijkt dat je hier wel aan moet denken!

Gefilterde en ongefilterde koffie

Koffie kun je bereiden op twee manieren: gefilterd en ongefilterd. De meeste mensen drinken (gelukkig) koffie via een filter van een standaard koffiezet apparaat, Senseo apparaat of koffie in een restaurant of brasserie.

Ongefilterde koffie is precies wat het woord al zegt: koffie zonder filtering zoals Turkse koffie, Espresso en koffie op basis van poeder met kokend water.

Het probleem van ongefilterde koffie is dat de oliën niet weg gefilterd worden en deze vetten hebben invloed op je totale cholesterolwaarden. Met name de stoffen cafestol en kahweol kunnen invloed hebben op een verhoging van je LDL cholesterol en triglyceriden.

Je zou denken dat gefilterde koffie gezonder is en dat is het ook, maar het is nog steeds niet gezond.

Ook gefilterde koffie, waarbij een papieren filter is gebruikt, verhoogt je cholesterol [1]. Vooral het slechte cholesterol (LDL) wordt door de koffie verhoogd. De manier waarop de koffie gebrand is maakt niet uit. Daarbij verhoogt het ook de ontstekingswaarden in je lichaam waardoor je sneller veroudert.

Echter, je moet dan wel 5 bakken of meer ongefilterde koffie per dag moeten drinken voordat koffie echt invloed heeft op een verhoging van je cholesterolwaarden.

Het is beter om alleen nog maar gefilterde koffie te drinken!

Koffie en hart- en vaatziekten

Het effect van koffie op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten is moeilijk te zeggen. Dit komt omdat hart- en vaatziekten veroorzaakt wordt door een combinatie van factoren. Met name slechte voeding, genen, weinig bewegen, overgewicht, roken, drinken en stress!

Overmatig veel ongefilterde koffie drinken kan slechts een marginale invloed hebben, maar het probleem is eerder dat te veel cafeïne voor een toename van stress kan zorgen!

Koffie zorgt bij stressmomenten namelijk voor extra aanmaak van cortisol, het stresshormoon, en dat zorgt ervoor dat het herstel van je lichaam na een stress moment langer duurt.

Ook de bloeddruk wordt tijdens zo'n stressmoment extra hoog als je veel koffie drinkt [2].

Het is aangetoond dat mensen die koffie drinken de gehele ochtend een verhoogde bloeddruk hebben en meer stress hormonen in hun lichaam hebben dan als ze geen koffie drinken. Indien je al een veel last hebt van stress in het dagelijks leven kun je een scenario creëren waardoor je te veel stress hebt de hele dag door, vooral ook omdat koffie het herstel op stress verlaagd.

Je lichaam denkt simpelweg dat er sprake is van stress door cafeïne en laat stress hormonen vrij zoals adrenaline. Af en toe stress hebben is gezond voor het lichaam, maar langdurig stress kan voor veel problemen zorgen.

Bij een paar koppen koffie die goed gefilterd zijn, maximaal 4 koppen per dag, is het risico op hart- en vaatziekten juist lager dan bij overmatig koffie drinken [3]. Dus als je toch doorgaat met koffie drinken dan met mate en gefilterd!

Daarnaast zijn er ook veel dingen die je kunt doen tegen stress, zoals:

  • Dagelijks bewegen
  • Mediteren
  • Me-time
  • Grenzen aangeven

Het bewegen zorgt ervoor dat het stresshormoon en adrenaline verbruikt worden. Meditatie zorgt voor minder vrijkomst van het stresshormoon. Me-time zorgt ervoor dat je even geen externe factoren geeft die je stress kunnen bezorgen en bij het aangeven van grenzen probeer je externe factoren te controleren. Dit kan zowel op het werk als in je privé situatie.

Cafeïne en je gezondheid

Als je koffie drinkt om op gang te komen of tegen een energie dip, dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben de stof cafeïne nodig om goed te functioneren.

Cafeïne heeft invloed op je centrale zenuwstelsel en stimuleert het gevolg van alertheid en concentratie. In normale hoeveelheden is een kop koffie helemaal niet slecht voor je. Maar wanneer je meer dan 4 bakken koffie met cafeïne drinkt kunnen er klachten optreden.

Klachten bij overmatig veel cafeïne gebruik:

  • slapeloosheid
  • prikkelbaar
  • nervositeit
  • maagpijn

Wel moet gezegd worden dat het ontstaan van de bovenstaande klachten afhankelijk is van je gevoeligheid voor koffie, sommige mensen zijn meer gevoelig voor cafeïne dan andere. Dit heeft te maken met je gewicht en hoe lang je al koffie drinkt.

Gelukkig zijn er ook voordelen van cafeïne. Zo kan cafeïne je stofwisseling stimuleren waardoor het gemakkelijker is om af te vallen. Wel zul je dan moeten trainen om dat effect te krijgen. Een kop koffie voor een fitnesssessie of lange wandeling kan zeker effectief zijn om de overtollige pondjes kwijt te raken! En het verliezen van overtollige kilo's heeft weer invloed op je totale cholesterol!

Conclusie

In normale hoeveelheden is koffie helemaal niet slecht voor je. Het kan je helpen om de dag goed te starten. Pas bij meer dan 4 bakken koffie per dag kunnen er klachten optreden, met name stress en slaapproblemen zijn klachten waar mensen last van krijgen.

Cafeïne blijft ongeveer 8 uur in je systeem zitten en daarom is het beter om niet te laat op de dag nog koffie te drinken!

Je kunt koffie ook vervangen voor warme dranken waar geen cafeïne in zit, zoals thee of warme chocolademelk. Thee is de beste vervanger voor je gezondheid doordat er geen vetten in zitten die voor verhoogde cholesterolwaarden kunnen zorgen, zoals bij ongefilterde koffie.

Ongefilterde koffie zal ik sowieso laten staan omdat daar oliën inzitten die invloed kunnen hebben op je cholesterolwaarden. Nu zal er geen sprake zijn van een grote verhoging, maar alle kleine beetjes helpen!

Indien je last hebt van veel stress of vatbaarder bent voor hart- en vaatziekten is het verstandig om de hoeveelheid koffie te beperken. De wakker worden effecten zijn plezant, maar te veel veroorzaakt nervositeit, prikkelbaarheid en stress voor een hele dag!

Cholesterol verlagen

Cholesterol kan zowel goed voor je zijn als slecht. Daarom is het van groot belangrijk om alles te weten komen over wat cholesterol exact is en de invloed op je gezondheid. Voor meer informatie over cholesterol verlagen neem dan een kijkje op mijn speciale cholesterol blog.

.

Bronnen:

1 http://www.nutritionjrnl.com/article/S0899-9007%2813%2900045-2/abstract

2 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/smi.2486/abstract

3 http://circ.ahajournals.org/content/early/2013/11/07/CIRCULATIONAHA.113.005925.short

Afvallen kan ook makkelijk zijn!

Ontdek het geheim om 5-10 kilo puur overtollig buikvet kwijt te raken in minder dan 28 dagen tijd


OVER DE AUTEUR:

Robert Jan Hendriks

Robert Jan Hendriks (RJ) is de oprichter en drijvende kracht achter OptimaleGezondheid. Zijn missie is om Nederland gezonder te maken door middel van kleine slimme aanpassingen in je leefstijl! Hij heeft zelf jarenlang te kampen gehad met gezondheidsklachten en helpt mensen naar een gezonder leven via de blog, trainingen, workshops en boeken.


Aanbevolen artikelen voor jou: 


Laat hieronder een reactie achter:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met

  1. Interessant blog! Er is helemaal niet zoveel informatie over koffie en stress. Maar als je gevoelig bent voor stress heeft koffie daar invloedt op. Ik ben zelfs helemaal gestopt met koffie drinken.

  2. Mijn totale cholesterol verlaggde van 10 tot 5,8 door medicijn em helemaal geen koffie melk poeder bij koffie en ik verlaggde keern van koffie drinken per dag dus mijn vraag is , nu is mijn het totaal cholesterol normaal door medicijn ,is dat betekent ik heb chronische ziekte ( hoog cholesterol) of niet , moet ik mijn hele leven het medicij slikken of niet

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Anderen bekeken ook: 

0 Shares
Tweet
Pin
Share